Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - rośliny startujące na wiosnę naj wcześniej

killer1558 - 2008-04-10, 19:23
Temat postu: rośliny startujące na wiosnę naj wcześniej
z moich pierwszych roślin co wystartowały by czyścic oko to
kosaciec

następna niezapominajka błotna

i manna mielec

proszę o dalsze uwagi :) ale polecam te roślinki na start :good:

JAREK G - 2008-04-10, 19:50

Ja mogę dorzucić do tych roślinek co podał Marek jeszcze kaczeńce u mnie już kwitną :) (dawałem już tą fotkę) ,przęstka i dziwię się że Marek zapomniał o "bobrach" :P a tak po prawdzie to już prawie wszystko ruszyło łącznie z liliami , grążelem a nawet pontaderia, śpią jeszcze tylko pałki i jeżogłówka :P Jutro zrobię więcej fotek roślinek :)

iwosek - 2008-04-10, 20:14

U mnie najlepszy start ma przestka no i kosacce :D
asa - 2008-04-10, 20:36

A u mnie ruszyły kosacce i kaczeńce już kwitną :)

JAREK G - 2008-04-10, 20:46

off topic asa, widzę że na wszelki wypadek jakby spadł jeszcze śnieg to jesteś przygotowana; choinka ubrana :P Woda czyściutka :good:
asa - 2008-04-10, 21:07

JAREK G napisał/a:
asa, widzę że na wszelki wypadek jakby spadł jeszcze śnieg to jesteś przygotowana; choinka ubrana

No niby tak :P Ale te lampki już wrosły w choinkę i nie mogę ich zdiąc więc na boże narodzenie tylko podłączam do prądu. :)

pawlus999 - 2008-04-12, 07:24

Witam
A u mnie kosaciec i grążel

JAREK G - 2008-04-12, 09:04

To ja wrzucę jeszcze kilka fotek innych roślinek które już wystartowały :P

pawlus999 - 2008-04-12, 11:30

A jak nazywa się ta roślina u Jarka w pierwszym rzędzie po prawej, bo też mam taką lecz nie wiem jak się nazywa. I też wystartowała.
Pozdrawiam

marys608 - 2008-04-12, 12:04

U mnie juz dwa liscie lilii na powierzchni :pa:
melek - 2008-04-12, 12:15

marys608 napisał/a:

Daj fotkę bo nie wierzę, a to czasem nie z zeszłego roku ,które przezimowały? :P

Bartek1 - 2008-04-12, 12:25

a czy możliwe jest to aby liście grążela te które nie doszły do tafli wody latem dalej rozwijały się na wiosnę, czy one zgniją i nowe muszą wyrosnąć
kuba123 - 2008-04-12, 12:26

U mnie w innym oczku na działce kilka liści na powierzchni już :P Tylko to oczko ma 10 cm głębokości.
melek - 2008-04-12, 12:27

Bartek1 napisał/a:
a czy możliwe jest to aby liście grążela te które nie doszły do tafli wody latem dalej rozwijały się na wiosnę, czy one zgniją i nowe muszą wyrosnąć

Raczej zgniją.

Moje roślinki wyglądają tak:
kosaciec żółty:

Pałka wąskolistna:

Pałka smukła:

Kropidło jawajskie:

Startuje jeszcze tatarak ale nie wychodziły mi dobre fotki, a kropidło rośnie jeszcze w 3 innym miejscach, jest tak samo rozrośnięty. Dla przykładu dałem jedną fotkę.

marys608 - 2008-04-12, 13:04

Melek napisał/a:
marys608 napisał/a:

Daj fotkę bo nie wierzę, a to czasem nie z zeszłego roku ,które przezimowały? :P

Dokładnie tak jak piszesz przezimowały z 15cm pod powierzchnia a teraz sie pięknie rozwinęły

AurorA - 2008-04-12, 13:18

pawlus999 napisał/a:
A jak nazywa się ta roślina u Jarka w pierwszym rzędzie po prawej, bo też mam taką lecz nie wiem jak się nazywa. I też wystartowała.
Pozdrawiam

pontederia czyli rozpław

pawlus999 - 2008-04-12, 15:16

Dzięki za odpowiedz
JAREK G - 2008-04-12, 16:33

AurorA napisał/a:
pawlus999 napisał/a:
Pozdrawiam

pontederia czyli rozpław
Nie wiem o którą roślinkę chodzi ale w piwrwszem rzędzie po prawej jest manna mielec variegata :roll: a pontederia jest pierwsza w drugim rzędzie :P
wojtas - 2008-04-12, 17:00

Aż miło popatrzeć,jak bujnie rozwija się roślinność w waszych oczkach.jak tak dalej pójdzie,to lilie zakwitną na 1 maja.
AurorA - 2008-04-12, 17:28

JAREK G napisał/a:
Nie wiem o którą roślinkę chodzi ale w piwrwszem rzędzie po prawej jest manna mielec variegata :roll: a pontederia jest pierwsza w drugim rzędzie

rzędy mogą się każdemu inaczej wyświetlać więc lepiej podawać nr . zdjęcia
pontederia jest nr. 3

Cytat:
Aż miło popatrzeć,jak bujnie rozwija się roślinność w waszych oczkach.jak tak dalej pójdzie,to lilie zakwitną na 1 maja.

aż tak dobrze to nie będzie, ale liczę na pierwsze kwiaty już pod koniec maja

pawlus999 - 2008-04-12, 20:26

Bardziej prawdopodobne że to manna mielec.
phalina - 2008-04-13, 19:12

ale wam zazdroszcze,moje w pojemnikach ,czekaja na nowy dom,reszta zamowiona u Aurory,ciekawe kiedy przyjdą.
Bartek1 - 2008-04-13, 19:36

u mnie odbija powoli pałka wąsko i szeroko listna, tatarak kosaćce i lilie mają listki nowe. No i oczywiście sit i kaczeńce wakcji ;)
iwosek - 2008-04-19, 09:22

TO ja jeszcze dorzuce :P
Nie wiem co to jest - rosnie u mnie od samego poczatku - nie kwitnie tylko wypuszcza liscie - startuje najwczesniej :P

Rzesa wodna - tylko przyswiecilo sloneczko i caly baniak zarosniety rzesa :P
Przetacznik no i kosacce - ale to juz bylo :P

AurorA - 2008-04-19, 12:23

iwosek napisał/a:
Nie wiem co to jest - rosnie u mnie od samego poczatku - nie kwitnie tylko wypuszcza liscie - startuje najwczesniej

na tym etapie trudno rozpoznać na 100% - rozpoznanie dopiero po kwiatostanach - jeśli będzie to baldach to sitowie leśne , jeśli nie to turzyca.

JAREK G - 2009-04-19, 22:34

U mnie praktycznie ruszyły już wszystkie rośliny :) nie widać jeszcze tylko wywłócznika, strzałki i kotewki bo w zeszłym roku miała kilka orzechów
Kaczeńce za nimi sit spiralny, obok tatarak i z tyłu moje bobrowisko :P

Tojeść kropkowana variegata ( chyba ) , jeżogłowka, na pierwszym planie widać też grzybieńczyka a z tyłu przęstkę

Sit siny a w tle jaskier wielki

W rogu na dolę widać trochę pontederi i dalej manna mielec variegata

Pałka ( nie wiem jaka ), babka wodna i wtle mięta a po prawej kosaćce

O dziwo przetrwała u mnie nawet wrzucona na jesień osoka i puszcza młode ( ryby nie mają jeszcze apetytu :hehe: )

Czermień błotna

Żabiściek pływający :D

AurorA - 2009-04-19, 23:22

Ładnie Ci wszystko rośnie niby odległość nie tak duża a wzrost roślin sporo większy.
U mnie tez już wszystko ruszyło-ta zimę dobrze zniosły wszystkie gatunki - ruszyły tez kotewki i bulwki strzałek (wszystkie gatunki i odmiany).

ps.Tojeść kropkowana lepiej się udaje na rabatce niż w oczku gdzie wyraźnie się meczy.

Mariusz - 2009-04-19, 23:34

Fajnie wszystko puszcza ,podsyłam też moje ogrodowe.

/pokaz_obrazek/23451b30a09cfac2.html][/URL]

Mazur - 2009-04-20, 15:52

JAREK G napisał/a:
U mnie praktycznie ruszyły już wszystkie rośliny :) nie widać jeszcze tylko wywłócznika, strzałki i kotewki bo w zeszłym roku miała kilka orzechów
Kaczeńce za nimi sit spiralny, obok tatarak i z tyłu moje bobrowisko :P

ja za 2-3 tygodnie będę miał taki efekt trochę Ci zazdroszczę, jedyna pociecha że latem mam lasy, jeziora blisko i czyste powietrze.

Mariusz - 2009-04-20, 16:01

Ty zazdrościsz Jarkowi,a ja tobie Roman>piękna kraina jezior>byłem ,cudownie.
Mazur - 2009-04-20, 16:35

samuraj napisał/a:
Roman napisał/a:
ja za 2-3 tygodnie będę miał taki efekt trochę Ci zazdroszczę, jedyna pociecha że latem mam lasy, jeziora blisko i czyste powietrze.

Komu ja mam zazdrościć? Rośliny u mnie rosną mniej więcej jak u Jarka , Lasy i świerze powietrze jak u Romana tylko jezior mi brakuje :-D

To się pociesz lato wbrew pozorom za krótko trwa, przynajmniej dla mnie choć lubię wszystkie pory roku łącznie z jesienią te kolory liści...

szopen - 2009-04-20, 22:42

W moim stawiku też coś się dzieje, chociaż powoli. Najpiękniejsze jednak o tej porze są kaczeńce.

Pozdrawiam Antoni !!