Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-07-18, 22:37
mol79 napisał/a:
Samuraj mowil ze przestka w samym zwirze bez problemu daje rade a co z reszta roslin?
samuraj także mówił że wszystkie rośliny oprucz lilii rosną między kamieniami
mol79 napisał/a:
Wywlocznik, moczarka, przestka, rdestnice,
te rośliny u mnie także rosną hydroponicznie , wywłócznik i moczarkę pamiętam że obciążyłem kamykiem i chlup do wody -- gumka recepturka , kamyk ,kilka roślinek i po sprawie . Rdest przygniotłem kamieniem i pięknie rośnie
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Jak dla mnie to wogole lipa
Nie podoba mi sie nic. I ta szczawiowa
Ciężko się z Tobą nie zgodzić i nie przyznać Ci racji A te doniczki to już kompletna klapa Większość tych roślin spokojnie może rosnąc między kamieniami w samym żwirze i już efekt będzie dużo lepszy
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
masz duże lustro wody,woda się nagrzewa i to jest jeden z powodów "szczawiowej.dlatego napewno posadziłbym więcej lili,jest gdzie.wystające kosze daj głębiej albo część roślin posadż luzem
Popieram w całej rozciągłości Jarka. Jak gdzies już pisałam jedyną rośliną jhaka u mnie rośnie w pojemnikach to lilie i cibora, reszta luzem w kamieniach lub kiedyś w podłożu w stopkach damskich, lub odciętych stopkach od rajstop damskich. Po 3 latach tak je poprzerastały korzenie,że nawet nie widać,że były w czymś sadzone. A wszystko pięknie rośnie i znacznie lepiej filtruje wodę, bo korzeni nic nie ogranicza, żadne plastiki nie bronią dostępu roślinom do "pożywienia" z oczka
PS spróbuj może wrzucić też żabiścieku. U mnie np ekstra filtruje.
Czesc
Mam fotki to wrzucam...
Jak dla mnie to wogole lipa
Nie podoba mi sie nic. I ta szczawiowa
jak lipa, jaka lipa .... przecież to jest fajny kawał wody - za jakiś czas przyjdzie więcej roslin, zniknie zielonka i będzie zabawa, te rośliny które chcesz koniecznie zostawić w doniczkach przywal kamieniami i żwirem - i zamaskujesz je i urozmaicisz dno, na takim akweniku myślę że spokojnie możesz z kilkadziesiat gatunków roślinek jeszcze dosadzić
masz duże lustro wody które szybko się nagrzewa,na twoim miejscu posadziłbym więcej lili,jest naprawdę gdzie część roślin posadziłbym luzem,tak jak piszesz.przynajmniej wystające kosze dałbym głębiej
Acha i na Twoim miejscu posadziłabym coś pomiędzy tymi kamieniami- jak mówi chyba hepik "różańcem z kamieni".a mianowicie tojeść rozesłaną - roślinka do pozyskania z natury, bo rośnie dziko Poza tym coś ze skalniaków posadzone na zewnątrz tego wieńca kamieni np jakieś macierzanki,mydlnica bazyliowata(można z nasion)pięknie się rozrasta i przykryje kamienie, a przycięta kwitnie powtórnie,żagwin, jakieś żurawki, rojniki dla których wystarczy trochę piachu między kamieniami. floks szydlasty, smagliczka. Pięknie będzie się rozrastać i rozkładać na kamieniach przycinany bluszcz. Te wszystkie rośliny swoimi kolorami przełamią monotonię tych kamieni. Będzie bardziej ciekawie i nie tak smutno i jałowo.
Nie widać u ciebie tych roślin. A mianowicie chodzi o pływające Hiacynt wodny(eichhornia crassipes), Piscja (pisia stratiotes), osoka aloesowa. Wystarczy rzucasz na lustro wody czyści a za razem przykryje trochę twojej zupy . Osoke można posadzić na półce przykładając korzenie kamieniem. Później ramiona pięknie wystają ponad wodę bez doniczek Rośliny te bardzo szybko sie rozrastają.
_________________ Czym był by ogród ,bez oczka wodnego
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-07-30, 19:36
Piszę to już chyba po raz setny , po cholere te rośliny męczyć w doniczkach ??? Wywal te doniczki i wypuść rośliny na "wolność" , będą i lepiej rosnąć , czyścić wodę i ładniej wyglądać.Powkładaj te rośliny między kamienie żadnych substratów , ziemi czy innych cudów , niech rośliny czerpią bezpośrednio z wody.W tym sezonie raczej nie będzie krystalicznie czystej wody ale i tak powinna być różnica.Jeśli masz możliwość to ponasadzaj wkoło oka kosaćców a w przyszłym sezonie zrobisz sobie przecinkę
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Za wasza rada wszystko powoli "poleci" z doniczek i bedzie w samym zwirze....
Mama mowi ze roslinki brzydko podsychaja?
Puszczaja liscie badz 2 i usychaja zamiast ladnie sie rozrastac..?..cos nie tak?
Pozatym wrzucila 20 rogatka z tego 10 poszlo na dno?..Wyplynie ?
dzieki
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2010-08-08, 18:57
wypłynie jak będzie chciał, a jak nie-to nic mu się nie stanie.Poza tym bez doniczek wygląda bardziej naturalnie. U mnie już tylko lilie są w doniczkach. Reszta-w skarpetach, które już poprzerastały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum