Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Zandera - pierwsze urodziny

zander88 - 2006-09-17, 23:49
Temat postu: Oczko Zandera - pierwsze urodziny
Witajcie
Nazywam się Kamil i mieszkam na Warszawskim Targówku.
13 września ubiegłego roku nalałem wody do dołu wyłożonego folią. Wraz z czasem "dół" tem mogłem coraz bardziej nazywać szlachetną nazwą oczka wodnego.
Samo kopanie było sprawą dość trudną ponieważ w tym miejscu przez ostatnie 30 lat stał drewiany budynek gospodarczy o długości 20m. Wiedziałem, że po rozbiórce będę miał kawał gołego palcu, który jakoś trzeba będzie zagospodarować. Klamka zapadła - w tym miejscu urządze sobie oczko wodne. Przebicie się przez wierzchnią warstwe ziemi było trudne, piach był zmieszany z zastygłą smołą, olejem oraz masą drobnych śmieci.

Fot 1. Drugi dzień kopania 9. września 2005 W tle widać resztki szopy oraż kanał do naprawy samochodów, z którego mam zamiar w przyszłości urządzić drugie oczko.

Fot 2. Robi się już kawałek dołu :) W najgłębszym miejscu 115cm

Fot 3. 13. września. I zaczyna się nalewanko, folia ma 6m szerokośći i 8m długośći, o ile dobrze pamiętam.

Fot 4. 14. września. Piersze próby zagospodarowania brzegu, chyba nie zbyt trafione. Te płyty odniosłem już następnego dnia.

Fot 5. A to 2 pażdziernik. Nazwoziłem parę taczek kamieni z innych częsci ogródka, trochę drewna zostało z sierpniowej wichury. Pierwsze rośliny pozyskane z Narwii.

Fot 6. Połowa pażdziernika . Dokupiłem parę roślin Zaczyna robić się jesiennie. Dobrze, że mam sitko do wyławiania liści.

Fot 7. 19 listopad. Kolejne nasadzenia. W tym roku musi starczyć.

Fot 8. Byle do wiosny...

Fot 9. No i upragniona wiosna. Koniec kwietnia 06' Zbudowałem kaskadę i kupiłem pompę. Kwitną tulipany i kaczeńce.

Fot 10. 20 maj. Kwitną bzy, z prawej strony posadziłem kępę dzikich irysów wraz z innymi gatunkami bagiennymi. Kupiłem lilię wodną.

Fot 11. Inne ujęcie z 20 maja

Fot 12. Początek czerwca. Mam już dwie lilie wodne, wkrótce zakwitają. Kupiłem 5 karasi ozdobnych.

Fot 13. 13 wrzesnia 2006. Jak to się wszystko rozrosło! Szkoda, że nie mam zdjęć pięknie kwitnącej w sierpniu krawnicy (lewy brzeg oczka)

Fot 14. Druga foteczka. Teraz moje stado rybek zwiększyło się z 5 do 30 sztuk! Nie sądziłem, że aż tyle rybek przetrwa. Większość jest pięknie kolorowa, mają teraz długość około 6cm.

Dzięki portalowi za wiele cennych informacji oraz rad.
Pozdrawiam
Kamil

killer1558 - 2006-09-18, 00:03

naprawde ładnie to wyglada podobają mi sie te konary nad oczkiem i woda widzę czyściutka :brawo: za rok to pewnie znowu nie poznasz swojego oczka :P tak trzymaj
Ernest - 2006-09-18, 03:24

Bardzo dobry pomysł z tymi konarami i pniakami.Podoba mi się :brawo:
castleman - 2006-09-18, 06:53

:brawo:
doczekaliśmy sie Twojej galerii :D
mnie się też podoba, bardzo ciekawie obserwuje sie poszczególne pory roku
najepsze jest zdjęcie nr 10, kiedy śmieci zza płota zniknęły :)
ja bym jeszcze na plot wrzucił jakieś pnącze (albo kilka, trójklapowca, wiciokrzewa, jest jeszcze wiele do wyboru, skocz tylko na giełde kwiatową).

pozdrawiam Castleman

vivit - 2006-09-18, 09:01

Bardzo ładne oczko....a swoją drogą też szukam konarów.. :D :peace:
AurorA - 2006-09-18, 11:41

Fajnie to wyglada na tej serii zdjęć - widać jak teren się zmienia nie do poznania.
Zrobiłeś naprawdę uroczy zakątek. :brawo:

Kr4x - 2006-09-18, 13:02

Mógłbyś pomyśleć o jakiś drzewach np. sumak - bardzo ładnie wygląda. :P
zander88 - 2006-09-18, 15:04

Dzięki za komentarze. Miło, mi że doceniliście mój wysiłek.
Castleman, ma siatce rośnie ładnie winobluszcz pięciolistny oraz winorośl.
Kr4x Fakt, sumak to piękne drzewo, mam już w ogródku kilka sztuk, ale dzięki za radę, może dosadzę je za siatką.

Betty13 - 2006-09-18, 17:53

Kawał dobrej roboty :brawo:
zander88 - 2006-09-20, 16:13
Temat postu: moje rośliny
W ramach uzupełnienia opisu oczka pochwalę się gatunkami roślin które mam w oczku i tuż brzy brzegu :

Hiacynt wodny
Osoka aloesowata
Żaciściek pływający
Lilia wodna (nie wiem jaka odmiana)
Grążel żółty
Rdestnica pływająca
Rdestnica kędzierzawa
Moczarka kanadyjska
Rogatek sztywny
Przęstka pospolita
Strzałka wodna
Łączeń baldaszkowaty
Jeżogłówka gałęziasta
Pałka wodna
Krwawnica pospolita
Irysy wosne
Mięta nadwodna
Niezapominajka błotna
Żabieniec babka wodna
Pałka szerokolistna
Oczeret jeziorowy
Trzcina pospolita
Kaczeńce
Tatarak zwyczajny
Turzyce
Tojeść Kropkowwna
Rzęsa wodna
Rdest ziemnowodny

Nawet nie miałem pojęcia, że mam aż tyle gatunków :)

ogrodnik - 2006-09-23, 09:01

pięęęęękna kompozycja! i fajnie te lilaki wyglądają nad oczkiem :soczek:
zander88 - 2006-10-02, 13:22
Temat postu: oczko zandera - update
Dorzucę jeszcze kilka fotek mojego jeziorka z 29 września :)

castleman - 2006-10-11, 17:26

Milutko nad tym Twoim oczkiem :) , ale czuje się jesień.
Nie masz problemów z liśćmi? Ja na ten przykład zakupiłem siatke u Aurory i raczej jestem zadowolony (nawiasem mogłaby mieć mnijsze oczka :P ).

zander88 - 2006-10-13, 10:07

Castleman, w zeszłym roku radziłem sobie plastikowymi grabkami i sitkiem. Po jednej mrożnej nocy miałem na powierzchni tyle liści, że nie było wody widać. Starałem się jak najdokładniej je powyławiać, ale cześć została. Radziełem sobie z nimi także jak tylko lody puśćiły. Teraz, gdy mam tyle ryb, wolałbym żeby lisćie nie pospadały do wody. W zimę będzie gniło i boję się że ryby tego nie wytrzymają. Mam zamiar kupić siatkę jaką używanją sadownicy przed ptakami. W znajomym wiejskim sklepie arkusz 4 na 5 m kosztuje chyba 20zeta.
Pozdro
PS. dzięki za komplement :)

zander88 - 2006-10-15, 11:49

Kupiłem właśnie siatkę nad wodę 4x5 m. Niby jest to siatka do ochrony drzew przed ptakami, ale myślę że spełni swoją rolę. Kosztowała 17zl. Podobna siatka tylko, że z ciut grubszych nici i z nazwą "do oczka wodnego" kosztowała 50zł.
AurorA - 2006-10-15, 16:07

Siatki do oczka są droższe, bo są wyplatane z podwójnej żyłki (zobacz zdjęcie -to na dole) http://www.sklep.oczkowod...iw-lisciom.html - daje to podwójną trwałość - siatka przeciw ptakom szybciej się zniszczy. U mnie siatki są po cenach producenta i jest na nie duże zapotrzebowanie - prawdę mówiąc niektórych rozmiarów już nie mam i nie będę miał w tym roku, bo zarówno hurtownia jak i producent ich nie mają. :x
zander88 - 2006-10-15, 20:03

AurorA, wiem że ta moja to prowizora, bliżej pierwszego rozejrzę się może po Twoim sklepiku za siatkami. Dobre masz ceny :)
jakja - 2006-10-17, 15:36

:brawo: Zander: gratuluje świetnego pomysłu z konarami i pniakami. Właśnie się zastanawiałem, co zrobić z takim jednym karczem, który w starym oczku był zanurzony w wodzie. Teraz umieszczę go na brzegu. Zawsze to jakieś urozmaicenie mojej dziewicy :-) A z siatka przeciw ptakom: sam stosuję taką, tylko trzeba uciekać przed lodem, bo ten ją zniszczy. Gratuluję serdecznie.
zander88 - 2006-10-23, 16:34

Jakja, dzięki za dobre słowo :soczek:
zander88 - 2006-10-29, 20:42
Temat postu: Nowe Foty - wczorajsze
Witam ponownie. Dzisiejsza aura w moim ogrodzie (wichura oraz nadchodzący przymrozek) skłaniają mnie do pokazania ostanich tegorocznych kolorowych okolic oczka. Przyjdzie w nocy mróz, spadną liśćie i szlag trafi kwiatki :( No, ale i tak dość długo udało się im przetrwać. W zeszłym roku pomarzło wszystko około połowy października. Fotki wykonałem wczoraj (28. X)

Fot. 1 - siatka rozpięta nad oczkiem sprawdza się. Na pierwszym planie sitko kupione w dalekim kraju za 1 euro.

Fot. 2. - nie sądziłem, że roślinność bagienna tez się potrafi ładnie wybarwiac na jesień.

Fot 3.. - nietypowa fotka oczka z dachu mojego domu

Ernest - 2006-10-29, 21:21

Powycinaj wszystkie żołknące łodygi i zabezpiecz trawę pampasową a jak przezimuje to Ci się odwdzięczy jeszcze piękniejszym zakwitem w przyszłym roku.O tej porze roku są ciekawe kolory
JAREK G - 2006-10-29, 23:05

Piękne kolory jesieni, jak by nie ta siatka to miałbyś trochę roboty tym sitkiem za 1€ :D
Lapino - 2006-10-30, 13:12

No prosze i jesienia oczko moze ladnie wygladac. Ja na szczescie pozbylem sie przed jesienia ostatniego drzewa obok oczka i nie mam takich problemow z lisciami (taka siatka to faktycznie fajna sprawa). Te liscie napawaja mnie taka nostalgia ze to niestety juz prawie koniec podziwiania oczka w tym roku ale za to juz czekam na wiosne i widok budzacej sie natury. Pozdrawiam wszystkich i oby do roztopow :D
zander88 - 2006-10-31, 21:41

Ernest, zeszłej zimy udało już mi się pampasa przeziomować. Jak będą większe mrozy obsypię go kopczykiem z kompostu.
castleman - 2006-11-05, 01:09

Ciekawe masz pomysły z tą siatką... w wodzie no no, ja mam na drzewach
a ryby się w nią nie wplątują?
nie boisz się że zamarznie i zniszczy się?
Poza tym jesień milutka przy oczku, teraz to już chyba zimka :)

zander88 - 2006-11-09, 16:39

Castleman, już raz był lód na powierzchni ale siatki nic nie uszkodziło, na szczęscie. Mam zamiar ją zdjąć jak spadną ostanie liśćie z wierzby mandżurskiej, a ta nadal zielona jak w maju. Rybki się nie wplątują, tylko jedna tegoroczna wpłynęła na siatkę i leżała na boku bidula. Złapałem ją w sitko i puściłem z powrotem. podusmowujac siatka bardzo się sprawdza.
zander88 - 2006-11-09, 16:57

Miałem zachować w moim wątku porządek chronologiczny, ale
zima nadciąga, miło powspominać jak nad oczkiem było jeszcze kolorowo...
Koniec września.

Połowa października

Byle do wiosny.

JAREK G - 2006-11-09, 17:44

zander88 napisał/a:
Miałem zachować w moim wątku porządek chronologiczny

Kolejności chronologicznej nie zachowałeś :P , ale koniec września i poczatek pażdziernika po prostu piękny :)

ZiK - 2006-11-09, 22:32

Bardzo ładnie prezentuje się Twoje oczko jesienią. :brawo:
:)

castleman - 2006-11-12, 14:45

Kaskada na na trzecim zdjęciu zarombiście wygląda :brawo: ,
musze na wiosne pomyśleć o mojej :peace:

Donvitow - 2006-11-13, 18:00

Oczko śliczne i stanowi uzupełnienie ładnej reszty. Nie jestem przekonany do siatki w wodzie U mnie rybki podpływają do powierzchni. Czasem dostaną trochę płatków tetry a przez siatkę nie uda im się. Jak zrobisz namiot z niej to moży będzie gorzej wygladało 2-3 tygodnie ale u ciebie i tak liście leżą w wodzie i co chwilę -chyba musisz je wyciągać. A u mnie zwiewa je wiatr. Zawstydzacie mnie zagospodarowaniem oka w takim tempie. Szkoda że dopuiero teraz odkryłem to forum. Wiosną biorę się do prac polowych wokółoczkowych
Gratuluję Kajetan

zander88 - 2006-11-20, 19:41

Dzięki za kompementy. Mam jeszcze dużo do zrobienia przy oczku. Dopiero teraz wierzba mandżurska zmieniła kolor liści na zółty, a naokoło już od dawno łyso. Polecam wierzbę, rośnie szybko i długo jest zielona i w zimie ma ozdobne gałęzie.
zander88 - 2006-11-20, 19:55

Oto fotka z 16. listopada 2006r
Wierzby nadal zielone a berberys niesamowicie pieknie się wybarwił. Z przodu dosadziłem tawułę.

AurorA - 2006-11-20, 20:06

zander88 napisał/a:
berberys niesamowicie pieknie się wybarwił. Z przodu dosadziłem tawułę.

Berberys faktycznie klasa :) U mnie też ładnie się przebarwił, piękna jest tez irga.

Jaka to tawuła, bo wyglada mi na Tawułkę?

zander88 - 2006-11-20, 21:23

AuRora, chyba się pomyliłem :oops: to jest tawułka.
Donvitow - 2006-11-21, 10:31

Ta fotka super. Kolory jesieni. Jak tak ustawiasz roślinki by o każdej porze roku było ładnie to polecamna zimę trzmieliny/ biało zielone,żółto zielone oróżnych wielkościach i ktojach liści / i koniecznie ostrokrzew.
Pozdrawiam Kajetan.

zander88 - 2006-11-23, 13:26
Temat postu: fotki 22 XI
Fotka wykonana 10 minut temu.
Ładnie przebarwiają się wierzby mandżurskie.

ZiK - 2006-11-23, 13:30

No bardzo ładnie wygląda. :D
Uważaj na siatkę bo widzę ,że jest zatopiona w wodzie jak przyjdzie mróz to już jej nie wyciągniesz i ryby mogą się wplatać.

jakja - 2006-11-23, 14:24

świetna ta lampa na 1-wszym planie. Kupiona czy własna konstr? Muszę sobie coś zrobić, a kasy na zakupy brak... (2-ch studentów na utrzymaniu :( )
JAREK G - 2006-11-23, 19:38

U Ciebie zander88, to widzę zawsze świeci słońce :P a umnie pochmurno i mży :(
zander88 - 2006-11-24, 00:17

Zik , dzięki siatkę wyciągne. póki co wierzba bardzo śmieci i siata jest jeszcze potrzebna
Jakja Lampa jest kupna, fajna cena - 30zł za sztukę. Kupiłem już 3 , ale nie mam kiedy ich zainstalować-brak czasu. Tu na zdjęciu to tylko przymiarka
JAREK G , to pozory, też pochurno :(

Donvitow - 2006-11-24, 09:24

zander88 napisał/a:
Zik , dzięki siatkę wyciągne. póki co wierzba bardzo śmieci i siata jest jeszcze potrzebna :(

Nie ściągaj jak śmieci tylko po obu stronach oczka wbij dwa pręty i 20 cm powyżej boczków na środku siatki przeciągnij linkę albo drut. Siatka się uniesie/tropik namiotu/ a te Twoje mocowania to jakby śledzie. A wiatr zdmuchuje sam liście. Siatka nie zamarznie i rybkom nic nie grozi. A zielonej linki czy zielonego drutu od płotu praktycznie nie widać i to niewiele pogarsza aktualny widok. Szkoda że mam problemy z fotkami. Ale jak mi się uda postaram się zademonstować jak to u mnie wygląda.
Pozdrawiam Kajetan.

Mazur - 2006-11-24, 15:40

A nie prościej tą siatkę narzucić na drzewko ? blisko jest płot jest gdzie zaczepić a od strony oczka siatka może opadać do ziemi. Ta siatka i tak nie przykrywa całego oczka.
zander88 - 2006-11-25, 22:53

Roman, pomysł bardzo dobry, ale już nie warto w tym roku nic zmieniac. Pod to drzewko nie da się podejść. Z jednej strony woda z drugiej siatka, a za siatką dół 1,40m
zander88 - 2007-01-28, 21:01

Witam po dłuzszej nieobecności.
Niektórzy tracili, że zima nadejdzie aż....
Wczorajsze fotki

To druga zima mojego oczka