| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Początki w budowie oczka wodnego
R4 - 2010-04-27, 19:11 Temat postu: Początki w budowie oczka wodnego Witam
Planuje zrobić oczko wodne w kształcie nerki. Wymiar płaszczyzny na której ma być wybudowane oczko to 2 x 4 m.
Jak wyliczyć wielkość folii potrzebnej do oczka?
1, Teraz rodzaj folii, z linków na forum wynalazłem takie:
http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=670 - 0,7mm.
i
http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=677 - 1,0mm.
Czy te będą dobre, czy może zbyt cienkie?
2. Czy folie na polkach czymś się mocuje?
3. Czy na dno i polki wystarczy zwykły piasek pod folie? czy trzeba dodatkowo pianki, maty itp?
4. Pompa. Planuje mała kaskadke, maksymalnie 1 metr wysokości po której woda będzie spływała do oczka.
Czy taka pompa wystarczy?
_pompa_atman_1200_l_h_tylko_18w_os_ceramiczna.html
lub
_pompa_fontannowa_950l_h_12w_dwa_wyjscia_dysze_cena.html
Na razie tyle, w trakcie budowę zapewne będą kolejne pytania pozdrawiam i z góry dziękuje
Dziękuje przy tym osobą, które mi już pomogły.
Więc tak, planuje zrobić oczko w kształcie nerki. Mniej więcej 2x4 metra. Gdzieś ma zostać umieszczona także kaskadka, nie większa niż metr.
Kilka pytań:
1. Jak się ma sprawa z półkami? ile ich najlepiej zrobić i na jakich głębokościach? (oczko w najgłębszym miejscu ma mieć 80-100 cm max).
2. Gdzie najlepiej usytuować kaskadę? na którymś z rogów oczka, czy może lepiej "w środku nerki we wcięciu" ?
3. Jakiej użyć pompy? Biorę pod uwagę takie w cenie do 100 zł. Znalazłem kilka podobnych: HAILEA XH-8830F, FLO 85W 3000 l/h, Atman 2000 l/h 35W.
4. Jakie na początek posadzić roślinki, odpowiednie do rozmiaru oczka i tak, żeby mi pomogły w utrzymaniu jego czystości.
5. Jeśli planuje rybki, to czy dodatkowo wodę muszę jakoś napowietrzać?
6. Czy rozsądne jest wpuszczanie rybek mając kotkę i "dochodzące' kilka sztuk kotów?
7. Zasilanie. Na razie potrzebuje zasilanie pompy. Później pewnie jakiś lampek itp. Czy są jakieś skrzyneczki montowane przy oczku do podłączenia urządzeń? czy robi się to gdzieś przy domu i ciągnie przewodu pod ziemią? Czytałem o tym trochę na forum, ale większość terminów i skrótów jest mi obca i tak będzie to robił elektryk zapewne, ale chodzi mi o sam sposób zasilenia.
To tyle, z góry dziękuję i pozdrawiam
samuraj - 2010-04-27, 19:30
1.U siebie mam folię tej firmy 1mm i jestem zadowolony
2. folie się układa , nie ma potrzeby dodatkowego mocowania
3.Pod folię można dać to co ma się dostępne-- stare dywany , ja dałem folię bąbelkową , wełnę mineralną itp-- chodzi w tym o to aby folia nie przetarła(uszkodziła się) na kamieniach korzeniach
4.Pompa minimum 2500
Elendil - 2010-04-27, 20:33
Witaj na forumie
Ja mam tej firmy 0,7mm i też jestem zadowolony. Pompa minimum 2500l/h, ja pod folią mam geowłókninę, stare dywany i wykładzinę.
Pzdr.
Ludwig - 2010-04-28, 11:16
Uważam ,że 07mm spokojnie wystarczy nie ma co przepłacać za 1mm.
| R4 napisał/a: | | 3. Czy na dno i polki wystarczy zwykły piasek pod folie? czy trzeba dodatkowo pianki, maty itp? |
Stare folie lub pozostałości , dywany i tak jak powiedział Pan administrator. To jest zabezpieczenie.
| R4 napisał/a: | 4. Pompa. Planuje mała kaskadke, maksymalnie 1 metr wysokości po której woda będzie spływała do oczka.
Czy taka pompa wystarczy?
_pompa_atman_1200_l_h_tylko_18w_os_ceramiczna.html
lub
_pompa_fontannowa_950l_h_12w_dwa_wyjscia_dysze_cena.html
|
Uważam ,że powyżej 3000 l\h
R4 - 2010-04-28, 12:51
a jak wyliczyc wymiar folii jaki bedzie potrzebny? powierzchnia + glebokosc z kazdej strony?
i wybaczcie wczesniejsze linki do allegrosza
Elendil - 2010-04-28, 16:32
| R4 napisał/a: | | a jak wyliczyc wymiar folii jaki bedzie potrzebny? powierzchnia + glebokosc z kazdej strony? |
2 x głębokość + szerokość + 2 x 0,30m rezerwa, np oczko 2 na 3 metry głębokość 1m = folia 4,60 na 6,60m, rezerwę niektórzy robią 2x0,5m
PS. Było już wielokrotnie na forum
samuraj - 2010-04-28, 19:12
| R4 napisał/a: | | a jak wyliczyc wymiar folii jaki bedzie potrzebny? powierzchnia + glebokosc z kazdej strony? |
Można jeszcze inaczej wykopać a następnie rozłożyć sznurek w najszerszym miejscu i najdłuższym -- zmierzyć sznurek i masz wymiar folii .Moim zdaniem najdokładniejsza metoda
R4 - 2010-04-30, 20:29
Kilka kolejnych pytań:
1. Jak się ma sprawa z półkami? ile ich najlepiej zrobić i na jakich głębokościach? (oczko w najgłębszym miejscu ma mieć 80-100 cm max).
2. Gdzie najlepiej usytuować kaskadę? na którymś z rogów oczka, czy może lepiej "w środku nerki we wcięciu" ?
3. Jakiej użyć pompy? Biorę pod uwagę takie w cenie do 100 zł. Znalazłem kilka podobnych: HAILEA XH-8830F, FLO 85W 3000 l/h, Atman 2000 l/h 35W.
4. Jakie na początek posadzić roślinki, odpowiednie do rozmiaru oczka i tak, żeby mi pomogły w utrzymaniu jego czystości.
5. Jeśli planuje rybki, to czy dodatkowo wodę muszę jakoś napowietrzać?
6. Czy rozsądne jest wpuszczanie rybek mając kotkę i "dochodzące' kilka sztuk kotów?
7. Zasilanie. Na razie potrzebuje zasilanie pompy. Później pewnie jakiś lampek itp. Czy są jakieś skrzyneczki montowane przy oczku do podłączenia urządzeń? czy robi się to gdzieś przy domu i ciągnie przewodu pod ziemią? Czytałem o tym trochę na forum, ale większość terminów i skrótów jest mi obca i tak będzie to robił elektryk zapewne, ale chodzi mi o sam sposób zasilenia.
To tyle, z góry dziękuję i pozdrawiam
Ludwig - 2010-04-30, 20:39
| R4 napisał/a: | 1. Jak się ma sprawa z półkami? ile ich najlepiej zrobić i na jakich głębokościach? (oczko w najgłębszym miejscu ma mieć 80-100 cm max).
|
Pierwsza półka 20-30 cm. Dużo roślin na tej głębokości dobrze się czuje. Druga 40cm na lilie. A później 50-60cm i ostatnia 1m.
| R4 napisał/a: | | 2. Gdzie najlepiej usytuować kaskadę? na którymś z rogów oczka, czy może lepiej "w środku nerki we wcięciu" ? |
Najlepiej wyeksponować na środku.
| R4 napisał/a: | | 3. Jakiej użyć pompy? Biorę pod uwagę takie w cenie do 100 zł. Znalazłem kilka podobnych: HAILEA XH-8830F, FLO 85W 3000 l/h, Atman 2000 l/h 35W. |
Użył bym 3000l/h im większa tym lepiej.
| R4 napisał/a: | | 4. Jakie na początek posadzić roślinki, odpowiednie do rozmiaru oczka i tak, żeby mi pomogły w utrzymaniu jego czystości. |
Rośliny sadzimy według gustu.
| R4 napisał/a: | żeby mi pomogły w utrzymaniu jego czystości.
|
Wywłócznik, rogatek, merta.
| R4 napisał/a: |
5. Jeśli planuje rybki, to czy dodatkowo wodę muszę jakoś napowietrzać? |
Pompa którą chcesz kupić wystarczy.
| R4 napisał/a: | 6. Czy rozsądne jest wpuszczanie rybek mając kotkę i "dochodzące' kilka sztuk kotów?
|
Oczko można zabezpieczyć np: płotkiem.
| R4 napisał/a: | | 7. Zasilanie. Na razie potrzebuje zasilanie pompy. Później pewnie jakiś lampek itp. Czy są jakieś skrzyneczki montowane przy oczku do podłączenia urządzeń? czy robi się to gdzieś przy domu i ciągnie przewodu pod ziemią? Czytałem o tym trochę na forum, ale większość terminów i skrótów jest mi obca i tak będzie to robił elektryk zapewne, ale chodzi mi o sam sposób zasilenia. |
Widziałem takie skrzyneczki do kupienia w kształcie kamienia. Nawet estetycznie wyglądały.
Pozdrawiam
Vanka - 2010-04-30, 20:45
| Ludwig napisał/a: | R4 napisał/a:
Rośliny sadzimy według gustu.
R4 napisał/a:
żeby mi pomogły w utrzymaniu jego czystości.
Wywłócznik, rogatek, merta. |
Kosaciec, pałka wodna, sity. Oprócz tego zaczyna się sezon na rośliny pływające: hiacynt, pistia, limnobium to są bardzo żarłoczne rośliny i świetnie czyszczą wodę. Podwodne mają raczej wpływ na natlenianie, a nie czyszczenie wody.
Ludwig - 2010-04-30, 20:48
| Vanka napisał/a: | | Podwodne mają raczej wpływ na natlenianie, a nie czyszczenie wody. |
Przede wszystkim ale w pewnym stopniu też pomagają w utrzymaniu czystości
R4 - 2010-05-04, 10:52
Dziękuje za pomoc. Poniżej prezentuje układ podwórka koło domu gdzie ma być oczko (zaznaczone na rysunku dopiero będzie wybudowane).
I tu zastanawiam się w którym narożniku oczka najlepiej umieścić skalniak z kaskadą?
Jak zaprojektować półki, gdzie płytsze, gdzie głębsze, tak, ażeby wysokie rośliny rosły od drogi, a niższe od strony grilla i miejsc do wypoczynku.
Od strony drogi (dojazdowa na pola) będą rosły tuje, podobnie na górze oczka od wjazdu na podwórze.
Elendil - 2010-05-04, 11:22
Ja bym robił kaskadę w lewym górnym narożniku. Będzie ją widać z tarasu czy okna.
R4 - 2010-05-04, 18:00
| Elendil napisał/a: | | Ja bym robił kaskadę w lewym górnym narożniku. Będzie ją widać z tarasu czy okna. |
sam tez właśnie o tym miejscu myślałem, jako najbardziej dogodnym.
to może mógłbym liczyć na parę wskazówek co do półek, tak aby po lewej stronie (od drogi) rosły wysokie rośliny, podobnie na górze. na dole natomiast i po prawej od strony grilla i stolika niższe. i jakieś roślinki przy kaskadzie, którym nie będzie przeszkadzała chlapiąca woda (no i jaką półkę zrobić pod spływającą wodą i ja się ja wzmacnia, żeby woda nie wyżłobiła dziury w folii?
Elendil - 2010-05-04, 18:57
Ja bym półki robił tak:
żółte - 20cm
zielone - 40 - 45cm
niebieskie - max gł
Ewentualnie po lewej stronie i kawałek na dole zrezygnował z płytkiej półki a od razu zrobił średnią.
O wyżłobienie dziury w folii się nie martw. Ja mam pod kaskadą folię przykrytą kamieniami.
R4 - 2010-05-04, 20:27
tylko czy na tej płytkiej będę mógł posadzić zarówno wysokie rośliny (od płotu i drogi) i niskie (od podwórka) ? nie jest tak ze wysokość roślin am znaczenie przy głębokości ich sadzenia?
Vanka - 2010-05-04, 20:29
| R4 napisał/a: | | tylko czy na tej płytkiej będę mógł posadzić zarówno wysokie rośliny (od płotu i drogi) i niskie (od podwórka) ? nie jest tak ze wysokość roślin am znaczenie przy głębokości ich sadzenia? |
spokojnie będziesz mógł sadzić i wysoki i niskie.
Ja jedynie bym zlikwidowała tą półkę w miejscu gdzie będzie kaskada.
AurorA - 2010-08-19, 01:15
I jak postępy?
Gosik - 2010-08-19, 08:38
prosimy o pierwsze zdjęcia z wykonanych prac
|
|