Ja bym zostawił orfy. 60m2 na 20 szt, a trochę pewnie się wykruszy to w sam raz. Lepsze od 20...szt karasi.
Mi one osobiście bardzo się podobają.., bardziej chodzi mi dobrostan i równowagę w oczku.
Karasie docelowo odłowię, ale chciałem wpuścić 10-12 szt Wzdręgi.
A jak ślimaki się rozplenią to może 2-3 linki..
Ale jak mówicie że mogą zostać to jeszcze może poczekam, ewentualnie jeśli ktoś z okolic Grudziądza
(+- 50km) chciałby kilka szt., to proszę o kontakt..
Myślę że podrywka (póki co..) powinna dać radę, spuszczanie wody nie wchodzi w grę a wędka to faktycznie ostateczność i raczej nie biorę jej pod uwagę..
Wydaje mi się że Twoje oczko może być trochę małe dla 5-6 Orf..
(Jaka mniej, więcej pojemność oczka..?)
A tyle minimum ich być powinno by czuły się dobrze. (to ryba zdecydowanie stadna..)
Rybka super, w ciągłym ruchu i potrzebuje miejsca do pływania, inaczej czasem wyskakuje i ginie..
Ale spróbuj.., sam ocenisz czy jest ok, ewentualnie ja urosną za parę lat i będą miały po 40cm to komuś oddasz..
Jakiej wielkości masz oczko?
Jeżeli stosunkowo małe to wtedy mają tendencję do wyskakiwania z takich oczek..
Jeżeli spore to raczej tylko drapieżnik (czaple i inne ptaki, koty itp.) niestety ale one są najczęściej pod powierzchnią i świetnie przez to widoczne.
mam zamiar kupic sobie kilka orf.ale nie wiem jakie mają one wymagania. mam pytanie czy ktos z was ma orfy?zimują one w oczku,rozmnażają sie?napiszcie cos o tym gatunku.
W moim małym oczku miałem kilka orf. To piękna ryba, małe orfy polują na owady, piękny widok. Właśnie padła mi ze starości ostatnia ostatnia orfa. Miała 17 lat, 52 cm i 2,2 kg. Karmiłem popularnym pokarmem pływającym + gamarus i krewetki suszone. Napewno moje oczko jest zbyt małe, były straty w okresie tarła. Rybki chciały płynąć w górę rzeki i wyskakiwały w miejscu wypływu wody z filtra tak na 35 centymetrów w górę. Od czasu do czasu dawałem dżdżownice. Warto kupić w kilku miejscach żeby nie było chowu wsobnego. Kilka orf w miarę wzrostu krzywiło się bardzo mocno przed ogonem.
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum