Wysłany: 2011-05-18, 19:23 Ozdobna kałuża na rosliny - 2011
Witam. Dziś chciałbym wam zaprezentować moją kałużę dla roślin wodnych. Rośliny jakie planuje posiadać to głownie rośliny pływające. Oczko założone w maju 2011. Od razu mówię oczko ma chyba najmniejsza głębokość na forum, bo nie całe 20 cm głębokości. Ma ono pełnić funkcję ozdobną, dlatego będą tylko rośliny. Oczko zbudowane niedawno, ale rośliny będą na pewno.
Sadź rośliny jak najszybciej, najlepiej grupami, po kilka roślin jednego gatunku , tak wyglądają najlepiej. Jak na świerze oczko to fajnie udało Ci się zamaskować brzegi. Czy oczko jest z folii?
Widać na zdjęciach, że folia jest i nawet chyba autor oka pokusił się o strefę płytszą i głębszą. Przy takich rozmiarach to trzeba uważać z niektórymi roślinami bo mogą zdominować oko - i będzie przerost formy nad treścią . Aż się prosi o jakieś niewielkie pływające!!!!! Całkiem przyjemnie wygląda to oko a pewnie będzie jeszcze ładniejsze z biegiem czasu.....
Dzięki za miłe opinie. Na większe na razie nie ma co czekać, bo trzeba się skupić na tym, które zostało zrobione stosunkowo niedawno. Rośliny o, których myślę to tatarak, Pistia stratiotes, Limnobium gąbczaste i mam jeszcze pytanie, czy mogę do oczka wrzucić taką rzęsę (Lemna minor), którą trzyma się w akwarium? W tych ułożonych kamieniach przy oczku planuje zasiać trawę.
Wysłany: 2011-05-19, 20:26 Re: Ozdobna kałuża na rosliny - 2011
konrad10 napisał/a:
Od razu mówię oczko ma chyba najmniejsza głębokość na forum, bo nie całe 20 cm głębokości.
[/center]
Chyba nie jedyne tak płytkie moje co prawda raczej większe jeśli chodzi o powierzchnię ale po awarii foli jakieś 2 lata temu ma od 10 do 20 cm głębokości .
Moja rada ( z własnej autopsji ) posadź rośliny podwodne takie jak rogatek itp bo przy tak małej głębokości to możesz mieć problem z czystością wody. Na pewno musisz wpuścić choć jedną max 2 rybki ( u mnie pływa 5 karasi dzikich ) żeby nie zrobić sobie inkubatora komarów . Przy tak małej głębokości z czasem będzie występował problem z przerostem roślin między innymi tych podwodnych ale to już kwestia sukcesywnego usuwania nadmiaru. Z tego co pamiętam z mojej sadzawki wyrzuciłem w sezonie jakieś 30 wiader rogatka . A i moje spostrzeżenie przy takiej sadzawce - na jesień nie wyrzucaj obcinaj martwych ( uschłych ) roślin. Są naprawdę dobrą pożywką dla wzrostu roślin w następnym roku, ja tak robię i z tego co widzę z roku na rok rośliny są coraz bujniejsze a co za tym idzie woda jest kryształowo czysta nawet przy ciągłych upałach.
Pozdrawiam i życzę udanej zabawy z sadzawką.
Sadź rośliny w kępach po kilka szt. z jednego gatunku. Pamiętaj z tyłu daj te najwyższe, z przodu najniższe. Nie siej trawy między kamienie bo nieciekawie to wygląda. Ja bym tam wsadził tojeść rozesłaną.
Konrad widzę że temat rybek już cie zainteresował. Więc myśle, że nie długo jednak powiększysz swoje oko.
A jak narazie to do takiej głębokości to możesz wpuścić gupiki, mieczyki. Taka głębokość napewno im wystarczy. A i troche świeżego powietrza sobie złapią.
Ja na początku nie myślałem o wpuszczaniu ryb, ale we wcześniejszym poście dostałem radę żeby jednak wpuszczać ryby, więc jestem między młotem a kowadłem. Radzicie gupiki, jestem też akwarystą i wiem, że to ryby tropikalne żyjące w tych minimalnym 22*C, więc w oczku woda będzie chyba dla nich za zimna?
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-20, 15:57
konrad10 napisał/a:
więc w oczku woda będzie chyba dla nich za zimna?
nalej wody do dziecinnego basenu, albo miski - w każdym razie do płytkiego zbiornika, wystaw na słońce na dwie , trzy godziny i zmierz temperaturę.. ciekawa jestem co powiesz
Mówimy oczywiście o warunkach późnej wiosny i lata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum