wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
oczko z kaskadą
Autor Wiadomość
nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-27, 21:44   oczko z kaskadą

Witam Zamierzam jeszcze w te lato zbudować oczko wodne z kaskadą (a raczej ze wzgledów na rozmiary ogród wodny). Oczko będzie miało powierzchnie około 2.5m x 2m i glębokość około 75cm. Będzie miało tylko 1 półkę na głębokości 40 cm szerokości 35-40 cm. Chce zrobić jeszcze jedną malą półkę o wymiarach 10 cm gł i 10 cm szer z wzgłedu na chęć zamaskowania w ten sposób folii. Niestety wymiary działki nie pozwalają mi na więcej. Kaskadę chce usytuować na skarpie podtrzymującej murek - co by się nie osunął. Kasakada będzie miała długość około 1,8 a wysokość około 80-90 cm.
Mam już pompę folia w drodze - PVC o grubości 0,5 (płachta 4x4), na górze kaskady chce dać zbiorniczek przelewowy - taki patent podejrzany od pana Pawła Kaskada z czterech, pięciu stopni z jakiegoś gresu - jutro jade obejrzeć kamienie, ten najbliżej wody będzie najmniejszy.
Mam parę pytań:
1 Jak połączyć pompę z przelewem - wężem karbowanym? Bo czytałem o jakimś patencie z rurami PVC jakie się stosuje do wody w budynkach.
2 czy rośliny rosnące na głębokości ok 30-40 cm dadzą radę glonom jeżeli nie będzie filtra i kiedy je sadzić? - ze względu na ograniczoność terenu strefa bagienna nie wchodzi w gre chyba że po jednej stronie oczka o szerokości około 40 cm i to tylko jak wykorzystam patent z rurką pod folią. Czy sadzić tak po 2-4 tygodniach.
Licze na wasze sugestie i uwagi.
Obiecuje w tym wątku prowadzić "dziennik z budowy" wraz ze zdjęciami.
Pozdrawiam

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2010-06-27, 22:08   

nicolae napisał/a:
ten najbliżej wody będzie najmniejszy.
Żeby wyglądało naturalnie to powinno być odwrotnie ten najbliżej wody powinien być największy :P Pompę możesz połączyć wężem karbowanym , może też połączyć rurą do nawodnień ( jest cieńsza i bardziej elastyczna od rur PVC wykorzystywanych w budownictwie) będą mniejsze opory przepływu , ale w takim wypadku i tak musisz dać kawałki węża gumowego albo karbowanego bo nie może to być połączone na sztywno. Jak nie będzie ryb to rośliny glonom dadzą radę i sadź je jak najszybciej zaraz po zalaniu a nawet i przed :)
OGRÓD JARKA

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-28, 06:21   

Oczko miałoby kształt powiedzmy nerki z 3 stron miałoby dość strome zbocza zaś z jednej tą półkę o której pisałem wyżej i coś ala strefę płytką/bagienną -woda z kaskady wpadała by po przeciwnej stronie. Pytanie - czy tą strefę bagienną wylożyć kamieniami a pod nie dać substrat? Chodzi mi żeby to też jakoś obsadzić roślinkami.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2010-06-28, 10:16   

Jeżeli strefę płytką będziesz miał po przeciwnej stronie niż kaskadę to sugerował bym wymuszenie ruchu wody w tamtym miejscu przez przekazanie ok 10proc. wody (cienka rurka z trójnika przy pompie). Być może przy tak niewielkim oczku sama kaskada będzie tam trochę mieszała ale "sicher ist sicher" ;) i efekt będzie pewniejszy.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-28, 10:59   

Wpłynie to pewnie na siłę wody kierowanej na kaskadę. Pomyśle o tym jak zobacze jaki strumień uzyskam na kaskadzie.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2010-06-28, 11:49   

Przy pompie, którą zamówiłeś i wysokości kaskady jaką planujesz efektu Niagary raczej się nie spodziewaj ;) . Za to długość 180 cm jest dość spora i może lepiej było by przeprojektować wysokość w kierunku krótkiego strumyka zakończonego jednym progiem dla uzyskania "plusku". Taki potoczek z roślinkami napewno korzystnie wpłynął by na jakość wody w oczku.

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-28, 11:57   

U mnie PFN 3500 przy co najmniej dwa razy większym oczku daje radę, więc przy tym 2500 powinna spokojnie wystarczyć. I tak muszę trójnikiem z zaworami ograniczać wypływ na kaskadę i część wody wracać bezpośrednio do oczka.

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-28, 12:02   

Nie chodzi mi o uzyskanie efektu niagary woda ma swododnie spływać po kamykach, nie mam jeszcze węża karbowanego ale tak się zastanawiam czy nie będzię zsuwał się z tej przelotki przy pompie. Dać jakąś obiemkę zaciskową? Taka metalowa to pewnie szybko zgnije w wodzie?

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2010-06-28, 13:29   

nicolae napisał/a:
Taka metalowa to pewnie szybko zgnije w wodzie?

Ja tak mam od 3 lat i niedawno jeszcze udało mi się odkręcić i zacisnąć ponownie. Gdyby wszystko tack chciało szybko "gnić" w wodzie to arheolodzy w naszej strefie klimatycznej dawno byli by na bezrobociu :)

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-28, 21:07   

Oczko mam jako tako zaprojektowane ale mam problem z kaskadą. Najpierw myślalem o takiej-woda spada z płaskiego kamienia na kolejny płaski i tak aż do oczka. Boki i "pod stopnie" obrobione mniejszymi kamieniami tak by zamaskować folie. Dziś wpadł mi taki pomysł z małą modyfikacją takiego projektu
A więc woda nadal przelewałaby się przez płyty kamienne ale umieszczone nie tak głęboko w półce, znaczy krótsze, pomiędzy płytą o stopniem - tam gdzie na rysunkach jest woda w takich korytkach stworzyl bym lekkie zagłębienie (ok. 5 cm) w których umieściłbym otoczaki. Pierwsze warstwy w glinie albo jakiejś zaprawie by woda nieściekała pod płytą kamienną. Otoczaki mogly by wystawać ponad płytę lub nawet większe leżeć na niej. Gdyby te korytka były dosyć szerokie to może jakiś roslinki by się zmieściły? Nie mogę znależć żadnej fotki by to pokazać ale może ktoś ma. Co o tym myślicie?

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-29, 21:31   

Początek prac

No i po małym poszerzeniu efekt końcowy-oczywiście prac ziemnych

Najpierw mamy mały spadek (od 0 cm do 15 cm) następnie półkę na głębokośic około 40 cm no i najniższe miejsce około 75-80 cm. Może jakieś propozycje co do obsady kwiatowej. Myślałem o jakiś roślinkach w strefie płytkiej zasadzonych w kamieniach - otoczakach które tam będą, dwa kosze w kształcie nerki na półce 40 cm i okrągły kosz w głębi, ale jszecze nie mam pomysłu jakie roślinki dać? Może coś podrzucicie?

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-02, 06:28   

Mam już wstępną koncepcje obsadzenia
półka 0-15 cm:
po lewej - Kosaciec żółty
na środku - Kropidło jawajskie Flamingo
po prawej - Marek szerokolistny
półka - 40 cm:
po lewej - Pałka wysmukła (Typha laxmannii )
na środku - Strzałka wodna
po prawej - Rozpław sercolistny (Pontederia)
głębia 80 cm:
- Lilia wodna James Brydon
pływające
Rogatek sztywny
Hiacynt wodny
Pistia stratiotes
Limnobium gąbczaste
Żabiściek pływający
Specjaliści radzą mi jeszcze dodać do strefy przybżeżnej przęstkę , babki , tatarak... tylko nie wiem czy to się tam pomieści.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2010-07-02, 08:49   

Pomieści, a im więcej roślin, tym czystsza będzie woda.Weź tylko pod uwagę tzw stronę widokową-czyli punkt z którego obserwuje się oczko, abyś nie nasadziła na jego linii pałek i kosaćców, bo zasłonią cały widok na oczko.

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-07-02, 08:55   

Sadź ile się da, potem ewentualnie zrobisz przycinkę. Tak jak pisze Gośka, im więcej roślin tym lepiej. A koncepcja nasadzeń się będzie zmieniać, ja np. co jakiś czas przestawiam koszyki z roślinami szukając ideału :-D ;)

nicolae 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-02, 09:39   

Gosik napisał/a:
Pomieści, a im więcej roślin, tym czystsza będzie woda.Weź tylko pod uwagę tzw stronę widokową-czyli punkt z którego obserwuje się oczko, abyś nie nasadziła na jego linii pałek i kosaćców, bo zasłonią cały widok na oczko.

Dlatego kosaciec i pałka są po lewej stronie by nie zasłaniały widoku kaskady lecz tą górkę po lewej- strona widokowa to tak bardziej z prawego boku będzie bo tam jest wyjście z domu, nad tym wyjściem jest taras a bliżej kaskady w głębi miejsce na grilowanie

[ Dodano: 2010-07-02, 11:52 ]
Jedno pytanie - czy któreś z przybrzeżnych roślin można sadzić między kamienie otoczaki które będą tam wyłożone a pod nimi tylko folia?

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu