| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Notils Oczko
Notils - 2009-05-06, 12:31 Temat postu: Notils Oczko Dnia 27 kwietnia 2009r. rozpocząłem budowę oczka. Do tego celu zakupiłem dwuwarstwową folię PCV grubości 1mm o wymiarach 6mx6m. W założeniach oczko miało mieć wymiary 4mx4m i głębokość 1,2m w rzeczywistości wyszło około 5mx5m i 1,3m.
Kopanie zajęło mi 3 dni. Po nalaniu wody okazało się, że oczko ma ok. 7m3.
Do filtracji oczka wykorzystałem filtr o pojemności 90l, który zrobiłem sam.
Jego wkład filtracyjny to sam keramzyt. Do zasilania filtra użyłem pompki Pfn 2500.
To co widać na zdjęciach wykonałem w ciągu 9 dni. Budowę oczka będę kończył jak tylko znowu będę miał wolne dni.
Na razie oczko jest nie skończone, wiem że muszę zamaskować do końca folię, zamaskować węże, mam zamiar przestawić filtr w inne miejsce, muszę wywieźć tą masę piachu która jest w koło i muszę wsadzić jeszcze masę roślin (planuję zrobić to w sobotę).
zoja000 - 2009-05-06, 12:37
Dobra robota jak obsadzisz oczko i dookola niego roslinki bedzie super wygladac.Sama wiem ile trzeba czasu zeby uporac sie z ziemia i reszta prac tylko tak dalej
samuraj - 2009-05-06, 12:44
Zapowiada się ciekawie , czekamy na dalsze relacje.Widzę że już masz pierwszych mieszkańców
Mutari - 2009-05-06, 15:28
Fajnie wyszło ci te oczko, tylko o wiele za wcześnie wpuściłeś pierwszych mieszkańców. Możesz kupować ryby, gdy oczko jest już skończone i woda jest ustabilizowana.
Notils - 2009-05-06, 15:38
Więcej ryb wpuszczę później, te ryby pochodzą ze starego oczka, które musiałem zakopać, dlatego tak wcześnie je wpuściłem do nowego.
JAREK G - 2009-05-06, 16:17
Wyszło fajnie i nieźle się uwinąłeś , choć strefa głęboka mogłaby być trochę większa Z matematycznego punktu widzenia z folii 6x6 zrobić oczko 5x5x1,3 jest niemożliwe
Notils - 2009-05-06, 17:34
możliwe... Oczko mam ponad 4,5m x 4,5m więc napisałem, że prawie 5m x 5m
Dowód:
a^2 + b^2 = c^2
1,3^2 + 2,5^2 = 7,94
c = 2,8...
czyli przy oczku bez półek i wymiarach 5m x 5m zostaje 40cm
(ja mam nie całkiem 5mx5m)
Ten wzór co wcześniej ktoś wymyślił na forum coś mi nie pasował, więc zrobiłem to po swojemu i się udało .
Ja kopałem oczko pod folię 6m x 6m, udało mi się wykorzystać folię do końca, odciąłem tylko folię na kantach. Wyprofilowałem tak ścianki i półki by były jak najbardziej zbliżone do linii prostej tak jak na rysunku.
A i strefa głęboka jest głębsza i szersza niż na zdjęciu wykopu (nie zrobiłem zdjęcia końcowego wyglądu wykopu), końcowy wygląd jest na zdjęciu gdzie jest już folia (ale tu już nie za bardzo widać )
JAREK G - 2009-05-06, 20:50
| Notils napisał/a: | | Ten wzór co wcześniej ktoś wymyślił na forum | Pitagoras wszystko się zgadza ale w praktyce oczko zawsze wygląda trochę inaczej ale mniejsza z tym ogólnie wyszło Ci
Notils - 2009-05-09, 21:39
Kaczki zaczęły mnie odwiedzać
Wczoraj wieczorem przyleciała parka, a dzisiaj tylko sama kaczka. Mam tylko zdjęcie z dzisiaj
Porobiłem im zdjęcia i wygoniłem, choć bardzo ładnie wyglądały w oczku...
Zastanawiam się skąd mogły przylecieć i jak zauważyły moje oczko
Notils - 2009-05-17, 20:48
Woda zrobiła się zielona... Więc... postanowiłem wspomóc się techniką i zakupiłem lampę UV... 18W
Lampa działa od 3 dni... efekt taki jak na zdjęciach
Myślę, że na efekt trzeba jeszcze poczekać...
JAREK G - 2009-05-17, 20:54
| Notils napisał/a: | | Woda zrobiła się zielona | To normalne w nowych oczkach tym bardziej ubogich w roślinki
Notils - 2009-05-17, 20:56
ale lampa powinna chyba coś zdziałać ?
JAREK G - 2009-05-17, 21:03
Coś taki niecierpliwy , przecież to dopiero 3 dzień a poza tym lampa jest tyko jednym z wielu elementów wspomagających utrzymaniu czystej wody a nie czarodziejską różdżką
lepi - 2009-05-17, 21:28
| Notils napisał/a: | | ale lampa powinna chyba coś zdziałać ? |
jeszcze nie, niestety musisz ciut poczekać i MOŻE coś zdziała, ale pod warunkiem, że pozbędziesz się kaczek, bo jeśli nie, to zapomnij.
Jeśli pozbędziesz się kaczek a przyjamniej nie będą wydalały do oczka, to masz szansę...
Sama lampa oczywiście - za mało.
Lampa + filtr (+ obieg wody) - było na tym forum wiele postów na temat umieszczenia lampy - jeśli masz filtr z sitem (zwyczajowo 200 nm(tak tak nano metrów)) to lampę daj przed filtrem, jeśli nie masz takowego, to daj gdzie Tobie pasuje i zadbaj o ruch wody w oczku, żeby po kłaczkowaniu glony trafiły przez pompę do filtra i tam zostały...
lepi
Notils - 2009-05-17, 21:49
tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy....
AurorA - 2009-05-17, 22:28
Notils te glony zapchają Ci keramzyt i nici ze złoża biologicznego - musisz dać gąbki lub watę peronową do wstępnego czyszczenia.
samuraj - 2009-05-18, 07:10
| Notils napisał/a: | tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy.... |
zrób proste doświadczenie--zwykłe plastikowe wiadro z dwoma, trzema otworami ( około 1cm średnicy) mniej więcej w połowie wysokości , wiadro umieść w oczku ,załóż pończochę na wylot węża z pomy i końcówkę węża wraz z pończochą umieść w tym wiadrze.Zobaczysz po trzech dniach nazbiera się około kilograma zielonych glutów
Notils - 2009-07-19, 18:44
Lampa UV spełniła swoje zadanie woda jest czysta .
Dokupiłem jeszcze 2 karasie i 2 karpie koi i *
Zdjęcia obecnego oczka:
Zrobiłem obudowę do filtra i lampy uv. Zrobiłem również nowy filtr z beczki 200l.
*karasie po zakupie sie rozmnożyły i jest ich teraz zdumiewająca ilość. Chyba zacznę je sprzedawać
Zdjęcia robione telefonem i nie udało mi się uchwycić wszystkich małych rybek, ale jest ich na pewno kilkaset.
JAREK G - 2009-07-19, 19:00
Notils, woda ale aż prosi się o piękną lilię na środku oczka
Ernest - 2009-07-19, 19:07
Zgadzam się z Jarkiem ,filtr filtrem ,woda wodą ale bez lilii trochę łyso
Bountys - 2009-07-20, 13:54
Narazie lyso ale pewnie masz duzo roboty przy porzadkach po wykopaniu oczka lilia bedzie piekna oczko duze prawie jak stawik masz jakas kaskade? ladnie by sie prezentowala spora kaskada z kilkoma schodkami masz sporo miejsca wiec i wiele mozliwosci i jakis pomoscik tez by byl ciekawy napisz co aktualnie w oczku co aktualnie w oczku sie dzieje i dodaj jakies foteczko pozdrawiam.
Notils - 2009-07-21, 11:44
Racja, mam kupę roboty z porządkowaniem terenu wokół oczka. Lilia będzie... ale nie wiem jeszcze kiedy bo mam mało czasu żeby się tym zająć.
W oczku dzieje się dużo za sprawą ogromnej ilości małych rybek. Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle
Kaskady nie będę robił, chcę zrobić takie jakby wywierzysko.
Tu zdjęcie pokazujące o co mi chodzi... W oczku chciałbym coś takiego tylko żeby woda wypływała pod mniejszym ciśnieniem.
[OT]
Chcę kupić do tego celu oddzielną pompkę. Zastanawiam się o jakiej wydajności. Czy 1100l/h nie za duża?
[/OT]
Bajbas - 2009-07-21, 11:54
| Notils napisał/a: | | Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle |
w Twoim wieku to już powinieneś wiedzieć co jest przyczyną
| Notils napisał/a: | | Kaskady nie będę robił | popieram, ciężko ją sensownie w teren wkomponować.
jesteś na początku drogi, a początki jak wiadomo są trudne, powodzenia, Bajbas
Notils - 2009-07-21, 12:08
hoho.. jasne, że wiem.... skąd się biorą, tylko co jest przyczyną, że wszystkie przeżyły, w poprzednim oczku zazwyczaj przeżywało mi kilka sztuk a tu
melek - 2009-07-21, 16:19
Większe oczko, więc mają więcej miejsca aby się uchronić np. przed rodzicami
Notils - 2009-09-22, 09:56
Wstawiam aktualne zdjęcia:
Na środku widać jak rogatek się rozszalał
Wiem... wiem... jeszcze nie ma roślin.. ale będą
Zauważcie ile mam małych ryb
Adalbert - 2009-09-22, 10:08
No fakt! Tej młodzieży zatrzęsienie! Na Twoim miejscu już bym rozglądał się za jakimś "killerem"
maruder - 2009-09-22, 11:27
Patrzcie i uczcie się, jak się wykańcza brzegi Nie potrzeba ton kamieni, i pracy mniej i naturalnie wygląda... - wystarczy chcieć
Notils
AurorA - 2009-09-22, 12:49
| piotr urbanski napisał/a: | Patrzcie i uczcie się, jak się wykańcza brzegi Nie potrzeba ton kamieni, i pracy mniej i naturalnie wygląda... - wystarczy chcieć |
Mi się nie podoba, po prostu przy brzegu z braku pielęgnacji rozrosły się chwasty.
maruder - 2009-09-22, 13:01
Ale teraz wystarczy dosadzić roślin, czy to wodnych, czy lądowych i będzie świetnie. Poza tym, trawa to nie chwast
Notils - 2009-09-22, 13:20
Niby trawa to chwast w oczku... ale ta trawa rośnie na brzegu więc nie jest chwastem
Mi za to nie podoba się wykończenie kamieniami pod linijkę i najlepiej jeszcze wycementowane
Tak oczko wygląda naturalnie jak prawdziwy zbiornik, ładnie wtapia się w otoczenie, a gdy jest wykończone samymi kamieniami odznacza się i według mnie wygląda kiczowato i nienaturalnie...
Adalbert - 2009-09-22, 13:34
| Notils napisał/a: | | Tak oczko wygląda naturalnie jak prawdziwy zbiornik, ładnie wtapia się w otoczenie, a gdy jest wykończone samymi kamieniami odznacza się i według mnie wygląda kiczowato i nienaturalnie... |
Podzielam zdanie kolegi Mi podoba się bardzo
melek - 2009-09-22, 16:27
Jest bardzo dobrze, podoba mi się Tylko pamiętaj aby tą trawę ucinać bo jesienią będzie gnić w wodzie. Wiosną koniecznie lilie i inne rośliny. Część rybek możesz bez problemu wyłowić i sprzedać - będzie na np. nowe rośliny
alibaba - 2009-09-22, 16:35
Pomysł fajny ale koszenie tej trawki to koronkowa robota żeby zielsko nie lądowało w oczku bo będzi .Natomiast za sam wygląd to naprawde gratulacje
piotr5875 - 2009-09-22, 21:52
Podzielam zdanie Alibaby trudno będzie utrzymać w ryzach trawkę a i z koszeniem będzie kłopot najlepiej nożyczki i strzyżenie pojedyńczo .
Ale oczko wygląda bardzo fajnie
pozdrawiam
piotr5875
Kamil_86 - 2009-10-20, 20:01
| Notils napisał/a: | Niby trawa to chwast w oczku... ale ta trawa rośnie na brzegu więc nie jest chwastem
Mi za to nie podoba się wykończenie kamieniami pod linijkę i najlepiej jeszcze wycementowane
Tak oczko wygląda naturalnie jak prawdziwy zbiornik, ładnie wtapia się w otoczenie, a gdy jest wykończone samymi kamieniami odznacza się i według mnie wygląda kiczowato i nienaturalnie... | Witam , oczko mimo ,że nie jest zbyt zarośniętne to bardzo mi się podoba. Duuży plus właśnie za to o czym wspomniałeś- naturalność dzięki brzegom -to mój typ , mimo ze sam mam kamienie , to jednak Twoj zbiornik wydaje mi sie najbardziej zbiżony wyglądem do prawdziwego "oczka polnego" pozdro.
|
|