Chcialbym zapytac mianowicie planuje juz budzet na nowy rok ( mam sporo innych rzeczy na glowie ) i chce zapytac jaka jest najmniejsza z najwiekszych obsada ryb do mojego oka zeby nie bawic sie jeszcze w filtry i pompy na wiosne a duzo rybek wiadomo syfek w oczku ...
Ryby: karaski, koi, liny, orly i moze jesiotr sterlet chociaz nie wiem czy da sobie rade bez natleniania, tez nie jestem pewny karpia...
Pomijajac kwestie kasy chcialbym i tak uniknac pomp i filtrow wogole...
Rosliny beda oczywiscie dosadzane na wiosne w sporej ilosci...
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-12-04, 14:11
Poczekaj jeszcze z rybkami do wisony, zamontuj napowietrzacz, potem rybki.
Co ważniejsze, ja bym na twoim miejscu posadził jeszcze więcej roślin. Nawet teraz,
np kosaćców, ale bez doniczek, tylko przycapnąć korzonki większymi kamieniami.
Można nawet doniczkami, które masz.
Będziesz miał na wiosnę czystszą wodę.
pięknie wykończyłeś brzegi, no może trochę zbyt regularnie...
Pozostaje jeszcze do obsadzenia to co jest wookół oczka
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Chcialbym zapytac mianowicie planuje juz budzet na nowy rok ( mam sporo innych rzeczy na glowie ) i chce zapytac jaka jest najmniejsza z najwiekszych obsada ryb do mojego oka
im mnij tym lepiej.
Puść kilka koi i orf i koniec. Karasie najwytrzymalsze ale zaraz Ci się rozmnożą i będzie ich pełno.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-12-04, 21:18
Pawel Woynowski napisał/a:
[
To,można prosto wyliczyć. Przyjmuje się, że na jednego dorosłego karpia koi, długosci 0,50 cm potrzeba 1m³ wody, to dla 150 trzeba będzie 75m³ wody.
Jest jeszcze jedna metoda liczenia ilości ryb do danego oczka, przyjmuje się w nowych oaczkach, że suma długości wprowadzanych ryb nie powinna przekraczać 25 cm na 1m² powietrzchni oczka, mówiąc obrazowo, na oczko o powierzchni 10m², można przyjąć ryby o łącznej długości 250cm, to znaczy 25 ryb o długości 10 cm.
Natomiast, w oczkach które już osiągnęły równowagę biologiczną, suma wprowadzonych ryb może wynosić 75cm na 1m² powierzchni oczka i nie spowodyje to zmiany w równowadze, na tyle, żeby oczko sobie nie poradziło.
Chodzi o to ze oczko nie bedzie mialo zadnych pomp, filtrow a tym bardziej rownowagi biologicznej na wiosne......Swiezak...
Po kilka czyli 9 orf 9 koi i 9Linow?
Tak jak mówi Sebastian im mnij tym lepiej i wtedy łatwiej o czystą wodę. Wg mnie jest lepiej kupić kilka pięknych kojaków (choćby 3 ) niż stado kilkudziesięciu małych karasków.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Jak bedzie mi sie ksztaltowal poziom wody w oczku takiej wielkosci? Chyba nizej juz nie zejdzie?
Ja tu widze zabawe w maskowanie foli....
Bedzie trudno chyba tylko miejscami...Szczegolnie tam gdzie zostal zryty ten polwysep
Tam nie bylo schodka na schowanie foli..Reszta powinna pojsc gladko
Cos tam juz rosnie w oczku, ale wydaje mi sie ze z podwodnymi to mam straszna biede oprocz kilku przestek nic pod woda nie mam....No i oczywiscie oprocz kilku lili, sztuk 7 , 5 roznych gatunkow..
Co sadzic..?..Zostalo mi okolo 45 koszy, chyba cos maja - 15x15 cm
Wywlocznik, moczarka, przestka, rdestnice, ?
Moze nie obsadzac wszystkich koszy tylko podwodnymi by w przyszlosci widziec rybki?
Samuraj mowil ze przestka w samym zwirze bez problemu daje rade a co z reszta roslin?
Po ile sztuk wciskac do kosza...?
Dostane zdjecia to chetnie wrzuce
Dzieki
aha rybki...Jeden karas dziki.....6 koi.....1 jesiotr...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum