Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Własne wymarzone oczko;)

grimreaper - 2011-07-08, 21:24
Temat postu: Własne wymarzone oczko;)
Witam wszystkich bardzo serdecznie;)
Mam na imię Piotrek mieszkam w małej ale znanej miejscowości Pacanów mam 22lata i od dłuższego czasu czytam forum i pogłębiam swoją wiedzę. Zaczęły się wakacje i czas wolny od uczelni więc chcę zacząć budowę oczka wodnego wraz ze strumyczkiem.
Mam sporo pytań jeszcze do Was i dlatego chciałbym zebrać je wszystkie w jednym temacie, czy jest to możliwe w tym temacie? jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu lub też usunięcie...
Oczywiście fotorelacja z budowy byłaby przeze mnie zamieszczona z każdego etapu pracy.
Na początku parę pytań technicznych, bardzo podoba mi się oczko Ilusion i chciałbym podobne wymiarowo i kształtem u siebie.
1. chciałbym mieć ryby więc jak ja minimalna głębokość? powierzchnię planuję ok 20-25m2
2. Czy zwykła folia jest wystarczająca na parę lat czy muszę stosować EPDM?
3. Ile półek zastosować i na jakich głębokościach.
4. Strumyk ok 4-5m, raczej spokojny, niewielki spadek, o jakiej wydajności pompę potrzeba?
5. Czy od razu po założeniu sadzić rośliny czy poczekać jakiś czas, np do wiosny?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i mam nadzieje że z Waszymi poradami stworzę coś ładnego;)
Pozdrawiam Piotrek.

AdrianJ - 2011-07-08, 21:44

Witam Cię serdecznie. Odpowiem Ci a parę pytań
1 najlepiej żeby głębokość wynosiła 1,5m-2m w tedy przy dużych mrozach nie ma co się bać o ryby. Możesz się w tedy pokusić o KOI
2 moim zdaniem szkoda kasy na zwykłą folię, która jest mało wytrzymała EPDM starcza na lata
3 półki powinny być na głębokościach 0-5cm, 10-30cm na tych głębokościach rośnie większość roślin wodnych. Powinny być duże bo to od ich zagospodarowania zależy wygląd oczka. No i oczywiście stopnie na lilie wodne.
5 Sadź od razu rośliny w przyszłym roku na wiosnę będą już rosły i czyściły wodę oraz w tym zapobiegną zielenieniu
Obejrzyj galerie innych użytkowników. Trzymam kciuki ;)

JAREK G - 2011-07-08, 21:56

Witam. Z tymi 2 m głębokości to nie ma co przesadzać jak będzie 1,5m to też będzie :good: EPDM jest oczywiście lepsza ,ale PVC (do oczek) też wytrzyma Ci lata
grimreaper - 2011-07-08, 22:02

Tak też myślałem o ok 1,5m głębokości :) aby rybki miały dobrze to jaka powierzchnia tego najgłębszego miejsca będzie odpowiednia??
shiftman - 2011-07-08, 22:14

moim zdanie głęboką woda powinna mieć przynajmniej 1/4 oczka wie 1.50cm wystarczy z pewnością
grimreaper - 2011-07-09, 14:37

Przesyłam zdjęcia terenu oraz wstępny zarys oczka i strumyka/kaskady :-D

Czekam na Wasza propozycje ewentualnych zmian oraz SZCZERE opinie co o tym sądzicie, pow. ok 20mk

Biała taśma to ogólny zaraz lini przegowej, czerwone kreski półki, niebieski strumyk, czarne skalniak/kaskada.

Ta kreska za oczkiem to linia murka który będzie tam powstanie w niedługim czasie w celu zniwelowania skarpy i wypoziomowaniu działki.

Gosik - 2011-07-09, 19:47

Pamiętaj tylko, że z oczka do kaskady będziesz prowadził rurę doprowadzającą wodę.Na wstępie wykombinuj miejsce tak, aby była jak najmniej widoczna ( rura) no i miejsce na beczkę ( filtr)
duzers - 2011-07-09, 19:49

grimreaper napisał/a:
5. Czy od razu po założeniu sadzić rośliny czy poczekać jakiś czas, np do wiosny?
Jak najbardziej sadzić po założeniu.
Jeżeli chodzi o kształt oczka i półki to dla mnie jest ok :good: Strumyka i kaskady nie posiadam,tak więc ciężko mi się wypowiadać.Ogólnie teren pod oczko bardzo fajny

maruder - 2011-07-09, 21:02

Rozumiem, że na oczko będzie się patrzeć z tej strony, z której robione były zdjęcia, a wtedy, przy zaproponowanym usytuowaniu strumyka, będzie on je zasłaniał (a konkretnie rośliny w nim rosnące). Tym bardziej, im bardziej zniżysz perspektywę. Zajrzyj do tematu bodajże "zasady sadzenia roślin w oczku wodnym" i poczytaj o "amfiteatralnym" ich rozmieszczeniu w stosunku do punktu widokowego. W każdym razie mnie by to przeszkadzało. Poza tym, te drzewa kiedyś urosną - może warto trochę odsunąć od nich oczko? Ogólnie jakoś samo położenie oczka mi nie pasuje... No i mając tyle miejsca rób od razu 30m2.
Vanka - 2011-07-09, 21:13

piotr urbanski,
Nie wiem czy zauważyłes,ale okno widokowe jest własnie z tej strony :)
Przyjżyj się zdjęciom i zobaczysz kawałek prawdopodobnie altany. Jeśli pomysł jest na oczko jak u Ilusiona to myslę, że to dobry pomysł. Z tyłu masz drzewa stanowiące tło dla wody, cała reszta może być inaczej, na strumyku można zrobić kładki - drewniane, kamienne, jak sobie grimreaper zechce :)
Co ja bym poprawiła to miejsce dla roślin wysokich trochę więcej przy płocie...

maruder - 2011-07-09, 21:16

Ale chyba nie będzie patrzył na oczko tylko przez okno?
Gosik - 2011-07-09, 23:03

Na wprost jest brama wjazdowa-rozumiem że do garażu w bryle budynku?, jeżeli tak, to oczko usytuowałabym w ten sposób:

Jeżeli punkt widokowy jest z lewej strony zdjęcia-przeniosłabym strumień pod ogrodzenie ( u góry zdjęcia)

grimreaper - 2011-07-10, 14:07

Witam, dziękuje za odpowiedzi.
Już wyjaśniam, zdjęcia są robione z balkony domu, i z tej strony jest też punkt widokowy, drzewa koło kaskady to nie problem w każdej chwili mogą być przesadzone, koło ogrodzenia tj w odległości jakieś 3m będzie biegł murek oporowy z piaskowca więc tam też będzie całkowita zmiana.
Teraz działka nie jest w poziomie ale od tego tygodnia zaczynam prace przy murku i właśnie jak najbardziej wypoziomowaniu terenu.

Dziękuje Gosik za rysunek ale z tamtej strony jest garaż tylko na samochody, tam jest gospodarcza część podwórka;)

Postaram się zrobić za chwilę jakieś zdjęcie aby ująć całe podwórko.

Gosik - 2011-07-10, 22:35

To zrobiłabym tak;

grimreaper - 2011-07-11, 12:36

Dziękuje za rysunek ale jakoś nie widzę tego;) jak strumyk będzie z tyłu to nie będzie kładki a kładka jest obowiązkowa, zastanawiam się czy nie zrobić kaskady pod lewej stronie zaraz na rogu domu? albo wyciąć drzewko i przsunąć się z oczkiem w lewo a ze strumykiem i kaskadą w prawo?( tak jak na pierwszych moich szkicach)
ILUSION - 2011-07-11, 13:05

Vanka napisał/a:
A ja cały czas czekam na wpis Ilusion'a bo on by Ci podał jak na dłoni przepis na oczko z marzeń :) :good:

Witam
Każdy z nas ma swój, powstający podczas kopania przepis na oczko swoich marzeń, zwykle to co zakładamy i tak przy "robocie" się zmienia ;)
Bardzo się cieszę, że moje oczko tak Ci się kolego podoba i jeśli tylko mogę Ci w czymś pomóc to bardzo chętnie :)
Zamieszczam zdjęcie (widok z góry) i mały szkic jak to u mnie wygląda. Oczko jak widać ma kształt nerki, max głębokość 1,2m (więcej nie mogłem :evil: namawiam na 1,5m) jest to mniej więcej koło o średnicy +- 2m. W każdym z narożników jest półka na gł. od 50-80cm, w dłuższym boku w kierunku kaskady są jak widać na foto 2 półki. W koło całego oczka jest półka mniej więcej 25-30cm, która jest wysypana kamieniami co daje różne głębokości. Nie mam strefy bagiennej, ale też zachęcam duża grupa roślin taką lubi :)
Na środku w strefie głębokiej mam pompę na podwyższeniu z kamieni (koło 30cm), od niej idzie wąż do filtra schowanego za tujami i z filtra na kaskadę.
Folie mam EPDM Firestone 1mm, polecam z innymi nie miałem nigdy do czynienia więc się nie wypowiadam.
Jeśli chodzi o strumień, to już inni forumowicze posiadający takowe muszą Ci doradzić :P
To tak ogólnie, nie mam konkretnego przepisu na oczko marzeń, mogę tylko opisać swoje, jeśli masz jakieś konkretne pytania to bardzo proszę, chętnie pomogę :)

maruder - 2011-07-11, 20:27

grimreaper napisał/a:
albo wyciąć drzewko i przsunąć się z oczkiem w lewo a ze strumykiem i kaskadą w prawo?( tak jak na pierwszych moich szkicach)

Tak też można spróbować naszkicować. Ale zastanów się, czy musisz robić kaskadę? Masz już górkę (obok brzózek), z której mógłbyś puścić dopływ głównego strumienia, zaczynającego się z drugiej strony drzew. Wtedy na jednej kładce się nie skończy ;)

grimreaper - 2011-07-11, 22:08

Kaskada jest pomysłem taty, chce zrobić skalniak i z niego kaskadę, oczywiście nie jest to konieczne;)
Szukam z Waszą pomocą jak najlepszego rozwiązania, w tym tygodniu powinienem mieć już kamień na murek i wtedy też trochę podwórko się pozmienia.

neron87 - 2011-07-12, 19:44

Jeśli Ciebie interesuje coś naturalnego to zawsze możesz skorzystać z tego specjalnie dla Ciebie :)

grimreaper - 2011-08-02, 12:45

Witam wszystkich po małej przerwie.
Od wczoraj ruszyły wreszcie prace w ogródku:D

To początkowy efekt:

2 metry wyżej kolejny murek, a z nim już oczko:D

Aznar33 - 2011-08-02, 12:50

Wrzuć może zdjęcia z innej perspektywy, bo tak, to trochę mało widać.
grimreaper - 2011-08-02, 12:51

Chodzi ogólnie o sam murek narazie, jak będzie bliżej końca to całością się pochwale ;)
Gosik - 2011-08-03, 11:34

To również czekam na zdjęcia rzutu z odległości, bo teraz nie bardzo wiem, do czego ma służyć ten murek? na dodatek następny ma być 2 m wyżej?
Vanka - 2011-08-03, 11:49

Gosik napisał/a:
nie bardzo wiem, do czego ma służyć ten murek

To prawdopodobnie mur oporowy.

grimreaper - 2011-08-03, 12:01

Tak to jest murek oporowy, cała działka jest na skarpie i żeby wyrównać teren pod oczko buduje te murki.

Dziś postaram się coś zrobić z perspektywy...

Aznar33 - 2011-08-03, 12:29

A te kamienie są połączone zaprawą murarską?
Jest jakiś fundament?

grimreaper - 2011-08-03, 12:44

Nie ma zaprawy jest to suchy murek.

Podsypka z drobnych kamieni, i pierwsza warstwa będzie ok 20cm zagłębiona w ziemi.

Gosik - 2011-08-03, 13:40

Dojdzie do 1m i rozsypie się, a już na pewno, jak goście przy piwku oprą się o niego :hehe:
grimreaper - 2011-08-03, 13:46

Raczej nie powinien się przewrócić :-D przynajmniej taką mam nadzieje ;)
Max jego wysokość to 80cm, średnio jakieś 65-70, z czego 20cm zakopane będzie.

Gosik - 2011-08-03, 13:49

grimreaper napisał/a:
, z czego 20cm zakopane będzie.

To nie chodzi o głębokość zakopania, jak całość nie scalona, to bez znaczenia ile zakopane.

grimreaper - 2011-08-03, 16:05

Chodziło mi o to że 20cm zakopane z czego max wys która będzie pracować to 60cm, napierający grunt nie jest luźny, do tego dochodzi wzmocnienie w postaci włókniny.

Suche mury, dobrze postawione mogą mieć do 1,5m wysokości ;)

Bajbas - 2011-08-03, 16:23

Gosik napisał/a:
To nie chodzi o głębokość zakopania, jak całość nie scalona, to bez znaczenia ile zakopane.

rany ludzie nie szalejcie, proponuje pewną wstrzemięźliwość, nie uczyć ludzi z Kielc jak się robi suche mury! Akurat z tej roboty widać, że jest wykonana bardzo sensownie. Od siebie dodam, że mam murki oporowe suche o wysokości rzędu 30 cm, które wcale nie są zagłębione. Ale i napór ziemi nieduży.

Pozdr, Bajbas

PS. Akurat scalenie może nie mieć żadnego znaczenia jeśli mur nie jest zagłębiony a napór ziemi wręcz przeciwnie duży.

Vanka - 2011-08-03, 17:19

A ja myślę, że nie do końca zostało pojęte działanie muru oporowego. Tego na razie nie widać, ale za murem będzie ziemia, która uniemożliwi rozpadnięcie się muru przy oparciu się o niego ;) .
U mnie taki mini murek służy jako żurawisko, z tym, że to całkowicie sztuczna konstrukcja służąca podniesieniu części terenu. Grimreaper tworzy mur, aby w pewien sposób wyrównać i wzmocnić teren pod przyszłe oczko, które będzie położone powyżej podstawy obecnego muru.

grimreaper - 2011-08-03, 17:58

Buduje go sam, jedynie ze wskazówkami z różnych stron www.
Założyliśmy w domu że powinno się to wszystko razem utrzymać, jest dość solidna podstawa, każdy kamień jest zaklinowany, nie ma możliwości ruchu, do tego wzmocnienie włókniną. Jeżeli działo by się coś nie tak to odkopujemy ziemię za murkiem i zalewamy betonem, ale patrząc na to co powstaje raczej nie będzie takiej konieczności :)
Trzymajcie za mnie kciuki a ja będę na bieżąco zdawał relacje :-D
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za miłe słowa Bajbas,

Sadownik - 2011-08-03, 23:01

a ja bym proponował układanie tych kamieni na ziemi, po prostu przesypywać je ziemią...
sam taki układałem tyle ze z płaskich kamieni, efekt - super a i wsadzić można coś pomiędzy :)

grimreaper - 2011-08-04, 11:14

Właśnie ukończyłem stawianie pierwszego murku:D jestem z siebie baaardzo zadowolony, wyszło dokładnie tak jak sobie zaplanowałem :) :) :)

Sadownik, zastanawiałem się nad mieszanką gliny i torfu jako uszczelnienie, ale ostatecznie stanęło na murku suchym.

Obiecane zdjęcie z dalszej perspektywy:

Tak jak widać zaraz za nasypem powbijane paliki tak będzie przebiegał 2 murek, również całą szerokością działki i takiej samej wysokości.

Gosik - 2011-08-04, 14:43

Spytam jakem blondynka :oops: , co będzie między tymi murkami?
grimreaper - 2011-08-04, 14:49

Trawa plus kwiatki, jakieś krzaczki ;)

a za 2 murkiem już będzie oczko :-D :-D

Bajbas - 2011-08-04, 18:32

Sadownik napisał/a:
a ja bym proponował układanie tych kamieni na ziemi, po prostu przesypywać je ziemią...
sam taki układałem tyle ze z płaskich kamieni,

ja też tak robiłem, ziemia i tak tam wejdzie, nie ma co się z nią bić. generalnie uważam, że suchy murek to coś a klasę wyżej niż na beton. Choć mam i taki :-)
Powodzenia, Bajbas

PS.1. już sam nie wiem co to suchy murek, dla mnie to taki bez betonu, ale jak między kamieniami są większe szpary, a mimo to kamienie się zakleszczają to uważam, że od ręki można sypać ziemie/glinę i murek jest nadal suchy :)
PS.2 zazdroszczę dostępu do kamienia, zawsze jak jadę obok Kielc to moja zazdrość rośnie ;)

Damiano - 2011-08-04, 22:56

już wyobrażam sobie efekt końcowy :piwko:
grimreaper - 2011-08-05, 14:01

Ziemia nie będzie wychodzi bo z tyłu jest założona włóknina ;)

Do Kielce wcale tak blisko nie mam... całe 80km, mieszkam i działka jest w słynnym Pacanowie :)

murek z gliną w dalszym ciągu pozostaje "suchy", chociaż nie jestem tego na 100% pewny...
są szczeliny większe mniejsze i na pewno będzie w nich coś posadzone :)

Teraz niestety mała przerwa w pracach do poniedziałku, mam tylko nadzieje że później pogoda znowu nie pokrzyżuje planów :?

grimreaper - 2011-08-08, 21:09

No i stało się... padało dziś u mnie prawię cały dzień... :-(

No ale nie ma tego złego, poczytałem trochę i zdecyduję się na filtr glebowo-korzeniowy.
Z tego tytułu mam parę pytań,
-lepiej zrobić filtr w kastach/beczkach czy korytko wyłożone folią, miejsca mam dość więc wszystko się zmieści.
-oczko przewiduję ok 25m2, max gł, 1,5m; jaką powierzchnię powinien filtr zajmować (lub ile litrów w kastach)
-zasilanie pompa z wydajności z przedziału 800-1100 wydaje mi się odpowiednia, dobrze myślę?
-filtr ma być zasypany zwykłym żwirem? czy jakiś zeolit/kermazyt?

I najważniejsze czy robić filtr od razu z oczkiem czy poczekać?
Pozdrawiam i dziękuje za wyjaśnienia :-D

Piotrek.P. - 2011-08-08, 21:41

Gdzie pozyskujesz piaskowiec i za jaką cenę ? chodzi mi o dokładne miejsce ...
grimreaper - 2011-08-08, 21:45

Smerdyna, 15km od Staszowa w stronę Osieka
cena 75zł za m3.

grimreaper - 2011-08-10, 12:40

Udało mi się ukończyć 2 murek, tak jak szczyt widocznego murka ma być poziom terenu i poziom oczka :)

Cały ten teren widoczny na zdjęciu jest przeznaczony na oczko/strumień/kaskadę czekam na Wasze pomysły żeby stworzyć coś fajnego ;)

A to mój pomocnik ;) cały czas mi towarzyszył :P :P

Gosik - 2011-08-10, 15:03

Zrobiłabym coś takiego :((

Na dole, z prawej strony zdjęcia, przez strumyk-zrobiłabym mostek.

grimreaper - 2011-08-11, 12:35

Tak teraz myślę że opis i zdjęcia z budowy murka to nie ten dział trochę;/ ale może mnie administracja nie zlinczuje;p

Dziś ostatnie wyrównywanie terenu i wytyczenie miejsca na oczko:D

Gosik napisał/a:
Spytam jakem blondynka :oops: , co będzie między tymi murkami?

Teraz już mam nadzieje że jakoś lepiej wszystko widać, między murkami oczywiście piękny trawniczek i przeróżne kwiatki, ale to już inwencja mojej mamy będzie więc ja się nie wtrącam :P

Z chodnika bardzo ciężko mi uchwycić jak to wygląda... bo albo słupek albo wierzba i coś mi cały czas zasłania :?

Gosik - 2011-08-11, 20:13

grimreaper napisał/a:

Z chodnika bardzo ciężko mi uchwycić jak to wygląda... bo albo słupek albo wierzba i coś mi cały czas zasłania :?

Wykop słupek, wytnij wierzbę i będzie gitara :hehe: , a już jest fajnie :good:

alibaba - 2011-08-11, 22:04

Teraz dopiero zatrybiłem o co biega z tymi murkami :oops: Pomysł super, tak mi się z Grecją albo Irlandią kojarzy :)
Aznar33 - 2011-08-11, 22:11

alibaba napisał/a:
Teraz dopiero zatrybiłem o co biega z tymi murkami

A ja nadal nie kminię jak to się ma do oczka. :oops:

No, ale pożyjemy - zobaczymy.

grimreaper - 2011-08-11, 22:18

Musiałem wyrównać teren bo był dość duży spadek, zdjęcia tego nie oddają... na całości jakieś 130cm...

Za murkiem już będzie oczko, fakt opisu murka bardziej pasuje do działu "bliska okolica oczka"...

Aznar33 - 2011-08-11, 22:25

grimreaper napisał/a:
fakt opisu murka bardziej pasuje do działu "bliska okolica oczka"...

A...teraz chyba już łapię. No i stąd też pewnie to całe zamieszanie o stabilność. Jeśli ten murek ma trzymać sam siebie, to OK. Ja muślałem, że on trzymać... wodę :-D

grimreaper - 2011-08-11, 22:30

Murek trzyma ziemie ;) oczko za murkiem będzie w bezpiecznej odległości 1-1,5m, w razie czego mam takie solidne bloki betonowe którymi można wzmocnić brzeg oczka od strony murku.

Zastanawiam się czy włożenie dna szmatami będzie dobre? na płaskie powierzchnię do tego przesiany piasek oraz mogę dać niezliczone ilości kartonu, tylko wydaje mi się że on się szybko rozłoży...

AurorA - 2011-08-11, 23:34

piasek + szmaty ok , kartony do niczego
grimreaper - 2011-08-16, 19:14

Zrobiłem dziś szkic sznurkiem, zatwierdzony przez całą rodzinę, wyszło że potrzebuję tej foli 96m2, płachta 8x12m... trochę dużo... jutro będę dzwonił do firmy Ergis zobaczymy ile będzie mnie to kosztować :P
Gosik - 2011-08-16, 19:19

Dla porównania, zadzwoń też do Muzimera.
grimreaper - 2011-08-16, 19:21

Zobaczymy, jak się dziś dowiedziałem handlujemy z firmą Ergis więc zobaczymy jaka będzie cena :)
W muzimerze 13,5zł za m2 pisze na stronie

Czy filtr g-k montować od razu? w tym roku chcę oczko ładnie wykończyć i posadzić roślin ile się da, rybki za rok :)

Może ma ktoś z Was na odsprzednie trochę roślin szybko rosnących na start?? ;) ;) ;)

[ Dodano: 2011-08-17, 16:06 ]
No więc tak, zacząłem dziś kopanie, obecnie zdarta darnina i mam do Was pytanie jakiej wielkości i na jakiej głębokości zastosować półki?

Po lewej stronie kładki nie chcę głęboko ok 80cm a zastanawiam się nawet nad 50cm...
Natomiast z prawej głębokość już w okolicach 1,3-1,5m tylko nie wiem jak z tymi półkami zrobić żeby było dobrze... liczę na Wasze wskazówki :)

[ Dodano: 2011-08-17, 16:06 ]

Vanka - 2011-08-17, 20:42

Jeśli zamierzasz trzymać rośliny w donicach to do każdej głębokości musisz doliczyć ok 20cm. Polecam typową strefę bagienna, bez doniczek czyli głebokosć ok 0-10 cmtej strefie poświęciła bym dużo więcej miejsca niż prezentujesz na rysunku. Na 30 praktycznie rosną tylko pałki w koszach;) Możesz dać krwawnicę, która ze względów wizualnych polecam obok pałeki tataraku. Następna to ok 50 -60 , w tej strefie możesz sadzić zarówno w donicach jak i w żwirku lub w skarpetach teściowej. głębsze strefy to dla lilii..
Patrząc na Twój rysunek lewą stronę poświęciłabym w dużej mierze na strefę bagienną i mniejsze lilie.
Po prawej wysokie rośliny z tyłu i stopniowo coraz niższe z przodu, środek dla silniejszych lilii.
To tak okiem wizjonera ;) ..

Aznar33 - 2011-08-17, 22:51

Strefa 80cm pochłonie Ci sporo folii.
grimreaper - 2012-03-24, 20:10

Witam wszystkich i baaardzo przepraszam za moją długą nieobecność na forum, obiecuję to poprawić :)

Praca nad oczkiem z braku czasu w zeszłym roku zostały niestety zaniechane ale wiosna się robi więc pora brać się do pracy :D
Ogólna koncepcja oczka zostaje niezmieniona, kształt i wymiary. Zmieni się natomiast materiał z którego oczko powstanie. Czytałem, dzwoniłem "dowiadywałem się" i oczko powstanie z żywicy poliestrowej. Folia w moim wypadku praktycznie każda odpada ze względu na dużego psa, jedynie EPDM ale jej koszt będzie większy od żywicy.
Każdy etap powstawania oczka będę dokumentował aparatem i przedstawiał Wam na forum :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

grimreaper - 2012-04-23, 12:18

Witam,
Prace ruszyły, więc mam kilka pytań, jako pierwszą strefę taką pół w wodzie powiedzmy chce zrobić coś takiego jak na pierwszym rysunku, strefa ta wokół całego oczko o szerokości ok 40cm, czasem więcej czasem mniej, co po tym myślicie?
W mniejszym okręgu planuje 2 strefy, pierwsza to właśnie ta z żwirem a druga na głębokości ok 70-80cm. W większym pierwsza strefa żwirowa później kolejna na ok 50-80cm oraz najgłębsze miejsce ok 140cm. Co o tym sądzicie?? Proszę o porady i wskazówki...

Ogólny widok obecnie:

Przesyłam też zdjęcie murku:)

ewa535 - 2012-04-23, 12:37

Murki są super ! powtykałabym pomiędzy szczeliny jakieś skalniakowe a na brzegach każdego (od strony trawy takie pasy grządek dla przewieszających się w dół, za murek roślin) : płomyki szydlaste i gożdziki srebrne, rogownicę kutnerową . Oczywiście nie rzędem równo tylko bałagan- trochę tego, trochę innego żeby kolorowo było. A raz na jakiś czas coś wyższego o podobnych upodobaniach glebowo-słonecznych. Pomiędzy tymi roślinkami raz na jakiś czas jakiś głazik, a od strony trawy zakończenie jakimiś płaskim kamieniami żeby kosiarką ładnie się jeździło i żeby nie trzeba było używać podkaszarki. Ale rozumiem ,ze to moje podpowiedzi dla mamy ? ;)

W kwestii stref to chyba ok. TAk się tylko zastanawiam po co Ty chcesz dawać piach i kamyki do oczka ? U mnie każdy kamyk co mi spadnie na dno , to wyławiam akurat ;)
Jeśli chodzi Ci o wygląd to niepotrzebnie to robisz, bo w przyszłym roku nie będzie tego kompletnie widać. A i jak wejdziesz do oka to możesz takim kamykiem , na który nastąpisz dziurę sobie zrobić. Czasem się tam wchodzi , po donice chociażby. Chyba że planujesz w tym piasku hodować lilie ? Niektórzy tak robią ale to chyba w wielkich stawach.
JA bym piasek i te kamyki (jeśli już zakupiłeś) wykorzystała do zagospodarowania terenu wokół oczka. Dobrze jest wysypać piach wokół i lekko po folię żeby teren utwardzić (brzegi tak nie osiadają) oraz zabezpiecza to przed wpłukaniem do oka czarnoziemu (przy ulewnych deszczach)

grimreaper - 2012-04-23, 12:45

Piach i kamyki mają być tylko na najwyżej półce, pomiędzy czerwoną a pomarańczową kreską na zdjęciu. A piach z gliną po to aby rośliny w tym sadzić ;)
ewa535 - 2012-04-23, 12:58

ups teraz widzę,ze legenda jest do szkicu a nie do fotki poniżej :oops:
Ale nadal twierdzę , ze niepotrzebnie.
Kosaćce dają radę w samej wodzie pomiędzy kamieniami (bardziej dla stabilizacji ).
Są dwie szkoły . Jedni każdą jedną roślinkę sadzą w bardzo kalorycznym podłożu w koszach aby były dorodne i obficie kwitły.
Drudzy stawiają głównie na czystość wody . Do nich ja należę. Moje kosaćce nie są grube jak nadgarstek atlety i może kwitną mniejszymi kwiatami ale za to idealnie czyszczą wodę.
Niektóre rośliny wymagające ewidentnie tłustego bagna nie przyjmą się u mnie w samej wodzie.
Ale sporo jest takich mniej wymagających, które mogą rosnąć w samej wodzie i takie mam . I bardzo czystą wodę też :)
Jeśli posadzisz rośliny w podłożu, które im zapewni wszystkie składniki do wzrostu już mniej wyciągną Ci tych składników z wody - to tak na czystą logikę.
Ale sam zdecydujesz do której szkoly się przyłączysz ;)

grimreaper - 2012-04-23, 13:04

Dziękuje bardzo za podpowiedź, glina z piachem była opcjonalnie, więc z niej zrezygnuje i wszystko będzie na żwirku sadzone:)
grimreaper - 2012-04-25, 19:18

Nikt więcej nie ma żadnych sugestii...??
PIOTR.P - 2012-04-25, 20:31

nie ma co sugerować na razie jest O.K
grimreaper - 2012-07-17, 20:11

A oto widok obecny, niestety sam widzę tylko na zdjęciach bo praca wyniosła mnie kawałek od domu...:(

Adalbert - 2012-07-17, 20:35

Super mostek się zapowiada :good: . Bardzo mi się podobają takie rustykalne wykonania i takie ciekawostki inżynieryjne. Teraz będziesz musiał do tego dopasować resztę żeby się nie gryzło. :brawo:
rewi - 2012-07-18, 13:17

Fajny pomysł z takim mostkiem jak to wszystko wykończysz będzie rewelka :brawo:
Mostek z drewna dębu czy inny ?

Gosik - 2012-07-18, 13:36

Jak dla mnie, ta pierwsza deseczka na mostku nie pasuje do całości. Mostek jest za wysoki i za wąski. Takie deseczki jako przejście nie dadzą bezpieczeństwa. Uważam ( to tylko moje zdanie) że deseczka powinna być dłuższa i stabilniejsza.Poza tym oczko mi się podoba.
leszek50-57 - 2012-07-18, 13:53

Mogę tylko stwierdzić fajowo :brawo:
poz.Leszek
-----------------

grimreaper - 2012-07-18, 19:32

Drewno na mostek to wiąz ;)
Mostek jeszcze jest nie wykończony pozostaną tylko te długie elementy i podstawa, pozostałe są tylko po to żeby się to trzymało wszystko razem. Podobno oświetlenie też już zamontowane... :( a nawet nie mam jak jechać sobie do domu i zobaczyć tego... :((