Pomogła: 8 razy Dołączyła: 16 Sie 2012 Posty: 222 Skąd: Pomorze
Wysłany: 2014-05-29, 21:30
Zaszalałam z liliami
Kupiłam okazyjnie 11 dużych sadzonek.
Jak dzisiaj przyszła paczka to pierwszą myślą było, że mi się taka ilość w oczku nie zmieści ! Ale wszystko się zmieściło, a w dodatku oczko dalej wygląda trochę pustawo, więc pewnie jeszcze kilka by się zmieściło. Dokupiłam też 10 pistii
Mam teraz w oczku łącznie 16 lilii:
- 'Marliacea Albida'
- Candida
- 'Firecrest'
- 'Rosennymphe'
- 'Attraction'
- 'Marliacea Chromatella
- 'Madame Wilfron Gonnere
- 'Joey Tomocik'
- 'Pink Sensation'
- Mayla
- Sunny Pink
- Colorado
- Sioux
i trzy których nazw nie znam
I jeszcze filmik z rybkami, tutaj jeszcze puste oczko bez lilii
Wysłany: 2015-04-09, 20:46
U mnie wiosna Po zimie stan rybek -1. Jedna nieboraczka zamarzła na płyciźnie na początku marca. Nie zauważyłam żadnych oznak choroby, ładnie wyglądała, więc nie wiem jaka była przyczyna Napowietrzacz chodził cały czas, kaskada również była czynna całą zimę, więc powietrza rybkom nie zabrakło.
Tymczasem w oczku żaby romansują Oto efekt
Chcę się też pochwalić nowym filtrem. Stary nie dawał rady i woda zaczynała być nieciekawa. Nowy po odpaleniu razem z lampą UV wyczyścił wodę w 2 tygodnie. Czyściutka jest, przezroczystość prawie do dna !
Wysłany: 2015-04-11, 08:24
Ze skrzekiem nic nie robię , po prostu sobie jest Ciekawa jestem ile żabek z tego będzie, bo obawiam się że orfy będą miały niezłą ucztę jak wyklują się kijanki
Jeżeli chodzi o filtr, to w pierwszej beczce od dołu mam:
- szczotki
- mata japońska
- gąbka
W drugim od dołu jest:
- pocięty peszel
- biobale
- keramzyt
- ceramika
Nie jestem pewna, czy w tej drugiej beczce jest dobra kolejność... Ale działa i to najważniejsze
Wysłany: 2015-06-15, 09:00
Mała aktualizacja. Oczko przeszło małą przebudowę, zostało pogłębione w niektórych miejscach, na nowo umacniałam też brzegi, króre bardzo osiadły. Pojemność oczka teraz to niewiele ponad 14m3.
Nie wszystko jest jeszcze wykończone.
Doszło też 5 małych koi i tym samym obsada rybek jest już pełna.
Z filtrów jestem zadowolona, dają radę. Woda nie jest jeszcze idealna, ale była duża podmiana przy przebudowie, więc trzeba czasu żeby wszystko się ustabilizowało. Ale i tak jest super, biorąc pod uwagę, że moje oczko jest cały czas w pełnym słońcu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum