| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje oczko-oczko Karola ;P
KarolVIII - 2010-03-07, 11:05 Temat postu: Moje oczko-oczko Karola ;P No to skoro zima jeszcze panuje na polu a przy oczku nie ma wiele roboty o tej porze roku postanowiłem się podzielić zdjęciami mojego oczka które w tym roku będzie obchodzić drugie urodziny.
Ponieważ zdjęcia z budowy uległy zniszczeniu zamieszczam na początku najstarsze fotki zrobione już w fazie uzupełniania oczka nowymi roślinami i wykańczaniu otoczenia.
Na razie tylko tyle, wkrótce dorzucę zdjęcia mieszkańców tego małego wodnego świata.
Prosiłbym też o zrozumienie pewnych błędów konstrukcyjnych gdyż oczko zostało zbudowane jeszcze przed odnalezieniem forum co doprowadziło do popełnienie kilku błędów
maruder - 2010-03-07, 11:51
| KarolVIII napisał/a: | Prosiłbym też o zrozumienie pewnych błędów konstrukcyjnych gdyż oczko zostało zbudowane jeszcze przed odnalezieniem forum co doprowadziło do popełnienie kilku błędów
|
Czyli mamy rozumieć, że w tym roku, jednym z głównych celów w pracach przy oczku jest naprawa tychże błędów?
KarolVIII - 2010-03-07, 12:04
Obawiam się że naprawienie tych błędów będzie możliwe dopiero przy zmianie poszycia oczka,czyli nie prędko. W tym roku na pewno muszę zrobić skrzynkę na elektrykę bo kabel już zakopany ale nie ma ani skrzyneczki ani podstawy, więc znowu zima z przeręblem wykonanym ręcznie. Poza tym planuje dokupić roślinek i być może uda mi się zrobić filtr glebowo korzenny,zobaczymy.
maruder - 2010-03-07, 12:28
Przynajmniej zamaskuj folię - wygląda mało przyjemnie.
leszek50-57 - 2010-03-07, 13:15
Karol-błędy każdy popełnia,to jest zawsze do naprawienia
ale fontanny raczej nie używaj bo to szkodzi liliom,będą ci się
zamykały jak kwitną,po prostu nie lubią jak się leje woda na nich.
poz.Leszek
---------------
JAREK G - 2010-03-07, 13:58
| piotr urbanski napisał/a: | | Przynajmniej zamaskuj folię | Też bym popracował nad tym w pierwszej kolejności
AurorA - 2010-03-07, 17:51
Mnie razi nieco ten kanciasty prostokątny kształt, ale to tez można łatwo zamaskować dając w rogach skupienia roślin błotnych. Myślę że folię też można bardziej wypoziomować bez dużego nakładu pracy- efekt będzie jeszcze lepszy.
KarolVIII - 2010-03-07, 20:20
Niestety musiałem się przytulić w ten sposób do ogrodzenia żeby pozostawić wystarczająco szerokie przejście obok oka i stąd ten prostokątny kształt. Postaram się coś z tym zrobić, poniżej oczka posadzone są krzewy więc nie mogłem za bardzo posunąć się w tamtą stronę i zmienić kształt linii brzegowej Maskowanie foli pozostawię roślinom płożącym, jakim jeszcze nie wiem. Natomiast liliom wodnym już nie grozi fontanna gdyż zrezygnowałem z niej ze względu na problem z ciągłym oczyszczaniem gąbki. Dziękuje za rady oby było już ciepło to będzie można się zabrać za poprawki
duzers - 2010-03-07, 21:28
z tego co widać masz nie równy teren,dla mnie też najbardziej rzucają się nie wypoziomowane brzegi.podglądnij u innych wykańczanie brzegów i będzie
Mariusz - 2010-03-09, 19:29
| leszek50-57 napisał/a: | ale fontanny raczej nie używaj bo to szkodzi liliom,będą ci się
zamykały jak kwitną,po prostu nie lubią jak się leje woda na nich |
I nie tylko słabe kwitnienie, mi nad stawem w miejscu fontanny zginęły wszystkie lilie, po prostu nie znoszą natrysku na liście.
Jeśli chodzi o oczko to po co zmieniać poszycie, myślę że można spokojnie to zrobić bez większych nakładów finansowych i będzie ok.
KarolVIII - 2010-03-10, 11:30
Tak, wiem swego czasu sporo było o tryskającej wodzie na lilie na forum. Natomiast jeśli chodzi o te błędy to miałem na myśli że w lewym górnym rogu(pierwsze zdjęcie) jest ściana schodząca niemal w pionie do dna oczka. Był tam wcześniej brzeg wanny i podczas poszerzania strefy głębokiej wody obsunęła mi się ziemia więc nie ma żadnej półki w tym miejscu niestety co ździebko utrudnia mi jakiekolwiek posunięcia.
KarolVIII - 2010-03-15, 23:24
Przeglądam ostatnio zakurzone tematy na naszym forum i tak się zastanawiam bo w zasadzie wszystkie rośliny pływające salwinia,hiacynt,pistia, orzech kotewka,osoka jak i podwodne moczarka, rogatek bardzo słabo rosły żeby później zupełnie paść w większości .
No i tak wpadłem na to ze może te moje kamole,wapienie (2zdjęcie) zmieniają pH wody tak niekorzystnie że rośliny tego nie znoszą co myślicie? Wystarczyło by poukładać je na jakiś polnych kamieniach czy może zupełnie zamienić je na rzeczne kamienie? Nie robiłem żadnego testu wody więc nie wiem na czym stoję,odwołuje się tu do doświadczenia forumowiczów,jeśli ten post w jakimś sensie nie pasuje to prosiłbym o wykasowanie go.
JAREK G - 2010-03-15, 23:55
| KarolVIII napisał/a: | | Nie robiłem żadnego testu wody więc nie wiem na czym stoję | Bez testu to jest tylko gdybanie Teoretycznie kamienie wapienne mogą wpływać na wysokie PH, co może być korzystne dla glonów i niezbyt korzystne dla ryb , co do roślin to nie wiem czy ma to jakiś wpływ , ale dopóki nie sprawdzisz wody to się nie dowiesz jakie masz PH
KarolVIII - 2011-03-19, 13:29
Myślałem nad zamaskowaniem folii na przeciwległym brzegu i jednocześnie ogrodzenia, zdjęcie nr 3 i 4. Ponieważ zasadzone mam tam rośliny bagienne obłożenie brzegu kamieniami nie wchodzi w grę dlatego zastanawiam się czy nie nadawała by się do tego celu jakaś roślina pnąca. I tu moje pytanie bluszcz jest okey tylko dość powoli rośnie, co sądzicie o winobluszczu pięciolistkowym lub trójklapowym ? Pnącza te szybko rosną tylko gubią liście na zimę i owoce w ciągu roku-dość drobne więc trudno je będzie wyłapać. A może zna ktoś jakieś zimozielone roślinki pnące nadające się nad oczko? Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuje
Sadownik - 2011-03-19, 14:28
Tojeść rozesłana to chyba szybko rośnie, sam myślę to na łączenie foli z brzegiem dać.
Gosik - 2011-03-19, 16:02
Tojeść Rozesłana rośnie nad wodą, w wodzie i pod wodą ( tu nie kwitnie)-jedyna roślina, która dywanowo zarośnie brzegi oczka i będzie śliczna zarówno część znajdująca się w wodzie, jak i na lądzie.Poza tym jest zimo-zielona, w oczku dopiero topi się lód, a Tojeść wygląda pięknie zielona
AurorA - 2011-03-19, 16:56
| KarolVIII napisał/a: | | zastanawiam się czy nie nadawała by się do tego celu jakaś roślina pnąca. I tu moje pytanie bluszcz jest okey tylko dość powoli rośnie, co sądzicie o winobluszczu pięciolistkowym lub trójklapowym ? Pnącza te szybko rosną tylko gubią liście na zimę i owoce w ciągu roku-dość drobne więc trudno je będzie wyłapać |
Ja ma, zimozielony bluszcz hedera helix i wcale nie rośnie wolno- co roku wycinam kilka taczek. Super maskuje przez cały rok. Winobluszczy nie polecam.
co do tojeści to aby była zimozielona trzeba okrywać z reguły zasycha na zimę
KarolVIII - 2011-03-19, 17:59
No właśnie w zeszłym roku posadziłem dwie sadzonki od Ciebie Arku na brzegu, poczerwieniały liście ale na szczęście nie zaschły Chyba zakręcę się też za tym bluszczem o którym mówisz bo zależy mi żeby siatka też zarosła dzięki wszystkim za podpowiedzi
KarolVIII - 2011-03-21, 14:38
Hello wiosno korzystając z dzisiejszej pogody popracowałem trochę przy oczku przesadzając rośliny z skalniaka(rosły za gęsto). Efekty moich poczynań udokumentowałem na fotkach:
Część obsady oczka, niestety woda mętna ale to przez to że wybierałem jeszcze śmieci z wody :
A na koniec dwie fotki wiosennych uroków
Niech żyje wiosna!!
Damiano - 2011-03-21, 17:57
te kamienie na oczku gdzieś kupiłeś czy masz z pola?
Piotrek.P. - 2011-03-21, 18:32
Ale upasione ryby bardzo fajne ile masz sztuk? jaka pompa pracuje na pierwszej stronie na drugim zdjęciu ?
KarolVIII - 2011-03-21, 19:17
Nie potrafię precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie co do liczebności mojego stada ze starej obsady 5 (dwa czerwone, jeden biały albinos i dwa w panterkę ), reszta to zeszłoroczny przychówek około 3o sztuk chyba tak na oko.
Co do pompy o którą pytałeś to pompa gardeny(nie pamiętam jakiej mocy) ale obecnie wyłączona z użytkowania ponieważ bardzo szybko zapychała się gąbka filtrująca i trzeba było ją codziennie czyścić w praktyce. Jeśli bardzo Cię zainteresowała ta pompa to mogę poszukać kartona po niej wtedy Ci podam dokładniejsze parametry
Piotrek.P. - 2011-03-21, 19:37
O liczbę ryb pytałem ponieważ nadal nie wiem ile do siebie kupić ... a co do pompy to tą gąbkę zdejmij całkowicie i jeżeli możesz podać ile pompuje litrów/godzinę to będę wdzięczny
KarolVIII - 2011-03-21, 20:17
Zgodnie z obietnicą
Dane techniczne:
# do oczek o pojemności 3 000 l
# Moc pompy: 25 W
# Max. wydajność: 1 500 l/h
# Max. wysokość podnoszenia: 1,9 m
# "kaskada": max. h = 140cm; Ø = 140cm
# "dzwonek wodny": max h/Ø = 35cm
# "kielich": max h/Ø = 20/30cm
# "dysza strumieniowa": max h = 70cm; Ø = 100cm
# strumień: max h = 30/50cm
# max szerokość = 15/10cm
# wymiary: (dł. x szer. x wys.): 36x27x14 cm.
mol79 - 2011-03-21, 23:37
forum zawsze po 2 przegladam....wiec.....
Moze czegos nierozumiem, ale jak na kogos, kto przeglada to forum od dlugiego czasu, pojechales staruszku ostro po bandzie...wszyscy jacys tacy mili dla Ciebie...
Jak dla mnie to OSTRO tam trzeba poprawiac wszystko
KarolVIII - 2011-03-22, 08:11
| mol79 napisał/a: | Jak dla mnie to OSTRO tam trzeba poprawiac wszystko |
Wiem wiem, dużo rzeczy do poprawy ale co nagle to po diable, w tym roku chcę stopniowo poprawiać niedociągnięcia z etapu budowy. Będzie ciężko bo ze względu na położenie oczka mam skrępowane ręce w kwestii zmiany linii brzegowej dlatego muszę się posiłkować roślinami kamieniami i odrobiną czasu potrzebną na to żeby to wszystko ładnie pozarastało, Dzięki za opinie, posłuży mi jako motywacja do dalszej pracy
Elendil - 2011-03-22, 08:22
| mol79 napisał/a: | Jak dla mnie to OSTRO tam trzeba poprawiac wszystko |
no trzeba, ale autor w pierwszym poście sformułował wzorcową samokrytykę
| KarolVIII napisał/a: | Prosiłbym też o zrozumienie pewnych błędów konstrukcyjnych gdyż oczko zostało zbudowane jeszcze przed odnalezieniem forum co doprowadziło do popełnienie kilku błędów |
widać chęć poprawy, błędy są oczywiste i takie o których się mnóstwo już pisało na forum, więc może stąd ta łagodność dyskutantów
KarolVIII - 2011-05-16, 18:12
I znowu wpadłem na forum a skoro tak to zamieszczam parę fotek oczka z dzisiejszego dnia, oglądajcie i rzucajcie pomysłami na modernizacje
W tej chwili pracuje nad klarownością wody a raczej jej brakiem, filtr i lampa UV chodzi 24h,mam nadzieje że rośliny w końcu też się widocznie przyłączą do filtrowania
Damiano - 2011-05-16, 18:17
super good malina a na 2 zdjęciu takie coś pływające na wodzie co to jest bo w stawach też takie coś pływa to jakieś nasionka roślin czy co bo się zawsze zastanawiałem co to
Elendil - 2011-05-16, 18:25
no mi to na rzęsę wygląda
bardzo fajnie też u Ciebie się zazieleniło a woda się powinna szybko wyklarować
leszek50-57 - 2011-05-16, 18:51
W klarowności wody na pewno pomogą ci rośliny,ale to musi potrwać
ale filtr też by ci pomógł jak byś miał korz-glebowy,ten jest najlepszy
poz.Leszek
------------
ewa535 - 2011-05-16, 19:59
Witaj
osoki masz nowe ? wpuszczone do oczka ?
czy Ci wypłynęły już i tak ładnie rosną ?
KarolVIII - 2011-05-16, 21:08
Osoki widoczne na zdjęciach są podarowane, jednak mam też jedną rozrastającą się na dwie kolejne która już dawno wypłynęła i ładnie rośnie chodź nie tak efektownie jak te trzy sztuki
KarolVIII - 2011-06-06, 13:07
Pora znowu wrzucić parę fotek zwłaszcza że lilie ozdabiają kwiatami uroki oczek wodnych...
Najpierw ogólny rzut okiem na stawik:
Kwitnące(u mnie po raz pierwszy) osoki;
Tegoroczny grzybieńczyk z sklepu admina:
Lilia Atrraction od Aurory posadzona na początku sezonu ma już pierwszy pąk i ładnie rośnie
Widok na stare osoki:
Przy okazji nie wie ktoś co to za odmiana lilii ?
A na ostatniej fotce jeszcze przęstka, strzałka wodna, marek szerokolistny i sitowie leśne
neron87 - 2011-06-06, 14:46
Gęsto masz tutaj
KarolVIII - 2011-06-06, 17:18
Owszem ale dzięki temu w jakimś stopniu ograniczam ilość glonów
|
|