Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-27, 17:07
Dzisiaj z grzybieniarium dla miniaturowych lilii (100x100x35 cm) wyjąłem glinianą rurkę, z której wylałem żabe zieolną i ... trawiankę. Na jesieni wpuściłem tam 6 szt. trawianek i byłem bardzo ciekaw czy przezimują. Rurki miały im służyć za kryjówki. Okazuje się, że na głębokości 35 cm zimowanie udało się bez problemu . Aż stach pomyśleć, jak szybko gatunek ten rozprzestrzenia sie w naturze, skoro nie straszne mu nawet zamarzanie zbiornika do dna W oku głównym na trzeciej fotce widać żaby trawne w ampleksusie
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-05-06, 13:05
NA ostatnim masz to co ja planuję zrobić . Kosaćće czekają i kasta też. Moja kasta jest prostokątna i bedzie przepływowa ( rurą ) Czy dobrze widzę, że Twoja jest po prostu wkopana czy ma jakąś łączność z wodą z oczka ?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-05-06, 14:16
To jeszcze proszę powiedz czy dawałeś oryginalne podłoże (tzn. takie w jakim rosły te kosaćce w naturze) czy sam zmajstrowałeś ? I jesli tak to jeszcze poproszę o przepis na dobrą mieszankę
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wysłany: 2011-05-06, 14:35
Jakie tam podłoże Wsadzasz całą kępę z natury i podsypujesz nieco zwyklą ziemią. A najlepiej to kamieniami obłożyć i hydroponicznie uprawiać - ale to tylko pierwszy rok, bo potem to kępa sie rozrasta i korzemi masa dookoła.
Wysłany: 2011-05-06, 14:56
neron87 napisał/a:
Traszki opuszczą oczko pod koniec Kwietnia
A skądże znowu - traszki dorosłe wychodzą u mnie dopiero w końcu czerwca, a ostatnie nawet jeszcze później. Przeobrażone zas młode wychodzą tak od połowy lipca do konca sierpnia.
Wysłany: 2011-05-28, 20:12 Koniec maja 2011
Do traszkarium wpuściłem gupiki i kardynałki. Szczególnie pięknie prezentuje się odmiana ksantoryczna kardynałków - dziś widziałem jak się tarły w rogatku. Są też już małe gupiki Nie jest łatwo zrobić im zdjęcie kardynałkom, bo ruchliwe niemożliwie (w tle widać też podrośnięte kijanki żaby trawnej). Traszki zwyczajne jeszcze godują, ale coraz ich mniej. W bagienku zaczyna kwitnąć kosaciec żółty, a żabieniec babka wodna buja zielenią.
W niedziele byłem u Huberta.
Kardynałki są bardzo ładne i od razu rzucają się w oczy. Woda jest krystalicznie czysta - bez trudu można w niej znaleźć; małe larwy traszek, kijanki żab trawnych czy tez młode gupiki. Rośliny również prezentują się doskonale.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum