Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Wata perlonowa jako materiał filtracyjny

Mazur - 2011-03-25, 11:28

Zwróce tylko uwagę że trzeba pilnować filtra z tą watą bo może się zapchać i woda przeleje się poza filtr zamiast wrócić do oczka( to taka drobna uwaga dla początkujęcych) w moim przypadku wystarcza lampa UV.
Od poniedziałku ma być ciepło więc również odpalę filtr tyle że ja mam na myśli opróc dotlenienia również szybsze ogrzanie się wody i dostarczenie wody roślinkom w stumyku, nawet u mnie stumyk zaczyna się zielenić

koczisss - 2011-03-25, 11:36

Roman napisał/a:
Zwróce tylko uwagę że trzeba pilnować filtra z tą watą bo może się zapchać i woda przeleje się poza filtr zamiast wrócić do oczka( to taka drobna uwaga dla początkujęcych) w moim przypadku wystarcza lampa UV.
Od poniedziałku ma być ciepło więc również odpalę filtr tyle że ja mam na myśli opróc dotlenienia również szybsze ogrzanie się wody i dostarczenie wody roślinkom w stumyku, nawet u mnie stumyk zaczyna się zielenić

U mnie akurat z tym nie ma problemu, bo jak nawet się przeleje, to i tak woda w znacznej części wraca do oczka. Część wylewa się poza, ale w domu zawsze ktoś jest i jak tak się stanie, to zwyczajnie wyłącza pompę. Czyszczeniem ja się zajmuję.

Elendil - 2011-03-25, 11:47

Roman napisał/a:
Zwróce tylko uwagę że trzeba pilnować filtra z tą watą bo może się zapchać i woda przeleje się poza filtr zamiast wrócić do oczka( to taka drobna uwaga dla początkujęcych)

u mnie w ciśnieniówce też problemu nie ma bo się nic nie przelewa a czyszczenia co 2-3 miechy :)

koczisss - 2011-03-25, 11:52

Elendil napisał/a:
Roman napisał/a:
Zwróce tylko uwagę że trzeba pilnować filtra z tą watą bo może się zapchać i woda przeleje się poza filtr zamiast wrócić do oczka( to taka drobna uwaga dla początkujęcych)

u mnie w ciśnieniówce też problemu nie ma bo się nic nie przelewa a czyszczenia co 2-3 miechy :)

Czyli w tej Twojej ciśnieniówce ta wata mało co i czyści, bo ona taka już jest, ze szybko się zatyka.

No chyba, ze masz cieniutką warstwę, ale wtedy tym bardziej nic ona nie daje.

Elendil - 2011-03-25, 12:26

Uzupełnia wkłady gąbkowe, warstwa owszem nie za gruba, ale zbiera syfu co niemiara. Jak wyciągnę do czyszczenia to jedna wielka breja. Jak nie zapomnę to przy czyszczeniu zrobię fotki i pokażę jak to wygląda.

Z efektów stosowania jestem bardziej niż zadowolony, bo odkąd używam w oczku woda kryształowa :-D

koczisss - 2011-03-25, 12:31

Elendil napisał/a:
Uzupełnia wkłady gąbkowe, warstwa owszem nie za gruba, ale zbiera syfu co niemiara. Jak wyciągnę do czyszczenia to jedna wielka breja. Jak nie zapomnę to przy czyszczeniu zrobię fotki i pokażę jak to wygląda.

Z efektów stosowania jestem bardziej niż zadowolony, bo odkąd używam w oczku woda kryształowa :-D

Gdybyś wyciągał częściej to więcej brei byś miał.
Wata bardzo szybko się zapycha. Masz flit ciśnieniowy to się nie przelewa, ale czyszczenie raz na 3 miesiące tej waty jest raczej złym rozwiązaniem, bo ona już może Tobie po tygodniu się zapchać, a resztę czasu w filtrze tkwi dla samego tkwienia, bo już jest zapchana i dalej nic już nie robi.

Elendil - 2011-03-25, 12:59

Zapchana czy nie zapchana to wodę przepuszcza, woda w oczku zapewnia widoczność do dna znaczy wata swoją rolę spełnia. :-D Poza tym, w filtrze są jeszcze gąbki.
Co do zasady watę w tamtym roku starałem się wymieniać równo co 2 miesiące. Te 3 miechy wzięły się stąd, że ze dwa razy nieco się przedłużył termin czyszczenia filtra bo z różnych względów nie mogłem tego robić.
Sygnałem do wymiany jest dla mnie spadek ciśnienia na wyjściu z filtra i co za tym idzie zmniejszony przepływ na kaskadzie. Następował on po min. 6 a max. 8 tygodniach.

Może to specyfika filtrów ciśnieniowych ale nie zauważam negatywów o których piszesz a z używania perlonówki jestem bardzo zadowolony.

kaer - 2011-03-27, 07:35

Elendil, a tą wate to masz za czy przed gąbkami?
leszek50-57 - 2011-03-27, 07:44

Ja mam watę prasowaną nad gąbkami,bo spełnia mi rolę pierwszego oczyszczania
mech. no i mogę ją zawsze przepłukać gdy filtra słabo leci :P
poz.Leszek
---------------

Elendil - 2011-03-27, 08:20

kaer napisał/a:
Elendil, a tą wate to masz za czy przed gąbkami?

Tak jakby obok... U mnie w filtrze są dwie strefy, jedna z gąbkami, druga z biokulkami. Woda przepływa przez gąbki, potem wpływa do biostrefy i dalej rurką wewnątrz gąbek wychodzi na zewnątrz. Wata umieszczona jest w miejscu przepływu ze strefy gąbek do strefy bio, czyli tak jakby uzupełniała część gąbkową.

kaer - 2011-03-27, 09:05

widzę, że każdy stosuje ją inaczej ;) , czyli nie będzie problemu jak ją użyje na końcu filtra. mam tam jeszcze troche miejsca (beczka zasilana od dołu), i ułożenie waty na samej górze przy pracującym filtrze jest najwygodniejsze :P
Mazur - 2011-03-27, 09:47

Ja jeszcze inaczej jako pierwszy łapacz jest wycieraczka PCW, sporo łapie śmieci ale nie grozi zapchanie bo woda zawsze może spłynąć bokami
JAREK G - 2011-03-27, 11:02

leszek50-57 napisał/a:
Ja mam watę prasowaną nad gąbkami,bo spełnia mi rolę pierwszego oczyszczania mech
Pierwsze złoże filtracyjne powinno wyłapywać grubsze zanieczyszczenie. Wata jest za gęsta, szybko się zapycha i ogranicza przepływ
Elendil - 2011-04-15, 15:10

Moja modyfikacja filtra AquaSzut Extreme 8 przy pomocy waty perlonowej:
1. W pojemniku filtra umieszczamy biokulki (polecam dokupić z 1/2 albo nawet litr drobnych, świetnie uzupełniają i zwiększają powierzchnię dla bakterii) i nakrywamy pokrywką.

2. Montujemy plastikową tubę

3. Dwa paski waty perlonowej umieszczamy na plastikowej pokrywce wokół tuby, zakrywając otwory

4. Zakładamy gąbki

5. Montujemy rurę odpływową

Zakładamy pokrywę, filtr jest gotowy do użycia. W ubiegłym roku dzięki temu cieszyłem się czyściuteńką wodą. Czyszczenie czyli wymiana waty oraz płukanie gąbek co ok. 8 tygodni. Użytkownikom tego filtra gorąco polecam taką modyfikację, filtr sprawuje się o wiele lepiej niż na standardowym wyposażeniu.

Piotrek.P. - 2011-04-15, 16:59

Trzeba niedługo brać się za przeróbkę ... dobra robota :good:
ewa535 - 2011-04-15, 18:44
Temat postu: alternatywa dla waty perlonowej
Specjalnie dzisiaj udałam sie do akwarystycznego po watę ! Po pierwsze nie mieli w większym rozmiarze tylko takie maluśkie skraweczki 5x9 cm chyba i chcieli za to 10 zł.
A ponoć to tanie miało być, bo ktoś tego nie pierze z glonów tylko wyrzuca :!:
Pomyslałam sobie żeby się utopili i w drodze do domu wymysliłam patent taki do wyrzucania . Otóż takie kuchenne ściereczki cieniutkie siatkowe. Znacie je ? one pewnie w kazdym domu są. Te co są pakowane po 10 chyba i występują w kolorach : żółty, rózowy, niebieski i zielony. Ja w filtrze mam wszystko ok. po modyfikacjach ale w okresie glonienia czyli teraz lubie wyłapać zieleniznę szybko, więc wszystkie węże które nie idą przez filtr ( do strumienia, do filtra k=g, na kaskadę) mają zakonczenie w postaci: durszlak wyściełany matą kokosową.
Raz dziennie przepłukiwałam tą matę ale to zmudne. Teraz po porazce fionansowej z watą kładę "nowiuśki" sciereczki , które potem wywalam. Woda już zupełnie bez strzępków glonów a na scierkach coraz mniej, więc niedługo zakończę ten cyrk dajac działać roslinowm i samym filtrom.

Elendil - 2011-04-15, 18:58
Temat postu: Re: alternatywa dla waty perlonowej
ewa535 napisał/a:
takie maluśkie skraweczki 5x9 cm chyba i chcieli za to 10 zł.

:-o :-o :bum:
Za paczkę o pojemności 500ml płaciłem w tamtym roku 4 czy 5zł. Po rozwinięciu wychodzi szer. ok 25cm i ponad metr długości. Jutro dokładnie zmierzę. Ewa, cenę Ci krzyknęli z kosmosu :!:
EDIT:
Sprawdziłem co mam, Sera FilterWatte 100g, cena na nalepce 7,50zł. Szerokość 20cm. Długa, jedno opakowanie starczyło mi na cały tamten rok.

AurorA - 2011-04-15, 19:23

Ewa pytaj o wate filtus garden
http://www.sklep.oczkowod...iltracyjna.html

albo sera w dużych paczkach -
http://www.sklep.oczkowod...atte-500-g.html

Piotrek.P. - 2011-04-18, 16:11

Witam
Dzisiaj zakupiłem w zoologicznym watę sery 500g . Od razu zastosowałem w filtrze i podłączyłem lampę UV ponieważ woda zaczęła mętnieć i robić się zielona :P zobaczymy co to będzie...

duzers - 2011-04-18, 22:47

piopil napisał/a:
Witam
Dzisiaj zakupiłem w zoologicznym watę sery 500g
Też się zastanawiałem kupić,ale mam obawy czy się nie będzie za bardzo zapychała.Myślałem właśnie o 500g,czy dużo jej jest?Mam 100l filtr i nie wiem czy wystarczy taka ilość.
Piotrek.P. - 2011-04-19, 04:07

duzers napisał/a:
piopil napisał/a:
Witam
Dzisiaj zakupiłem w zoologicznym watę sery 500g
Też się zastanawiałem kupić,ale mam obawy czy się nie będzie za bardzo zapychała.Myślałem właśnie o 500g,czy dużo jej jest?Mam 100l filtr i nie wiem czy wystarczy taka ilość.

Jeżeli się ją rozłoży wychodzi około 1,5m dł. może nawet więcej ... trzeba by było zmierzyć .

duzers - 2011-04-19, 07:26

piopil napisał/a:
Jeżeli się ją rozłoży wychodzi około 1,5m dł. może nawet więcej ... trzeba by było zmierzyć .
myśle że powinno wystarczyć,w każdej chwili można dokupić,mniejszą paczkę.Czy tą watę wymienia się co sezon?
Piotrek.P. - 2011-04-19, 14:54

Wymienia się jak się zabrudzi :roll:
arturzbsk - 2011-04-19, 17:17

Ja mam tą watę w jednej z komór w Bioklarze-15 i bardzo polecam - wyłapuje najmniejsze drobiny . Gdybym miał ją wymieniać za każdym zabrudzeniem, to bym nie wyrobił z kasą :P

Można ją czyścić i bez problemów starczy na jeden sezon , a może i dłużej .