wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2008-09-14, 23:43
Oczko Jakuba W.
Autor Wiadomość
dachasia 
Entuzjasta

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2008-09-16, 19:01   

A w TYM poradniku masz wszystkie rośliny jakie można zastosować do oczka. Po kliknięciu na daną roślinę otworzy się szczegółowy opis i zdjęcie. Nie czekaj na gotowe podpowiedzi. Sam musisz dojść gdzie co posadzić, bo najlepiej znasz swoje oczko, a dopytywać już o konkrety. Przyjmij prostą zasadę,że od strony widokowej sadzisz niższe roślinki, a z tyłu większe. To po to, abyś móg od czasu do czasu oglądać swoje rybki.

jakubwlodarczyk 
Początkujący

Wysłany: 2008-09-16, 19:33   

dzikuje za linki

chciałbym zapytac, ktora z tych grup roslin najlepiej nadaje sie do filtrowania wody ?

dachasia 
Entuzjasta

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2008-09-16, 19:49   

Nie da sie jednoznacznie powiedzieć,że któraś z grup w podanym Ci linku lepiej się nadaje. Nadają się poszczególne rodzaje i jeśli mnie pamięć nie myli to chyba Arek w którymś z postów Ci podał te rośliny
O znalazłam
Arek Napisał cytuję
"Gatunki oczyszczające to przede wszystkim kosaciec żółty (także odmiana variegata)- nadaje się tez na kaskadę, tataraki, sity i oczerety możesz tez hydroponiczne dać przetacznik bobowniczek i marek szerokolistny. Najskuteczniejsze w oczyszczaniu wody są rośliny pływające jak pistia, limnobium i hiacynt wodny - niestety te gatunki nie zimują i co roku trzeba się zaopatrzyć w nowe ( w drugiej połowie maja). Z gatunków rodzimych podobne efekty daje rogatek. Do maskowania brzegu tojeść rozesłana. Na półkę 20-50 - pałki oczerety i kosaciec żółty."
Może zamiast ciągle pytać od nowa, zacznij sobie notować. Ja na początku gdy nie znałam roślin tak robiłam. Czytałam forum i sporządzałam notatki, które mi potem bardzo pomagały przy zakupie roślin, albo pozyskiwaniu ich z naturalnych źródeł. Pamiętaj też,że roślinki przyniesione ze stawu należy dobrze wypłukać i zdezynfekować w nadmanganianie potasu( dostaniesz w aptece) aby nie przynieść do oczka jakiejś choroby, lub infekcji. Rośliny przyniesione z naturalnego zbiornika możesz sfotografować i poprosić na forum o identyfikację. Ja na wiosnę, gdy wybrałam się nad okoliczny staw, to nawet się nie spodziewałam,że przyniosę tyle znanych roślin. Był tam i przetacznik bobowniczek i kaczeńce i manna mielec i marek szerokolistny i mięta. A nawet zdarzyła mi się jeżogłówka, co odkryłam dopiero w momencie zakwitnięcia. Nie bój się wodnych roślin. Najwyżej jak Ci coś nie będzie odpowiadać to usuniesz latem z oczka. Oczka nie da się "zrobić" raz na zawsze. Ciągle coś trzeba zmieniać, przesadzać, przerywać, dodawać.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-16, 20:21   

jakubwlodarczyk, słuchaj dachasia, bo dobrze Ci radzi
OGRÓD JARKA

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-09-16, 20:35   

jakubwlodarczyk napisał/a:

chciałbym zapytac, ktora z tych grup roslin najlepiej nadaje sie do filtrowania wody ?

najlepsze do oczyszczania są rośliny pływające i sitowie

Rośliny musisz sam wybrać to jednemu się podoba inny może uznać za chwasty, poczytaj pooglądaj zdjęcia i wybieraj.
PORADNIK PORTAL SKLEP

castleman 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-09-16, 21:33   

Witam serdecznie, :pa:
warunki i placu ;) masz dużo, ja na Twoim miejscu pokusiłbym się o budowę np wijącego się strumienia i obsadziłbym go żarłocznymi roślinami, nie kombinując zbytnio z jakimiś rarytasami i stopniowo je zamieniał na wartościowsze roślinki.
Jak widać na forum strumienie potrafią zdziałać cuda co do czystości wody w oczku.
Poczytaj o strumieniu na forum.
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman

jakubwlodarczyk 
Początkujący

Wysłany: 2008-09-19, 16:39   

castleman co do strumienia to jest on, chodz bardzo krotki. A przebudowa nei wchodzi w gre. Kaskada tworzy rodzaj strumienia bo prad jest slaby i tam chce wlasnie nasadzic te zarloczne rosliny.

Co do pozostalych Waszych rad, czyli zasadzic zeilska to wlasnie tak chce zrobic :) Nakopalem tego troche i zrobilem zdjecia. Niestty nie wiem co to , albo nie mam pewnosci. Prosze wiec o Wasza fachowa ocene. O prosze sie ni esmiac jelsi nakopalem jakis chwastow :)

Na pierwszym i drugim zdjeciu wg mnie bylaby trzcina [wieksza i mloda]

To chyba jednak chwast, ale moze sie myle :)

Tu chyab jakas trwa, ale moze ktos cos wiecej zobaczy na zdjeciu

Tu cos co przypomina natke marchwi. Gdzies kiedys pisaliscie chyba o tym. Nie pamietam gdzie ;/

Tu chyba jest tatarak, lub irys, albo i to i to pomieszane. Jak to rozpoznac ? Czy tylko irysy maja takie bulwy ? Mam w ogrodku irysy ladowe i mialy identyczne. Czy tatarak ma rozowe pedy na dole ? Bo jakso zapachu nie bardzo czuc ;/

a tu znow jaka skepa trawy, wyrozniala sie na lakach wiec myslalem ze o moze cos godnego zasadzenia w oczku :)

Co do reoslin bardziej egzotycznych to faktycznei musze sie zastanowic i zrobie oto wprzyszlym tyg jak bed emial wiecej czasu :) Napisze Wam tez wtedy swoje propozycje zebyscie mogli ocenic :)

A teraz prosze o identyfikacje zwlok ;p

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-09-19, 17:52   

Nas pierwszej focie to chyba jakaś turzyca na drugiej trzcina- obie bym wywalił.

Zostawiłbym sit (fotka 4 ) i kosaćce żółte (fotki 6,7 i 8)
PORADNIK PORTAL SKLEP

damian14 
Nowy

Wysłany: 2008-09-19, 18:28   

a na 3 focie to chyba marek szerokolistny

pozdrawiam Damian

castleman 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-09-19, 23:02   

Tej ostatniej kępy bym nie dawał do oczka, tylko posadził gdzieś obok.
Co do reszty jak pisali przedmówcy.
Trochę puźnawo już, jednak może poczekać ze strumieniem do wiosny, a roślinki wrzucić do oczka, sprzęt pąpkowy będzie trzeba powoli wyciągać, więc nie jestem przekonany czy ze strumieniem to aktualnie dobry pomysł.
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman

jakubwlodarczyk 
Początkujący

Wysłany: 2008-09-19, 23:10   

co do sprzto pompowego to go nie wyciagalem w pierwszym roku. Zim apopa chodzila po kilak godzin na dzien, lub co drugi dzien, zeby dotlenic wode. Zadnego innego sprzetu poza pompa nie mam. Nie wiem czy dobrze robie czy zle. Ale z tego co kiedy czytalem to wydawalo mi sie ze na zime moze zostac pompa w oczku.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-09-20, 03:05   

damian14 napisał/a:
a na 3 focie to chyba marek szerokolistny

to nie jest marek - ta roślina ma liście pierzaste a marek nie - prawdę mówiąc nie jestem pewien co to jest może jakiś jaskier np. rozłogowy
PORADNIK PORTAL SKLEP

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-20, 09:22   

jakubwlodarczyk napisał/a:
Zim apopa chodzila po kilak godzin na dzien, lub co drugi dzien, zeby dotlenic wode. Zadnego innego sprzetu poza pompa nie mam. Nie wiem czy dobrze robie czy zle. Ale z tego co kiedy czytalem to wydawalo mi sie ze na zime moze zostac pompa w oczku.
Pompy możesz na zimę nie wyciągać, ale musisz się zdecydować albo pracuje cały czas albo wcale Jak wyłączysz w nocy przy ujemnych temperaturach marne szanse żeby woda nie zamarzła w wężach które idą na powierzchni lub zaraz pod nią i przy ponownym dłuższym uruchomieniu możesz popsuć pompę
OGRÓD JARKA

monkeymonk 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-09-20, 10:03   

a jaka jest szansa, ze przy pompie wlaczonej 24h na dobe wode w wezach nie zamarznie? pytam o wlasne doswiadczenia.

http://www.twojapogoda.pl...ozasezonowa.htm

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-09-20, 16:26   

Jak będzie bardzo mały przepływ a mróz duży to też może zamarznąć
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu