Z tymi nowymi rybami to masz rację, ale w moim przypadku to trochę było by dziwne.
W zeszłym roku dokupiłem dwa małe karpiki (ok 12cm) i dwa czerwone karasie które z resztą były czymś dobrze karmione bo z czerwonych zrobiły się jakieś takie blado-żółte. Wszystkie rybki miały się świetnie przez całe lato i jesień. Karpiki to nawet urosły z 5 cm a karasie to wspólnie albo w kooperacji z już wcześniej zamieszkującym (obecnie 22 cm) karasiem wydały potomstwo. Problemy z nowymi karpiami zaczęły się jak już wspomniałem po pierwszych przymrozkach czyli minęło ok 6 m-cy a duże padły pod koniec zimy. I dlatego trochę się zdziwiłem . W akcie rozpaczy i desperacji podałem FMC chodź wiedziałem, że przy tej temperaturze wody to skutek będzie marny.
Na dzień dzisiejszy zaobserwowałem, że wraz ze wzrostem temperatury pozostałe ryby coraz chętniej jedzą. Nawet zacząłem rzucać kawałeczki bułki ( oczywiście bez skórki ) i wszystko jest zjedzone.
Myślę, że wkrótce coś dokupię bo pustka po Bolku ( największym karpiu) i pozostałych jest spora.
Witam,
Dawno się nie odzywałem. Istotnie jest trochę więcej ale nie wiele. W tym roku dokupiłem trzy karpie i dwa czerwone karasie. Niestety jeden z karasi chorował i musiałem go wywalić.Karpie kupione w zeszłym roku ładnie podrosły. Bardzo uszczupliła się populacja żab. Jak się okazało powodem był zaskroniec który osiedlił się w nadbrzeżnych krzakach. Zmusiłem go więc do opuszczenia terenu " bez koniecznej zwłoki" Nie wiem tylko, dlaczego od początku słabo rosną mi lilie. Generalnie prawie wszystkie rośliny które są to przyniosłem z dzikich akwenów i dają se znakomicie radę a lilie jakoś byle jak.
I oczywiście aktualne zdjęcie. Powoli wstawiane zdjęcia przestają się od siebie różnić dlatego nie wstawiam ich często. Zauważalną zmianą jest znikająca kaskada w objęciach hortensji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum