Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko początkującego oczkomaniaka

roman1963 - 2009-09-15, 16:15
Temat postu: oczko początkującego oczkomaniaka
zaczynam swo temat o moim oczku , znaczy o przyszłym oczku , :)
na razie to tylko plan i początek wykopu , zbieram dane jaką pompe ,jaki filtr(czy trzeba jak bede miał strumyk ok 3 mb )
a to moje zdjecie na początek

fotos88 - 2009-09-15, 16:19

zapowiada sie super. Ogród taki jak mój czyli trawiasto i pusto :) wszystkie info o filtrach i pompach znajdziesz na tym forum co do strumyka pomyśl nad dłuższym a nie tylko 3 metry ja mam 17 metrów i jestem bardzo zadowolony myślę nad kolejnymi metrami :) życzę powodzenia

PS pierwsza półka jest trochę za głęboko, będziesz potem żałował :P

Vanka - 2009-09-15, 16:26

Możliwości są olbrzymie i zapowiada się bardzo ciekawe oko :)
Wygląda na bardzo duże, ale to chyba złudzenie..?

roman1963 - 2009-09-15, 16:27

fotos88 napisał/a:
zapowiada sie super. Ogród taki jak mój czyli trawiasto i pusto :) wszystkie info o filtrach i pompach znajdziesz na tym forum co do strumyka pomyśl nad dłuższym a nie tylko 3 metry ja mam 17 metrów i jestem bardzo zadowolony myślę nad kolejnymi metrami :) życzę powodzenia

PS pierwsza półka jest trochę za głęboko, będziesz potem żałował :P

dzięki za wpis , co do strumyka to jeszcze jest niezafiksowany ;) może sie uda go jeszcze wydłużyc moze do 5 m, ale 17 :-o to dla mnie za duzo
jeśli chodzi o półke to jest na głe.40 cm ,ale ta trawa z boku bedzie jeszcze ścieta
no i teren troche spadkowy na tych 3,5 m szer mam spad ok 10-15 cm
pozdrawiam

alibaba - 2009-09-15, 16:30

Fajny projekt, czekamy na dalsze prace :good:
roman1963 - 2009-09-15, 16:40

Van napisał/a:
Możliwości są olbrzymie i zapowiada się bardzo ciekawe oko :)
Wygląda na bardzo duże, ale to chyba złudzenie..?

tak tylko złudzenie 6,5 m x 3,5 cos koło tego jeszcze dokładnie nieustalone
pozdrawiam

mol79 - 2009-09-15, 16:47

Witaj....Oczko :good: ...Wyglada na fotce na olbrzymie az trudno uwierzyc ze ma dlugosc 6.5 m....
Strumien pewnie bedzie mial za zadanie filtrowac oko wiec chyba te 3m za malo bedzie......Masz tu troszke o jego budowie
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=58

Z tymi pompami to moze troszke za wczesnie?.. :piwko:

Skoncz wykop , wyloz folia pozniej radze poczytac wiecej o roslinach raczej niz o pompach :good:

alibaba - 2009-09-15, 16:53

Pamiętaj o głębokości jak zamierzasz chodować rybki, min 1.2 metra ;)
roman1963 - 2009-09-15, 17:22

mol79 napisał/a:
Witaj....Oczko :good: ...Wyglada na fotce na olbrzymie az trudno uwierzyc ze ma dlugosc 6.5 m....
Strumien pewnie bedzie mial za zadanie filtrowac oko wiec chyba te 3m za malo bedzie......Masz tu troszke o jego budowie
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=58

Z tymi pompami to moze troszke za wczesnie?.. :piwko:

Skoncz wykop , wyloz folia pozniej radze poczytac wiecej o roslinach raczej niz o pompach :good:

no wiem ze tak ale zakup pompy to tez nie prosta sprawa ,jaka kupic i gdzie to tez potrwa troche czasu , no za roslinkami to sie musze rozgladnąc , bo nawet nie wiem gdzie blisko mnie sprzedaja rosliny do oczka.
pozdrowienia

alibaba - 2009-09-15, 17:28

roman1963 napisał/a:
no za roslinkami to sie musze rozgladnąc , bo nawet nie wiem gdzie blisko mnie sprzedaja rosliny do oczka.

Polecam zakup u Arka (sklep )
Roślinki posyła zdrowe, szybko rosną i zna sie na rzeczy, a ceny umiarkowane.

roman1963 - 2009-09-15, 17:41

alibaba napisał/a:
[Polecam zakup u Arka (sklep )
Roślinki posyła zdrowe, szybko rosną i zna sie na rzeczy, a ceny umiarkowane.

dzięki za radę chyba tak zrobie
pozdr. :brawo:

[ Dodano: 2009-09-15, 19:56 ]
ciągle szukam po necie EPDM i nie wiem która dobra
top-tech,Elastoseal,Firestone,
może ktoś cos doradzi którą sie lepiej układa, no i cena
dzięki pozdrawiam. :)

JAREK G - 2009-09-15, 19:38

roman1963 napisał/a:
teren troche spadkowy na tych 3,5 m szer mam spad ok 10-15 cm
Pole do popisu ogromne :good: pamiętaj tylko przy takiej różnicy terenu dobrze wypoziomować brzegi bo w innym przypadku wyjdzie :dupa:
roman1963 - 2009-09-16, 17:11

JAREK G napisał/a:
roman1963 napisał/a:
teren troche spadkowy na tych 3,5 m szer mam spad ok 10-15 cm
Pole do popisu ogromne :good: pamiętaj tylko przy takiej różnicy terenu dobrze wypoziomować brzegi bo w innym przypadku wyjdzie :dupa:

no własnie dziś sie za to zabrałem no bedzie troche roboty z tym ,ale trzeba to zrobić
półki na rośliny jesli bedzie róznica wys o ok 10 cm to chyba niezaszkodzi?
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-16, 18:26 ]
mam pomysł na strumyk na zdjęciu narysowałem kolorami ,(nie umiem rysować) ale cos widac,
żeby puścić strumyk obok oczka po jego dłuższej stronie
z lewej strony zdjecia czerwony to umieszczona pompa która pompuje wode do strumienia "niebieski to strumień i woda wpada do oczka ,
z prawej strony oczka umieścic filtr (albo odwrotnie)
no nie wiem czy tak bedzie dobrze , może ktoś cos doradzi , podpowie

sebastianrost - 2009-09-16, 19:30

Wiem że pompe powinno umieszczać sie jak najdalej połączenia oczka z strumieniem ale tak gdzie ja umieściłeś masz zaledwie kilka cm wody lepiej daj pompe troszke głebiej
yogi1976 - 2009-09-16, 20:18

Cytat:
Wiem że pompe powinno umieszczać sie jak najdalej połączenia oczka z strumieniem

Pompę powinno się umieścić w najgłębszym miejscu a i przy okazji jak najdalej od wpadania strumyka do oczka żeby był jak największy obieg wody.

AurorA - 2009-09-16, 22:31

yogi1976 napisał/a:
Pompę powinno się umieścić w najgłębszym miejscu a i przy okazji jak najdalej od wpadania strumyka do oczka żeby był jak największy obieg wody.

a filtr dać między tymi dwoma punktami - jeśli grawitacyjny to na początku strumienia

kobi_23 - 2009-09-16, 23:23

Zaprojektuj strumień odwrotnie , pobór wody do strumienia z najgłębszego miejsca , ujście strumienia po przeciwnej stronie ,
widzę że po lewej stronie masz płytkie miejsce więc na pewno będziesz tam miał więcej rośli co będzie stanowiło dodatkowy filtr.

maruder - 2009-09-17, 00:13

Ponarzekam trochę. Masz dużo miejsca, zrób jakiś ciekawy ten strumień, a nie mini autostradę. Zmieniłbym też jego położenie względem oczka. Brzegi oczka też można by zrobić bardziej nieregularne. Dopiero zaczynasz. Nie lepiej zrobić coś innego niż ma większość? Na pewno byłoby lepiej/ciekawiej niż przy obecnym założeniu. Przemyśl to.
hepik - 2009-09-17, 02:42

roman1963 napisał/a:
nawet nie wiem gdzie blisko mnie sprzedaja rosliny do oczka.

Jak byś jechał na nalesniki do Ustronia,to po lewej ,tuż przed,masz ogromny sklep ogrodniczy z pięknym oczkiem z tyłu ogrodu.

roman1963 - 2009-09-17, 10:39

sebastianrost napisał/a:
Wiem że pompe powinno umieszczać sie jak najdalej połączenia oczka z strumieniem ale tak gdzie ja umieściłeś masz zaledwie kilka cm wody lepiej daj pompe troszke głebiej

że głebiej to wiem , na zdjeciu to jeszcze nie jest oczko wykopane na taką głebokosc jaka ma byc, tam gdzie pompa ma być własnie 1,2-1,4 m głebokości
dzięki za info. pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-17, 11:42 ]
piotr urbanski napisał/a:
Ponarzekam trochę. Masz dużo miejsca, zrób jakiś ciekawy ten strumień, a nie mini autostradę. Zmieniłbym też jego położenie względem oczka. Brzegi oczka też można by zrobić bardziej nieregularne. Dopiero zaczynasz. Nie lepiej zrobić coś innego niż ma większość? Na pewno byłoby lepiej/ciekawiej niż przy obecnym założeniu. Przemyśl to.

co do nieregularnych brzegów oczka, to wyczytałem że wtedy jest problem z łożeniem folii
a chce dać EPDM a jest ona troche sztywna i bedzie dużo fałd . ;)

[ Dodano: 2009-09-17, 11:44 ]
hepik napisał/a:
roman1963 napisał/a:
nawet nie wiem gdzie blisko mnie sprzedaja rosliny do oczka.

Jak byś jechał na nalesniki do Ustronia,to po lewej ,tuż przed,masz ogromny sklep ogrodniczy z pięknym oczkiem z tyłu ogrodu.

no byłęm tam kilka razy jak kupowałem rośliny do ogrodu , ale nie wiedziałem ze maja tez do oczek , dzięki za info . :good:

[ Dodano: 2009-09-17, 11:46 ]
kobi_23 napisał/a:
Zaprojektuj strumień odwrotnie , pobór wody do strumienia z najgłębszego miejsca , ujście strumienia po przeciwnej stronie ,
widzę że po lewej stronie masz płytkie miejsce więc na pewno będziesz tam miał więcej rośli co będzie stanowiło dodatkowy filtr.

tylko właśnie w tę stronę co "narysowałem" to mam spad ok 20 cm
jeśli dam odwrotnir to bede musiał wiecej z tej strony podsypac, ale nic jeszcze nie jest przesądzone, może tak zrobie ,zobacze ile ziemi bedzie na podsypkę ;)

maruder - 2009-09-17, 11:24

roman1963 napisał/a:
co do nieregularnych brzegów oczka, to wyczytałem że wtedy jest problem z łożeniem folii
a chce dać EPDM a jest ona troche sztywna i bedzie dużo fałd . ;)

Przy takiej wielkości oczku możesz zamówić folię na wymiar, o dowolnym kształcie, więc problem znika. Poza tym podobno epdm jest bardzo miękka. Producent podaje, że można ją układać w niskich temperaturach.

roman1963 - 2009-09-18, 18:00

dziś pomogła mi troche mała kopareczka , oczko jest juz prawie wykopane, jutro jeszcze wypoziomować, wygładzić brzegi,spady,no i zamawiac folię ;)
folii muszę zamówic 7,62 mb x 10 mb

kobi_23 - 2009-09-18, 22:02

Proponuje zrobić jeszcze malutką półkę na jakieś 5-10cm wysokości i 10cm głębokości . Łatwiej zamaskujesz folię na brzegach.
melek - 2009-09-19, 16:11

kobi_23 napisał/a:
Proponuje zrobić jeszcze malutką półkę na jakieś 5-10cm wysokości i 10cm głębokości . Łatwiej zamaskujesz folię na brzegach.

Bardzo istotna wskazówka. Nie zapomnij o tym bo w innym razie będziesz miał kłopoty ;)

roman1963 - 2009-09-19, 17:26

melek napisał/a:
kobi_23 napisał/a:

Bardzo istotna wskazówka. Nie zapomnij o tym bo w innym razie będziesz miał kłopoty ;)

mam taką półkę ta u samej góry jest szeroka na jakies 15-20 cm to jest ta ostatnia którą poziomowałem (bo niestety teren nierówny)

castleman - 2009-09-22, 07:23

Witam serdecznie :pa:
Ach ta przestrzeń, możliwość planowania, sadzenia, ach jak ja to lubię ;)
Oko widzę tak:
tam gdzie żółta kropa - pompa
powinna pompować do strumyka w najwyższym jego miejscu.
To połączenie oczka ze strumykiem z dwóch stron jest niepotrzebne.
Ja bym jeden wylot zamknął "przejściem" na wysepkę i za przejściem umieściłbym wylot pompy.
Chyba że spad strumienia masz taki sam z obu stron, to wylot pompy umieść na środku łuku strumienia, z jednej strony mostek kamienny nad strumieniem i na wysepce ławeczka.
Ziemie dookoła oczka obsadź roślinnością nie zrzucającą liście.

Co do filtra, uważam że jest zbyteczny. Kupa roboty z czyszczeniem itp.
Wystarczy w oczku, na jego 30-40% powierzchni posadzić rośliny żarłoczne i woda będzie czysta.
Tak czy siak farfocel z oczka będziesz musiał co jakiś czas wybierać.
Piękna trawka :good: całej nie obsadzaj, przestrzeń musi być.

alibaba - 2009-09-22, 13:56

Popieram castlemana, w przypadku strumienia filtr nie potrzebny a wrecz bezsensowny
roman1963 - 2009-09-25, 11:27

kilka zdjęć z prac ,przyjechały roślinki od Aurora

melek - 2009-09-25, 13:07

Mnie się podoba, :brawo: :brawo:
alibaba - 2009-09-25, 14:17

Mi również bardzo sie podoba :good: ale jestem pewny że jak zaloguje pwna osoba to usłyszysz coś na temat "otoczaków" :hehe:

W każdym razie kawał dobrej roboty ;)

melek - 2009-09-25, 14:55

alibaba napisał/a:
ale jestem pewny że jak zaloguje pwna osoba to usłyszysz coś na temat "otoczaków" :hehe:

No i co z tego? Czy on to robi dla kogoś innego?

alibaba - 2009-09-25, 15:31

melek napisał/a:
No i co z tego? Czy on to robi dla kogoś innego?

No pewnie że ma sie jemu podobać, a że mi też sie podoba to swoją drogą ;)
Tylko z tymi kamieniami to takie pierwsze skojarzenie, w ogóle jak widze okrągły kamień gdziekolwiek to mi się przypominają kąśliwe uwagi tej osoby :)

maruder - 2009-09-26, 00:31

alibaba napisał/a:
w ogóle jak widze okrągły kamień gdziekolwiek to mi się przypominają kąśliwe uwagi tej osoby :)

Najważniejsze, że jednak większość osób popiera te uwagi. 8) Poza tym, powinieneś też pamiętać, że nie całkiem negowałem ich przydatność i estetykę. I właśnie w tym przypadku zostały użyte tak jak powinno się to robić - przynajmniej patrząc na dotychczasowe zdjęcia, nie zanosi się na różaniec. Widoczne też są wysypane mniejsze kamyki na pierwszej półce, co dodaje estetyki. No i na koniec... bardzo lubię kamieniste dno, któremu większość jest przeciwna ;)

alibaba - 2009-09-26, 00:41

o i na koniec... bardzo lubię kamieniste dno, któremu większość jest przeciwna

No i w tym sie zgadzamy (mi też sie wianuszki z okrąglaków nie podobają ale o tym sza :) ) :piwko:

hepik - 2009-09-26, 04:22

Spora róznica w otoczakach ułozonych rządkiem,pojedyńczo na szczycie oczka ,w kształcie wieńca czy rózańca a otoczakami zatopionymi w wodzie czy "zatopionymi" w gruncie.
Kamienie w wodzie ,nawet(albo zwłaszcza) otoczaki wyglądaja efektownie.

Warto pomysleć ,by w tymże oczku stworzyć "ścieżkę" z kamieni płaskich,bo od czasu do czasu do oka trzeba wleźć a łażenie po oślizłych ,okrągłych kamieniach może sie skończyć nogą w gipsie ;)

Zapowiada się efektowne oko...trochę, na teraz ,razi ta kupa ziemi pod skalniak.
Teren jak na Skoczów wyjatkowo płaski i taka góra na środku ogrodu odrobine nienaturalnie wyglada.
Z drugiej strony,kiedy ziemia sie uleży i będzie obsadzona roślinami ,z biegiem czasu wizualnie zaginie...

Mariusz - 2009-09-26, 08:58

Tak czy tak, wszystko fajnie sie zapowiada, jeszcze otoczka przy oczku.
Chciałbym zobaczyć to oczko za kilka lat :brawo:

roman1963 - 2009-09-26, 13:15

dziękuję za wpisy na temat oczka ;)
po napełnieniu wodą okazało się że weszło "tylko" 10000 litrów (kamienia weszło ok 5 ton)
co do góry na skalniak no fakt niewyglada superowo , ale pamietac należy ze to wszystko jeszcze nie gotowe,za strumyk mam zamiar wziaść się w przyszłym tygodniu.
znów muszę dokupić roślinek od Aurory do strumyka,epdm mi zostało na wyłożenie strumienia,troche kamyczków tez zostało , ale i tak trzeba będzie dokupic,
teraz trzeba wyrównac i wypoziomowac teren pod strumyk, chce go zrobić z kilku tzw małych oczek wodnych,
pozdr.dla wszystkich :piwko:

piotr5875 - 2009-09-26, 20:06

Najważniejsze, że jednak większość osób popiera te uwagi. Poza tym, powinieneś też pamiętać, że nie całkiem negowałem ich przydatność i estetykę.

Może trochę późno ale napiszę - nierozumiem wypowiedzi większość osób na ty forum ma właśnie otoczaki zastosowane do wykończenia brzegów oczka i myślę że nie popiera Pan wypowiedzi.
Jestem zafascynowany dlaczego Osoba Nie Posiadająca Własnego Oczka jest na tym forum uznawana za eksperta w tej dziedzinie i Jej wypowiedzi cieszą się taką estymą ale może o czymś nie w takim razie Przepraszam
pozdrawiam
piotr5875
Otoczaki są śliczne i najbardziej pasują do wykończenia oczka !!!!!!

maruder - 2009-09-27, 00:17

piotr5875 napisał/a:
Jestem zafascynowany dlaczego Osoba Nie Posiadająca Własnego Oczka jest na tym forum uznawana za eksperta w tej dziedzinie i Jej wypowiedzi cieszą się taką estymą ale może o czymś nie w takim razie Przepraszam
W pewnych kręgach, np. na tym forum, ludzi traktuje się adekwatnie do poziomu ich wypowiedzi, a nie do stanu posiadania. Pewnie właśnie o tym jeszcze nie wiedziałeś. Niemniej, z tym ekspertem i estymą to duża przesada :-D

Cytat:
Otoczaki są śliczne i najbardziej pasują do wykończenia oczka !!!!!!
Sugeruję przejrzeć temat http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3495
hepik - 2009-09-27, 08:26

To forum jest jednym z niewielu,gdzie raczej nie spotykamy sie z atakami ad personam.
I niech tak zostanie.

roman1963 - 2009-09-27, 10:19

widzę że rozwinęła się dyskusja na temat otoczaków,my z żoną wybraliśmy różne otoczaki,tzw,jaja strusie,malinowe i inne które nam się spodobały cena od 200,00 zł za tonę do 360,00 zł,
na górną półke daliśmy kamienie o gr 20-38 mm a na samą góre żeby schowac epdm
grubości 8-16 mm i tak nam się podoba , jeśli komuś się nie podobają otoczaki to jego sprawa ,nam się podobają i już :good:

[ Dodano: 2009-09-27, 11:32 ]
dzisiejszy stan oczka

AurorA - 2009-09-27, 13:21

roman1963 napisał/a:
różne otoczaki,tzw,jaja strusie,malinowe i inne które nam się spodobały cena od 200,00 zł za tonę do 360,00 zł,
grubości 8-16 mm i tak nam się podoba

to nie otoczaki a żwir

roman1963 - 2009-09-27, 16:15

AurorA napisał/a:
roman1963 napisał/a:
różne otoczaki,tzw,jaja strusie,malinowe i inne które nam się spodobały cena od 200,00 zł za tonę do 360,00 zł,
grubości 8-16 mm i tak nam się podoba

to nie otoczaki a żwir

otoczaki są w oczku pod wodą

bogdan12121966 - 2009-09-27, 17:12

Bardzo ładnie wygląda,jak będzie wykonczone będzie przepięknie :victory: :pa:
roman1963 - 2009-09-28, 17:13

dziś zrobiłem podstawę strumyka składa się z 6 mniejszych oczek,
przykryłem folią i do sprawdzenia wlałem wodę , i udało się płynie tam gdzie chciałem :good:

teraz tylko zwir,kamyki no i roślinki (żarłoczne)
pompa juz zamówiona ,powinna byc do 2 dni.

sebastianrost - 2009-09-28, 17:30

strumyk wygłada fajnie jeszcze tylko kamyszki i roslinki jak mówisz i bedzie :good: :good: :brawo: :brawo:
alibaba - 2009-09-28, 17:42

No fajny pomysł z tym strumykiem :good:
piotr5875 - 2009-09-28, 18:40

Bardzo fajnie Ci to wyszło - jak głebokie robiłeś poszczególne komory strumyka .
Ciekawi mnie to bo ostatnio zrobiłem coś podobnego ale nie wiem tylko czy nie za płytko mam kłopoty z posadzeniem roślin
pozdrawiam
piotr5875

JAREK G - 2009-09-28, 19:52

Wyszło bardzo fajnie, ale to był mały pikuś :P teraz czeka Cię najtrudniejszy etap dobrze to zamaskować i obsadzić :roll:
hepik - 2009-09-28, 20:06

Na razie to bym podsumował okrzykiem Ło Matko!!! ;)
Czekam na efekt końcowy.

taniw - 2009-09-29, 10:28

Nawet zapora we Włocławku i Czorsztynie wyglądają naturalniej, i obydwie są lepiej wkomponowane w otaczające je środowisko.
AurorA - 2009-09-29, 11:59

Zamaskowanie foli będzie wyzwaniem, ale efekt końcowy może być bardzo ciekawy.
maruder - 2009-09-29, 12:30

taniw napisał/a:
Nawet zapora we Włocławku i Czorsztynie wyglądają naturalniej, i obydwie są lepiej wkomponowane w otaczające je środowisko.
Trudno się z tym nie zgodzić. Przynajmniej z mojego punktu widzenia - lubię otwartą przestrzeń i przejrzystość aranżacji. A tak, jak już rozrosną się rośliny, to (biorąc pod uwagę wysokość strumyka) przesłonią częściowo widok na resztę ogrodu. Dlatego na początku sugerowałem przeniesienie kaskady w inne miejsce. Poza tym, oczko można oglądać jedynie od strony domu - od ogrodu będzie widać górkę ziemi porośniętą roślinami. Gdyby oczko, albo przynajmniej strumień, były umiejscowione przy którymś z boków ogrodu, można byłoby całemu założeniu nadać harmonijną całość, a tak jest ni w 5 ni w 10... No chyba, że Roman ma już jakąś wizję, którą się z nami jeszcze nie podzielił ;)
sebastianrost - 2009-09-29, 12:31

taniw napisał/a:

Tylko że oczko roman1963 jest nowym oczkiem i to otoczenie bedzie projektowane pod oczko a nie odwrotnie jak w wymienionych przykładach.

Poczekaj jak Roman zakończy prace przy wykańczaniu oczka i ogrodu a wszystkim kopara opadnie :) :)

maruder - 2009-09-29, 12:52

sebastianrost napisał/a:
Tylko że oczko roman1963 jest nowym oczkiem i to otoczenie bedzie projektowane pod oczko a nie odwrotnie jak w wymienionych przykładach.
Każde oczko w chwili budowy jest oczkiem nowym :P
Poza tym, oczko dla każdego, no... powiedzmy większości oczkomaniaków, jest główna atrakcją i ozdobą ogrodu, a to oczko jest tak zrobione, że od strony ogrodu będzie praktycznie niewidoczne.

AurorA - 2009-09-29, 13:28

Poza tym, oczko dla każdego, no... powiedzmy większości oczkomaniaków, jest główna atrakcją i ozdobą ogrodu, a to oczko jest tak zrobione, że od strony ogrodu będzie praktycznie niewidoczne.

Takie rozwiązanie w wielu projektach jest celem i atutem, na razie nie ma co gdybać. Myślę że mniej więcej za rok po obejrzeniu aktualnych zdjęć będzie można powiedzieć coś więcej.
Mi zamysł się podoba i sam mam zamiar zrobić niemal identycznie u siebie.

sebastianrost - 2009-09-29, 13:34

jest główna atrakcją i ozdobą ogrodu, a to oczko jest tak zrobione, że od strony ogrodu będzie praktycznie niewidoczne.

Najważniejsze że bedzie widoczne od głównej strony czyli od domu (tarasu).Gduby dał strumien niżej to by go nie było widac a tak ma widok na oczko i na strumień dla mnie jest :good: :good: i kto wie czy mój strumien nie bedzie miał podobną forme ale to z czasem

alibaba - 2009-09-29, 14:12

Trudno się z tym nie zgodzić. Przynajmniej z mojego punktu widzenia - lubię otwartą przestrzeń i przejrzystość aranżacji.

Nie wiem czy pan zauważył że nagminnie narzuca pan innym swój "punkt widzenia". Nikt ani ja ani Pan nie wie jaka jest wizja właściciela odnośnie aranżacji całego ogrodu tym bardziej że jak widać na zdjęciach ogród na razie nie jest zagospodarowany. Poza tym ogród ma sie podobać przede wszystkim właścicielowi.

maruder - 2009-09-30, 00:02

alibaba napisał/a:
Nie wiem czy pan zauważył że nagminnie narzuca pan innym swój "punkt widzenia".
Nie zauważyłem - pewnie dlatego, że nikomu niczego nie narzucam. Ktoś wstawia zdjęcia, ktoś je ocenia. Prosta sprawa, nieprawdaż? ...chociaż, gdyby się chwilę nad tym zastanowić, można dostrzec pewną prawidłowość, a mianowicie, że obiekcje pojawiają się jedynie w przypadku moich negatywnych opinii. Ale może o czymś nie wiem? Dajmy na to... może pojawił się nowy punkt regulaminu, mówiący, że od teraz jedynymi słusznymi komentarzami w galerii są tylko komentarze pozytywne? Nie!? Jeśli nie, to naprawdę nie wiem o co chodzi! :evil:
hepik - 2009-09-30, 04:37

AurorA napisał/a:
Myślę że mniej więcej za rok po obejrzeniu aktualnych zdjęć będzie można powiedzieć coś więcej.

O samym oczku-może i tak,na cały ogród to kilka albo i kilkanaście lat trzeba ;)

Na razie wygląda faktycznie troche surrealistycznie.
A z technicznego punktu widzenia -ta ziemia pod szczytowymi jeziorkami będzie osiadać...żeby potem nie trzeba było przepompowni budowac ;)

alibaba - 2009-09-30, 14:00

hepik napisał/a:
A z technicznego punktu widzenia -ta ziemia pod szczytowymi jeziorkami będzie osiadać...żeby potem nie trzeba było przepompowni budowac

Ja też najbardziej bym sie tego obawiał

taniw - 2009-10-01, 09:23

alibaba napisał/a:

Nie wiem czy pan zauważył że nagminnie narzuca pan innym swój "punkt widzenia"
To forum byłoby strasznie nudne , gdyby pisali by na mim sami lizi.. użytkownicy, którym , się wszystko podoba.Dlatego, fajnie jest jak coś napiszę osoba która ma trochę inne zdanie od większości. Wtedy jest tu miejsce i dla mnie, i dla kilku innych osób.
samuraj - 2009-10-04, 19:48

taniw napisał/a:
alibaba napisał/a:

Nie wiem czy pan zauważył że nagminnie narzuca pan innym swój "punkt widzenia"
To forum byłoby strasznie nudne , gdyby pisali by na mim sami lizi.. użytkownicy, którym , się wszystko podoba.Dlatego, fajnie jest jak coś napiszę osoba która ma trochę inne zdanie od większości. Wtedy jest tu miejsce i dla mnie, i dla kilku innych osób.

popieram -- dla tego nie jest tu tak "cukierkowo-słodko-nudno".Już kiedyś pisalem że jeśli ktos wkleja fotki i oczekuje opini to nie zawsze te opinie będą "chwalebne' .Każdy ma swoja wizję , gust--to co podoba sie jednemu nie musi podobać się innemu--ale najważniejsze w tym wszystkim jest to aby podobalo się właścicielowi oczka czy ogrodu, a my tu jestesmy po to aby doradzić , pomóc nie zaleznie czy nam sie podoba czy nie podoba

roman1963 - 2009-11-27, 13:22

no dawno mnie nie było , ale czas tak szybko leci .
wklejam parę zdjęć
roślinki posadzone ,w strumyku, kamyki wysypane, na wiosne obsadzę jakieś krzewy i inne na zboczch strumienia ,płyta granitowa założona i wyszlifowana zeby woda ładnie płynęła , po włączeniu pompy wszystko ładnie działa
na wiosnę trzeba bedzie troche poprawić , po osiadaniu ziemi (dlatego folia nie jest przycięta do końca pozdr.

[ Dodano: 2009-11-27, 13:23 ]

AurorA - 2009-11-27, 13:26

Roman co to za żwir?
Sądząc po kolorze może alkalizować wodę.

Vanka - 2009-11-27, 18:28

AurorA napisał/a:
Roman co to za żwir?
Sądząc po kolorze może alkalizować wodę.

Mi też to wygląda na grys.

Tak jak już wspomniałam na początku - fajne oko, fajny pomysł. Za kilka, kilkanaście lat ogród z marzeń :)

roman1963 - 2010-05-10, 08:13

witam

na zdjęciach widać białe kamienie , ale takie nie są ,
w tym roku dokonczyłem układanie strtumienia,jestem na etapie podłączania oświetlenia.
kupiłem 4 rybki koi , teraz mam pytanko co najlepiej im dawac maja ok 10-15 cm długości.
pozdrawiam

roman1963 - 2010-05-29, 18:13

witam, u mnie zaczęły pojawiać się rózne owady , oraz żab jest już chyba ze 20
kijanek to tysiące ,aż czarno się zrobiło w oczku,kumkania irechotania :-D
trzeba zamykać okna bo nie można spać,żaby są rózne ,zielone,drugie mają spód taki nakrapiany pomarańczowy,inne duże ropuchy,sporo nartników , i innych owadów jak mi się uda jakieś zdjęcie to zamieszcze .po ulewach będę musiał zrobić porządek z pradem, bo narazie kable walają sie pod nogami, daliśmy 4 rybki a widać tylko trzy, chyba ktoś upolował tą czwartą.

roman1963 - 2010-06-01, 19:33

[ Dodano: 2010-06-01, 20:34 ]

[ Dodano: 2010-06-01, 20:34 ]

[ Dodano: 2010-06-01, 20:35 ]

[ Dodano: 2010-06-01, 20:36 ]

marekapn - 2010-06-01, 20:56

świetne oczko, zazdroszczę miejsca i wykonania :) strumien jest genialny, powala mnie wielkością :)
roman1963 - 2010-07-12, 13:18

roślinki bardzo ładnie się rozrastają, rybek jest 9 szt żab już będzie z 50 szt
woda czyściutka,parę roślinek nie wyszło ,będzie więcej miejsca dla innych.

roman1963 - 2010-07-30, 09:29

od dwóch tygodni zaczęły atakować glony!! stało sie tak jak temp.w oczku podskoczyła do 34 stopni, przez pare dni.
w samym strumieniu są glony (ale tylko w 3 tzw.mini oczkach)
w oczku woda czyściutka jak kryształ,
wyciagam glony co 3 dni ze strumyka,dosadziłem 6 roslinek w strumieniu,
co jeszcze można zrobić , (czytałem cos o torfie,słoma jęczmienna)
ps.lilia zaczęła wypuszczać wreszczie kwiat , jeszcze pączek)
pozdrawiam.

ThePaludarium - 2010-07-30, 09:42

Może zdjęcia?
Tylko bym prosił większe jak ostatnio , ale też nie jakieś mega-giga wielkie ;)

leszek50-57 - 2010-07-30, 09:50

Roman,od tych glonów nie uciekniesz,ja też mam w oczku i w strumyku,
trzeba ich systematycznie usuwać.Glony nitkowe też pomagają utrzymać
przejrzystość wody a druga sprawa to jest przyjemność popracować
przy oczku :hehe:
poz.Leszek
-------------

violettaxx - 2010-07-30, 09:52

roman1963 z tych zdjęć widze że masz oczko w pełnym słońcu? temp. wody wyskoka nie wiem czy natleniasz i filtrujesz ? ale myślę żeby dosadzić lili co by przysłoniły lustro oczka /obniży temp. wody/
roman1963 - 2010-07-30, 11:19

leszek50-57 napisał/a:
Roman,od tych glonów nie uciekniesz,ja też mam w oczku i w strumyku,
trzeba ich systematycznie usuwać.Glony nitkowe też pomagają utrzymać
przejrzystość wody a druga sprawa to jest przyjemność popracować
przy oczku :hehe:
poz.Leszek
-------------

no i tak robie :good: co drugi dzień wyciaganie glonów ze strumyka(z 3 mini oczek)
pozdrawiam

[ Dodano: 2010-07-30, 12:20 ]
ThePaludarium napisał/a:
Może zdjęcia?
Tylko bym prosił większe jak ostatnio , ale też nie jakieś mega-giga wielkie ;)

postaram sie zrobic , ale chyba dzis nie bo leje deszcz,moze jutro
pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-07-30, 12:24 ]
violettaxx napisał/a:
roman1963 z tych zdjęć widze że masz oczko w pełnym słońcu? temp. wody wyskoka nie wiem czy natleniasz i filtrujesz ? ale myślę żeby dosadzić lili co by przysłoniły lustro oczka /obniży temp. wody/

tak niestety 100% nasłonecznienia ,co do filtr.i natl.to mam tylko strumyk z roslinami dł ok 7mb. posadzone 2 lilie , jedna ma już 15 liści , druga 10, wiecej chyba nie bo zasłonia całe oczko.
pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-07-30, 14:17 ]
zrobiłem dzis zdjęciaoto pare z nich,(strumyk,glony,rybki,lilia,pałka wodna,

[ Dodano: 2010-07-30, 14:18 ]
powiekszone zdjecia

http://images46.fotosik.p...ae334189dde.jpg

[ Dodano: 2010-07-30, 14:22 ]
http://images45.fotosik.p...e2faa5e9405.jpg

http://images47.fotosik.p...e33d184cb2f.jpg

http://images35.fotosik.p...4ff64edb4ef.jpg

JAREK G - 2010-07-30, 17:51

roman1963 napisał/a:
temp.w oczku podskoczyła do 34 stopni,
:-o Nie przesadzacie coś z tą temperaturą u Ciebie 34*C a u Zuzi na przykład 20*C :P
Poza tym nie marudź roman1963, bo woda kryształ a nitkowych jak na lekarstwo :)

roman1963 - 2010-07-30, 18:38

JAREK G napisał/a:
roman1963 napisał/a:
temp.w oczku podskoczyła do 34 stopni,
:-o Nie przesadzacie coś z tą temperaturą u Ciebie 34*C a u Zuzi na przykład 20*C :P
Poza tym nie marudź roman1963, bo woda kryształ a nitkowych jak na lekarstwo :)

jak były upały to temp.w oczku była 32-34 przez tydzień,woda w oczku rzeczywiście jak krysztł ,tylko tak jak pisałem glony zaatakowały strumyk.
a wszystko inne oki :good:
pozdrawiam

Vanka - 2010-07-30, 19:00

Ze strumyka codziennie wyciągam kilka garści glonów, ale i w oczku mam ich od groma i ciut ciut mimo, że odkrytej powierzchni jest jakieś 30% - a Ty masz kryształ, mimo, ze oko całe odsłonięte :-o
roman1963 - 2010-07-31, 07:27

Vanka napisał/a:
Ze strumyka codziennie wyciągam kilka garści glonów, ale i w oczku mam ich od groma i ciut ciut mimo, że odkrytej powierzchni jest jakieś 30% - a Ty masz kryształ, mimo, ze oko całe odsłonięte :-o

na wiosne była brudna woda nie było widać dna , od czerwca woda się wyczyściła i można małe kamyczki policzyć na dnie ok1,4-1,5 m pozdrawiam

[ Dodano: 2010-07-31, 08:32 ]
a to nasz kot rudzielec , poluje na żaby i ryby ( na razie nie złapał nic ,ale kiedyś moze być z nim problem , juz teraz lata koło oczka i straszy żaby bo podoba mu sie jak wskakuja do wody ;)

glony w strumieniu

powiekszone zdjecie http://images49.fotosik.p...4316e036f7f.jpg

AurorA - 2010-07-31, 23:24

Jak na jeden sezon to tojeść rozesłana, mięta wodna i niezapominajka w strumieniu pięknie Ci się rozrosły.
violettaxx - 2010-08-01, 02:30

Piękna kicia :brawo:
roman1963 - 2010-08-02, 09:41

AurorA napisał/a:
Jak na jeden sezon to tojeść rozesłana, mięta wodna i niezapominajka w strumieniu pięknie Ci się rozrosły.

będę musiał dokupić roślinek , bo policzyłem że ok 15 szt się nie przyjeło, chyba zasadziłem niektóre roślinki na złej głębokości.pozdr.

roman1963 - 2010-08-03, 09:44

wczoraj zauważyłem 9 małych rybek :-o bedzie juz ich ok.16 szt wszystkich
i w tym względzie mam pytanko czy musze na zime zamontowac jakis napowietrzacz
gł oczka to ok 1,2-1,4 m
pozdrawiam.

czarnk - 2010-08-03, 10:21

Tak. Koniecznie, jeżeli chcesz żeby ryby przeżyły jakiekolwiek to musisz :) tutaj masz o nich wszystko http://forum.oczkowodne.n...t=napowietrzacz
roman1963 - 2010-08-06, 08:53

zakwitła lilia ! :good: a drugi pączek za tydzień może zakwitnie.

roman1963 - 2010-11-02, 14:33

napowietrzacz zamontowany, działa, ;) , chyba bedę musiał dosadzić roślin w oczku bo coraz więcej glonów się pokazuje.ale to chyba na wiosnę najlepiej.?
leszek50-57 - 2010-11-02, 20:53

Roman1963,najlepiej jest wiosną dosadzać rośliny a co do glonów
to będą już ginąć, a teraz tylko usuwaj ich mechanicznie. :P
poz.Leszek
-----------------

roman1963 - 2011-03-31, 07:37

przyszła wiosna,ryby przezimowały, gorzej z żabami padło ok 20 szt.muszę dokupić roślinek i dosadzić teraz.pozdrowionka.
roman1963 - 2011-07-13, 16:51

witam dawno mnie nie było, namówiłem znajomego na założenie oczka ma dużo miejsca i zrobił strumyk o dł ok 25 mb , a oczko poj.ok 11 000 l posadzil roślinki
i jest ładnie (ok 2 miesiace)
u mnie dobrze woda w oczku czysta widać dno (1,5m) ale ciągle w strumieniu mam glony, już to wyciaganie tych glonów co drugi dzień mnie wnerwia, roślin jest dość dużo ładnie się rozrosły, strumyk można powiedzieć cały zarośnięty a glony są( a oczko czyste)nie wiem co jeszcze można zrobić , oczko na bardzo naslonecznionym miejscu ślońce od rana do wieczora.pozdr.

to zdjęcia z dziś ostatnie to widok z tarasu

przedostatnie to widok na zarośniety strumyk

obawiałem sie że strumyk po zimię może "osiąść" ale nie nie musiałem nic poprawiać,woda leci tak jak powinna , i jest ok. ryby coś ok 24 szt żab znów ok 50 szt.
w zeszłym tygodniu byłem w sklepie ogrodniczym i szok są żaby w sprzedaży po 5 zł . :evil:

Gosik - 2011-07-13, 17:51

Handel żabami z tego co wiem jest zabroniony. Żaby są po ochroną.Oczko fajnie wygląda-widać, że bardzo dbasz o nie i o teren wokół, a co będzie w dalszej części ogrodu ?
Agga - 2011-07-13, 18:00

może drugie oczko :crazy:

bardzo pięknie tam u Ciebie widok z tarasu super

roman1963 - 2015-07-04, 07:34

oooo 4 latka jak mnie tu nie było
muszę kupić filtr
nie mogę zamontować tzw.z kilku beczek bo nie ma gdzie.
zastanawiam się pomiędzy

FiltoMatic CWS Set 25000

Biotec Screenmatic PRO Typ 12

Filtoclear 30000

może kto doradzi jaki wybrać, lub coś innego.

vivit - 2015-07-04, 11:52

roman1963 napisał/a:
...
muszę kupić filtr
nie mogę zamontować tzw.z kilku beczek bo nie ma gdzie.
....

Patrząc na oststnie fotki to masz gdzie tylko pewnie nie chcesz bo będzie na widoku.
Ja bym jednak podumał gdzie to postawić i jak zamaskować aby było jak najmniej widać.
Ocko całkiem spore więc warto pomyśleć o dobrej filtracji.

roman1963 - 2015-07-04, 12:25

no tak masz rację , duze filtry będą na widoku,
właśnie skłaniam sie ku Biotec Screenmatic PRO Typ 12
:-D

[ Dodano: 2015-07-04, 15:34 ]
byłem przy oczku z metrem :-D
i tak wydedukowałem że jakbym zlikwidował pierwsze małe oczko ze strumyka dł ok 170 cm
szer ok 100 cm(skracając strumień)
to może udało by się tam umieścić większy filtr? np bioklar 30
lub,filtr premium Trzmiel./
będzie problem z zamaskowaniem (duże te filtry) ;)

KILERK1 - 2015-07-04, 18:00

Biotec Screenmatic PRO miałem .Nie wart jest 3000 zł.Filtracja przez niego jest niezadowalająca.

Najlepiej kup sobie taki zestaw. Koniecznie filtr wstępny np. Filtr sitowy-BOFITEC-Zielony-200μ za nim zastosuj np. filtr z 3 beczek (z pierwszej wyrzuć szczotki ,bo wstępny już masz.Daj w nie lampę uv zanurzeniową np. Lampa UVC.PP-Touch-AM-63Watt, a do pozostałych daj gąbki i np . HELX-13KLL lub sam
HELX-13KLL). Do tego potrzebna będzie jeszcze pompa powietrza ok. 60 w. (całość ok 3000-4000 zł_)
To wszystko kosztuje ,dlatego filtr z beczek lub mauzerów możesz zrobić sam.

Jeśli nie chce Ci się tego robić to za beczką z lampą uv załóż Filtr komorowy-BIOklar-30 ze złożem ruchomym. Tylko z pierwszej komory wyrzuć szczotki ,bo sitowy zrobi za szczotki robotę i daj do tej komory gąbkę lub helix.
masz dużą działkę możesz użyć mauzerów,filtr może być daleko od oczka

roman1963 - 2015-07-05, 10:01

dzięki za odpowiedz
no ten wstępny jest wart zastanowienia
tyle że te beczki jednak za duże (widok z tarasu na beczki będe miał)
taki mam plan :(proszę podpowiedzieć czy dobry)
1.odłowic ryby,zostawie ok 5 szt
2.zamontować Skimmer SWIMSKIM 25 OASE
3.wyczyścić strumień (wysypać żwir do strumyka nasadzić roślinki żarłoczne,tzw.filtr korzenny)
4.zamontować mocniejsze napowietrzanie
i zamontować na początek ten filtr wstępny który proponuje KILERK1
Filtr sitowy-BOFITEC-Zielony-200μ
po tych pracach na jesień jeśli nie bedzie poprawy to zdecydowac sie na filtr np.
FiltoMatic CWS Set 25000

proszę o podpowiedzi pozdrawiam. :-D

vivit - 2015-07-05, 13:01

Nikt nie każe ci stawiać beczek. Są inne rozwiązania, choć droższe oczywiście.
W sprzedaży (na zachodzie niestety) są takie moduły, które się ze sobą łączy. Można ich połączyć ile się chce. Nie są wysokie i bardzo często montuje się je w pomostach lub innych miejscach. W ten sposób wykorzystuje się przestrzenie nieużyteczne, które normalnie stały by puste.
Usypując skarpę z jednej strony i z drugiej ścieżki można zaaranżować ciekawe rozwiązanie ogrodowe powstałe niby z przypadku ;)

KILERK1 - 2015-07-05, 13:53

Filtr możesz zasłonić panelami ogrodowymi i obsadzić je roślinami np.pnącza,tuje itp.

[ Dodano: 2015-07-05, 15:28 ]
Nie będzie poprawy.Ten filtr filtomatik jest za mały do Twojego oczka. Filtry biologiczne muszą być duże objętościowo ,im większe tym lepiej, muszą być mocno przewymiarowane. Filtry biologiczne przerabiają azotyny, azotany i inne związki chem., które są pokarmem glonów. Do walki z glonami musisz dodatkowo użyć lampy UV i ironica.
Filtrem filtomatic jest fajny i nadaje się chyba do akwarium lub oczka bez ryb.

roman1963 - 2015-07-06, 06:37

dzięki za odpowiedz

znaczy że muszę przemyśleć jeszcze raz zastosowanie np.BIOklar 30 na 500l lub coś podobnego??
taki ciężar będzie problem go zainstalować na miejscu 1 oczka w strumieniu
trzeba bedzie jak już wybetonować podstawe.
widzę że bez drastycznych prac nic z tego nie będzie
pytanko na okres zimy trzeba schować Bioklar czy tylko tzw.środek
sama obudowa może zostać?

[ Dodano: 2015-07-06, 10:32 ]

w oznaczonym miejscu miejsce na filtr

[ Dodano: 2015-07-06, 11:09 ]

zaskroniec zadomowił sie w oczku w zeszłym roku i polował na żaby

bociek tez zawitał na żaby

roman1963 - 2015-07-07, 14:48

filtr siatkowy jako wstępny zamówiony
nowe kamienie napowietrzajace i wężyk już mam.
skimmer zamówiony
tak podsumowując to 5 lat oczko bez żadnego filtra sie obeszło
w zeszłym ryby sie okociły :evil:
i teraz woda juz nie jest klarowna

roman1963 - 2015-07-09, 06:38

dziś wyczyszcze strumyk ze szlamu który tam osiada w każdym mini oczku( najwięcej w pierwszym i drugim)
zamontuje : skimmer,nowe napowietrzanie.
czekam na: prefiltr.
zamówiłem dodatkowo trawy takie do 1,5 m chce je posadzić od strony południowej
żeby trochę zacienić strumień

[ Dodano: 2015-07-09, 11:16 ]

strumień wymyty

skimmer działa

na dziś pracy wystarczy ;)

roman1963 - 2015-07-22, 17:58

i się zjeżyłem: filtr zamówiony od 6.07, miałem poczekac do 13.07 bo firma sie wybrała na urlop
(po tygodniu odpisali)21.07 odpisali że przepraszają ale filtrów nie ma na stanie hahaha trzeba jeszcze ok 10 dni poczekać,dzięki za taką firmę nie polecam KOImark
muszę szukać od nowa a skwar sie z nieba leje. :-D