| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne Paweł - madiza16
madiza16 - 2006-12-07, 17:08 Temat postu: Oczko wodne Paweł - madiza16 Cześć nazywam się Paweł i mieszkam w Zieleniewie, niedaleko jeziora Miedwie. Oczko wykonane jest z foli o grubości 1,5 mm , kupionej w Castoramie. Zaczęło się od zaznaczenia wężem pierwotnego kształtu oczka (ok 3m2), ale co chwila każdy z członków rodziny poszerzał o swoją "wizję" , bo i tak "młody"(JA !!) będzie kopał I tak ma obecny kształt. 12,5m3 pojemności, sprawdzone wodomierzem. W najgłębszym miejscu ma 1,15m. obecnie znajduje się w nim ok 30 ryb. 2 szt. Koi (2 i 1,5 kg) karasie, lin ozdobny i dziki, płoć (35cm), 2 krąpie i kilka innych kolorowych. W miarę czasu będę dokładniej opisywał co w nim "siedzi".
Co do zamgławiacza - jest to zwykły domowy nawilżacz ultradzwiękowy na 12V, kosztuje w tej chwili w tesco 69 zł W NOMI duży , przeznaczony do oczka 200zł, ale ma też większą wydajność.
Paweł
NASZE OCZKO
http://madiza16.fotosik.pl/albumy/95060.html
Ernest - 2006-12-07, 17:15
Fajne,podoba mi się
ZiK - 2006-12-07, 17:36
Mi też się podoba Twoje oczko.
Kawał dobrej roboty.
Fajną masz kaskadę i mostek.
Fajnie wyglądają fotki oczka wieczorem gdy jest oświetlone.
czester78 - 2006-12-07, 19:24
Witam "sąsiada", Bardzo ładne te oczko
marian - 2006-12-07, 19:53
Bardz ladne ,super skomponowane .Fotki z robione wieczorem prezetuja sie bardzo ladnie
Pozdrawiam Marian
AurorA - 2006-12-07, 19:57
| jakja napisał/a: | | Te figurki z lodu to działanie napowietrzacza? A całość cudowna... |
Tez jestem ciekaw jak powstały te lodowe figrki - wygladają naprawde ciekawie.
JAREK G - 2006-12-07, 22:29
| AurorA napisał/a: | | Tez jestem ciekaw jak powstały te lodowe figrki |
Ja strzelam że to od fontanny Na zdjęciach 10, 11 masz madiza16, taki nienaturalny niebiesko-zielony kolor wody, pewnie lałeś coś do niej wygląda jak po zieleni malachitowej
ZiK - 2006-12-07, 22:40
| JAREK G napisał/a: | | Na zdjęciach 10, 11 masz madiza16, taki nienaturalny niebiesko-zielony kolor wody, pewnie lałeś coś do niej o co chodzi wygląda jak po zieleni malachitowej nie mam pojęcia |
Oczko madiza16, Jest z niebieskiej foli podobnie jak moje a te fotki pewnie były robione zaraz po gruntownym czyszczeniu oczka i nalaniu świeżej wody dlatego tak niebiesko wygląda.
JAREK G - 2006-12-07, 23:01
| zik napisał/a: | | Oczko madiza16, Jest z niebieskiej foli |
Bardzo możliwe , nie przyszło mi to do gowy
vivit - 2006-12-07, 23:24
Woww nie zły kawał roboty odwaliłeś...oczko już ładnie funkcjonuje....echh gdziesz tak moje będzie wyglądało..
samuraj - 2006-12-08, 06:53
brawo super wyglada to oczko bardzo mi sie podoba
castleman - 2006-12-08, 16:27
bardzo ładne oczko
k i e d y ta w i o s n a i l a t o nadejdzie?
madiza16 - 2006-12-08, 22:08
| AurorA napisał/a: | | jakja napisał/a: | | Te figurki z lodu to działanie napowietrzacza? A całość cudowna... |
Tez jestem ciekaw jak powstały te lodowe figrki - wygladają naprawde ciekawie. |
przytkał sięlekko przewód powietrzny i oczko zamarzło. Jak przewód puścił to powietrze zrobiło mały otwór , pompka ledwo pchała przez zamarznięty wężyk i powietrze pomały tloczyło się do wody. Jak bąble strzelały zamarzały na brzegach i tak coraz wyzej Jak byście zobaczyli kotke , co wyprawiał przy tym, jak próbowała złapać powietrze Zabawa przednia.
co do koloru wody , tak jak napsal Zik, po gruntownym czyszczenu oczka, świeża woda.
Pzdr.
Donvitow - 2006-12-09, 14:41
Cześć. Witamy. Fajne oczko i jego otoczenie. Rybki niemałe.
Pozdrawiam Kajetan
madiza16 - 2007-05-25, 18:04
Witam,
na poniższym zdjęciu wygląd oczka 15 kwietnia, dalej bez zmian
na pozostałych woda w wiadrze, ma taki kolor kiedy wypływa z filtra wstępnego i odczyn 9PH, następnie tę wodę wlewam do wiadra z torfem 3,5 -4,5PH , po przepłukaniu ma 5PH, i ładny złotawy kolor. Jak zakupię z 3 worki tego torfu to wyląduje w oczku i w filtrze, oraz podmiana wody; częściowa oczywiście. Zobaczymy jakie o da efekty. Woda z kranu ma 7PH.
madiza16 - 2007-05-25, 18:14
A to król oczka KAROL zdjęcie z zeszłego roku. Jesiotr-zyka już nie ma wsiąkł
I płotka po kilkumiesiącach jedzenia karmy wybarwiającej.
JAREK G - 2007-05-25, 21:23
Jesiotr lubi pływać na dnie także przy takiej wodzie nie masz szans żeby go zobaczyć , a ta ryba którą trzymasz w ręku ( trochę słabo widać ) ale moim zdaniem to orfa
jakja - 2007-05-25, 21:46
też mi na orfę / jazia wygląda...
madiza16 - 2007-05-25, 22:19
nigdy nie kupowalem , ani nie dostałem. Wpuściłem kilka płotek z jeziora i przy czyszczeniu w zeszłym roku je wyciągnełem i do sadzawki niedaleko trafiły. Ale już ich tam nie widać. Co do jesiotra to przy czyszczeniu go nie znalazłem .
AurorA - 2007-05-25, 22:43
Karol prezentuje się okazale. Piękna tez fotka jesiotra, pozwolę ją sobie wykorzystać w poradniku jak znajdę czas na aktualizację a z tym krucho.
madiza16 - 2007-07-02, 19:28
Witam po długiej przerwie. Awaria kompa i w dużej mierze brak czasu
Zrobiłem jakiś czas temu , po przeczytaniu pomysłu Killera napowietrzacze z wentylatorów.
Jeden na rurze doprowadzającej wodę z filtra wstępnego do dużego, a drugi w środku rury odprowadzającej wodę z filtrów do oczka. Spisują się nieźle )
http://www.fotosik.pl/pok...b857517efb.html
http://www.fotosik.pl/pok...5aafa1b827.html
Mam nadzieję, że pomogą, bo woda w oczku dalej nieprzejrzysta. Ale zmieniła kolor z mocno zielonego na ciemnawy.
killer1558 - 2007-07-02, 20:09
| madiza16 napisał/a: | | Witam po długiej przerwie. Awaria kompa |
to masz przynajmniej wentylatorki
samuraj - 2007-07-02, 22:44
jak komputer miał nie nawalić skoro wentylatorki z kompa wylądowały w filtrze
to się nazywa Oczkomaniak przez wielkie "O"
madiza16 - 2010-12-07, 23:47
zbierałem się, zbierałem i w końcu zebrałem, by opisać swój zmodyfikowany filtr
| samuraj napisał/a: | jak komputer miał nie nawalić skoro wentylatorki z kompa wylądowały w filtrze
|
wentylatory padły bo zardzewiała im ośka
Posiadam beczkę 60 i 120 litrów. ta mniejsza robi za filtr wstępny, wąż peszla na dole i karamzyt oddzielone to matą kokosową. zasilane z góry dwoma pompami. jedna z nad dna oczka, a druga ze skimmera. w dużej beczce również na dole warstwa peszla, nad nią karamzyt, i zeolit poodzielany matą kokosową. Woda z mniejszej beczki wpada na kosz w którym umieściłem torf od Aurory. Dodatkowo w mniejszej jest zainstalowany napowietrzacz. Obie beczki posiadają wtopione rurki przelewowe, jak by się COŚ miało przytkać.
Część wody leci na kaskadę , a część rurami pod ziemią w najdalszą część oczka.
Na rurach zasilających filtr mam zainstalowane rajstopy , niech wyłapują większe syfy
Po tych przeróbkach w tym roku, miałem w końcu czystą, przejrzystą do dna (1,2m) wodę.
Moim zdaniem to torf i napowietrzanie w filtrze przyczyniły się do takiej sytuacji.
A co wy o tym sądzicie ?
filtr wstępny
filtr w trakcie pracy
całość
duża beczka
Uploaded with ImageShack.us
a tu dużą i kosz z torfem
i kilka zdjęć wody
zuzi10 - 2010-12-08, 13:21
Moim zdaniem potrzeba Ci bezwzględnie w oczku roślin pływających, lub takich które ze strefy płytkiej wypuszczają pędy w stronę wody. Bo czysta woda w oczku ma to do siebie,że obnaża wszystkie sztuczności w oczku, a więc doniczki, kable itp.co niestety nie dodaje uroku oczku. Ja bym wywaliła te wszystkie donice, powkładała dużych kamieni na półkach i posadziła między nimi rośliny w rajstopach damskich. Za rok korzenie tak pięknie wszystko poprzerastają,że będzie to sprawiać wrażenie naturalności. Tak posadzone rośliny będziesz mógł poumieszczać bliżej brzegów co w przyszłości zasłoni Ci tę folię. A jeszcze jedna moja uwaga. Ja tę niebieską folię zasłoniłabym czarną włókniną, taka jak kupuje się na skalniaki(ale nie tą sztuczną, tylko taki materiał typu fizelina) z tych troszkę grubszych. Ona ma takie maleńkie dziureczki, a więc jest przepuszczalna dla wody. Taki pas tej włókniny ułożyłabym wokół oczka pod kamienie,( koszt nie taki duży, , bo metr bieżący w zależności od szerokości dosłownie kilka złotych) a od strony oczka,żeby nie pływała poprzyciskała bym właśnie roślinami sadzonymi w podłożu umieszczonym w kieszeniach, pojemnikach , obojętnie jak to nazwać,zrobionych z damskich rajstop. W takiej włókninie bardzo fajnie się ukorzeniają tez rośliny płożące. Zobaczysz,jeśli to zrobisz wiosną to już w lecie będziesz miał ładnie obrośnięte oczko i żadnych prześwitów niebieskiej foli, która niestety bardziej się nadaje do basenu niż udającego naturalny zbiornik oczka
leszek50-57 - 2010-12-08, 14:41
madiza 16 napisał/a: Moim zdaniem to torf i napowietrzanie w filtrze przyczyniły się do takiej sytuacji.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Na pewno to ci pomogło w oczyszczeniu wody,ale pamiętaj torf w filtrze
nie powinien być dłużej niż 14 dni,bo może ci gnić i zmienić parametry wody
poz.Leszek
--------------
madiza16 - 2010-12-22, 07:46
| leszek50-57 napisał/a: | ale pamiętaj torf w filtrze
nie powinien być dłużej niż 14 dni,bo może ci gnić i zmienić parametry wody
-------------- |
wiem wiem ja wymieniałem torf co 3 tygodnie, a parametry wody miałem parametry :
NO3 - 0, NO2 - 0, GH - >7d, KH - 6d, pH - 7,2 , mierzone Easy Testem JBL 5 w jednym .
Rośliny na wiosnę wszystkie przesadzałem i zostały przerzedzone, może dlatego ich mało, dodatkowo na doniczkach przyczepiłem siatki , tak by ryby nie wypłukiwały ziemi z roślin, co do tej pory miało miejsce , ale systematycznie będę dokupywał roślinek , jak i pozyskiwał z pobliskiego jeziora więc sytuacja w przyszłym roku z roślinnością napewno się poprawi .
Pzdr.
|
|