| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Ediego
Edi64 - 2010-04-06, 18:14 Temat postu: Oczko Ediego Witam na forum oczkomaniaków !
Wszystko zaczęło się od długiej i mroźnej zimy 2009/2010r.
Nie mając co robić zacząłem buszowanie po internecie.Trafiłem tam na strony z oczkami wodnymi i zainspirowało mnie to do stworzenia własnego wodnego świata.
Mając do dyspozycji ogródek przed domem bez zastanowienia zacząłem robić własne oczko.
Najpierw wyruszyliśmy z żoną i dziećmi w poszukiwaniu kamieni.
Za nieduże pieniądze załatwiłem też furkę granitu.
Przez internet kupiłem niebiesko-zieloną folię o grubości 0,60mm w cenie 6,50 za m2 , dodatkowo zakupiłem czarna folię budowlaną na zamaskowanie niebieskiego tła u góry oczka.
Mając podstawowe rzeczy do stworzenia zbiornika wodnego (Miejsce, folie i kamienie) zaczęliśmy roboty ziemne, a było to dokładnie 21.03.2010.
W pochmurny dzień z wraz z najstarszym synem zaczęliśmy kopać pierwszą warstwę o wymiarach 8m. x 6m wywożąc jednocześnie wydobytą ziemię i usypując ją w miejsce gdzie miał powstać strumień o długości 10m.
Kopaliśmy ok. 3 dni tworząc 3 strefy głębokości (I-0-30cm , II- 30-70cm , III- 140cm)
Po wykopaniu całego kształtu oczka z samego rana wraz z żoną rozłożyliśmy stara folię budowlaną, na to położyliśmy stare wykładziny i dywany.
Następnie w ruch poszła nowa niebieska folia, która kilka godzin musiała nagrzewać się na słońcu na nią poszła jeszcze czarna folia budowlana.
Wszystko to przycisnęliśmy kamieniami z granitu żeby wiatr nie zdmuchnął foli.
Piątego dnia kontynuowaliśmy układanie kamieni dookoła oczka robiła to praktycznie żona z dziećmi.
Przed wieczorem zacząłem napuszczać wodę ze studni, która od dłuższego czasu byłą bezużyteczna.
Na drugi dzień z rana było do dokończenia napełniania wody.
Woda była pompowana pompą "szambówką" i nie wiem w końcu ile litrów wody moje oczko pomieściło, lecz przypuszczam, że ok 4 tys. powinno mieć.
Dowiozłem także beczkę wody rzecznej.
W niedzielę 28.03 po obiedzie pojechaliśmy do Radomia po zakupy ogrodnicze do marketów. Zakupiliśmy pompę fontannową-kaskada 3000l/h trochę kwiatów i iglaków.
29.03. Poniedziałek. Podłączyłem fontannę i wziąłem się do układania kamieni wzdłuż strumyka i w samym strumyku.
Zajęło mi to wszystko dwa dni.
01.04.2010r. w środę wieczorem znajomi, którzy poprawiali swoje oczko przywieźli mi w podarunku kilkanaście rybek (karasie czerwone i czarne)
02.04 w czwartek umyślałem sobie,że zrobię mostek, który połączy ze sobą oba brzegi zbiornika w sobotę mostek był zrobiony i pomalowany przez córkę.
03.04 Wielkanoc zjechała się rodzina i po krótkiej naradzie postanowiliśmy przenieść mostek na wcześniej przygotowane miejsce.
Potem była próba wytrzymałości mostu.
Teraz na razie odpoczywam wraz z całą rodziną która tez bardzo zaangażowała się w prace i czekamy , aż to wszystko zacznie się rozwijać.
barteknam - 2010-04-06, 18:29
Witamy w gronie oczkomaniaków ,
fajnie wyszło wam to oczko tylko rzeczywiście czekać aż wszystkie rośliny ładnie się rozrosną
Elendil - 2010-04-06, 18:39
Witam krajana
Oczko spoko, choć jak dla mnie strasznie dużo kamienia, kojarzy mi się z górskim potokiem Te wszystkie kamienie w środku to raczej daremna robota bo się zamulą, zaglonią i nie będzie ich wcale widać...
Dołożyć roślin i jak się rozrosną, zamaskują ten dosyć surowy (to tylko moje zdanie, nie trzeba za bardzo brać do siebie) wygląd i powinno być spoko. Wokół też jeszcze sporo pracy z zagospodarowaniem, ale u mnie też była goła ziemia, teraz już jest lepiej
Będziesz się też musiał zdecydować - albo fontanna albo lilie. Nie lubią zraszania i zbytniego ruchu wody.
Pzdr.
leszek50-57 - 2010-04-06, 18:54
Spoko- bardzo to dekoracyjnie wygląda,teraz trzeba poczekac na rozrośnięcie się roślin
wodnych.Będziesz musiał zrezygnawac z lili lub fontanny albo tak umieścic lilię
aby fontanna nie pryskała na nie,bo lilie nie lubią jaj na nich się leje woda,
ale tak jest okej i dużo pracy włożyłeś .
poz.Leszek
Vanka - 2010-04-06, 19:42
Witaj,
Pracy włożyłeś dużo, a drugie tyle włożysz. Szybciej niż się spodziewasz te kamienie będziesz wyciągał
Zazdroszczę tempa, choć moje pierwsze w jeden dzień powstało - teraz sześć razy nad każdym ruchem się zastanawiam
Pozdrawiam
samuraj - 2010-04-06, 20:01
Witam nowego oczkomaniaka , podzielam zdanie co do fontanny, lilii i kamieni
Edi64 - 2010-04-06, 20:37
Heh... Witam ponownie ...
Ruszyliście temat lilii otóż tak są one sztuczne, a żywych nie zamierzam na razie kupować
Pawlak - 2010-04-06, 20:46
| Edi64 napisał/a: | Heh... Witam ponownie ...
Ruszyliście temat lilii otóż tak są one sztuczne, a żywych nie zamierzam na razie kupować |
Ale lilie to najpiękniejsze rośliny jakie można mieć! I trzeba je mieć
Elendil - 2010-04-06, 20:51
| Edi64 napisał/a: | są one sztuczne, a żywych nie zamierzam na razie kupować |
to nie uchodzi...
maruder - 2010-04-06, 21:03
Co?!?
Toz to profanacja!
mol79 - 2010-04-06, 21:13
Ja sie nie znam ale faktycznie kamien troche "przytlacza" wode.
Widze kamienie i malo wody.
A lilie z plastiku to wiadomo ze masz dla "zgrywy"
JAREK G - 2010-04-06, 21:24
Można w oczku nie mieć ryb ale lilii Oczko bez lilii to jak żołnierz bez karabinu Jesteś jeszcze trochę "zielony" ale zapał masz to będzie z Ciebie oczkomaniak to i przyjdzie czas na lilie Pracy Ty i twoja rodzina włożyła sporo i za to :brawo:Jak dla mnie wszystko tylko ten mostek nie żeby był brzydki, tylko prowadzi donikąd a zasłania sporo oczka
Edi64 - 2010-04-06, 21:28
Roślinek jest sporo, pałki itd. Wszystko musi się rozrosnąć. Co do kamieni to też nie jest ich tak dużo, a na tym zdjęciu faktycznie wygląda, że jest ich masa ale w rzeczywistości jest inaczej Wody też będzie więcej, było więcej tylko podczas budowy strumyka miałem mały przeciek i sporo jej ubyło. Nie napuszczałem już ze studni skoro pada i ma padać jeszcze kilka dni.
AurorA - 2010-04-06, 21:38
To uwinąłeś się strasznie szybko z tą robotą - podziwiam, ale rybki zdecydowanie za szybko wpuściliście co najmniej o miesiąc- będą przez to kłopoty z uzyskaniem równowagi.
Strumień mi sie obecnie nie podoba, bardziej przypomina mur chiński , ale może jak zarośnie będzie ok.
piotr5875 - 2010-04-06, 22:13
Witam Nowego Kolegę kawał roboty odwaliłeś .
A tak przy okazji rozumiem że zgodę na budowę oczka Kolega załatwił sobie
| Edi64 napisał/a: | | W pochmurny dzień z wraz z najstarszym synem zaczęliśmy kopać pierwszą warstwę o wymiarach 8m. x 6m wywożąc jednocześnie wydobytą ziemię i usypując ją w miejsce gdzie miał powstać strumień o długości 10m. |
pozdrawiam
duzers - 2010-04-06, 22:57
witam.. za szybki postęp prac przy oczku.mnie też nie za bardzo podoba się ta fontanna.napewno bym nie zrezygnował z lili.przemyśl to dobrze. ;)jeszcze gdybyś zmienił sobie doniczki na kosze,mniej rzucały by się w oczy.pozdrawiam
roman1952 - 2010-04-08, 19:23
Witam nowego " pozytywnie zakręconego "
Podziwiam tempo w jakim wykonałeś ( razem z rodziną ) oczko .
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i na pewno sam z czasem dojdziesz
do lilii , innych roślin , oraz ryb. Najtrudniejszy pierwszy krok ( za Tobą )
- teraz będziesz tylko poprawiał i ulepszał ( korzystaj z forum )
Pozdrawiam , życzę powodzenia .
marian - 2010-04-11, 11:24
Witam nowego pozytywnie zakręconego.Co do kamieni początkowo zawsze jest ich o wiele za dużo.Z czasem ustępują miejsca rośliną bo tak na logikę skąd pozyskać tyle roślin na początek, sklepy ogrodnicze ofertę mają skromną w dodatku są to bardzo małe sadzonki.Myślę że za dwa sezony kamienie będą mało widoczne,a gdy w oczku znajdą się lilie i pierwszy raz zakwitną a fontanna zniszczy piękne kwiaty to powstanie kaskada.Prawie wszyscy przerabiali ten scenariusz.
duzers - 2010-04-11, 12:41
| marian napisał/a: | | oczku znajdą się lilie i pierwszy raz zakwitną a fontanna zniszczy piękne kwiaty to powstanie kaskada.Prawie wszyscy przerabiali ten scenariusz. | skąd ja to znam
Edi64 - 2010-04-11, 19:56
Witam...
W ostatnich dniach wysypałem torf wokół oczka, na którym posiałem trawę. Zrobiłem też ścieżki i dosadziłem roślinek.
Jutro dodam nowe foto.
Mam pytanie. Co zrobić żeby w oczku nie rozwijały się glony ?
Elendil - 2010-04-11, 20:01
| Edi64 napisał/a: | | Co zrobić żeby w oczku nie rozwijały się glony ? |
Jakbym znał tą jedną, konkretną, odpowiedź na to pytanie to bym był milionerem
Pomysłów na walkę z glonami jest tyle ilu nas na forum Naturalne, techniczne, chemiczne...
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=10
Edi64 - 2010-04-11, 20:05
Ostatnio kupiłem właśnie preparat w granulkach na glony, ale nie mam pewności czy zadziała
Adalbert - 2010-04-12, 05:03
Na razie Twoje oczko to "golas" bez (wegetujących) roślin więc glony nie mają żadnej konkurencji i będą szaleć.Będą szaleć jeszcze bardziej gdy wpuścisz tam ryby. Do czasu uzyskania równowagi biologicznej możesz wspomagać się chemią, lampą uv lub innymi metodami, o których napisano tu tomy. Czy koryto "strumienia" jest przystosowane do obsadzenia go roślinami? Skoda, że nie zrobiłeś na nim kilku nieco głębszych i szerszych miejsc (może jeszcze da się je zrobić). Miałbyś filtr biologiczny, który w przyszłości załatwił by Ci sprawę glonów. Na razie proponuję sadzić roślin ile wlezie ( zawsze później będziesz mógł je zredukować) i czekać aż to one zaczną rządzić w oczku.
Edi64 - 2010-04-12, 14:15
| Adalbert napisał/a: | | . Czy koryto "strumienia" jest przystosowane do obsadzenia go roślinami? Skoda, że nie zrobiłeś na nim kilku nieco głębszych i szerszych miejsc (może jeszcze da się je zrobić). Miałbyś filtr biologiczny, który w przyszłości załatwił by Ci sprawę glonów. Na razie proponuję sadzić roślin ile wlezie ( zawsze później będziesz mógł je zredukować) i czekać aż to one zaczną rządzić w oczku. |
W korycie strumienia są wgłębienia w których są roślinki właśnie po to on powstał. Czekam, aż wszystko się rozrośnie
[ Dodano: 2010-04-12, 15:40 ]
Obiecana aktualizacja
leszek50-57 - 2010-04-12, 17:08
Edi64-Glony będą zawsze w oczkach czy w dużych akwenach,tylko może byc
ich mnie lub więcej a że tu masz filtr korz-glebowy i jak będzie stale chodził
to na pewno będziesz miał ich mniej. i na twoim miejscu nie używał
bym żadnej chemii .
poz.Leszek
-------------------
barteknam - 2010-04-12, 17:40
Jeśli nie chcesz usuwać tego mostku to zrób z niego "taras" nad oczkiem
daj go nad którymś brzegiem i usuń jedna barierkę , więcej oczka będziesz
mógł oglądać , a na tym właśnie "tarasie" będziesz mógł mieć jakieś siedzenie
i spoglądać z niego na ryby
Edi64 - 2010-04-12, 17:51
barteknam wiadomo, że trochę zasłania ale nie dużo. Przy oczku nie ma żadnego cieniu tylko ten mostek daje lekkie schronienie od słońca .
maruder - 2010-04-12, 17:56
Bartek ma rację; teraz mostek jedynie szpeci oczko...
barteknam - 2010-04-12, 18:00
no ale jak dasz go nad jakimś brzegiem również będzie zasłaniał oczko , ja bym tak zrobił , ale to twoje oczko i Ty tu rządzisz
Vanka - 2010-04-12, 18:14
Czemu sadzisz rośliny w doniczkach w strumieniu?
Edi64 - 2010-04-12, 18:50
| Vanka napisał/a: | | Czemu sadzisz rośliny w doniczkach w strumieniu? |
To znaczy? W doniczkach są te, które są w zagłębieniach i potrzebują sporo ziemi.
Vanka - 2010-04-12, 19:01
| Edi64 napisał/a: | | W doniczkach są te, które są w zagłębieniach i potrzebują sporo ziemi. |
tzn jakie? z ciekawości pytam, bo wiem, że w strumieniu można bez ziemi, albo w glinie raczej.
ontario_ab - 2010-04-12, 19:26
strumyk z bliska wygląda fajnie, ale po co na tym nasypie ? wygląda jak bastion, moim zdaniem popsuty cały efekt, Van ma rację bez sensu te doniczki w strumyku
Edi64 - 2010-04-12, 21:33
W doniczkach są kaczeńce Bez doniczek jest jakiś mech wodny i jakaś trawa. Zobaczycie jak się wszystko rozrośnie cały strumień będzie zarośnięty Teraz wszystko jest jeszcze surowe .
bogdan12121966 - 2010-04-13, 20:54
Fajny strumyk
A rosliny sadz bezposrednio między kamieniami,patrz u mnie jak sobie radzą
AurorA - 2010-04-13, 23:16
| Edi64 napisał/a: | W doniczkach są kaczeńce Bez doniczek jest jakiś mech wodny i jakaś trawa. |
jak chcesz by Ci strumień pełnił role najlepszego filtra to posadź tam gatunki oczyszczające a nie mech wodny czy jakaś trawa.
Zobacz jak to wygląda i działa u Bogdana.
Edi64 - 2010-04-14, 07:10
AurorA - pragnę zauważyć, że roślinki nie urosną w tydzień chyba, że czegoś nie wiem.
Postanowiłem wywalić doniczki
Kupiłem lilie czy mam je od razu włożyć na głębszą wodę, czy pierw tylko tak żeby je delikatnie zalało ?
Elendil - 2010-04-14, 07:54
| Edi64 napisał/a: | | Kupiłem lilie czy mam je od razu włożyć na głębszą wodę, czy pierw tylko tak żeby je delikatnie zalało ? |
Są dwie szkoły, stopniowe opuszczanie po kolejnych półkach albo rzucanie od razu na dno. Ja u siebie kosze od razu postawiłem na dnie, góra donic jest na głębokości ok 70cm i dały rady pięknie wyrosnąć. Zdjęcia są w mojej galerii. Zależy też od odmiany, silne i duże odmiany dadzą radę z dna, małe mogą mieć problemy.
Pzdr.
Edi64 - 2010-04-14, 14:05
Dzięki będę je układał stopniowo.
Edi64 - 2010-04-20, 12:01
Nowa aktualizacja
Wiatraczek już na miejscu, przybyło też roślinek
leszek50-57 - 2010-04-20, 20:18
Widac,że robisz kącik wypoczynkowy,ławeczka,ale dla mnie
to za mało posadzonych roślin wokół oczka i ławeczki.
poz.Leszek
---------------
ewa535 - 2010-04-20, 21:52
| Edi64 napisał/a: | AurorA - pragnę zauważyć, że roślinki nie urosną w tydzień chyba, że czegoś nie wiem.
Postanowiłem wywalić doniczki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kupiłem lilie czy mam je od razu włożyć na głębszą wodę, czy pierw tylko tak żeby je delikatnie zalało ? |
Bardzo fajnie Ci wyszło !
Edi a co to za roślinke masz na pierwszym zdjeciu u dołu ?
Edi64 - 2010-04-21, 17:51
Dzięki
Jeśli chodzi Ci o ten z niebieskimi kwiatami to niezapominajka
ewa535 - 2010-04-21, 18:32
| Edi64 napisał/a: | Dzięki
Jeśli chodzi Ci o ten z niebieskimi kwiatami to niezapominajka |
Nie no niezapominajke to bym poznała !
Pierwsze zdjęcie strumienia - roslinka u dołu - jakby seler
Edi64 - 2010-04-21, 21:28
Wiesz Ewo sam nie wiem przywiozłem to cudo z nad rzeczki .
zuzi10 - 2010-04-21, 22:32
Chyba Marek szerokolistny
http://www.oczkowodne.net...?bagienne=marek
ewa535 - 2010-04-21, 23:31
niestety to raczej jaskier rozłogowy
Edi64 - 2010-05-16, 20:25
Nowe zdjęcia:)
Edi64 - 2011-08-21, 15:27
Oczko po roku istnienia :)
Gosik - 2011-08-21, 19:31
Po tym roku, bardzo zarosło i wygląda ładnie
|