Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje małe oczko - Marcinek6661

marcinek6661 - 2009-05-29, 23:47
Temat postu: Moje małe oczko - Marcinek6661
Witam, chciałbym założyć galerię zdjęć mojego oczka od początku budowy aż po finisz!
Opis też postaram się zamontować na bieżąco!
To pierwsze zdjęcia, wersje robocze!!!

marcinek6661 - 2009-05-29, 23:50

Sorry, ale na razie nie udało mi się skompresować i wysłać zdjęć. Wielce przepraszam, zamieszczę je w jak najkrótszym czasie!!!
Salmo_Salar - 2009-05-29, 23:56

Wrzuć na to http://www.imageshack.us/ i będzie dobrze. Jeżeli nie chce się Tobie zmniejszać jotpegów to po załadowaniu wybierz ostatni z możliwych linków, jak masz zmniejszone to dawaj pierwszy link "for Website".

Pozdrawiam

Salmo

marcinek6661 - 2009-05-30, 18:49

Może w końcu uda mi się wrzucić! Próbuję!

Chyba się udało...

Bountys - 2009-05-30, 20:22

Marcinek ja nie jestem znawca i tez poprawiam oczko nadal ale popraw sobie brzegi poniewaz widoczna folia nie jest zbyt fajna a najgorsze jest to ze jak bedzie cieplo to slonce bedzie na nia mocno swiecilo i moze popekac ale ogolnie roslinki masz piekne tylko daj je w ziemie i obloz kamieniami lub zwirkiem jak masz dostep i bedzie lux

RYbki tez sliczne oby sie zdrowo rozmnazaly pozdrawiam

marcinek6661 - 2009-05-30, 22:10

Fajnie że podobają Ci się moje roślinki, kolekcjonowałem je kilka miesięcy! Trochę też podrosły, ale nadal są jeszcze w doniczkach i będą tam aż do połowy sierpnia, kiedy to moje oczko zostanie zbudowane w 100%. Tak więc będą kamyki, piasek, żwirki, ziemia i co nie tylko, ale ... wszystko w swoim czasie. Oczko nie jest z folii, lecz z formy z plastiku i to właśnie te plastikowe brzegi widać, lecz w przyszłości też ich nie będzie widać. Mam już też wodne roślinki, ale na tych zdjęciach jeszcze ich nie ma. Porobię nowe to wrzucę. Pozdrawiam M.
PS: Rybki są kurcze przepiękneeeeeeeeeeeeee!

marcinek6661 - 2009-06-01, 19:54
Temat postu: nowa pompa powietrza!
Przesyłam fotki nowego nabytku: jest to nowa pompa powietrza, która będzie zainstalowana w moim powstającym oczku, czy ktoś taką ma, proszę o komentarz w sprawie, czy to dobry zakup i czy do mojego oczka się dobrze sprawdzi? Rady dotyczące obsługi, itp. Pozdrawiam M. :pa:

marcinek6661 - 2009-06-02, 21:35

Hmmm, chyba nikt nie ma takiej pompki, trudno będę eksperymentował sam! Pozdrawiam M. :pa:
castleman - 2009-06-05, 21:29

marcinek6661, :pa:
Witam serdecznie,
Masz nieźle wypasioną pompę jak na tak małe oczko
będzie jakuzi ;)

marcinek6661 - 2009-06-06, 11:11

Hehehe, i rybkom troszkę luksusu w życiu się należy. Nie wiem jak będzie działać na wszystkich 12 dyszach, sam jestem strasznie ciekaw, ale na razie sprzętu i funduszy brak! Pozdrawiam :pa:
marcinek6661 - 2009-06-07, 11:05
Temat postu: Dodałem wodne roślinki!!!
Dodałem kilka gatunków wodnych roślin, oraz 2 gatunki podwodnych roślinek, są to specjalne roślinki dające duże ilości tlenu dla wody.
Zamieszczam nowe fotki jak to teraz wgląda po zmianach, ale przed wielkimi zmianami w przyszłym tygodniu!!!

Życzę miłego oglądania, pozdrawiam M. :pa:

marcinek6661 - 2009-06-07, 23:28

Witam, właśnie zaczynam psucie oczka! :crazy:
Wykopałem w czterech rogach kwadratowe pola i wylałem fundamenty bo zaczynam jutro totalną przebudowę! :good:
Rybki są dosłownie w szoku :?: hehehe! :!:
:idea: Mam patent na daszek!!! Będą kolumny, roślinki wysokopienne, w ruch pójdzie betoniarka, kielnia, dużo piachu, cementu i setki cegieł, lecz cel uświęca środki a z resztą, czego się nie robi dla idei ! :yess: ...piękne, cudne oczko!!!
O bajzelku będę informował na bieżąco, albo może wstawię jakieś foty z tych manewrów.
Pozdrawiam M. :pa:

castleman - 2009-06-08, 18:09

Te rośliny, będziesz je tak trzymał w doniczkach?
Podlewania Ci współczuję, no i bidne będą po jakimś czasie...

marcinek6661 - 2009-06-08, 18:45

Nie, nie, spokojnie, roślinki jeszcze mam nadzieję że miesiąc wytrzymają w tych swoich małych klatkach, a co do podlewania to rzeczywiście... był horror dopóki nie kupiłem węża!
Jestem na razie zmuszony do nieprzesadzania ich ponieważ nie chcę tego robić ciągle za każdym razem majstrując coś przy oczku, a oczko będzie ukończone z końcem lipca, więc i roślinki wyskoczą z doniczek do głębokiej ziemi!
Dziś włożę nowe fotki, co tam psuję ostatnimi czasy!

marcinek6661 - 2009-06-08, 20:29

Zamieszczam nowe zdjęcia z przebudowy oczka:

Będzie fajny daszek już w tym tygodniu!
Już nigdy żadna mewa czy rybitwa nie upoluje mi żadnej rybki, a i światełko nie będzie gotować mi wody od rana do nocy!!! :yess:

yogi1976 - 2009-06-08, 20:37

Co to za krzew/drzewo - ten wysoki centralny?
Mi wygląda na olszyne poskręcaną ale do końca nie jestem pewien

momo - 2009-06-08, 20:51

możesz zrobić fajną pergolę zamiast daszka i puścić po niej pnącza
marcinek6661 - 2009-06-08, 22:43

yogi1976 napisał/a:
Co to za krzew/drzewo - ten wysoki centralny?
Mi wygląda na olszyne poskręcaną ale do końca nie jestem pewien

To jest jakieś drzewko pochodzenia azjatyckiego ale nazwy nie pamiętam, jeśli w najbliższym czasie będę w centrum ogrodniczym to sprawdzę i poinformuję. Pamiętam że widziałem bardzo drogie rozrośnięte okazy, ale niestety i nie na moją kieszeń i nie na mój maleńki ogród, strasznie wielce pokręcone rosną, ale efekt jest fajny zarówno latem jak i zimą.
Poinformuję wkrótce i dam jakieś lepiej widoczne fotki!
Sorry na razie jestem strasznie zajęty budową.

marcinek6661 - 2009-06-08, 22:57

momo napisał/a:
możesz zrobić fajną pergolę zamiast daszka i puścić po niej pnącza

Mam super plan i ten daszek to nie będzie taki "dosłowny daszek", tylko właśnie mieszanina przeplatających się różnego rodzaju pnących roślin na drewnianym szkielecie.
Dla zainteresowanych na bieżąco będę wstawiał nowe fotki z terenu budowy. :)
Myślę że to dobra koncepcja!

maruder - 2009-06-09, 00:23

marcinek6661 napisał/a:
Na pewno ciekawa :) Zobaczymy co z tego wyjdzie
marcinek6661 - 2009-06-10, 18:28

piotr urbanski napisał/a:
marcinek6661 napisał/a:
Na pewno ciekawa :) Zobaczymy co z tego wyjdzie

Dzięki wszystkim za doping i za zainteresowanie moimi pomysłami!!!

marcinek6661 - 2009-06-12, 22:40

Witam, jutro słupy wzbiją się w górę dam fotki, ale daszek na razie odroczony!
Tematy konstrukcyjne i materialne (niestety)!
Pozdrawiam M :pa:

momo - 2009-06-12, 23:20

wisteria glicynia jeśli azjatycki tak obstawiam
AurorA - 2009-06-13, 19:28

momo napisał/a:
wisteria glicynia jeśli azjatycki tak obstawiam

spójrz na fotkę i dopiero obstawiaj bo bzdury piszesz

marcinek6661 - 2009-06-14, 09:37

Nie ma co się kłócić, dziś zajadę do sklepu może jeszcze są te drzewka to zdobędę ich nazwę i może fotki i wrzucę!

marcinek6661 - 2009-06-14, 20:54

Witam!
Spory za chwilę się zakończą!!!
Odwiedziłem w końcu Garden Center i mam fotki nazwy i wszelkie dane, o które spory poszły, więc:
-drzewko mniej więcej wygląda tak

-anazywa się i kosztuje tak

Więc rozwiałem wszystkich złe myśli, a teraz...
... miła niespodzianka...
-drzewko podobnej struktury tylko odmiennego kolory liści, też równie atrakcyjne, że aż nie wiem czy się na nie nie pokuszę, hehehe :P

-a tak się to nazywa

Cieszę się że rozwiałem wszelkie niepewności, chętnie odpowiem na wszelkie pytania!

JAREK G - 2009-06-14, 21:06

Nie znam się na łacińskich nazwach ale jak dla mnie to jest podobne do leszczyny, tylko strasznie drogie :P

samuraj - 2009-06-14, 21:10

JAREK G napisał/a:
Nie znam się na łacińskich nazwach ale jak dla mnie to jest podobne do leszczyny

bo to jest leszczyna :)

marcinek6661 - 2009-06-14, 21:15

Po prostu rośnie i jest w sprzedaży za granicą, więc i nazwę ma zagraniczną, więc ja się w to już nie mieszam, ;)
Adalbert - 2009-06-14, 21:16

Rany :-o pogłupieli w tym U.K. U nas to kosztuje prawie 20 razy mniej.
http://www.alejahandlowa....sk_3107588.html

marcinek6661 - 2009-06-14, 21:21

Adalbert napisał/a:
http://www.alejahandlowa....sk_3107588.html

To jest jeszcze w miarę nie wielki egzemplarz, więc i cena jeszcze aż tak (hmmmm) nie szokuje, ale niektóre roślinki ...
No cóż, co kraj to obyczaj!

momo - 2009-06-14, 21:21

nie wczytałem się dobrze że chodzi wam o tą leszczynę a ta wisteria glicynia to propozycja na ten daszek miało być pnącze azjatyckie pozdrawiam momo
samuraj - 2009-06-14, 21:22

marcinek6661 napisał/a:
Po prostu rośnie i jest w sprzedaży za granicą, więc i nazwę ma zagraniczną, więc ja się w to już nie mieszam, ;)

http://www.google.pl/sear...Szukaj+w+Google

marcinek6661 - 2009-06-14, 21:28

momo napisał/a:
nie wczytałem się dobrze że chodzi wam o tą leszczynę a ta wisteria glicynia to propozycja na ten daszek miało być pnącze azjatyckie pozdrawiam momo

Będzie wszystko, ale przesunąłem terminy realizacji, sam widzisz jeśli się wczytałeś dlaczego i z jakich powodów, :pa:

marcinek6661 - 2009-06-14, 21:37

Obiecuję że się poprawie i będę się pilnie uczył łaciny i i jeszcze różnych, przeróżnych ciekawych języków, hehehe
Pozdrawiam, idę teraz popatrzeć na swoje rybki!
M. :pa:

marcinek6661 - 2009-06-14, 21:44

Hmmm, już wróciłem, nic i tak nie zobaczyłem, bo...
... woda nie jest za przeźroczysta :-(
i padły mi dzisiaj 2 rybki :((
Nie za dobrze się dzieje, nie za dobrze! :bum:

marcinek6661 - 2009-06-15, 20:27

Dzisiaj pogoda wróciła do normy, pada deszczyk, powiewa sporawy wiaterek rozwalający mi wszystkie kwiaty po całym podwórzu, wszystko więc jest OK, to i żadnej rybki mi słonko nie ugotowało!!! :yess:
Troszkę podporządkowałem oczko, ale jeszcze niestety przebudowa wstrzymana!

marcinek6661 - 2009-06-20, 20:59

Hey, zakończyłem budowę kolumn ufff, wspięły się pięknie w niebo, po niedzieli zaczynam budowę dachu!
Pozdrawiam M :pa:

marcinek6661 - 2009-06-27, 23:24
Temat postu: Ukończona budowa !!!
Witam :pa:
Właśnie kolumny połączył daszek, a wygląda to teraz tak:

Już nie mogę się doczekać kiedy porośnie bluszczem ( a mam już przygotowane zasadzone 4 gatunki, które czekają na wkopanie i poprowadzenie po kolumnach) i wtedy pergola tryśnie swoją całą okazałością!

JAREK G - 2009-06-28, 09:37

Fajnie to wyszło :good: tylko możesz mieć problem z opadającymi liśćmi :?
marcinek6661 - 2009-06-28, 10:10

JAREK G napisał/a:
Fajnie to wyszło :good: tylko możesz mieć problem z opadającymi liśćmi :?

Właśnie dlatego wybrałem bluszcze, ponieważ szybko rosną pnąc się fajnie w górę, nie mają kwiatów, więc nic nie więdnie często i nie usycha i nie będzie wpadać do wody!, Poza tym są to rośliny całoroczne, więc daszek przesłonięty będzie przez cały czas!!!
Uważam że to dobry pomysł przed nadmiarem światła, upalnego słońca i wstrętnych fruwających dzikich ptaszyn różnego gatunku!

hepik - 2009-06-28, 10:22

Adalbert napisał/a:

Na Domo programy o urządzaniu angielskich ogródków.Zawsze mnie bawią te ogródki o wymiarach 3x15m a jeszcze śmieszniej jak podliczją koszty urządzenia i wychodzi po kilkanaście (dziesiat)tysięcy funtów. ;)

marcinek6661 - 2009-06-28, 11:48

hepik napisał/a:
Adalbert napisał/a:

Na Domo programy o urządzaniu angielskich ogródków.Zawsze mnie bawią te ogródki o wymiarach 3x15m a jeszcze śmieszniej jak podliczją koszty urządzenia i wychodzi po kilkanaście (dziesiat)tysięcy funtów. ;)

Takie życie, taki los Panie! ;)
Mnie to wcale nie bawi, bo wiem ile co powinno normalnie kosztować, a ile kosztuje w rzeczywistości!!! :yess:

jkotynia - 2009-06-28, 13:23

Fajne oczko, skad brales kamienie bo widze ze tez mieszkasz w UK, my mieszkamy w Londynie i niestety kamienie musimy kupowac , znasz jakies miejsce czy tez musiales za nie placic?
marcinek6661 - 2009-06-28, 21:56

jkotynia napisał/a:
Fajne oczko, skad brales kamienie bo widze ze tez mieszkasz w UK, my mieszkamy w Londynie i niestety kamienie musimy kupowac , znasz jakies miejsce czy tez musiales za nie placic?

Kupiłem na carboo-dzie ;)

barba50 - 2009-06-28, 22:26

marcinek6661 napisał/a:

.... to dobry pomysł przed nadmiarem światła, upalnego słońca i wstrętnych fruwających dzikich ptaszyn różnego gatunku!

Na takie okropieństwa najlepsze byłoby oczko ze zmywalnej fototapety.

marcinek6661 - 2009-06-29, 19:48

barba50 napisał/a:
marcinek6661 napisał/a:

.... to dobry pomysł przed nadmiarem światła, upalnego słońca i wstrętnych fruwających dzikich ptaszyn różnego gatunku!

Na takie okropieństwa najlepsze byłoby oczko ze zmywalnej fototapety.

............................... :?

AurorA - 2009-07-03, 22:09

Kod:
Właśnie dlatego wybrałem bluszcze, ponieważ szybko rosną pnąc się fajnie w górę, nie mają kwiatów, więc nic nie więdnie często i nie usycha i nie będzie wpadać do wody!

oj jeszcze się zdziwisz ile liści usycha i sypie się z bluszczu, a większość roślin wodnych kocha słońce i w cieniu mogą sobie nie radzić

marcinek6661 - 2009-07-04, 23:53

AurorA napisał/a:
Kod:
Właśnie dlatego wybrałem bluszcze, ponieważ szybko rosną pnąc się fajnie w górę, nie mają kwiatów, więc nic nie więdnie często i nie usycha i nie będzie wpadać do wody!

oj jeszcze się zdziwisz ile liści usycha i sypie się z bluszczu, a większość roślin wodnych kocha słońce i w cieniu mogą sobie nie radzić

Myślę że to i tak najlepsza opcja, ponieważ rozważałem różne:
- róże pnące i krzewiaste,
- wszelkie inne kwiaty pnące
- bluszcze dzikie i wyhodowane dla potrzeb sklepów i właśnie na nie padło!
Mieszkam akurat w takim klimacie, gdzie rozrastają się dosyć dobrze i jest ich mnóstwo i nie zauważyłem mnóstwa śmieci w koło, ale... pożyjemy zobaczymy ;)
a co do słoneczka, myślę że błyśnie akurat tyle na wodę ile trzeba rybkom, roślinkom, kwiatom, drzewkom, żabom, ślimakom, itp, itd.

marcinek6661 - 2009-07-05, 16:01

Bluszcze wkopane i przymocowane sznureczkami do kolumn!
Użyłem specjalnej wzbogaconej ziemi do kwiatów i dałem jakąś odżywkę do kwiatów pnących, więc może jeszcze tego lata dorosną do wysokości dachu (mam nadzieję!).
Porobiłem kilka fotek, ale mam problem ze skompresowaniem, programik mi padł, więc odezwę się za jakiś czas jak usunę problemy techniczne! ;)

marcinek6661 - 2009-07-06, 22:09

A wygląda to teraz tak:

Są cztery gatunki. Każdą z kolumn porasta inny bluszcz, więc wkrótce może to wglądać całkiem ciekawie!
Życzę miłego oglądania i zapraszam do dodania swoich opinii.
Dziękuję!

marcinek6661 - 2009-07-07, 19:46

samuraj napisał/a:
JAREK G napisał/a:
Nie znam się na łacińskich nazwach ale jak dla mnie to jest podobne do leszczyny

bo to jest leszczyna :)

Dla zainteresowanych w dalszym ciągu tematem tego podejrzanego drzewka, oznajmiam, że drzewko wydało owoce - orzechy!
Już wiadome w 100% cóż to jest ;)
Pozdrawiam M.

marcinek6661 - 2009-07-09, 21:16

LILIA MI ROZKWITA !!! Ale czad - pierwszy raz zobaczę na własne oczy! Do tej pory zachwycałem się tylko urokiem plastikowej imitacji białej lilii, a teraz będę miał naturalne piękno!!! No super, a myślałem że się nie doczekam na to widowisko już w tym roku!!!
Standardowo pozdrawiam M. :pa:

marcinek6661 - 2009-07-14, 20:18

Strasznie długo oczekują na ten kwiat lilii i coś nie chce zakwitnąć :evil:
Ale jestem jeszcze w miarę cierpliwy ;)
Za to bluszcze mi fajnie podrastają i może jeszcze przed zimą dobiją do daszka, mam nadzieję że do przyszłych wakacji będzie pergola taka jak ją sobie wymarzyłem, albo może choć za 2 lata ;)
Na razie wszelkie budowy wstrzymałem na miesiąc i zbieram materiały już na wykończenie całości, tak żeby do sierpnia pochwalić się w całości swoim pomysłem na moje małe oczko!
Pozdrawiam wszystkich M. :pa:

marcinek6661 - 2009-07-18, 19:23
Temat postu: Newsy
Ostatnie wiadomości są takie:
- na tą lilię chyba będę czekał do ..................! :evil:
- jedna rybka ubyła (poszła po prostu do nieba), a szkoda, fajna bardzo była, robiła fajne salta i choć była najmniejsza ruszała całe towarzystwo! :((
- 3 rybki w kwarantannie (z pewnością dołączą do tej pierwszej) :-(
- grad wielkości kasztanów i deszcz topiący całą wyspę tak mi poszargał roślinki, a w szczególności lilie, że wkrótce wszystkie pójdą pod nóż! :x
- budowa wstrzymana na okres jednego miesiąca (gromadzenie materiałów i finansów) ;)
- bluszcze na razie do daszku to mają hoho, albo jeszcze wyżej :-D
Oprócz strat w zasadzie nic się nie zmieniło, pozdrawiam więc M. :pa:

marcinek6661 - 2009-07-19, 20:08
Temat postu: Następne kataklizmy
A jeszcze na dokładkę żeby było śmieszniej, to ciągle przez cały czas trwają ulewy że aż woda z oczka przelewa mi się co chwilę, a z nią wszystkie ślimaczki i duże i te nowo narodzone płyną w świat, ale to również nie jest istotne!
Najważniejszym bólem jest że roślinki mi podgniją i już coś zaczyna się dziać niedobrego a jak jeszcze dołączmy wiatry urywające łby to jest fajny komplecik wydarzeń!
Ale co tam, najgorsze przede mną lipiec, sierpień to przecież lato, dopiero się rozkręci w październiku, listopadzie i tak aż do maja, uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

marcinek6661 - 2009-07-21, 20:45

Do oczka też dolałem odkażacza i woda się fajnie zabarwiła mi na zielono, podleczam tym wszystkie swoje rybki:

Może wszystko zakończy się dobrze! :good:

marcinek6661 - 2009-07-24, 15:02

Lilia w końcu zakwita !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
leszek50-57 - 2009-07-24, 15:07

Ale jej nie widac. ;)
poz.Leszek
---------------

marcinek6661 - 2009-07-24, 20:19

leszek50-57 napisał/a:
Ale jej nie widac. ;)
poz.Leszek
---------------

Ależ proszę już się robi, a oto i ona:

i jeszcze jedna fotka:

AurorA - 2009-07-24, 21:41

to pąk a gdzie kwiat?
marcinek6661 - 2009-07-25, 13:10

AurorA napisał/a:
to pąk a gdzie kwiat?

Cierpliwości proszę nieco, sam nie mogę się go doczekać!
:pa:

marcinek6661 - 2009-08-08, 22:36

Kwiat zapowiadał się całkiem dobrze, jak widać

lecz na dzień dzisiejszy utonął!
Dlaczego???
Czy tak się zdarza czasami że tonie i nie ma siły wzbić się ponad wodę???
:?: Zupełnie nie wiem co mu się stało, a może to jakaś choroba lilii ???

melek - 2009-08-08, 22:49

Przekwitł.
marcinek6661 - 2009-08-08, 23:14

melek napisał/a:
Przekwitł.

Właśnie wydaje mi się że nawet nie zdążył zakwitnąć i po prostu utonął!
Pierwszego dnia był pąk i otwierał się ale nie do końca, następnego otworzył się, ale na wieczór zamknął swoje wdzięki, lecz po kilku dniach zamiast w pełni okazać swoje oblicze po prostu opadł pod wodę a dziś jak się zorientowałem zaczął podgniwać, więc nie wiem dlaczego tak się stało, tyle czasu na niego czekałem, ..... i została mi tylko plastikowa imitacja białej lilii wodnej :((

JAREK G - 2009-08-09, 12:55

Pierwsze kwiaty mogą być słabsze, mniejsze i krócej kwitną
marcinek6661 - 2009-08-09, 13:09

No to szkoda kurcze, za wiele się lilią nie pocieszyłem jak tak :-(
marcinek6661 - 2009-08-09, 14:52
Temat postu: zastępczy filtr
Posiadam na razie w zastępstwie filtr przelewowy i pompę 35W 2500l/h
Roboczo na razie wygląda to tak:

Jest to proste urządzenie beż żadnych bajerów, tylko wlot i wylot.
Pompa zaś zasysa wodę przez gąbkę umieszczoną w otworach, więc nie zbiera w ogóle prawie żadnych nieczystości z dna, czy to dobrze czy lepiej ją wyciągnać i wtedy też lepiej będzie sprzątać po rybkach?

Vanka - 2009-08-09, 22:11

marcinek6661 napisał/a:
melek napisał/a:
Przekwitł.

Właśnie wydaje mi się że nawet nie zdążył zakwitnąć i po prostu utonął!
Pierwszego dnia był pąk i otwierał się ale nie do końca, następnego otworzył się, ale na wieczór zamknął swoje wdzięki, lecz po kilku dniach zamiast w pełni okazać swoje oblicze po prostu opadł pod wodę a dziś jak się zorientowałem zaczął podgniwać, więc nie wiem dlaczego tak się stało, tyle czasu na niego czekałem, ..... i została mi tylko plastikowa imitacja białej lilii wodnej :((

Boję się, że z moją też tak będzie :???:

castleman - 2009-08-13, 16:56

marcinek6661, :hehe:
z tymi bluszczami i daszkiem to nieźle mnie rozbawiłeś.
Zanim obrosną daszek to minie z 5-6 lat.
Aurora ma rację, zostaw to wszystko jak jest, nie wprowadzaj dodatkowego cienia, większość roślin woli słońce. Bluszcze jak się rozrosną przycinaj (no za 10 lat :hehe: ).
Nawiasem bluszcze średnio lubią murki do obrastania, raczej wolą drzewo.
PS daszek :good:
a rośliny w doniczkach cierpią, a w zimie przemarzają :?

Elendil - 2009-08-13, 17:44

castleman napisał/a:

Nawiasem bluszcze średnio lubią murki do obrastania, raczej wolą drzewo.

Ściana mojej chałupy :-D Zdjęcia made by połowica ;)

Zaraz pójdę na dwór to strzelę fotkę całej ścianie i jeszcze jednemu murkowi, którego obecna funkcja to jedynie bycie porastanym przez wino-bluszcz...

ontario_ab - 2009-08-13, 18:39

castelman, masz rację z roślinami w doniczkach, same problemy z nimi, szybko wysychają i w ogóle trzeba bardzo o nie dbać, wymagają stałej opieki jak dzieci, z kolei jak ktoś się przyłoży to będzie miał naprawdę ciekawe efekty, np. bonsai...
marcinek6661 - 2009-08-21, 22:22

ontario_ab napisał/a:
castelman, masz rację z roślinami w doniczkach, same problemy z nimi, szybko wysychają i w ogóle trzeba bardzo o nie dbać, wymagają stałej opieki jak dzieci, z kolei jak ktoś się przyłoży to będzie miał naprawdę ciekawe efekty, np. bonsai...

... i proszę a oto rezultaty po w/w przyłożeniu sie i mój ulubiony domowy kwiatuszek: ;)

PS: Niedługo dam kilka fotek zmian w moim oczku!
Pozdrawiam marcinek6661 :pa:

[ Dodano: 2009-08-30, 22:38 ]

[ Dodano: 2009-08-31, 22:50 ]
Do momentu podłączenia całej hydrauliki, muszę pomagać trochę rybkom sprzątając co jakiś czas dno po nich, bo to chyba lepsza opcja niż ciągła wymiana całej wody kilka razy w miesiącu!
Oto fota:

Luscombe Water Gardens
Superfish AquaVac Aquarium Cleaner
It works to a maximum water depth of 52cm and has a flow rate of 520 l/hr

Moje oczko jest nie głębsze niż w/w a i zasysanie myślę że OK, więc nie wciągnie mi kamyków tylko to co potrzeba!
Czy ktoś używał konkretnie tego modelu np. do akwarium, itp, chciałem wybrać model firmy MARINA, ale sięga tylko do 40 cm w głąb, więc chyba ten będzie lepszy.
Pracuje na baterie, jest niedrogi i prosty w użytkowaniu oraz ma 2 lata gwarancji!

Pozdrawiam :pa:

[ Dodano: 2009-09-01, 21:36 ]
Ratunku, ciągle mi posty łaczy !!! :x

[ Dodano: 2009-09-02, 20:49 ]
No nie, dalej to samo!!! Moderatorze proszę o pomoc !

[ Dodano: 2009-09-03, 19:33 ]
Proszę o nareperowanie mi tego w końcu!!!

JAREK G - 2009-09-03, 20:52

Dobra poratuje Cię trochę :P
Ten odkurzacz to chyba bardziej do akwarium niż do oczka :???:

sebastianrost - 2009-09-03, 21:01

Przeglądam Twoją galerie i chyba od maja nic sie nie zmieniło biedne te roślinki w tych doniczkach
marcinek6661 napisał/a:
Fajnie że podobają Ci się moje roślinki, kolekcjonowałem je kilka miesięcy! Trochę też podrosły, ale nadal są jeszcze w doniczkach i będą tam aż do połowy sierpnia,!
.I nawet poziom wody taki sam :P
marcinek6661 - 2009-09-04, 14:08

JAREK G napisał/a:
Dobra poratuje Cię trochę :P
Ten odkurzacz to chyba bardziej do akwarium niż do oczka :???:

Dzięki za podratowanie mojej galerii, i za komentarz odnośnie odkurzacza!
Tak w ogóle myślałem nad czymś stosunkowo małym tylko w celu pozbierania brudów z grubsza i właśnie ponieważ niektórzy z Was zapewne maja większe akwaria niż ja mam oczko, dlatego pomyślałem nad odkurzaczem akwariowym, nie zbyt kosztownym, zasilanym na baterię , poręcznym i w ogóle!
Czy to zda egzamin? Przekonam się za kilka dni, jak paczka mi na chatę przyjdzie.
Pozdrawiam i proszę mnie podratowywać co jakiś czas, ponieważ coś forum szwankuje mocno ostatnio jak widzę
-marcinek6661 :pa:

marcinek6661 - 2009-09-06, 16:05

sebastianrost napisał/a:
Przeglądam Twoją galerie i chyba od maja nic sie nie zmieniło biedne te roślinki w tych doniczkach
marcinek6661 napisał/a:
Fajnie że podobają Ci się moje roślinki, kolekcjonowałem je kilka miesięcy! Trochę też podrosły, ale nadal są jeszcze w doniczkach i będą tam aż do połowy sierpnia,!
.I nawet poziom wody taki sam :P

Sebastianrost, wiem że zadeklarowałem zakończyć budowę oczka w sierpniu, lecz plan nawalił, auto mi siadło i musiałem niestety zainwestować w drugie, przez co nie zorganizowałem wszystkiego co potrzebne do budowy i zakończenia prac nad oczkiem wodnym, w związku z tym roślinki nadal w doniczkach. :-(
Chciałbym też zwiększyć objętość oczka o około 150-200 litrów, wiec na razie poziom wody jest taki jak zawsze (słusznie zauważyłeś), no chyba że odparuje troszkę ale uzupełniam braki na bieżąco.
Za to jestem zadowolony, ponieważ dałem dziś wodę do badania i okazała się wzorowo dobra!
Cieszę się z tego bardzo i też z powodu, że rybki przestał mi chorować! :yess:
Pozdrawiam marcinek6661 :pa:

marcinek6661 - 2009-09-07, 20:48

Mam takie pytanko, ponieważ analiza wody wyszła bez zarzutów, jednak woda nie jest jeszcze aż tak przejrzysta żeby mnie satysfakcjonowała, ma lekko żółtozielone zabarwienie, widzę rybki i kamienie na dnie, ale nie dość dobrze, jak wiecie roślin mam sporo i natleniam wodę pompką oraz przelewam ją poprzez pojemnik zdemontowanego starego filtra, tak więc filtra i lampy UV nie posiadam, czy to załatwiło by sprawę i woda była by czysta i przejrzysta jak w źródełku ?
sebastianrost - 2009-09-07, 20:55

marcinek6661 napisał/a:
Mam takie pytanko, ponieważ analiza wody wyszła bez zarzutów, jednak woda nie jest jeszcze aż tak przejrzysta żeby mnie satysfakcjonowała, ma lekko żółtozielone zabarwienie, widzę rybki i kamienie na dnie, ale nie dość dobrze, jak wiecie roślin mam sporo i ?

marcinek6661 napisał/a:
jak wiecie roślin mam sporo i ?

Roslinek masz sporo ale wokół oczka daj wiecej roslin do oczka i bedziesz miał czystą wode

marcinek6661 - 2009-09-07, 21:08

Tamto zdjęcie powyżej nie jest w miarę aktualne, roślinki mi się sporo rozrosły, mam też 2 nowe pływające na wodzie, tak więc nie za wiele już tam jest miejsca na nowe rośliny, a tym bardziej na skrzynki, chciałbym mieć jakieś wolne przestrzenie na oglądanie ryb !
marcinek6661 - 2009-09-09, 18:44
Temat postu: Grzałka do oczka 700 l
Szukam grzałeczki na zimę do mojego niewielkiego 700litrowego oczka najlepiej z długim przewodem (około 10m), termostatem i stosunkowo niewielkim poborem mocy jak na warunki panujące zimą do minus kilkunastu stopni C. Głębokość oczka niewiele ponad pół metra!
Proszę o propozycje i przykłady najlepiej dostępnych grzałek na międzynarodowym rynku!

Salmo_Salar - 2009-09-09, 20:26

A grzałka potrzebna do...?? (ciekawość)

Pozdrawiam

Salmo

marcinek6661 - 2009-09-09, 20:50

Salmo_Salar napisał/a:
A grzałka potrzebna do...??

Potrzebna do ... ogrzania :crazy:

ewa535 - 2009-09-09, 21:03
Temat postu: Re: Grzałka do oczka 700 l
marcinek6661 napisał/a:
Szukam grzałeczki na zimę do mojego niewielkiego 700litrowego oczka najlepiej z długim przewodem (około 10m), termostatem i stosunkowo niewielkim poborem mocy jak na warunki panujące zimą do minus kilkunastu stopni C. Głębokość oczka niewiele ponad pół metra!
Proszę o propozycje i przykłady najlepiej dostępnych grzałek na międzynarodowym rynku!

Marcinek ja za Salmo zapytam bardziej szczegółowo po co Ty chcesz podgrzewać oczko zimą? To wbrew naturze ! Daj się przemrozić roślinkom. Niektórym to potrzebne dla całego ich żywota,żeby sie na wiosnę obudziły z lepszą siłą. Egzotyczne, u nas-jednosezonowe i tak pójdą się... Chyba, że ta grzałka to do innych celów - to sorry.

marcinek6661 - 2009-09-09, 21:15

Żeby mi cała kałuża w kostkę lodu się nie zamieniła i rybki w lodzie w hibernację nie popadły, bo będę je musiał w mikrofalówce rozmrażać ;)
AurorA - 2009-09-09, 21:16

ewa535, marcinek ma tak małe oczko że bez grzałki nie ma szans na przezimowanie ryb.
marcinek6661 - 2009-09-09, 21:23

Właśnie :((
Dlatego wszystkich proszę o poszukanie czegoś odpowiedniego do mojego oczka.
Dzięki aurora za zainteresowanie moim tematem i liczę na pomoc, mam jeszcze trochę czasu na wdrożenie systemu w życie.

AurorA - 2009-09-09, 21:33

Na pocieszenie ;) Ci powiem że mój znajomy ma podobnej wielkości oczko i dał w zimie małą grzałkę akwarystyczną aby utrzymywała przerębel - wszystkie ryby i tak padły.
Adalbert - 2009-09-09, 21:36

A może watro było by wykombinować jakiś dopasowany namiocik foliowy. Zawsze to daje parę stopni i nie pozwala szybko wychłodzić się wodzie.
marcinek6661 - 2009-09-09, 21:42

AurorA napisał/a:
Na pocieszenie ;) Ci powiem że mój znajomy ma podobnej wielkości oczko i dał w zimie małą grzałkę akwarystyczną aby utrzymywała przerębel - wszystkie ryby i tak padły.

Dlaczego?

[ Dodano: 2009-09-09, 23:19 ]
Adalbert napisał/a:
A może watro było by wykombinować jakiś dopasowany namiocik foliowy. Zawsze to daje parę stopni i nie pozwala szybko wychłodzić się wodzie.

Namiocik nie wchodzi w grę, nie ma miejsca :???:

taniw - 2009-09-10, 08:28

Przykry oczko pleksi , gr ok 5 do 6 mm, będziesz miał efekt szklarni/ pod warunkiem , że odgarniać będziesz śnieg/ Do tego napowietrzacz / brzęczyk akwarystyczny/ I grzałka o mocy 70 do 100W, też akw. Grzałkę umieszczoną na gł ok 1/2 , uruchamiaj tylko przed i w czasie większych mrozów. Mój ojciec ma podobne oczko, i działając w opisany sposób, od kilkunastu lat wszystkie ryby i rośliny, doskonale mu zimują..
Adalbert - 2009-09-10, 08:57

Jeszcze lepsza była by docięta na wymiar płyta komorowa z poliwęglanu. Koszt niewielki a izolacja super. Oczywiście napowietrzacz obowiązkowy i niewielka grzałka też by nie zaszkodziła.
np. coś takiego
http://www.integart.com.p...oliwegla_wl.htm
W marketach budowlanych można trafić w mniejszych arkuszach.

taniw - 2009-09-10, 09:45

O jej ty z UK, tam mróz 20 stopniowy ostatnio był chyba w 1987? Więc postaraj się tylko, by powierzchnia ok 0,25 m kw była przy waszych, 3 st mrozach,wolna od lodu. Chyba chciałbym mieć twoje problemy!
marcinek6661 - 2009-09-10, 19:57

No dzięki, fajne pomysły, co do mrozów to z roku na rok coraz większe (bez śmiechu ;) ) , no a nie słyszałeś że właśnie ostatniej zimy sytuacja powróciła z przed kilkunastu laty i że zaczął nawet padać śnieg (uuuuuuuuu) :-o
Więc choćby grzałeczka do kałuży musi być i już :yess:

alibaba - 2009-09-10, 21:25

Adalbert napisał/a:
Jeszcze lepsza była by docięta na wymiar płyta komorowa z poliwęglanu. Koszt niewielki a izolacja super. Oczywiście napowietrzacz obowiązkowy i niewielka grzałka też by nie zaszkodziła.
np. coś takiego
http://www.integart.com.p...oliwegla_wl.htm
W marketach budowlanych można trafić w mniejszych arkuszach.

Marcinowi chodziło chyba o proste rozwiązanie a tu widze rady idą w większą budowe jakiejś szklarni ;)

marcinek6661 - 2009-09-10, 21:43

I nie wiem skąd tu kurcze dźwig wynająć ;)
AurorA - 2009-09-10, 21:54

Co do grzałki to szukaj specjalnej do oczek bo te akwarystyczne mają tak zrobiony termostat ze regulacja jest od 20 do 30 stopni i niżej nie da rady ustawić.
marcinek6661 - 2009-09-10, 22:19

AurorA napisał/a:
Co do grzałki to szukaj specjalnej do oczek bo te akwarystyczne mają tak zrobiony termostat ze regulacja jest od 20 do 30 stopni i niżej nie da rady ustawić.

Dzięki za radę aurora, bo by mi nieźle jechało po liczniku całą zimę i podejrzewałbym sąsiada, że ociepla swoje ptaszki w klatce moim prądem :-D

Adalbert - 2009-09-11, 03:20

marcinek6661 napisał/a:

Jaki dźwig? Zobacz na gramaturę tych płyt. 6- milimetrowa (a z takiej robiłem szklarenkę) waży 1,30 kg / m2. Ponadto nawet nożyczkami można z tego dociąć kształt idealnie pasujący do oczka tym łatwiej, że masz oczko z formy awięc o równych brzegach i zakładać tak zrobioną przykrywkę w dni z prognozą pogody poniżej 0 st. A tak btw jakie wymiary ma Twoje oczko bo nie dopatrzyłem się w postach?

marcinek6661 - 2009-09-11, 13:59

Adalbert napisał/a:
A tak btw jakie wymiary ma Twoje oczko bo nie dopatrzyłem się w postach?

Około 2m na 1m i głębokości około 60cm

Adalbert - 2009-09-11, 14:26

marcinek6661 napisał/a:
Około 2m na 1m

Przy tych rozmiarach zdecydowanie kombinował bym nad jakąś "przykrywką"

marcinek6661 - 2009-09-11, 14:34

Rozważę wszelkie pomysły i zobaczę co by było najlepsze i w miarę najtańsze aby uchronić moje rybki do wiosny!

marcinek6661 - 2009-09-12, 20:46

Czyżby skończyły się pomysły i przykłady?
Dalej czekam na rady.

taniw - 2009-09-16, 10:16

AurorA napisał/a:
Może być zwykła akwarystyczna, pod warunkiem, że będziesz ją włączał tylko przed i w czasie większych mrozów / słuchaj prognozy pogody/ Grzałka 100w,nawet w przykrytym pleksi, lub innym przezroczystym materiałem, zbiorniku wodnym znajdujący się na zewnątrz, podgrzej wodę tylko na tyle, by woda ci całkowicie nie zamarzła
marcinek6661 napisał/a:
Dżwig do 2 kg? W sklepach z zabawkami.
marcinek6661 - 2009-09-16, 13:22

taniw napisał/a:

marcinek6661 napisał/a:
Dżwig do 2 kg? W sklepach z zabawkami.

Hehehehe, ale mnie rozbawiłeś ;)
No fajnie :good:
Dzięki za podpowiedź z tą grzałka, pozdrawiam :pa: