Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Cze 2007 Posty: 538 Skąd: Kraków i Okolice
Wysłany: 2011-08-16, 11:04
Sam cement rozrobiony z wodą nazywa się zaczynem. Cement z piaskiem to zaprawa, cement z piaskiem i kamyczkami (żwirem) to beton.
Do zaprawy w niektórych przypadkach można dodać wapno.
To na tyle teorii...
ja nie jestem teoretykiem tylko lubię kombinację w praktyce. zawsze uważałem że teoria zazwyczaj nie zgadza się z praktyką zresztą co to za różnica, najważniejsze że trzyma jak diabeł sołtysa. dziś wsadziłem pierwsze rośliny i wpuściłem kilka ślimaków. nie będę pisał jakich bo nie wiem do końca jaki to gatunek a nie chcę dać kolejnego pola do popisu na rozwodzenie się czy to może błotniarka a może jakiś inny stwór. oczywiście aparatu zapomniałem ale obiecuję że kolejna wyprawa będzie już ze sprzętem.
cześć. pierwsze roślinki zasadzone ale po tygodniu tak jakby zmarniały troszkę. czy to normalne ? wyglądają jakby delikatnie powiędły i zastanawiam się czy po prostu nie muszę odczekać aż dobrze się zakorzenią ?
nie no oczywiście że w oczku poza oczkiem w tym roku dam sobie spokój. wsadzam do wody zeby troszkę ja napowietrzyc, wpuscilem tez pierwsze slimaki i przyznam szczerze pierwsza rybke
ale to wystarczy na poczatek. roslinki chce wsadzac stopniowo, kolejne planuje wsadzic tak za tydzien i moze jeszcze za jakis czas. na ten rok musi wystarczyc
pozdrawiam
witam
oczko bardzo ładne widać sporo twojej pracy ...no ale tak jak pisali przedmówcy roślin musisz dosadzić i to jak najwięcej ...także sapereczka , kalosze i wybierz się na szaber z okolicznych rowów
he he dzieki za pozytywne opinie. napewne bede coś dosadzał i to niebawem ale niestety zabrakło mi pojemniczków do wsadzania. dookoła oczka roślinki będę sadził dopiero na wiosnę. pytanko jeszcze odnośnie roślin w wodzie bo jak wcześniej pisałem niepokoi mnie to że po wsadzeniu niektóre liście po prostu "klapły" na wodę. czy to znaczy że rośliny się ie przyjęły czy po prostu trochę osłably przez zmianę środowiska i niebawem się podniosą. a no i czekam na przesyłkę z moją pompą fontannową i niebawem zabieram się za robieie filterka. niedawno zakoczyłem kopanie małego drenażu do mojego stawiku i też muszę go wykończyć. jak narazie to tylko z ziemi obok oczka wystaje beczka którą mam w planie przekształcić w ozdobną studnię. no i zdradzę sie jeszcze ze wpusciłem kilka karasi. a i jeszcze jedno pytanko ile ślimaków polecacie do wpuszczeinia ?? jak narazie mam ich ok 15 szt
LIwan82,ślimaków to ty nie musisz wpuszczać,oni same się znajdą w twoim
oczku albo sam ich przyniesiesz z roślinami,możesz jeszcze pózniej
ich niszczyć jak ci rośliny zaczną pożerać
poz.Leszek
---------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum