Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 401 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2009-02-16, 19:38
Jeśli będziesz coś kombinował z wylewaniem betonu, czy też spajał kamienie tą zaprawą, to "3 do 1" zupełnie wystarczy, ale radzę Ci pamiętać o jakimś plastyfikatorze, np. KLUTAN lub podobne. Niedrogie, jak na Twoje potrzeby, kupisz w sklepie budowlanym, np. PSB, Castorama. A betony z plastyfikatorami znacznie ułatwiają pracę i lepiej znoszą wilgotne środowisko w przyszłości.
Witam ponownie. W związku z nadejściem wiosny nareszcie oczko jest gotowe J
Zamieszczam kilka foto z budowy oczka. W sumie to dwa dni na spokojnie we dwie osoby (oczyszczanie zgliszcza po zimowego w wykopie, poziomowanie, przygotowanie kamieni, układanie wełny, folii, napuszczanie wody itp.). Krótko opisze to co widać na foto a więc podkład pod folie to wełna mineralna grubości 5cm ( jeden balot starczył ) dla tych co jeszcze nie bawili się z wełną poradzę że generalnie to bardzo szybko i wdzięcznie się ją układa J
Ostatecznie wykonałem przy samej linii brzegowej dodatkową półkę o wymiarach 10x10cm w celu dokładniejszego zamaskowania folii kamieniami ( bardzo się ona przydała jednak półka o szerokości 15cm była by chyba jeszcze lepsza). Ostatecznie głębokość maksymalna zmniejszyłem do 120cm (niepotrzebnie ) reszta wymiarów bez zmian czyli 480 x 330cm. Folia po rozłożeniu robiła także niezłe wrażenie ( 64m kwadratowe no i ta masa, jakieś,... 50-60kg J ). Woda nachodziła przez jakieś 8 godzin z hydroforu co zasila domki letniskowe w pobliżu jeziora, niestety naszło też sporo jakiegoś rdzawego nalotu który po kilku dniach osiadł na dno. Na razie w miarę wykończone mam tylko połowę linii brzegowej. Roślinności jeszcze brak ( niestety tylko jeden dzień w tygodniu mogę pogrzebać przy oczku L ) W najgłębszym miejscu posadzony został tylko,...... yyy nie wiem jak to się nazywa ale dostałem od sąsiada co też ma oczko i niby to będą jakieś lilie więc zobaczymy. Jeśli chodzi o pompę o wydajności 2200 l/h (obecnie podnosi na jakieś 140-150cm ) to jest rzeczywiście trochę mało na kaskadę, widać na foto że woda leci kiepsko jednak doznania akustyczne są naprawdę imponujące. No dobra na razie wygląda to wszystko surowo ale zobaczymy jak się rozwinie dalej, oczywiście pododaje fotki, a na razie to:
Witam! kolejne foto jak rozwija sie oczko niestety problem w tym że pogrzebać przy oczku mogę tylko raz w tygodniu i wygląda to jak wygląda z perspektyey czasu w najbliższym tygodniu dojdą wkońcu jakies roślinki i pomału rybki (narazie KOI). Na żywo wygląda to oczywiście dużo lepiej niż na foto, przyjemne wrażenia akustyczne i wizualne (mieniąca się woda na wietrze ). Na foto widoczny również generalny strażnik oczka (mam nadzieje że sam sie przypadkiem do niego nie wrąbie )
pozdrawiam
Do oczka wprowadziło się 7 karasi oraz dwa liny, roślinność pomału też przybywa. Woda jest lekko zielona (przejrzystość ok 80cm) ale w najbliższym czasie zostanie uruchomiony filtr biologiczno mechaniczny
W oczku miesiąc temu zainstalowany został filtr AquaShut Extreme12 wraz z pompą Kaskada3600. Około dwa tygodnie po uruchomieniu filtra woda zaczeła robić sie zielona, wiadomo jest lipiec wiec jest to możliwe jednak filtr pracuje już ponad miesiąc a jest coraz gorzej, obecnie przejrzystość wody to ok 15cm w głąb. Po otwarciu filtra w dolnej jego warstwie (biologiczej) zauważyłem nagromadzenie sporej ilości jakiegos szlamu!
MAM WIĘC PYTANIE, czy to normalne tzn ten szlam? może coś nietak sie tam dzieje tzn właściwe drobnoustroje które powinny się tam utworzyć wogóle sie niewytworzyły ??
Na zdjęciach widać ten szlam, oraz pare innych foto z oczka, proszę o poradę
pozdrawiam
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-17, 07:36
Nie jestem expretem a raczej tez nowicjuszem, ale za wkrótce odpowiedzą Ci pewnie wszyscy eksperci, których i ja sie radziłam. I jak sądzę powiedzą : ROsliny, rosliny !!!
NA moje oko Twoje oko ma ich za mało. JA mam zdecydowanie mniejsze (około 2m3)
a roslin conajmniej 10 x wiecej niż Ty. I teraz własnie widze jak to działa ! Miałam juz wode prawie taką jak Ty. Rosliny sie ukorzeniły i jest kryształ. Życzę poowodzenia !!!! i powrotu do czysciutkiej wody ( nie powiem szybkiego bo szybko to sie niestety nic w tych naszych oczkach nie dzieje-poza glonami chyba)
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Filterek oczywiście pracuje non-stop od włączenia, przez pierwsze 3 - 4 dni pracy zrobił wodę dosłownie na kryształ (widoczność idealna do dna czyli prawie 140cm no ale to była głównie filtracja mechaniczna).
Filtr jest bez lampy UV !
ewa535 wiem że roślinki muszą być narazie jest ok 25 - 30 donic z roślinkami ale cały czas sukcesywnie cos dokładam
Kilka foto oczka jeszcze z lata tzn wrzesień, dużo wsumie sie niezmieniło, oczko ma dopiero pół roku. Brak jeszcze wykończenia wokół oczka np. trawa, kamyszki lub tego podobne. Mam jeszcze pytanie odnośnie tej cholernej zielonej wody (tzn teraz jest już lepsza a filtr jest już wyłączony) a mianowicie czy najbardziej prawdopobone jest to że ta zielona woda pojawiła sie dlatego że zapóźno uruchomiłem filtr (połowa czerwca-nim zaczoł poprawnie funkcjonować był juz pewnie lipiec i wtedy zrobiło sie zielono) ??
bo ja wiem czy pompa kaskada3600 jest taka słaba na wylocie 2x1 cal woda idzie aż miło (widać to na 3 foto w poprzednim moim poście), a według moich obliczeń oczko ma ok 9-10 dm3
Filtr jest zasilany osobną pompą niż kaskada
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum