Witam.
Chciałbym przedstawić co nam z tej roboty wyszło.
Oczko 3x2x1 (ok.2500l) z siatkobetonu (2 warstwy siatki, pręt 6) + powierzchniowo Ultrament.
Dwie półki po obu stronach 40 i 50cm.
W skalniaku wymurowana komora na filtr (grawitacyjny własnej konstrukcji ok.. 20l ) , UV 11W i brzęczyk.
Woda w połowie deszczówka + wodociągi
Na razie trzy skrzynki ażurowe, agrowłuknina i pierwsze roślinki. Jak się to wszystko ustabilizuje wpuścimy na póbę kilka karasi.
Pozdrawiam wszystkich
Wiesiek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 132 Skąd: Wodzisław Sl.
Wysłany: 2008-11-06, 16:53
Witaj.
Następny który się narobił
Masz jak widać duży ogród więc mogłeś troszkę pofantazjować z kształtem oczka
Troszkę mało roślinek więc ciekaw jestem jak z czystością wody?
( widać na drugim zdjęciu że zamuliło ci po deszczu: wyczyściłeś to przed betonowaniem?)
Na razie trzy skrzynki ażurowe, agrowłuknina i pierwsze roślinki. Jak się to wszystko ustabilizuje wpuścimy na póbę kilka karasi.
Roślin możesz jeszcze dosadzić a z rybami wstrzymaj się do wiosny.
A co do skalniaka to wygląda nienaturalnie - to nie polega na ułożeniu kamieni na górce ziemi a na uformowaniu tarasów. Można to jeszcze bez dużego nakładu pracy poprawić póki się roślinki nie rozrosły.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-11-07, 07:10
Witam nowego oczkomaniaka .Jak znam życie to za rok-dwa będziesz przerabiał oczko na większe --pomyśl o strumyku dobrze obsadzonym roślinami , to jest najlepszy filtr
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 132 Skąd: Wodzisław Sl.
Wysłany: 2008-11-07, 10:33
Cytat:
Dwie półki po obu stronach 40 i 50cm.
Zapomniałeś o najważniejszych półkach 0-10cm - strefa płytka na żarłoczne rośliny; chyba że zrobisz strumyk z roślinami. Przy twoim nasypie to mógłby być dość długi.
skróć tę rurę plastikową bo razi w oczy- wygląda jak rura którą miał mój wujek aby wodę w stawie uzupełniać ze źródełka.
I jeszcze jedna kwestia : masz dość strome ściany a nie widzę wieńca więc napór lodu w zimie może (oby nie) rozerwać beton.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-11-10, 16:04
witam serdecznie
uff, najgorsze za Tobą, znam to, teraz sama przyjemność sadzenie roślinek i obserwacja oczka, no co jakiś czas soś przyciąć coś oczyścić itd itp jak dla mnie betonowanie najgorsze
Co do porad zgadzam się z przedmówcami.
Ze swej strony dodam, a właściwie doradzę nabycie i rozłożenie siatki przeciw liściom.
Poza tym lekko razi mnie ten drewniany płotek na dolnej części stoku.
Ja bym go zastąpił kamieniami, albo nimi go zasłonił, jak już musi być.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Ze względu na limit 10 zdjęć zamieszczam w takich pakietach.
Wiesiek
[ Dodano: 2009-12-10, 12:47 ]
Witam wszystkich po rocznej przerwie.
Przedstawię krótko co się od zeszłego roku zmieniło.
We wrześniu 2008 na próbę wpuściłem 8 pięciocentymetrowych ozdobnych karasi
zakupionych w Kakadu.
Wszystkie przezimowały bardzo dobrze (brzęczyk w przerębli zdał pierwszy egzamin)
W maju dwa karasie okazały się bardzo ładnymi karpiami koi. Ze względu na wielkość oczka
musiałem je wymienić.
Ryby rosły bardzo szybko i już doczekałem się ok. 10 szt. narybku. Co ciekawe połowa mając
kilka centymetrów już się wybarwiła, a połowa jest ciemna. Dorosłe mają do 15 cm.
Obsada roślinna jest już chyba optymalna -13 gatunków (zodna z zalecaną na forum)
- efekt kilku wypraw, ale na działanie czyszczące muszę poczekać do przyszłego roku.
Musiałem się wspomagać lampą UV. Prezentowana lilia to Rose Arey.
Miałem duży problem z wieloma wałesającymi się kotami, które polowały na brzegu oczka.
Prosta instalacja kilku cienkich żyłek w koło oczka załatwiła ten problem.
Okazało się, że jest to zapora nie do przebycia, nie tylko dla kotów ale także dla gołębi i kawek.
Stąd rozłożone w koło oczka poidła.
Na dołączonych zdjęciach prezentuję zmiany w oczku i jego otoczeniu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Wiesiek
[ Dodano: 2009-12-10, 12:59 ]
Ostatnie zdjęcia
_________________ ws
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2010-02-07, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum