POgrzebałąm na Twojej stronie, podobają mi się te:
James Brydon
Gonnere
Hollandia
Barbara Dobbins
Gloire du Temple
Perry's Baby Red
Burgundy Princess
Red Spider
Rose Arey
Chciałąbym mieć bezwzględnie minimum po jednej w kolorach: biała, różowa i purpurowa (karminowa). Jeśli coś więcej to różne odcienie różu.
Myślałam o Gonnere, J.Brydonie, Perry's Baby Red, Hollandii - acz nie wiem, czy to dobry zestaw.
Preferuję pachnące.
Pozostaje otwartym pytanie, które, ile i w jakie miejsce oczka??
Azalka, bez ryb to nie oczko w moim pierwszym nie było rybek to było ono jakieś takie smutne i martwe patrzenie na ryby jak sobie pływają jest bardzo wciągające i uspokaja
I następuje reaktywacja...
Zamówiłam geowłókninę i folię. Miało być EPDM, będzie zbrojony Muzimer 0,7 mm. Mówi się trudno. Hipkać w tej wodzie nie będę, parę lat może wytrzyma.
Wszak jeszcze rośliny - jakoś to finansowo trzeba przetrwać...
„Azalka, bez ryb to nie oczko w moim pierwszym nie było rybek to było ono jakieś takie smutne i martwe patrzenie”
Jak dla kogo....
Spójrz na moje oczko i powiedz że jest smutne
Ja potrafię w sezonie zasnąć przed swoim oczkiem... W nocy zapalam rybą lampę która dobrze oświetla cała tafle wody. Kładę się na macie i leże aż nie zbudzi mnie ranna rosa i ziąb
_________________ Działeczka nad stawem - bezcenne...
Hihi, Leszku, wszystkich nie dam rady, oczeczko za małe... Ale może podpowiecie, które byłyby najodpowiedniejsze do mojego jeziorka? Mam ogólny problem z "obsadą" roślinną...
A oto moje aktualne osiągnięcia odkrywkowe:
usytuowanie
wygrzebanie
Chwasty już usunięte wszystkie.
Ogólny zamysł jest taki, że ta najwyższa półka (teraz ma ze 7x4m) to jest miejsce na przytrzymujące folię kamienie, już powyżej lustra wody - nie chciałam, aby jeziorko otaczał wałeczek otoczaków powyżej ziemi, więc wymyśliłam, że im zrobię wycięcie w podłożu i tam zostaną umieszczone i później zamarkowane tojeścią "czy coś", tak, aby za bardzo nie były widoczne.
Samo lustro wody ma mieć wymiar 6x3m i będzie troszkę niżej od kamiennego brzegu. Wałki ziemi powyżej górnej warstwy kamiennego brzegu zostaną ścięte (tzn nie będą od kamieni wyżej), mają łagodnym spadkiem schodzić ku trawnikowi.
Całe oczko będzie jeszcze wysypane piaskiem celem dokładnego wypoziomowania.
Mam nadzieję, że nasmarowałam wszystko w miarę zrozumiale...
Jeśli coś planuję źle, proszę, od razu powiedzcie - póki czas!
Przypominam, że tam ryb NIE BĘDZIE jeno żaby
Na Twoim miejscu tą najgłębszą strefę zdecydowanie bym powiększył. ciężko Ci będzie wcisnąć folię w ten dołek. Ale może to tylko tak wygląda na zdjęciu. Nie napisałaś nic o głębokościach. Ale ogólnie jest i dobrze, że od razu pomyślałaś o przytopieniu tych kamieni z obwódki.
Nie licząc warstwy kamiennego brzegu, która ma być właściwie nad wodą, mamy:
20cm, 20cm, 40-50cm (czyli w najgłębszym miejscu 80-90 cm).
Najniższa warstwa ma wielkość samego dna 70x100cm, ale szybko się mocno rozszerza i górna jej krawędź to 1,5 m na ponad 2m. Jeszcze powiększać?
Lilie sobie wybrałam takie:
James Brydon
Firecrest
Gonnere
ew. Perrys Baby Red lub Denver
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-05-06, 12:31
I tak ryb ma nie być, więc ta strefa przeznaczona jest tylko dla roślin, poszerzyłabym ją jeszcze, ale tylko ze względu na "fałdowanie" się folii. Szkoda marnować folię, a upchnięcie jej w takiej dziurze, sprawi straty, bo spore zakładki powstaną-poszerz tą środkową dziurę. Poza tym, na wszelki wypadek, pogłębiłabym oczko, bo zobaczysz-za rok, dwa-zapragniesz rybek, bo dopiero one sprawiają, że nasze oczko żyje pełnią życia. Wtedy będziesz miała gotowy, ustabilizowany biologicznie zbiornik na zarybienie, a nie zaczynanie wszystkiego od początku.
Ale ryb naprawdę nie chcę. Pomimo, że mieliśmy kiedyś różne akwaria, to... jakby to powiedzieć... ja ich nie lubię
A lubię żaby i wodne owadki. To ma być "kałuża dla żabów" i żeby ptasiory się mogły napić.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-05-06, 13:47
Poszerz tę dziurę tak, aby wg. Twojej intuicji folia ładnie się rozłożyła. Zdjęcia mogą przekłamywać wielkości, tym bardziej, że nie ma żadnego odnośnika dla porównania ( np. wiaderko, paczka papierosów, butelka coca-coli), ale wydaje mi się, że jakieś 50 cm powinno wystarczyć.Co do "lubienia" ryb, każdy lubi co innego i w tym tkwi urok. Żabcie, traszki czy owady zasiedlające Twój zbiornik, też dostarczą wiele radości, a widok pijących i kąpiących się ptaszków będzie naprawdę rewelacyjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum