Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Dobór pompy

sebi - 2013-09-19, 08:29
Temat postu: Dobór pompy
W jaki sposób dobrać pompę w stosunku do jej wysokości podnoszenia.
Głębokość oczka 1,7m+wysokość filtra 0,7m razem 2,4m. Producent podaję, że optymalny przepływ wody przez filtr około 4000l/h. O jakiej wydajności powinienem zastosować pompę, żeby uzyskać taką właśnie wydajność, przy jednoczesnym uwzględnieniu powstałych oporów związanych z wysokością podnoszenia słupa wody.

gizbern - 2013-09-19, 08:43
Temat postu: Re: Dobór pompy
sebi napisał/a:
W jaki sposób dobrać pompę w stosunku do jej wysokości podnoszenia.
Głębokość oczka 1,7m+wysokość filtra 0,7m razem 2,4m. Producent podaję, że optymalny przepływ wody przez filtr około 4000l/h. O jakiej wydajności powinienem zastosować pompę, żeby uzyskać taką właśnie wydajność, przy jednoczesnym uwzględnieniu powstałych oporów związanych z wysokością podnoszenia słupa wody.

Aquael PFN-7500 daje 4m3/h przy H=2,8m.

taniw - 2013-09-19, 08:47

Głębokość oczka nie ma znaczenia, liczy się tylko wysokość podnoszenia z nad lustra wody.
KOImark - 2013-09-19, 08:52

Podaj nam objętość samego zbiornika oraz pojemność filtra.
Pamiętaj że czym niżej postawisz filtr tym pompa będzie mniej obciążona

sebi - 2013-09-19, 09:00

Bioklar 15. Pojemność oczka 20m3. Filtr posadowiony na ziemi.
mishka2 - 2013-09-19, 11:49

Licz różnice poziomów 0,7m.
Oprócz różnic poziomów musisz wziąć pod uwagę przekrój węża i ilość kolanek czy podłączona lampa UV która też obniża przepływ.
Biorąc pod uwagę kalkulator retencji filtra to bioklar 15 działa optymalnie już przy przepływie 2000l/h i z doświadczenia dodam że wtedy więcej osadu ląduje w odstojniku niż przy wydajności 4000l/h. Jeśli masz lampę UV-C to dobrze by było aby minimalny przepływ przez nią był 3400l/. Jeśli masz wszytko na jednym obiegu to przy tej pojemności oczka strzelał bym w realny przepływ bliski 4000l.
Brałbym pod uwagę pompy CM-5000 lub NCM-6500l/h.
Jak podasz długość i średnice węża ilość kolanek to postaram Ci się obliczyć jaką stratę będzie mieć dana pompa.

sebi - 2013-09-19, 12:11

Dzięki za poradę. Jeszcze proszę o podpowiedź jakiej mocy dać lampę UV. I jeszcze jedno. Filtr, lampa i pompa mają taką końcówkę do podłączenia na różne węże. Czy te końcówki należy przyciąć do maksymalnego wymiaru, czyli do węża o maksymalnej średnicy?
mishka2 - 2013-09-19, 12:24

Lampa 36W
Przytnij maksymalnie i użyj najlepiej maksymalnych średnic. Sugerował bym nawet wąż 40mm, minimum 32mm.
A i jeszcze Ci zdradzę jedno, gwint wewnętrzny od rury wlewowej bioklara 15 pasuje do gwintu zewnętrznego Lampy UV-C. Możesz to razem skręcić na sztywno tylko trzeba lekko przeszlifować kawałek krawędzi bioklara co nie wpływa na jego wytrzymałość a stabilizuje lampę.

KOImark - 2013-09-19, 14:16

Identyczny zbiornik oparty na filtracji bioklar 15 robiłem u kolegi
Zapieliśmy pompę Aquael PFN 20 000, jest duży zapas mocy, ale na sterowniku można obroty zmniejszyć. W obiegu jest skimmer i UV a odpływ z Bioklara jest podawany na wodospadzik.
Gdzieś mam filmik w telefonie, jak znajdę to wstawie na YT

JAREK G - 2013-09-20, 00:36

Też mi się wydaje ze taka pompa 5000l/h biorąc pod uwagę opory węzy i lampy UV może być za mała bardziej bym optował za taka w granicach 7000-7500 ewentualnie PFN 10000l/h PLUS z regulacją
KOImark - 2013-09-20, 05:26

Wstawiłem filmik na YT tego zbiornika, filtr stoi dość wysoko ale jest wodospad z bioklara
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

arturzbsk - 2013-09-20, 14:17

KOImark, a co to jest za przystawka na górze bioklara ? To też wyrób Bioklara ?

Może coś takiego dołożyłbym do mojego filtra .

KOImark - 2013-09-20, 15:52

To nie przystawka, to jest prefiltr sitowy Compact-Sieve II
Konstrukcja specjalnie pod oczka bez odpływów, tylko gdy mamy pompę na dnie
a w Polsce 99% zbiorników opartych jest na pompie, a nie odpływach grawitacyjnych.

To urządzenie wyłapuje stałe zanieczyszczenia nie mniejsze niż 300 mikronów, zamontowałem mu to bo nie obciąża tak komory ze szczotkami.
Wszystko zostaje na sicie a potem dopiero trafia do pierwszej komory, bioklara praktycznie nie musisz dotykać ani ingerować w niego, w odstojnikach nic nie ma.

Zbierasz tylko ręką osad z sita raz na kilka dni albo spłukujesz wężem.

arturzbsk - 2013-09-20, 16:30

Fajna sprawa. Rozumiem , że w pierwszej komorze bioklara szczotki zostają ?
Prefiltr wyłapie lepiej zanieczyszczenia niż szczotki ?

A nie można byłoby prefiltra podłączyć z boku bioklara , bezpośrednio do rury która oryginalnie idzie wzdłuż ściany , wcześniej oczywiście stawiając prefiltr na odpowiednio wysokim postumencie ? Tak , aby mozna było założyć pokrywę .

KOImark - 2013-09-20, 17:00

Tak oczywiście że zostają szczotki, szczotki nie ruszane też mają sporą powierzchnie czynną biologicznie i mogą się na nich osadzać kolonie bakterii nitryfikacyjnych

Niestety nie da się podłączyć z boku tego sita bo zauważ że woda spada grawitacyjnie przez sito, tak jak by się staczała z górki i spada na dół pod sito już czysta

Nie wiem czy mnie rozumiesz ale YT można zobaczyć zasadę działania taki urządzeń
Musi stać nad filtrem koniecznie

[ Dodano: 2013-09-20, 18:07 ]
Tu masz grafikę co można zrobić z tym prefiltrem

arturzbsk - 2013-09-20, 18:06

Wszystko jasne :) Przyjdzie czas, to się odezwę.
arturzbsk - 2014-03-02, 20:14

Którą z tych pomp wybralibyście do swojego oczka. Pobór prądu podobny: 50 i 55 W, cena również.

1. Aqua-Nova NCM-6500

Dane techniczne:
- przepływ 6500l/h
- pobór mocy tylko 50W
- wysokość podnoszenia 4m
- długość kabla 10m

2. Parametry techniczne sera pond PP 3000*
- Moc 55W
- Przepływ 3500 l/h
- Wysokość podnoszenia 3,8 m

*Powyższe parametry techniczne są realne w przeciwieństwie do pomp bez firmowych, na których podawane są zawyżone wartości przepływu i zaniżone wartości poboru energii.

AurorA - 2014-03-03, 04:03

arturzbsk napisał/a:
Którą z tych pomp wybralibyście do swojego oczka. Pobór prądu podobny: 50 i 55 W, cena również.

no ale wydajność jest ponad 2x taka, a ty jaką potrzebujesz/
Aqua-Nova to jebao

darekb - 2014-03-03, 08:38

Ja bym wybrał wydajniejszą, ale(z własnego doswiadczenia) jeszcze innej polskiej firmy.Na pompie nie oszczędzaj bo to zazwyczaj podstawa funkcjonowania oczka.
arturzbsk - 2014-03-03, 10:32

darekb napisał/a:
Ja bym wybrał wydajniejszą, ale(z własnego doswiadczenia) jeszcze innej polskiej firmy.Na pompie nie oszczędzaj bo to zazwyczaj podstawa funkcjonowania oczka.

W sumie 3500 l/h by mi wystarczyło. Oczko małe o pojemności około 4-5 m3.
Miałem wczesniej pompe Jebao i parametry były mocno zaniżone jeżeli chodzi o wydajność. tzn. nie pompowała tak jak powinna.

Teraz raczej chciałbym coś firmowego aby parametry były zgodne z opisem i myślę , że Sera to gwarantuje.

Kolego Darku, napisz jaką inną polską firmę byś wybrał.

hns - 2014-03-03, 13:42

Moim zdaniem w przypadku drugiej pompy dostajesz mniej (3500 l/h 3,8 m)
za wiecej (55W).
Ja bym wziął Aqua Nova - 50W, a jak przepływ będzie za duży to połowę puścisz se "bokiem".
A co do pompy o zaniżonych parametrach, to jest to raczej mało prawdopodobne.
Z mojego doświadczenia wszystkie pompy dają tyle lub ciut więcej niż jest to zadeklarowane na opakowaniu.
Niskie wyniki pomiarów wynikają przeważnie z niezrozumienia zasad fizyki.
Czyli jak ktoś oczekuje że pompa poda maksymalny przepływ na wysokość powyżej 5% Hmax, lub przez zbyt cienkie węże.
Aby otrzymać poprawny wynik to po "matematycznemu" h musi "dążyć" do zera a przekrój węża do nieskończoności ;)

luzio - 2014-03-03, 14:49

hns napisał/a:
Aby otrzymać poprawny wynik to po "matematycznemu" h musi "dążyć" do zera a przekrój węża do nieskończoności ;)
Nie do końca jak dla mnie. Przekrój węża powinien być taki na jaki pozwala największa końcówka do węża zamontowana fabrycznie w pompie. I na takim wężu powinny być robione pomiary w fabryce. Inaczej jest bez sensu bo uzyskanie podanych wyników byłoby niemożliwe.
Co do wysokości h to niektórzy producenci podają ładne wykresy. Tak więc to bez znaczenia czy będzie się mierzyć na wys. pół metra czy metra. Trzeba jedynie z wykresu odczytać jaki przepływ na danej wysokości powinna mieć pompa.
To można zmierzyć w domowych warunkach z zadowalającą dla nas dokładnością.

arturzbsk - 2014-03-03, 16:27

Może faktycznie macie rację, żeby brać wydajniejszą i z mniejszym zużycie prądu.

Przed Aqua-Nova NCM-6500 powstrzymuje mnie mała średnica wylotu wody.

Max. na wyjściu to 1 1/4 (30 mm)cala, a ja mam już wąż 1 1/2 cala ( 40 mm )

Może polecicie coś jeszcze z innej firmy o podobnych parametrach i cenie ?

wolanin - 2014-03-03, 18:02

arturzbsk napisał/a:
Może faktycznie macie rację, żeby brać wydajniejszą i z mniejszym zużycie prądu.

Przed Aqua-Nova NCM-6500 powstrzymuje mnie mała średnica wylotu wody.

Kup Aqua-Nova i zrób redukcję z 1 1/4 na 1 1/2. Wcale nie musisz trzymać się jakichś założeń konstrukcyjnych tej pompy co do średnicy wylotu.

darekb - 2014-03-04, 06:39

Cytat:
Kolego Darku, napisz jaką inną polską firmę byś wybrał.

U mnie od 5lat bezawaryjnie chodzi AQUAEL chyba symbol 7500 -i n potrząc na opinie na coś innego bym się nie zdecydował

hns - 2014-03-04, 08:20

luzio napisał/a:
Przekrój węża powinien być taki na jaki pozwala największa końcówka do węża zamontowana fabrycznie w pompie

Zgadzam się! (to jest praktycznie już "nieskończoność" ;) )
Pod warunkiem że długość nie przekracza metra!
A jeżeli jest wykres to OK, ale niektórzy oczekują że pompa będzie na każdą wysokość podawać Qmax

wolanin napisał/a:
- to bardzo dobrze! zastosujesz redukcje i miodzio! Ja też mam przejście z 1,5 cala na rure PCV 50mm. Przy takim rozwiązaniu praktycznie nie ma oporu przepływu.
wolanin - 2014-03-04, 08:49

hns napisał/a:
wolanin napisał/a:
- to bardzo dobrze! zastosujesz redukcje i miodzio! Ja też mam przejście z 1,5 cala na rure PCV 50mm. Przy takim rozwiązaniu praktycznie nie ma oporu przepływu.

Tzn, cytujesz, ale nie mnie, tylko mój cytat z arturzbsk :) , a generalnie, czuć, że czujesz temat pomp i strat ciśnienia.

arturzbsk - 2014-03-04, 12:42

Zrobię tak jak radzicie. Jeszcze jedno, orientujecie się jaki jest rozmiar gwintu na króćcu tłoczącym - 1 1/4 cala ?

pytam bo nie wiem jaką redukcję kupić :)

AurorA - 2014-03-05, 20:47

arturzbsk napisał/a:

Cenowo dobrze wygląda seria Cm Jebao - w ciągu 2 tygodni powinny się pojawić nowe modele - tez CM 3500. Są dość wydajne przy małym poborze prądu.

dziadzia - 2014-03-18, 10:49

U mnie w mieście jest dostępna taka pompka.
Wolał bym wziąć na miejscu żeby nie było problemów z gwarancja w razie co.
Co o niej sądzicie?
Czy lepiej brać coś z netu? ;-)

http://sklep.oczkowodne.n...skada-3600.html

Adacho - 2014-03-18, 21:51

Miałem kiedyś podobną PO 001 - 2200L/h , 45W
Zmieniłem na CM 5000, z http://sklep.oczkowodne.n...-5-000-eco.html
Warto :) inna bajka.

wolanin - 2014-03-18, 22:10

Adacho napisał/a:

Cały swój system napędzasz tą pompą? Ja nabyłem taką 6500 i zastanawiam się, czy w takim razie nie zrezygnować z pompy mamutowej.

tom11 - 2014-03-18, 23:34

Cytat:

40 wat 5000l/g :hehe: :hehe:
chyba jak nie podłączy jej do lampy ,filtra to da 5000l

40 w to też nie uwierze , 60w ok, ale nie 40 .
Jak masz możliwość sprawdz jaki prąd realnie bierze ta pompa,i zmierz jaki ma przepływ.

[ Dodano: 2014-03-18, 23:35 ]
nawet producent podaje " do" 50 % mniejsze zużycie a nie 50

Adacho - 2014-03-19, 07:24

tom11 napisał/a:
Jak masz możliwość sprawdz jaki prąd realnie bierze ta pompa,i zmierz jaki ma przepływ.

Nie mam miernika, żeby zmierzyć pobieraną moc. Tutaj było to omawiane http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0
Przepływ jest dużo większy niż miała poprzednia pompa- 2200l/h . Po podłączeniu nowej-5000l/h, musiałem dołożyć równolegle drugi baniak do pierwszej komory filtra, bo pompa za szybko wypompowywała wodę z filtrów.
Ponadto przy nowej pompie, mogłem pozwolić sobie na dodatkowy (trzeci)wylot wody i skierowałem go do strumienia.
Teraz mam dwa wyloty wody do strumienia i jeden na kaskadę.
Kaskada (drugi wylot) też mocniej pluszcze, co widać gołym okiem.
Mi to wystarczy i nie chce się bawić w pomiary.
Sama średnica wylotu pompy robi swoje. W starej - PO001, średnica to 3/4 cala. Przy mocy 45W, woda dławi się już na wylocie pompy.
Odległość od pompy do lampy u mnie, to 70cm węża gładkiego fi32, a filtry chodzą grawitacyjnie, więc pompa nie przepycha przez nie wody.

Przemyślałem wszystko wcześniej, żeby nie było dużych strat przepływu wody.

alunusiek - 2016-07-08, 09:51

Witam,
Potrzebuję pomocy w doborze pompy do oczka wodnego.
Pojemność to 3000 l.
Jestem kompletnie nie zorientowana w tym temacie gdyż to moje pierwsze oczko wodne.
Zależy mi aby pompa nie była zbyt kosztownym wydatkiem.
Dziekuje za pomoc z góry:)

Ryba2008 - 2016-07-08, 14:26

alunusiek napisał/a:
Witam,
Potrzebuję pomocy w doborze pompy do oczka wodnego.
Pojemność to 3000 l.
Jestem kompletnie nie zorientowana w tym temacie gdyż to moje pierwsze oczko wodne.
Zależy mi aby pompa nie była zbyt kosztownym wydatkiem.
Dziekuje za pomoc z góry:)

W imieniu wszystkich Oczkomaniaków witam Cię "alunusiek" w naszej społeczności i na początek chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat Twojego oczka wodnego. Podaj więcej szczegółów dotyczących oczka tj. długość, szerokość, głębokość, pojemność, z czego jest z robione, w jaki sposób filtrujesz wodę itp. Z pewnością ułatwi to oczkomaniakom tera i w przyszłości udzielić Ci trafnych i wyczerpujących porad i to za darmo. Miło nam będzie jak pokażesz zdjęcia. Pamiętaj, że jedno zdjęcie warte jest na ty forum = 1000 słów.
Napisz też, do czego pompa, którą chcesz kupic, ma służyć. Pozdrawiam. Ryba2008

taniw - 2016-07-08, 18:42

Do oczka o pojemności 3oool wybieraj z tych o wydajności ok 2000l/h. Im kupisz droższą /lepszą/ tym później mniej zapłacisz za prąd a i pochodzi pewnie też dłużej.