Przez długi czas oczko miało wodę bardzo przejrzystą, jedynie trapiły mnie glony nitkowe, od 3 dni woda zrobiła się mętna, nie widać w niej ryb, wrzuciłem do oczka więcej roślin, rogatek, moczarka, wywłócznik itp.
Lampa uv chodziła 24/7 razem z pompą i filtrem przelewowym w układzie pompa lampa filtr kaskada, do tego napowietrzacz wody.
Wczoraj wyjąłem z filtra wszystko i wyczyściłem gąbkę, watę, dołożyłem zeolitu, ceramicznych walców, węgla aktywnego i biobale.
Teraz chodzi wszystko bez lampy uv, wiem że powinny zasiedlić się bakterie w filtrze ale jak długo czekać ?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2015 Posty: 37 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-30, 20:14
Teraz po dużych burzach w całym kraju w wielu oczkach woda robi się mętna (zmiana parametrów wody, napływ biogenów itp.). Jeśli wyczyściłeś filtr to daj ecogerm starter lub inny wydajny preparat bakteryjny do filtra i spokojnie czekaj na poprawę klarowności wody. Pechowo trafisz akurat na duże upały ale może będzie dobrze.
Rozumiem, dziś sprawdzę ph i twardość.
Opady były duże to fakt, pech się trafił że pękł wąż od pompki i wypompowało trochę wody i musiałem dolać.
Filtr chodzi bez lampy uv.
Kiedy ją uruchomić ?
[ Dodano: 2017-07-31, 11:00 ]
Zaryzykowałem i właśnie odpaliłem lampę.
Woda w słoiku ma leciutkie zabarwienie zielone ale to problem jest zielonym nalotem na dnie ktory pod wplywem ruszenia wody unosi sie w wodzie...
Jest problem z rozkładem osadu co robic ?
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-31, 14:29
Tu niestety mało można poradzić. Osad jak jest go względnie mało to nawet odkurzaczem bez sensu go wybierać. Lampę włącz wtedy gdy ty uznasz to za stosowne /nie będziesz zadowolony z wody/.
W opisie tego filmu jest wstawka że woda koniecznie musi być pod poziomem keramzytu i że to ważne. Umie ktoś wytłumaczyć dlaczego? Chciałem zrobić przelew z mausera do kaskady od razu...
Wysłany: 2024-10-16, 19:25
Możesz tak zrobić, ale to zmniejsza skuteczność takiego rozwiązania, ponieważ woda która dopływa od góry przepłynie górą zaś woda która jest na dole pozostanie na dole mauzera. Sprawi to że częsć wody będzie szybko przepływać przez zbiornik przez co bakterie nitryfikacyjne nie dadzą rady jej tak mocno przefiltrować jak miałoby to miejsce w przypadku gdyby woda przepływała od dołu całkowicie przechodząc przez złoże biologiczne
_________________ Jeśli już na starcie stwierdzasz że nie dasz rady czegoś zrobić, jest to zwyczajne lenistwo
Zasilanie filtra chciałem wykonać w dokładnie ten sam sposób, czyli od dołu.
Natomiast z tego co zrozumiałem w filmie, to odbiór gotowej przefiltrowanej wody powinien znajdować się pod maksymalnym poziomem keramzytu. I tutaj moje pytanie: dlaczego tafla wody nie może być wyżej niż keramzyt?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum