wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko Pawła z orzechem
Autor Wiadomość
Benteler 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-01, 10:37   

Witam ponownie!

Doczekaliśmy się wreszcie wiosny a wraz z nią czas na porządki. Ja w tym roku postanowiłem- a raczej byłem zmuszony dokonać rewolucji w temacie czyszczenia. W zeszłym sezonie a dokładnie w drugiej połowie nastąpił w moim oczku zmasowany atak nitkowatych. Wygląda to okropnie i w dodatku skutecznie zapycha filtr z częstotliwością 2 x na tydzień. I dlatego zapadła decyzja o tak gruntownym czyszczeniu. Zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo źle dla flory w oczku ale jakiekolwiek półśrodki były by mało skuteczne.

i oczywiście zdjęcia z w.w prac :)

Obecnie woda ma już prawie dwa tygodnie, zmieniła kolor w porównaniu do tej po nalaniu ale ku mojemu zaskoczeniu glony zaczynają się znowu pojawiać. Widać to także na kaskadzie. Nie wiem za bardzo co w takiej sytuacji powinienem zrobić, ale poważnie zastanawiam się nad zastosowaniem i-tronika.

Co ciekawe, spodziewałem się, że ryby bardzo się zestresują odławianiem i będą siedziały potem przestraszone w dnie przez tydzień a tu od razu po wpuszczeniu za żarciem zaczęły się kręcić :) A tak swoja drogą to chyba powinienem zwiększyć ich liczebność, prawda?

Wiadomo, temat glonów nitkowatych jest tu na forum opisywany bardzo szeroko ale i tak chętnie poczytam Wasze opinie na temat tego przypadku :-D

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-05-01, 10:50   

Woda na razie jest ładna, ale jak już zaczynają się pojawiać glony to wrócisz z powrotem do stanu z przed czyszczenia. Teraz musisz czekać cierpliwie, aby ruszyły rośliny to podstawa i wiadomo filtracja. Można też te paskudy szczotką wybierać :evil:

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2013-05-02, 01:23   

Benteler napisał/a:
ale ku mojemu zaskoczeniu glony zaczynają się znowu pojawiać
Nie wiem czemu się dziwisz przecież to normalne
OGRÓD JARKA

ILUSION 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-02, 08:00   

Gloniska, były, są i zawsze będą !!! Można tylko walczyć z ich ilością w oczku, ale zawsze będą nam towarzyszyć, to normalne i trzeba się z tym pogodzić ;)

Benteler 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-02, 12:43   

JAREK G napisał/a:
Nie wiem czemu się dziwisz przecież to normalne

Oczywiście, że to normalne ale zaskoczyło mnie to, że w niecałe dwa tygodnie po tak gruntownym czyszczeniu jest ich znowu sporo czyli za miesiąc będzie to samo co przed czyszczeniem gdzie przez pierwsze dwa lata nie było z tym problemu.

A może włączyć lampę UV, chodź z tego co wiem na ten rodzaj glonów to ona nie pomaga?
Trochę trudno mi się pogodzić z TAKĄ ilością glonów.Gdyby to było sporadyczne zjawisko albo porośnięte ściany oczka to jeszcze pół biedy, a tu filtr bez przerwy zapchany, rośliny porośnięte - no wygląda to paskudnie.
A nie robić nic to jeszcze gorzej. Pozostaje mi zastosować chemię lub sprzęt ( czyli w tym przypadku i-tronic)

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2013-05-02, 13:45   

Benteler, Lampa UV zwalcza tylko glony które sa w wodzie czyli te które barwią twoja we na zieloni nitkowe zawsze będą na scianach oczka ;)

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2013-05-02, 13:54   

Mając taką "burzę" roślin w oczku też jestem zdziwiona pojawianiem się glonów :(( Przecież te Kosaćce, pałki wodne, moczarka, babka wodna, rdestnice i całe multum roślin służących filtracji wody, na dodatek zajmującej powierzchnię prawie połowy oczka, powinno już dawno oczyścić wodę. Aż dziw że jeszcze tego nie zrobiły :-o

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-05-02, 19:14   

Do filtracji dołącz I-TRINICa powinien poradzić sobie z nitkowatymi glonami

https://www.youtube.com/watch?v=cs9BJuKxhvw
http://youtu.be/P4GE-x_xM5c
http://youtu.be/lqGzwxdLgAE

Benteler 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-02, 20:11   

I tak mam zamiar zrobić, choć to nie mały wydatek. Z tego co tutaj czytałem to ci ,którzy stosowali i-tronica chwalili się dużą skutecznością.

piotr5875 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-02, 22:28   

Cześć Paweł poczekaj aż rośliny ruszą i dosadź trochę roślin z I-Tronikiem ostrożnie co niektórzy już go się pozbyli więc coś w tym jest.
Paweł a Ty stosujesz w oczku I-Tronica .
U mnie na razie leży w garażu z powodu działania na wzrost roślin- negatywnego
pozdrawiam

Benteler 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-03, 12:20   

Jak narazie nie stosuje I-tronica bo nie mam :) ale z tymi roślinami to mi trochę brakuje wiary, bo w zeszłym sezonie to roślin nie było jakoś mało a glony się pojawiły i to bardzo mocno. Nie wiem tylko dlaczego. W innych oczkach które oglądałem i znacznie starszych od mojego nie ma aż takiego problemu.
Jeśli chodzi o rośliny w tym sezonie to muszę wzmocnić obsadę, bo faktycznie jest bardzo słabo.Jakoś po każdej zimie rośliny marnieją, zwłaszcza lilie.

Piotr, piszesz o negatywnym działaniu na wzrost roślin. W takim razie sam nie wiem co jest lepsze -ładne rośliny czy ładne glony.
A jak u Ciebie wygląda sprawa "nitek" - nie masz czy radzisz sobie jakoś inaczej?

piotr5875 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-03, 15:47   

Pytanie o I-Tronica było do Kilerk1 też Paweł.
Glony nitkowate mam porosły całe ściany zbiornika , czekam cierpliwie jak ruszą rośliny
pozdrawiam

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-05-03, 17:17   

Benteler napisał/a:
Jakoś po każdej zimie rośliny marnieją, zwłaszcza lilie.

Dokarmiasz nawozami w koreczkach? Uzupełniasz substrat?

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-05-03, 22:39   

piotr5875 napisał/a:
Pytanie o I-Tronica było do Kilerk1 też Paweł.
Glony nitkowate mam porosły całe ściany zbiornika , czekam cierpliwie jak ruszą rośliny
pozdrawiam

Stosuję u siebie I-tronica od początku kwietnia z małymi przerwami:-D ustawiłem go na 30% i jest ok,rośliny rosną,glonów bardzo mało,widoczość przy słońcu do dna (ok 180cm).
W marcu miałem widoczność chyba na 30 cm , tak mocno rowinęły się glony ,szczególnie nitkowate, jak włączyłem i tronica ,to po paru dniach już widziałem efekt (można zobaczyć u mnie na zdjęciach). Nie mam pojęcia jakie są skutki uboczne tego przętu , chętnie posłucham mądrych wskazówek :-D ,cały czas się uczę i niestety często popełniam błędy , ale za paręnaście lat to ho ho ho...... :-D

https://www.youtube.com/watch?v=cs9BJuKxhvw
http://youtu.be/P4GE-x_xM5c
http://youtu.be/lqGzwxdLgAE

Benteler 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-04, 08:00   

Jeżeli chodzi o nawozy to nie używałem niczego, bo sądziłem że te straty są spowodowane zimą. Nie wiem dlaczego ale o nawożeniu roślin to nie pomyślałem :-D
Podpowiedzcie coś, co warto stosować i jak.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu