| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Marcus oczko ;-)
marcus - 2010-08-19, 23:24 Temat postu: Marcus oczko ;-) Witam wszystkich "oczkomaniaków"
Od pewnego czasu przeglądam zawartość forum - jestem pod wrażeniem zgromadzonej tu wiedzy i doświadczeń.
Posiadam oczko o pojemności 8 m3 ze strumykiem 6 m. Wodę zasadniczo mam przejrzystą, jednak ciągła walka z glonami nitkowatymi jest (była?) bardzo męcząca.
W czasach przed lekturą forum strumyk zasilany był pompą poprzez filtr ciśnieniowy z lampą UV (kpl. Gardeny). Oczywiście przy budowie oczka nie uniknąłem wielu błędów - np. woda z filtra wypływała na kaskadę a z kaskady do strumienia żwirowego, który miał oczyszczać wodę - prędkość przepływu wody była "zgniłym" kompromisem ...
Obecnie zacząłem przebudowywać oczko, zbudowałem filtr w beczce zasilany dodatkową pompą, zamierzam dobudować filtr "zgrubnego" oczyszczania (czyszczenie mediów filtracyjnych ) - jak się sprawdzi dobuduję taki też przed filtrem ciśnieniowym. Docelowo mam też zamiar dobudować fitr żwirowo-korzeniowy na miejscu dzisiejszych tui (są do wycięcia po wyrośnięciu nowych już posadzonych )
Dołaczam fotki dla orientacji
Proszę forumowiczów o uwagi i życzliwą mam nadzieje krytykę
AurorA - 2010-08-19, 23:36
Mi się podoba, daj więcej zdjęć z rożnych stron.
| marcus napisał/a: | | Proszę forumowiczów o uwagi i życzliwą mam nadzieje krytykę |
te wysokie rośliny na pierwszym planie przysłaniają oczko, lepiej by się całość prezentowała gdyby były od strony żywopłotu a z przodu niskie
ewa535 - 2010-08-20, 00:15
Witaj
z dalekości tez widzę , że ładnie i fajna altanka i też poproszę więcej fotek jak koniecznie chcesz jakąś konstruktywną krytykę. Bo z daleka to nie ma sie do czego przyczepić
A dlaczego planujesz wyciąć thuje?
Jeśli być moze znudziła Ci sie zielona ściana to może ogól je od dołu i będziesz miał palmy.
A pomiędzy-zawsze coś można nasadzić.
JA tak zrobiłam-zobacz może Ci się spodoba
http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30 - zdjęcia u dołu strony
jeszcze na 11 stronie jest jedno zdjęcie
maruder - 2010-08-20, 00:23
Mi też się podoba, a uwagi mam takie same jak AurorA
samuraj - 2010-08-20, 05:55
Bardzo fajny klimacik , mnie też się podoba i chetnie zobaczę więcej fotek
AdrianJ - 2010-08-20, 07:52
Mi się podoba ale te rosliny wysokie pałki chyba zasłaniają proszę o więcej fotek ze strony altany na oczko i powiedz czy coś pływa w oku u Ciebie
Gosik - 2010-08-20, 08:39
wygląda jak magiczny, zaczarowany ogród, a Tuje dodają tylko uroku i to niebywałego uroku.Jeżeli chcesz już koniecznie coś z nimi zrobić, to Ewa dobry pomysł Ci podsunęła, jeszcze można przyciąć je w takie spirale-Tuje lubią być formowane i można naprawdę pięknie je komponować-wycinać szkoda.
maruder - 2010-08-20, 11:04
| marcus napisał/a: | Docelowo mam też zamiar dobudować fitr żwirowo-korzeniowy na miejscu dzisiejszych tui (są do wycięcia po wyrośnięciu nowych już posadzonych ) | Nawet się nie zastanawiaj, wycinaj i rób strumień.
leszek50-57 - 2010-08-20, 19:12
marcus,jak piszesz ,że masz strumyk 6m,to na twoim miejscu
zrób z niego filtr korz-gleb.a tuje zostaw,bo one zawsze dają cień,
który zawsze jest potrzebny dla oczka i ryb.
poz.Leszek
----------------
Vanka - 2010-08-21, 12:45
Witaj
Czy mi się wydaje, czy od strony żywopłotu wystaje folia?
Mam kiepskii monitor, a i zdjęcie nie za duże, więc dobrze nie widzę
Jeśli to folia, to dopracuj maskowanie - szkoda, żeby taki szczegół psuł efekt bądź co bądź ładnego oczka
Gosik - 2010-08-22, 10:59
| Vanka napisał/a: | Witaj
Czy mi się wydaje, czy od strony żywopłotu wystaje folia?
Mam kiepskii monitor, a i zdjęcie nie za duże, więc dobrze nie widzę
Jeśli to folia, to dopracuj maskowanie - szkoda, żeby taki szczegół psuł efekt bądź co bądź ładnego oczka |
i kto to mówi, że ma kiepski monitor, kiepski wzrok itp.....wzrok masz sokoli kochaneczko-ja dopiero po Twoim poście zwróciłam uwagę na tą folię
marcus - 2010-08-22, 14:09
Witajcie
Nie spodziewałem się tak szybkich i licznych odpowiedzi - dziękuję
Postaram się po kolei wyjaśnić:
Aurora - niezawodny i szybki - oczywiście masz rację, pałki są przestawione tylko na czas wykonywania prac w oczku - ich standardowe miejsce jest "pod tujami"
Ewa "z dalekości" - tuje są mi niezbędne oddzielają mnie od drogi (gruntowa ale jednak); na wiosnę posadziłem następny rząd po drugiej stronie płotu - teraz czekam aż urosną
Musze je wyciąć, bo nadmiernie się rozrosły i leci mi"świństwo" do oczka, chcę na ich miejscu zrobić filtr żwirowy a tuje będą nadal dawały cień i wrażenie zacisznego miejsca - tyle że tuż za siatką
AdrianJ - obecnie pływa u mnie tylko 8 karasi i to nie za dużych (max 15 cm), wszystkie większe ryby oraz kilka żab wyginęły mi zimą - miałem awarię napowietrzacza
Piotr Urbański - dzięki za "męską solidarność" - tuje zostaną wycięte ale dopiero za jakiś czas (jak wyrosną nowe czyli kilka lat)
Leszek 50 57 - mam strumień ale kaskadowy - wychodzi z ogródka skalnego ( 1,5 metra różnicy poziomów) nawet nie myślę o przerobieniu skalniaka (teren będący pod władaniem koleżnaki małżonki )
Vanka "sokole oko" - niestety folia wystaje i to paskudnie wygląda . Teraz chyba nie obejdzie się bez wyjaśnienia kontekstu. Otóż w kwietniu (podczas weekendu przeznaczonego na pozimowe czyszczenie oczka) miałem wypadek motocyklowy nie z mojej winy ale co z tego - nadal pouszam się o kulach, a cały wystrój oczka - zwłaszcza kamienie maskujące sz..g trafił w trakcie tego lata. Dlatego na bieżąco tylko dbam o parametry wody, dorobiłem filtr beczkowy (z torfem a jakże ), potem filtr wstępnego czyszczenia zasilany od dołu ( wiecie skąd brałem pomysły ) a pomoc syna wykorzystuję do "bieżącego zarządzania oczkiem" niektórzy z Was myślę wiedzą co nieco o cierpliwości nastolatków
Ale że nie ma tego złego "co by na jeszcze gorsze nie wyszło" dzięki większej ilości czasu znalazłem to forum i mam dostęp do kopalni wiedzi i wyśmienitego towarzystwa
Zrobiłem dwa dodatkowe zdjęcia - rzut na niemal cały ogród i widok z altanki na oczko:
violettaxx - 2010-08-22, 15:42
marcus Super !!!! widzę że masz dużą różnice w poziomie działki?
Piękny pies
AdrianJ - 2010-08-22, 16:01
Bardzo ładny ogród i oczko życzę szybkiego powrotu do zdrowia a przed zimą jakie miałeś rybki
Vanka - 2010-08-22, 17:19
| marcus napisał/a: | w kwietniu (podczas weekendu przeznaczonego na pozimowe czyszczenie oczka) miałem wypadek motocyklowy |
uuuuuuuuu - to przykro
W takim razie wracaj szybko do zdrowia, oko i okolica na tyle ładne, że przymknę swoje na tą folię
ewa535 - 2010-08-22, 18:29
Ale masz trawnik ! na pięć takich oczek-zazdroszę powierzchni !
I psa - o Colie marzę od małego dziecka ( które przeczytało o psie , który jeździł koleją )
A folia niech wystaje i kamienie niech sobie leżą - nic to jeśli po wypadku na motocyklu
tylko kule. Tylko się cieszyć i dziękować (każdy ma komu) To odstawienia tych kul na strych jak najszybciej życzę !
marcus - 2010-09-04, 21:33 Temat postu: Uzupełnienie Niestety dopiero po napisaniu zorientowałem się, że opuściłem kilka postawowych danych o moim oczku - dlatego uzupełniam wg zaleceń Aurory :
1. Oczko z foli grubości 1 mm; ciekwostka - pod folią mam wełnę mineralną jako zabezpieczenie przed gryzoniami (póki co 5 lat spisuje się bez zastrzeżeń)
2.Pojemność 8 m3, powierzchnia 17 m2.
3.Zarybienie to 8 karasi o długości od 10 do 15 cm (większe nie przeżyły zimy i awarii napowietrzacza )
4. Rośliny to: mięta nadwodna w strumyku, kaczeńce, kosaćce, pałki wodne, tataraki, pontederia, lilie wodne, krwawnica, przęstka, wywłócznik, rogatki, i kilka niezidentyfikowanych.
5.Filtr ciśnieniowy z lampą UV Gardeny od początku oczka (5 lat) i samodzielnie zrobione w tym roku: Filtr beczkowy (idea ze strony http://jachoo.republika.pl/filtr.html, z poprawkami z forum) oraz filtr wstępny zasilany od dołu oba ze spustami. Pompy dwie - do strumyka/kaskady poprzez filtr ciśnieniowy i druga do filtra beczkowego.
6. Problemem były glony nitkowate, od czasu zastosowania zrobionych filtrów wygląda na przeszłość . Obecnie myślę o przebudowie oczka, zbudowaniu filtra żwirowego z wolnym przepływem, jakimś mostkiem i .....
Generalnie "poluję na pomysły"
samuraj - 2010-09-05, 07:02
| marcus napisał/a: | . Obecnie myślę o przebudowie oczka, zbudowaniu filtra żwirowego z wolnym przepływem, jakimś mostkiem i .....
Generalnie "poluję na pomysły" |
Nie jesteś pierwszy , który przebudowywuje swoje oko - moje miało trzy przebudowy , jak najbardziej polecam filtr G-K - jest niezawodny i sprawdzony przez wielu forumowiczów , pomysły znajdziesz przeglądając galerię -- od jednego tu podpatrzone , od kolejnego jeszcze coś innego-- też tak robiłem , a mostek sobie odpuść
Vanka - 2010-09-05, 07:05
| samuraj napisał/a: | | mostek sobie odpuść |
A ja dyplomatycznie napiszę - zależy jaki mostek. Jak widać masz dryg do wodnego świata, więc i mostek będzie w dobrym guście. Nie musisz nas słuchać - rób tak, żeby Tobie się podobało
gregorj - 2010-09-05, 07:37
fajnie ustawiona ta altana - dla podglądu oka w sam raz, a można je pociągnąc jeszcze uu z kilka metrów
Gosik - 2010-09-05, 09:10
Vanka przymknie oko na folię, a ja Twojego "nastolatka" proszę o przestawienie pałek wodnych na prawą stronę zdjęcia-tam na to zakole z gołą folią (zdjęcie drugie)-będzie lepiej się prezentowało:)-zdrowia życzę
marcus - 2010-09-05, 14:42
Dzisiaj pada - ale zamykam kompa i zaczynam z młodym negocjacje - obiecuję, że w tym tygodniu pałki wrócą na swoje miejsce
muszę jeszcze załatwić glinę - mam zamiar porozsadzać swoje roślinki, pogrupować je i posadzić nie w "ziemi do oczek wodnych" ale w jedynie słusznej mieszance piasku i gliny (z ewentualnymi dodatkami)
a pomysły wiecie skąd mam
|
|