Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Damiana

damian - 2010-03-01, 18:37
Temat postu: oczko Damiana
moje oczko tuz po nalaniu wody jeszcze bez rybek.zdjęcie robione było jakoś w sierpniu

maruder - 2010-03-01, 18:59

Wow! Coz za turkus! :-D sam wpadles na ten pomysl?
damian - 2010-03-01, 19:05

to zdjęcie jest robione tuz po wlaniu wody nie mam nowszych bo szkoda bo wygląda bardziej efektownie,fontanna, kaskada itp na wiosnę wrzucę pare fajnych zdjęc :-D
AurorA - 2010-03-01, 19:10

Czy to jest z folii?
Napisz o nim coś więcej.

damian - 2010-03-01, 19:18

to jest z betonu ma ok 120-140cm głębokości szerokosć jest rózna jak widać:D a dł ok 7m pracowalismy nad nim ok 2mies (po południami). grubość betonu na ściankach jest ok 30cm:D i porządnie za zbrojone.jak by jeszcze jakieś pytania były to proszę pisać postaram sie odpowiedzieć
POZDRAWIAM Damian

szopen - 2010-03-01, 19:28

super basen, aż szkoda do niego roślinki wstawiać. Ja bym oczko foliowe wykopał obok.

Pozdrawiam Antoni !!

Mazur - 2010-03-01, 19:43

To oczko tak wygląda czy wystaje nad powierzchnię ziemii , pytam bo zastanawiam się czy zimą nie będzie mocno przemarzać
To kwestia gustu zawsze piszę że to ma się podobać właścicielowi a nie gawiedzi.
Ja starałbym się jakoś zamaskować roślinami przynajmniej część kamieni by przybliżyć je do natury ale to tylko i wyłacznie Twoja sprawa.

alibaba - 2010-03-01, 20:35

to ja nawet nie myśle ile m3 betonu i ton stali na to poszło :-D
Benteler - 2010-03-01, 21:28

Oczko jak widać wykonane starannie( 30 cm betonu-czapki z głów) Może komuś się nie podobać kolor w środku, ale nie ma obawy, natura pomaluje to po swojemu - na zielono.A co z filtarcją? Masz jakieś koncepcje to napisz.
JAREK G - 2010-03-01, 22:39

damian napisał/a:
wygląda bardziej efektownie,fontanna, kaskada itp
Niezły zbiornik, jakby było trochę głębiej można by zrobić trampolinę ;) Nic nie piszesz o roślinach , masz tam jakieś roślinki :?:
damian - 2010-03-01, 22:43

roślinki juz wstawione i oczywiscie kolorek wody się zmienił i tego koloru niebieskiego nie widac.
do Romana: oczko wystaje tylko po lewej stronie ale to ok 40cm w górę od ziemi z powodu pochyłego terenu i trzeba było to wypoziomować aby woda nie przelewała się z jednej strony a z drugiej nie sięgała kamieni
do Benteler: filtracja? to raczej standard dobra pompka w miarę duża beczka zamontowana pod wodospadem(nie widać go na zdjeciu bo wodospad był dorabiany po zrobieniu tego zdjęcia wrzucę zdjęcie jak już będzie ładnie wyglądać oczko) :-D

AurorA - 2010-03-01, 22:45

szopen napisał/a:
super basen, aż szkoda do niego roślinki wstawiać. Ja bym oczko foliowe wykopał obok.

dokładnie to samo pomyślałem, bo oczka to to nie przypomina

damian, sam wpadłeś na to by ty beton pomalować tak nienaturalnym żarówiastym kolorem?

damian - 2010-03-01, 22:51

znajomy ma podobny kolor wiec spisuje sie narazie i jak to kolega powidział ze "natura pomaluje po swojemu" nie widzielismy innego koloru który by pasował bo kolor np czarny by chyba nie pasował ale i tak to teraz jest kolor zielony wiec bez różnicy:D a kolorek jest ładny:D ;)
AurorA - 2010-03-01, 23:23

damian napisał/a:
a kolorek jest ładny

do basenu extra, ale dla oczka totalna porażka
nie widzę tez żadnych pólek wiec nie ma co porównywać tego zbiornika do oczka

monkeymonk - 2010-03-02, 15:05

WOOW, hehh... nie wiem co napisac:) To naprawde bylby super basen. Filtr skimmerowy, troche chemii i :good: :good: :good:
W oczkach nie lubie takiego lazuru... Teraz napewno jest lepiej. czekamy na fotki. Ogolnie fajnie, tylko pierwsze wrazenie jest dziwne
heh, banan nie schodzi mi z buzki

Elendil - 2010-03-02, 15:28

Trzeba poczekać aż się nieco zamuli i obgloni i będzie OK. Póki co rzeczywiście wygląda bardzo sterylnie i basenowo.
Z braku półek obwiesić dookoła kieszenie na rośliny i w nich poszadzić zieleninę.

fotos88 - 2010-03-02, 16:39

Wszyscy Cie krytykują :) a na pewno popełniali podobne błędy zanim trafili na to forum :)

Świeże oko zawsze wygląda sterylnie :) zrób świeże foty nawet teraz i wstaw :)

Pozdrawiam

damian - 2010-03-02, 17:32

do aurora:ja tu widzę półkę na rosliny itp ona jest po jednej i drugiej niewidac jej tak bardzo bo jest nisko ale ją widać a skoro ty jej nie widzisz to nie moja wina;] a i każdy kto widział to oczko to nie krytykuje koloru bo go nie widać i przy tym kolorze jest dobrze wyczyscic oczko.
Elendil - 2010-03-02, 17:54

Nie bierz naszych uwag zbytnio do siebie...zarośnie będzie OK ;)
Co do koloru - czy forma czy folia zwolenników niebieskiego niewielu jest na forum. Ja się temu nie dziwię bo zbyt naturalnie to nie wygląda. Jak zajdzie polotem z glonów będzie dużo lepiej i naturalniej. Teraz kombinuj rośliny, jak masz półki to wykorzystaj maksymalnie, pomyśl też o kieszeniach.

Pzdr.

damian - 2010-03-02, 18:36

kolor niebieski znikną juz po 2 tygodniach.a co do roslin mam na półkach juz pałki i lilie pływające
leszek50-57 - 2010-03-02, 20:14

Nie przejmuj się ja też mam folię niebieską,zarosła i bardzo mało
ją widac ;) :P
poz.Leszek
---------------

AurorA - 2010-03-02, 20:57

damian napisał/a:
ja tu widzę półkę na rosliny itp ona jest po jednej i drugiej niewidac jej tak bardzo bo jest nisko ale ją widać a skoro ty jej nie widzisz to nie moja wina

daj jakieś dodatkowe zdjęcia bo z tej odległości i perspektywy niewiele widać

damian - 2010-03-03, 16:26

zdjecia robione dzisiaj jeszcze z taflą lodu
ewa535 - 2010-03-03, 16:33

DAMIAN ! SUPER OKO :brawo:
a to Ci nasi niktórzy Panowie nawkładali za niebieskośći i podniesione oko ( sama już też chciałam pisać ;) ) A tu proszę widzimy jakie to oko jest faktycznie !
Bardzo fajnie to wykombinowałeś !

Elendil - 2010-03-03, 17:44

Teraz to zupełnie inna bajka :good:

Możliwości są, tylko rośliny, rośliny, rośliny...

duzers - 2010-03-03, 18:22

gdyby kamienie były trochę mniejsze było by OK,trochę za bardzo rzucają się w oczy.mogły być bardziej zatopione w wodzie.może jak obsadzisz je roślinami mniej będą widoczne.ale to jest moje zdanie.tobie mogą się podobać. :soczek:
damian - 2010-03-03, 19:10

roślinki są juz wsadzone tylko na jesieni były uciete i nie widać ich.
Elendil - 2010-03-03, 19:51

No to czekamy na wiosenne foty ;)
AurorA - 2010-03-04, 00:40

No teraz inaczej to wygląda, trzeba było od razu tak zacząć. Całkiem ładny basen ;)

Obok drzewa jest wybudowana konstrukcja- co to jest?

ewa535 - 2010-03-04, 08:50

duzers napisał/a:
gdyby kamienie były trochę mniejsze było by OK,trochę za bardzo rzucają się w oczy.mogły być bardziej zatopione w wodzie.może jak obsadzisz je roślinami mniej będą widoczne.ale to jest moje zdanie.tobie mogą się podobać. :soczek:

Duzers ! moje oczko tez w tej chwili przez kamienie trochę przytłoczone. Zupełnie inaczej wyglądał to jak się rozrosły rośliny. Mam takie wrażenie , że u Damiana jest podobnie.
JAk flora przyszaleje będzie idealna równowaga ! Swoja drogą to z kolei oczka ze śladową ilością kamieni i to małych czy płaskich latem tak obrastają, że kamienia nie widać prawie wcale. Poczekamy na fotki, zobaczymy czy dobrze przeczuwałam ;)

damian - 2010-03-04, 10:48

ta konstrukcja to jest wodospad.a pod nią widac taką dziurę to tam jest filtr który na zimę jest schowany
roman1952 - 2010-03-06, 09:39

Powiem tak :oops: również zaczynałem od takiego koloru , zbiornik był mniejszy
( dzieci również ) , zbudowany z kamieni i betonu , wewnątrz idealnie gładki , na
wejściu schodki . Przez trzy lata chłopcy z kolegami kąpali się i pluskali , aż przestało
mnie bawić wieczne czyszczenie i wymiana wody . I zaczęło się ... na początek wpuściłem
dwie żaby i wiadro skrzeku , po jakimś czasie mógłbym zająć się eksportem do żabojadów,
wtedy kilka roślin i rybek , później budowa wodospadu , później większego oczka i tak
to trwa i trwa ...
Pozdrawiam .
- Stary zbiorniczek .