| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Pawła
Pawlosma - 2011-08-19, 09:19 Temat postu: oczko Pawła Witam
Przedstawię moje oczko wodne ok. 3000 L.
Jest to jedno z 2 , to jest stare (ma 3-4 lata) .
Teraz mam nowe - wybetonowane .
Ryby: Karasie ozdobne , zwykłe karaski , karpiki .
Rośliny : lilia wodna , oczeret .
Nad oczkiem mnóstwo różnych .
Adalbert - 2011-08-19, 09:38
Nie wygląda mi ono na 3000 l, no chyba że ma pionowe ściany i jest głębokie na jakieś 1,5 m. Taka trochę większa wanna
Mówiąc oględnie - pokaż może lepiej to wybetonowane (?)
Bez urazy
Pawlosma - 2011-08-19, 10:26
Niestety , nie miałem czasu by zadbać profesjonalnie o nie.
Teraz popracuję nad 2000L betonowym , tam będą pływać szubunkiny .
PS. oczko z foty ma głębokość 1,2 na całym dnie
Rybki przezimowały ładnie , 2 razy się rozmnożyły.
duzers - 2011-08-19, 11:13
Witaj.Paweł poszedłeś trochę na łatwiznę albo Ci nie zależało zbytnio.Mam nadzieje że trochę poczytasz i poprawisz to oczko.
AurorA - 2011-08-19, 11:39
Ja bym pomalował te kamienie na szmaragdowo, bo troszkę gryzą się z folia i to razi.
Return to blue lagoon.
Gosik - 2011-08-19, 13:03
| Pawlosma napisał/a: |
oczko z foty ma głębokość 1,2 na całym dnie |
Czy to znaczy, że w ogóle nie ma półek? Poza tym ten lazur powala na kolana-domaluj jak poradził Arek kamienie i będzie jak w bajce.
melek - 2011-08-19, 13:39
Eee, jaja sobie robicie. To można zmienić w kilka h. Folii masz bardzo dużo zawiniętej na tym wale, wystarczy maksymalnie podkopać, tak aby maskujące ją kamienie były do połowy w wodzie. Może na całym obwodzie oczka da się zrobić wąską półką na ok. 10cm? Materiału wydaję się być naprawdę dużo. Spróbuj bo to może być fajne oczko.
Aznar33 - 2011-08-19, 13:43
Szczerze mówiąc, to to oczko wygląda na 1m3 z małym hakiem.
Pod względem estetycznym - zgroza.
Filtra nie widać, roślin jak na lekarstwo... jak oczyszczasz wodę?
Wrzuć choć projekt tego betonowego.
Vanka - 2011-08-19, 16:01
Pawlosma, nie odbierz źle naszych postów, ale.. czy to jest jakiś żart? Czy Ty może obejrzałeś choć kilka naszych oczek?? Mam wrażenie, że wpadłeś na forum i pomyślałeś "ooo to i ja się pochwalę", albo jesteś uczestnikiem jakiegoś forum ogrodniczego i tam Cie nachwalili, że super
To co napiszę (a wierz mi rzadko to robię) aż mi nie chce wejść na klawiaturę, ale to jest tragedia , a nie oczko. Nie przedstawia w tej chwili żadnych walorów estetycznych.
Melek dobrze Ci radzi, podkop ziemię z każdej strony i uzyskasz miejsce na strefę bagienną. Jeśli nie kręcą Cie inne rośliny(bo tak odbieram brak większej gamy roślinności) i nie zamierzasz nic sadzić po bokach to może daruj sobie ten oczeret i zainwestuj w więcej odmian lilii wodnych. Oczko nabierze charakteru, a Ty nie będziesz się miał czego wstydzić.
na rozgrzewkę i życzę powodzenia w pracach upiększających.
JAREK G - 2011-08-19, 16:30
Pawlosma, dobrze ze tu trafiłeś będziesz miał jakiś porównanie i może to nowe oczko betonowe zrobisz trochę bardziej przyjazne dla oka
leszek50-57 - 2011-08-19, 17:25
Paweł,muszę Ci powiedzieć ,że bardzo brzydko wygląda twoje oczko z tą folią
po patrz jak na naszym forum wyglądają oczka jak mają pochowana folię na brzegach
no jak będziesz robił oczko z betonu to pomyśl o brzegach oczka jak ich upiększyć
jestem twoim ziomalem,możesz się ze mną z kontaktować na pw.to mogę ci pomóc
lub dokładnie przeczytaj forum,będzie okej
poz.Leszek
------------
Pawlosma - 2011-08-19, 18:14
Jest jedna półka z prawej strony , tam jest oczeret .
Kamieni nie chciało mi się wozić , więc widać folię.
Były wkopania w ziemię folii i wysypania w koło kamykami małymi ,
ale miałem sporo pracy , mało czasu.
Nowe będzie bardziej naturalne
Bartosz_n - 2011-08-20, 09:56
| Cytat: | | Nowe będzie bardziej naturalne |
Ale jeśli posłuchasz rad użytkowników tego forum to i te oczko będzie wyglądało dużo bardziej naturalnie. A póki co czekamy na zdjęcia tego drugiego oczka.
Damiano - 2011-08-20, 11:01
moje oczko też nie miało półek i wyglądało z tą folią jak twoje ale podebrałem ziemi i teraz w miarę wygląda
elfikp - 2011-08-20, 15:06
Trochę weny twórczej...i te oczko nie będzie się aż tak wyróżniało od reszty.
Wystarczało by zrobić pułki pod rośliny i zamaskować folie a już oczko nabierze innego wyglądu.
Gosik - 2011-08-20, 17:27
| Pawlosma napisał/a: | | Kamieni nie chciało mi się wozić , więc widać folię. |
Nie w tym rzecz-tu nie da się zasypać kamieniami, bo wszystkie zjadą Ci do oczka. Tu musisz podkopać półki ( taka litera L , tylko odwrócona ogonkiem w lewo, abyś mógł położyć na niej kamień, częściowo zanurzony w wodzie), za kamieniem podnosisz folię pionowo i zasłaniasz od tyłu też kamieniem. Taki wał jak masz teraz-jest nie do zasłonięcia.
AurorA - 2011-08-21, 00:51
| Gosik napisał/a: | | taka litera L , tylko odwrócona ogonkiem w lewo, |
Gosik, a po co ty chcesz odwracać ten ogonek, spójrz na przeciwległy brzeg.
123mielony - 2011-08-21, 07:50 Temat postu: Re: oczko Pawła
| Pawlosma napisał/a: | Witam
Obrazek |
Pawlosma bez obrazy ale to oczko przypomina mi niestety nagrobek ze zmarłą babcią.
Pawlosma - 2011-08-21, 07:58
| elfikp napisał/a: | Trochę weny twórczej...i te oczko nie będzie się aż tak wyróżniało od reszty.
Wystarczało by zrobić pułki pod rośliny i zamaskować folie a już oczko nabierze innego wyglądu. |
Półka jest ... stoi oczeret .
Vanka - 2011-08-21, 09:01
| Pawlosma napisał/a: | | elfikp napisał/a: | Trochę weny twórczej...i te oczko nie będzie się aż tak wyróżniało od reszty.
Wystarczało by zrobić półki pod rośliny i zamaskować folie a już oczko nabierze innego wyglądu. |
Półka jest ... stoi oczeret . |
Ty albo nic nie rozumiesz, albo naprawdę sobie z nas żartujesz.
Gosik - 2011-08-21, 19:59
| AurorA napisał/a: | | Gosik napisał/a: | | taka litera L , tylko odwrócona ogonkiem w lewo, |
Gosik, a po co ty chcesz odwracać ten ogonek, spójrz na przeciwległy brzeg. |
Hi hi hi-masz rację, jam leworęczna, dlatego spostrzegam wszystko na opak
neron87 - 2011-08-21, 21:44
Powiem ci tak. Nie lubię krytykować nikogo nawet jak mi się nie podoba to zawsze powiem że można to zmienić itp... Ale szczerze mówiąc u ciebie to jest Dramat... Nie dość że foremne oczko czego nie lubię to jeszcze do naturalnego oczka nie ma nawet 1% podobieństwa. Widziałem już kilka oczek i uwierz mi że na twoim nie postałbym nawet 2 min... Podsumowując Słaba Mizerna Praca... Ja też pracuję ale jeśli już decydujesz się na oczko to nie zaczynaj roboty od strony...
aquarius - 2011-08-22, 10:25
Kolego, ja tak jak moi przedmówcy nie lubię pisać rzeczy niemiłych, ale stare zbiorniki przeciwpożarowe w zapomnianej przez Boga wiosce mają więcej uroku aniżeli twoja wanna czy cokolwiek to jest. A odpowiedzi typu | Cytat: | | Kamieni nie chciało mi się wozić , więc widać folię | zostawiam bez komentarza. Zgroza. I nie dziwię się, że nasz kraj schodzi na psy skoro są ludzie (i pewnie nie mało) z takim podejściem bylejakości jak Ty. I nie obraź się, ale sam wystawiłeś się na atak prezentując to "coś" i odpowiadając w taki nonszalancki sposób. Pozdrawiam
elfikp - 2011-08-22, 18:46
Jeśli są tam półki to zrób z nich użytek. Rośliny dodają bardzo dużo uroku oczkom wodnym.
Twoje oczko wygląda jak wygląda, ale jeszcze można wszystko zmienić.
Na forum masz bardzo dużo oczek wodnych które mogą posłużyć ci za wzór.
ppp - 2011-08-22, 20:54
| Pawlosma napisał/a: | Witam
Obrazek |
Naprawdę udana parodia oczek wodnych, oraz oczkomaniaków i ich ogrodów, którymi lubią się chwalić.
Dobrze Ci to wyszło
Pawlosma - 2011-08-23, 08:53
| ppp napisał/a: | | Pawlosma napisał/a: | Witam
Obrazek |
Naprawdę udana parodia oczek wodnych, oraz oczkomaniaków i ich ogrodów, którymi lubią się chwalić.
Dobrze Ci to wyszło |
Parodią są wszyscy co piszą w tym temacie ...
Oczko jest nie dla mnie , dla dziecka .
Mi jest nie potrzebne , aczkolwiek na nowej działce będzie porządne .
Piotrek.P. - 2011-08-23, 08:55
Mi jest nie potrzebne , aczkolwiek na nowej działce będzie porządne . |
Osobiście miał bym koszmary na miejscu "dziecka" . Co rozumiesz przez słowo "porządne" ?
Aznar33 - 2011-08-23, 08:59
Parodią są wszyscy
|
Nie używaj słów, znaczenia których nie rozumiesz.
...pomijając już fakt, że starasz się obrazić tych, którzy chcieli Ci pomóc.
| Cytat: | | na nowej działce będzie porządne . |
Ponownie proszę o projekt tego nowego oczka. Może dzięki temu uda Ci się uniknąć błędów, które popełniłeś przy budowie oczka, które już istnieje.
aquarius - 2011-08-23, 09:20
| Pawlosma napisał/a: | | Oczko jest nie dla mnie , dla dziecka . |
To tym bardziej powinieneś przyłożyć się do roboty.
| Cytat: | | Parodią są wszyscy co piszą w tym temacie ... |
Cóż, a to nie Ty założyłeś ten temat?
ppp - 2011-08-23, 10:24
|
Ciekawe... , pionowa ściana o głębokości 1,2m. Czy to jest oczko dla dziecka?
melek - 2011-08-23, 22:04
| ppp napisał/a: | | Ciekawe... , pionowa ściana o głębokości 1,2m. Czy to jest oczko dla dziecka? |
Nie widzę, Piotr, powodów dlaczego miałbyś się dziwić. Z logicznego punktu widzenia, gdy dziecka wpadnie do wody nie skręci sobie karku. Bardzo dobre rozwiązanie.
Damiano - 2011-08-24, 11:38
czepiacie się może kiedyś przebuduje oczko
RaFi;] - 2011-08-24, 13:06
Według mnie,wcale dużo roboty tam nie ma.Jeden dzień i po krzyku.Naprawdę wielu ludzi z tego forum tak zaczynało,a oczka później za pomocą forumowiczów przeobrażały się w niesamowicie piękne skrawki natury.Więc łopata w łapę i do roboty.
Pawlosma - 2011-08-24, 14:28
Oto nowe , już bardziej przemyślane oczko ... ok. 4tys. litrów .
Znajduje się ono na nowej działce .
Było "wybetonowane" , ale już sie rozlatywało .
Konstrukcja została odrestaurowana , zalana , dojrzewa i czeka na ryby.
Będzie zrobiony ładny skalny ogród oraz posadzimy wiele kwiatów na około oczka.
Do wody przyjdą 2 lilie wodne i wspomniany już oczeret .
teraz coś pływa , dostałem od znajomego . Ale co to ?Postaram się o fotę to podpowiecie
Zamieszkają tam karasie ozdobne i shubunkiny .
Doradźcie co będzie fajnie wyglądać , oczyszczać wodę biologicznie i nie gnić przez zimę - roślina ?
AurorA - 2011-08-24, 14:32
No to wygląda całkiem , całkiem. Dawałeś jakieś zbrojenie?
Pawlosma - 2011-08-24, 14:37
Ja osobiście nie dawałem , ale być może jest.
Miałem w sumie małe pole do popisu , bo było zrobione a nie chciałem rozwalać tylko odnowić .
AurorA - 2011-08-24, 17:28
Bez z brojenia po zimie zapewne znów się rozleci.
Adalbert - 2011-08-24, 17:50
O! I to jest materiał na ciekawe oczko
| Cytat: | Doradźcie co będzie fajnie wyglądać , oczyszczać wodę biologicznie i nie gnić przez zimę - roślina ? |
Niestety praw natury nie zmienisz i jeśli wsadzisz do oczka cokolwiek żywego (rośliny) to gdy minie ich czas wegetacji siłą rzeczy obumrze i zgnije. Od Ciebie zależy ile z tych obumierających roślin zdołasz wyciągnąć z oczka zanim opadną na dno. C'est la vie
Gosik - 2011-08-24, 18:23
Wygląda bardzo ciekawie, ale tamto oczko ( to dla dziecka), zrobiłabym raz, dwa i też byłoby super.Jeżeli ja-kobita, w niecały miesiąc po powodzi doprowadziłam oczko, do w miarę "używalności", to Ty-dasz radę szybciej, tylko się nie leń, a oczko będzie superowe.
kordiankw - 2011-08-25, 08:21
| Gosik napisał/a: | | Wygląda bardzo ciekawie, ale tamto oczko ( to dla dziecka), zrobiłabym raz, dwa i też byłoby super.Jeżeli ja-kobita, w niecały miesiąc po powodzi doprowadziłam oczko, do w miarę "używalności", to Ty-dasz radę szybciej, tylko się nie leń, a oczko będzie superowe. |
A według mnie każdy ma inne wyczucie piękna i jeżeli właściciel uważa że takie jest OK to jego sprawa. Tylko na miłość boską Pawlosna nie idź ta drogą. Nie bądź opryskliwy w stosunku do forumowiczów, którym twoje oczko się nie podobało i w dobrej wierze chcieli ci doradzić jak można to zmienić. Wystawiajac zdjęcia na widok publiczny każdy z nas niejako godzi sie na poddanie krytyce. Chyba nie chciałbyś by były tylko "ochy" i "achy", ludzie na tym forum mówia po prostu to co myślą, koniec kropka.
Bajbas - 2011-08-25, 08:58
| AurorA napisał/a: | | Bez z brojenia po zimie zapewne znów się rozleci. |
niestety obawiam się też tego, jedyna nadzieja, że poprzednio jak było robione to grunt osiadał, a teraz już nie będzie się ruszał. Samo wylanie bez zazbrojenia to kicha.
Obyśmy się mylili, Bajbas
Pawlosma - 2011-08-26, 19:50
oczko istnieje ładnych pare lat ponoć .
Nic nie pękało , tylko były brzydkie brzegi oczka , więc obmurowałem .
Wbetonowałem także 1 warstwę kamieni na około .
Damiano - 2011-08-26, 22:16
| Pawlosma napisał/a: | oczko istnieje ładnych pare lat.
|
i nie ma ani jednej roślinki?
Pawlosma - 2011-08-28, 05:45
| Damiano napisał/a: | | Pawlosma napisał/a: | oczko istnieje ładnych pare lat.
|
i nie ma ani jednej roślinki? |
Ja kupiłem działkę ze dwa tygodnie temu ...
Oczko , gdy ją nabyłem było puste .
leszek50-57 - 2011-08-28, 12:15
Paweł,bardzo fajnie ci wyszło,teraz roślinki, i musisz pomyśleć o zaciemnieniu
oczka,bo oczko nie może być całą dobę narażone na promienia słoneczne
pomyśl o jakiej pergoli,która będzie zasłaniała trochę słońca,bo glony
zawładną oczkiem
poz.Leszek
-----------------
|
|