Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Jona

Jon - 2007-07-01, 13:06
Temat postu: Oczko Jona
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałem przedstawic Wam moje oczko. Oczko działa na zasadzie filtra biologicznego( żwirowy ok. 3 tony żwiru).Filtr ten znajduje się wewnątrz oczka. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre ponieważ woda nalana jest od miesiąca i nie widac żadnych zmian w jej przejrzystości i klarowności zresztą sami oceńcie. Tu załączam Wam zdjęcia w fazie budowy i częściowego wykończenia które wymaga jeszcze troche pracy.Jak skończe wrzuce jakies zdjecia. W razie pytań chętnie służe pomocą. Pozdrawiam Jon:)

Oczko w pierwszej fazie budowy Napełnienie oczka i sadzenie roślin
Dalsze wykańczanie wodospadu i obsadzanie skalniaka

ogrodnik - 2007-07-01, 13:31

woda rzeczywiście klarowna, zobaczymy czy się taka utrzyma, bo jak na razie mało roślin wokoło oczka i dużo słońca, a to raj dla glonów. gratuluję budowy i dołączenia do grona oczkoposiadaczy :brawo: :piwko:
Jon - 2007-07-01, 13:37

Dziękuje za ocene a roślinki i inne dekoracje z czasem zostaną dołożone lecz to wymaga czasu. A co do tego cienia to już kombinuje.Pozdrawiam.
iwosek - 2007-07-01, 13:59

bardzo ladne oczko ;) :good:
woda swie :good: na :good:
i tak jak powiedzial ogrodnik, troche malo roslin,
ja dolozylbym rosliny plywajace, hiacynty pistie salwinie,
nie wiedze rybek,
postaraj sie o nie bo oczko bez rybek to jak studnia bez wody,
acha i podaj rozmiary oczka,
jeszcze raz :brawo: dla ciebie i gratulacje za piekne oczko :piwko:

max12130 - 2007-07-01, 14:11

piekna sprawa :brawo:
AurorA - 2007-07-01, 15:08

Jak na świeżo zbudowane oczko to wygląda super. Woda kryształ :good:
killer1558 - 2007-07-01, 19:19

faktycznie woda jak w źródełku :good: ale czas pokaże co będzie dalej ;)
Jon - 2007-07-01, 20:36

Co do rybek to sa 4 karaski kolorowe, 1 welonka( z akwarium), 5 linów oraz 2 sumy karłowate ( też z akwarium) ale z czasem bede dokupował:).Mam nadzieje że woda bedzie utrzymywac swą krystaliczność ponieważ znajomy ma ten sam system filtracyjny i woda jest czysta od paru lat. Oto wymiary : 2.5m x 3.5m x 1.10-20m. Pozdrawiam i dziękuje za oceny:)!
samuraj - 2007-07-01, 21:42

witam kolejnego oczkowicza tym bardziej że jest to kolejny fan filtra biologicznego :P
oczko ładne , woda super tylko żeby taka została to trzeba duuuuużo roślin :)

ZiK - 2007-07-02, 08:11

Jon Witaj :piwko:
Oczko prezentuje się ciekawie :)
Tylko taj jak już koledzy wcześniej wspomnieli trochę mało roślin ;)
Postaraj się w najbliższym czasie dosadzić roślin i będzie :good:

Jon - 2007-07-02, 08:48

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pochwały oraz porady ktore wykorzystam ale wszystko w swoim czasie:)A teraz wyjeżdzam na tygodniowy wypoczynek. Pozdrawiam i życze kryształowej wody:)
badi - 2007-07-02, 21:38

Oczko rzeczywiscie bardzo ładne,podoba mi sie ta murowana sciana z kamieni:) Co do sumikow karłowatych to lepiej je z oczka wyciągnij, bo to szkodniki:)
Łuki18 - 2007-07-02, 21:56

Ja tylko powtórze wypowiedzi poprzedników: Bardzo ładne oczko. A co do roślin...doskonale cię rozumiem! Zwykle pełne piękno szaty roślinnej oczko ukazuje nam kiedy mamy już doskonale rozrośnięte rośliny, które stanowi doskonałą ramę, godną okalać piękne dzieło sztuki jakim jest wodny świat...
marian - 2007-07-03, 05:06

Serdecznie witam .Wszystko mi się podoba oprócz tych plastikowych obramowań na skalniaku ,moim skromnym zdaniem nie dodają zbytnio uroku :soczek:
ogrodnik - 2007-07-03, 07:53

to chyba, żeby torfu nie spłukiwało? mam nadzieję, że roślinki zarosną i nie będzie widać, a z czasem jak korzenie będą trzymać podłoże, to nie będą potrzebne
hepik - 2007-07-04, 04:28

Konstrukcja oczka nader orginalna.
Nie bardzo rozumiem na czym polega idea filtru biologicznego...sam żwir utrzymuje czystość i klarowność wody?Bo przecież jeszcze nie rośliny.
Ale na to wygląda,jeśłi "miesięczna" woda nie zakwitła.
Patrząc na "grubość" murku ,niezły fachmnan to budował.
Jeśli ta woda ma byc ciągle tak kryształowa ,to chyba warto pomyśleć o wysadzeniu roślin do gruntu(worek jutowy,substrat i do żwiru) bo te białe wiaderka budowlane będą denerwować. :)
Jakaś dziwnie znajome te chłodnie z elektrowni.Czyżby sąsiad? ;)

Jon - 2007-07-09, 19:43

Witam.Wróciłem i już jestem:)
Do:
badi: Ciesze się że Ci sie ta sciana z kamienia podoba która sam murowałem, spełnia ona obramowanie filtra(żwir+rury drenarskie).
Łuki18: Tak zgadzam się z Tobą szata roślina dodaje bardzo dużo uroku i czyści wode ale w moim przypadku musze troche poczekac aż sie wszystko rozrosnie a w miare możłiwosci bede dosadzał.
marian: Co do tych obramowań to planuje je zdjac w przyszłym roku tak jak poprzednio napisał Ogrodnik, aż sie torf ułoży.
hepik: W chwili obecnej cała filtracja odbywa sie przez żwir który jest w oczku i częsciowo w wodospadzie.W razie pytań chętnie odpowiem. No i widze po profilu że rzeczywiście jestesmy sąsiadami i chyba nawet z tej samej dzielnicy skoro poznajesz kominy.
Dziękuje wszystkim za wyrażone opinie i ciesze się że Wam sie podoba:)
Pozdrawiam JON!

Jon - 2007-07-14, 11:09

Witam Wszystkich:)Musze Wam powiedziec że w moim oczku przybyło pare zwierzątek wodnych a mianowicie 4 żabki które same przyszły i dokupiłem 3 karasie koja, które dawno mi sie juz podobały.Maja fajne kolory, postaram sie jak najszybciej wrzucic fotki to zobaczycie:).A teraz mam mały problem. Lilie wypusciły dużo liści które zaczynają brązowiec i żółknąc.Także wypuszczają dużo pąków i np. wypuszcza 3 pąki a tylko jeden rozbije sie a reszta po czasie opada:( Prosze o jakąs informacje, porade.
Pozdrawiam Jon!

JAREK G - 2007-07-15, 09:30

Jon napisał/a:
dokupiłem 3 karasie koja,
Wrzuć kilka fotek bo nie wiadomo co kupiłeś czy karasie czy koi :P A co do pąków lilii pewnie wszystkie się rozwijają tylko nie zwróciłeś uwagi :P Lilię tak mają że po jakimś czasie liście żółkną , a paki kwitną na powierzchni tylko kilka dni i potem opadają na dno :? Usuwaj stare liście i przekwitłe pąki
Jon - 2007-07-15, 12:03

Dzięki Jarek za info o liliach.Co do rybek to wrzucam pare fotek. te trzy nowe maja barwy: jedna srebrno - biała, druga pomarańczowa a trzecia trzy kolorowa w ciapki.Cieszyłem sie że mam nowe nabytki a tu dzis w nocy znikła mi moja duza welonka która była pierwsza rybka:/. Pozdrawiam Jon

Tutaj są te trzy nowe rybki.

JAREK G - 2007-07-15, 12:27

Niestety rybki za słabo widać na zdjęciu żeby rozróżnić czy to jest karaś czy karp ( zrób zbliżenie ) Woda :good: :brawo: ja mam czysta ale twoja to naprawdę kryształ :hehe:
badi - 2007-07-15, 13:35

Heh ile bym dal aby miec tak czysta wode w oczku:D U mnie zielona zupa:D
Pawlak - 2007-07-15, 14:10

czas ma moja ocene ;) oczko prezentuje sie super :good: i ta czysta woda :victory:
PS.przepraszam za blendy ort. mam rozwalona klawiature :ziew:

Mazur - 2007-07-15, 17:49

Oczko ładne a co do wody to spytam inaczej, nie widzę osadu więc kiedy zalana była ta woda ?
Łukasz75 - 2007-07-15, 23:32

Piekne oczko , woda krysztal.
Jesli woda w twoim oczku nie straci przejrzystosci do jesieni ( wtedy zaczynam kopac swoje oczko ) to "zasypie" Cie pytaniami o ten fajny murek. Wedlug mnie on jest super ale tylko pod warunkiem ze masz taka wlasnie krysztalowa wode.
Jesli woda ciut zmetnieje a na murku porosna glony to wtedy nie bedzie sie on zbytnio roznil od czarnej folii.
Oczywiscie trzymam kciuki zeby woda pozostala przejrzysta.
Gdybym jednak mial sie zakladac to postawilbym na to ze woda z czasem zmetnieje.

Pozdrawiam.

samuraj - 2007-07-16, 08:27

oczko bardzo ładne :brawo: moim zdaniem woda świerzo nalana :P ten żwir na dnie jest nie potrzebny , będziesz miał problem z czyszczeniem oczka pomijając że tego żwirku za jakiś czas nie będzie widać bo przykryją go różnego rodzaju glony, obumarłe resztki roślin itp. :P i moja rada którą powtarzamy aż do znudzenia- rośliny , rośliny........... :good:
Jon - 2007-07-19, 10:57

Witam!Dzięki za oceny.Co do wody to sie mylićie bo woda ma juz ok 3 miesięcy. Wrzucam pare fotek gdzie widac glony na foli. Mam tez do Was pytanie, chodzi mi o glony ktore porosły na kamieniach z wodospadu. Czy je usuwac czy zostawic .Mi sie zdaje że lepiej je zostawic.A obumarłe pąki i liscie z lili juz pousuwałem.
P.S. Mam dwa nowe liny i karasie ze stawu.:)
POZDRAWIAM JON!
Tutaj załaczam fotki z oczkiem i wodospadem.

killer1558 - 2007-07-19, 11:07

jak na 3 miesiące i przy takich upałach to myślę że jest :good: zobaczymy co dalej, może faktycznie ten żwir to jakiś sposób na czystą wodę :)
hepik - 2007-07-25, 05:35

Z tymi trzema miesiącami to jakaś nieścisłosć.
19 maja oczko w budowie.
..pierwszy post na forum 1 lipca i informacja
Cytat:
.Filtr ten znajduje się wewnątrz oczka. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre ponieważ woda nalana jest od miesiąca

W związku z tym nijak w połowie lipca nie wychodzą trzy miesiące.
No i ten filtr nie do końca tylko żwirowy,bo na fotkach widoczne jakieś niebieskie urządzenie filtrujące(ciśnieniowe?)

pyton75 - 2007-08-03, 07:53

Czesc mam pytanie na czym osadzałes ten murek tzn czy pod folią jest jakiś fundament , pozdrawiem oczko super.
Jon - 2007-08-07, 11:08

czesc hepik! no z tymi trzema miesiacami to rzeczywiscie sie troche rozpedzilem i wyszly niescislosci. woda nalana byla 4 czerwca tak jak data na zdjeciu. na dzien dzisiejszy jest pelne 2 misiace z haczykiem. woda nadal jest taka jak na zdjeciach... co do tej beczki to spelnia ona tylko funkcję pojemnika na pompe ktora sciaga wode naplywajaca grawitacyjnie poprzez zwir i rury drenarskie wprowadzone do tej beczki. Jezeli nadal nie jestes przekonany moge wrzucic fotke srodka beczki lub zapraszam do siebie bo mieszkamy chyba blisko siebie.

pyton75: dzieki za Twoja ocene. co do Twojego pytania to murek osadzony jest na lekkim fundamencie z betonu grubosci ok 7cm. fundamet ten wykonalem w celu zabezpiczenia progu przed osypywaniem sie ziemi poniewaz u mnie wystepuje grunt piaszczysty... pozdro

Jon - 2007-08-29, 17:57

Witam wszystkich! Urodził mi sie mały problem i prosze o Waszą pomoc. Złapałem pare ryb w stawie i wpusciłem je do oczka. Po czasie zaczęły sie pojawiać glony składające sie z ciękich nitek tworzących siec które obrastają łodygi z lili i innych roslin. Osiada to równiez na murku i na dnie oraz poboczach ze żwirem. Woda jest czysta ale psuje to efekt estetyczny. Tego rodzaju glony były w tamtym stawie a nie robiłem żadnego odkażania ryb. Jak narazie zastosowałem 2.5 fiolki nadmanganianu potasu( kali) i troche pomogło ale po paru dniach nasilił sie wzrost glonów. Wrzucam fotki i prosze o rade jak to zwalczyc. Pozdrawiam!

samuraj - 2007-08-29, 18:25

glony raczej nie przyszły z rybami poprostu tak się dzieje , glony wyławiaj patykiem , nawijaj je jak watę cukrową--to sprawdzony już sposób :P
natomiast ryby do oczka lepiej kupić ozdobne niż dzikie :)

Łuki18 - 2007-08-29, 19:00

Tak jak mówi samuraj odłów glony... Ciesz się że to nie jest glon planktonowy powodujący efekt zielonej wody. Glony nitkowe z reguły łatwo usunąć...

samuraj napisał/a:
natomiast ryby do oczka lepiej kupić ozdobne niż dzikie

Ja też zaczynam żałować że wpuściłem dzikie karasie... :-( Zawsze istnieje ryzyko, że przeniesiesz jakomś zaraze a wtedy to dopiero problem :-( ! Nie ma to jak Karpie Koi, Karasie ozdobne, złote orfy, jesiotry... :)

killer1558 - 2007-08-29, 19:26

a ja zastanawiam się po co tą chemie walicie do oczek :P dajcie czas naturze może to być tylko 1 rok jak dacie z 500 roślin do oka :hehe:
ps .pisałem chyba że czas pokarze jak w twoim oku będzie :) i tu widać ze już problem :) dawaj roślin ile oko wytrzyma a rybom zostaw kawałek na karmienie i będzie ok :hehe:

JAREK G - 2007-08-29, 21:00

Z wszystkim się zgadzam w 100% co napisał samuraj, :good: To normalna kolej rzeczy i może uda Ci się w jakimś stopniu ograniczyć ich ilość , ale i tak w postaci osadu pozostaną na ściankach i kamieniach i wcześniej czy później oczko pokryje się osadem :-( Chemii nie polecam a jak już to dobrą :P Najlepiej spytać Romana on z tej którą stosował jest bardzo zadowolony :)
AurorA - 2007-08-29, 21:33

Nie wszystkie glony nitkowate da się usunąć patykiem. niektóre gatunki mocno przyrastają do roślin doniczek i folii, inne wystarczy szarpnąć za koniec a wyciąga sie pól dna.

Wielu klientów chwali Algofin jako skuteczny środek na glony nitkowate, sam nie testowałem bo glonów praktycznie obecnie nie mam..

Ernest - 2007-08-30, 05:17

Nitkowate nie mogą być,to też ma swój urok :) .U mnie wodospady zarosły właśnie nitkowatymi ,wygląda to super :good:
samuraj - 2007-08-30, 09:04

tak jak pisałem te pływające nitkowe wyciągałem patykiem natomiast glony które obrosły doniczki czy folię są jak najbardziej pożądane , przecież nie chcemy aby były widoczne nasze akcesoria typu przewody , pojemniki itp. sterylnie czyste oczko nie wygląda zbyt naturalnie :P
wojtas - 2007-08-30, 09:09

Mi też nitkowate nie przeszkadzają. Z uwagi na wielkość i konstrukcję oczka,nie ma w nim wielu roślin.TO filtr biologiczny, pochłania azotany.Woda jest krystalicznie czysta.
Jon - 2007-09-02, 11:44

Witam:) Dziękuje za porady i zainteresowanie. Wasz sposób wyławiania glonów jest skuteczny i wczoraj powyławiałem ich troche. Narazie tak bede z tym walczył a puzniej czas pokaże. Pozdrawiam.
Jon - 2009-06-11, 17:55

Witam i pozdrawiam wszystkich!
Dawno się nie odzywałem ale czasami czytałem Wasze posty. Moje oczko z biegiem czasu się rozrasta i wrzucam parę fotek do waszego wglądu. W tamtym roku mój kot podbierał mi rybki z oczka więc postanowiłem zrobić płoteczek. Jak na razie spełnia swoją funkcję. Co wy o tym myslicie, jak wygląda ? Czy może być? Może trochę psuje efekt oczka ale nie mam wyjścia.
Pozdrawiam

maruder - 2009-06-12, 02:12

Dla mnie zdecydowanie na plus :) a plotek mnie jakos bardzo nie razi
leszek50-57 - 2009-06-12, 18:27

Bardzo ładne oczko,czysta woda i roślin też jest sporo
a płotek jak tobie nie przeszkadza to lepiej nich będzie niż mają
ginąc rybki. ;)

poz.Leszek
----------------

Jon - 2009-07-31, 20:00

Witam serdecznie! Musze się pochwalić nowymi rybkami a mianowicie dokupiłem dwa jesiotry ok 15 cm. I mam mały problem , ryby karmie pokarmem pływającym jednak pokarm ten nie zdąży spaść na dno ponieważ zostaje zjedzony i nie wiem czy jesiotry przeżyją? Co z tym robić , jaki pokarm polecacie?
Adalbert - 2009-07-31, 20:01

Musisz kupić pokarm tonący.
Bountys - 2009-07-31, 20:20

MOim zdaniem pieknie to wszystko wyglada wyszlo Ci super a te glony sie nie przejmuj albo sie roslinki z nimi rozprawia albo jakis srodek typu algorem raz dac i zobaczyc czy powroca glony pozdrawiam.
Rob Z - 2009-08-01, 01:24

Witam

Oko robi wrażenie, a konkretnie czystość i klarowność wody, gdyby nie fotki to aż trudno uwierzyć :-D

Co do pokarmu dla jesiotrów, ja swoje rekiny karmię dokładnie takim jedzonkiem

Jest on bardzo "wonny" i praktycznie wszystkie ryby w oczku natychmiast reagują na jego obecność, jesiotry podpływają na szarym końcu :evil: leniuchy

Jon - 2009-08-01, 20:41

Witam! Bardzo dziekuję za pomocne odpowiedzi . Kupie taki pokarm jak mówicie i dam znać jakie rezultaty. Jeszcze raz dzięki i za jakiś czas wrzucę nowe fotki. Pozdrawiam!