| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Damiana
damian - 2010-03-01, 18:37 Temat postu: oczko Damiana moje oczko tuz po nalaniu wody jeszcze bez rybek.zdjęcie robione było jakoś w sierpniu
maruder - 2010-03-01, 18:59
Wow! Coz za turkus! sam wpadles na ten pomysl?
damian - 2010-03-01, 19:05
to zdjęcie jest robione tuz po wlaniu wody nie mam nowszych bo szkoda bo wygląda bardziej efektownie,fontanna, kaskada itp na wiosnę wrzucę pare fajnych zdjęc
AurorA - 2010-03-01, 19:10
Czy to jest z folii?
Napisz o nim coś więcej.
damian - 2010-03-01, 19:18
to jest z betonu ma ok 120-140cm głębokości szerokosć jest rózna jak widać:D a dł ok 7m pracowalismy nad nim ok 2mies (po południami). grubość betonu na ściankach jest ok 30cm:D i porządnie za zbrojone.jak by jeszcze jakieś pytania były to proszę pisać postaram sie odpowiedzieć
POZDRAWIAM Damian
szopen - 2010-03-01, 19:28
super basen, aż szkoda do niego roślinki wstawiać. Ja bym oczko foliowe wykopał obok.
Pozdrawiam Antoni !!
Mazur - 2010-03-01, 19:43
To oczko tak wygląda czy wystaje nad powierzchnię ziemii , pytam bo zastanawiam się czy zimą nie będzie mocno przemarzać
To kwestia gustu zawsze piszę że to ma się podobać właścicielowi a nie gawiedzi.
Ja starałbym się jakoś zamaskować roślinami przynajmniej część kamieni by przybliżyć je do natury ale to tylko i wyłacznie Twoja sprawa.
alibaba - 2010-03-01, 20:35
to ja nawet nie myśle ile m3 betonu i ton stali na to poszło
Benteler - 2010-03-01, 21:28
Oczko jak widać wykonane starannie( 30 cm betonu-czapki z głów) Może komuś się nie podobać kolor w środku, ale nie ma obawy, natura pomaluje to po swojemu - na zielono.A co z filtarcją? Masz jakieś koncepcje to napisz.
JAREK G - 2010-03-01, 22:39
| damian napisał/a: | | wygląda bardziej efektownie,fontanna, kaskada itp | Niezły zbiornik, jakby było trochę głębiej można by zrobić trampolinę Nic nie piszesz o roślinach , masz tam jakieś roślinki
damian - 2010-03-01, 22:43
roślinki juz wstawione i oczywiscie kolorek wody się zmienił i tego koloru niebieskiego nie widac.
do Romana: oczko wystaje tylko po lewej stronie ale to ok 40cm w górę od ziemi z powodu pochyłego terenu i trzeba było to wypoziomować aby woda nie przelewała się z jednej strony a z drugiej nie sięgała kamieni
do Benteler: filtracja? to raczej standard dobra pompka w miarę duża beczka zamontowana pod wodospadem(nie widać go na zdjeciu bo wodospad był dorabiany po zrobieniu tego zdjęcia wrzucę zdjęcie jak już będzie ładnie wyglądać oczko)
AurorA - 2010-03-01, 22:45
| szopen napisał/a: | super basen, aż szkoda do niego roślinki wstawiać. Ja bym oczko foliowe wykopał obok.
|
dokładnie to samo pomyślałem, bo oczka to to nie przypomina
damian, sam wpadłeś na to by ty beton pomalować tak nienaturalnym żarówiastym kolorem?
damian - 2010-03-01, 22:51
znajomy ma podobny kolor wiec spisuje sie narazie i jak to kolega powidział ze "natura pomaluje po swojemu" nie widzielismy innego koloru który by pasował bo kolor np czarny by chyba nie pasował ale i tak to teraz jest kolor zielony wiec bez różnicy:D a kolorek jest ładny:D
AurorA - 2010-03-01, 23:23
| damian napisał/a: | | a kolorek jest ładny |
do basenu extra, ale dla oczka totalna porażka
nie widzę tez żadnych pólek wiec nie ma co porównywać tego zbiornika do oczka
monkeymonk - 2010-03-02, 15:05
WOOW, hehh... nie wiem co napisac:) To naprawde bylby super basen. Filtr skimmerowy, troche chemii i
W oczkach nie lubie takiego lazuru... Teraz napewno jest lepiej. czekamy na fotki. Ogolnie fajnie, tylko pierwsze wrazenie jest dziwne
heh, banan nie schodzi mi z buzki
Elendil - 2010-03-02, 15:28
Trzeba poczekać aż się nieco zamuli i obgloni i będzie OK. Póki co rzeczywiście wygląda bardzo sterylnie i basenowo.
Z braku półek obwiesić dookoła kieszenie na rośliny i w nich poszadzić zieleninę.
fotos88 - 2010-03-02, 16:39
Wszyscy Cie krytykują a na pewno popełniali podobne błędy zanim trafili na to forum
Świeże oko zawsze wygląda sterylnie zrób świeże foty nawet teraz i wstaw
Pozdrawiam
damian - 2010-03-02, 17:32
do aurora:ja tu widzę półkę na rosliny itp ona jest po jednej i drugiej niewidac jej tak bardzo bo jest nisko ale ją widać a skoro ty jej nie widzisz to nie moja wina;] a i każdy kto widział to oczko to nie krytykuje koloru bo go nie widać i przy tym kolorze jest dobrze wyczyscic oczko.
Elendil - 2010-03-02, 17:54
Nie bierz naszych uwag zbytnio do siebie...zarośnie będzie OK
Co do koloru - czy forma czy folia zwolenników niebieskiego niewielu jest na forum. Ja się temu nie dziwię bo zbyt naturalnie to nie wygląda. Jak zajdzie polotem z glonów będzie dużo lepiej i naturalniej. Teraz kombinuj rośliny, jak masz półki to wykorzystaj maksymalnie, pomyśl też o kieszeniach.
Pzdr.
damian - 2010-03-02, 18:36
kolor niebieski znikną juz po 2 tygodniach.a co do roslin mam na półkach juz pałki i lilie pływające
leszek50-57 - 2010-03-02, 20:14
Nie przejmuj się ja też mam folię niebieską,zarosła i bardzo mało
ją widac
poz.Leszek
---------------
AurorA - 2010-03-02, 20:57
| damian napisał/a: | | ja tu widzę półkę na rosliny itp ona jest po jednej i drugiej niewidac jej tak bardzo bo jest nisko ale ją widać a skoro ty jej nie widzisz to nie moja wina |
daj jakieś dodatkowe zdjęcia bo z tej odległości i perspektywy niewiele widać
damian - 2010-03-03, 16:26
zdjecia robione dzisiaj jeszcze z taflą lodu
ewa535 - 2010-03-03, 16:33
DAMIAN ! SUPER OKO
a to Ci nasi niktórzy Panowie nawkładali za niebieskośći i podniesione oko ( sama już też chciałam pisać ) A tu proszę widzimy jakie to oko jest faktycznie !
Bardzo fajnie to wykombinowałeś !
Elendil - 2010-03-03, 17:44
Teraz to zupełnie inna bajka
Możliwości są, tylko rośliny, rośliny, rośliny...
duzers - 2010-03-03, 18:22
gdyby kamienie były trochę mniejsze było by OK,trochę za bardzo rzucają się w oczy.mogły być bardziej zatopione w wodzie.może jak obsadzisz je roślinami mniej będą widoczne.ale to jest moje zdanie.tobie mogą się podobać.
damian - 2010-03-03, 19:10
roślinki są juz wsadzone tylko na jesieni były uciete i nie widać ich.
Elendil - 2010-03-03, 19:51
No to czekamy na wiosenne foty
AurorA - 2010-03-04, 00:40
No teraz inaczej to wygląda, trzeba było od razu tak zacząć. Całkiem ładny basen
Obok drzewa jest wybudowana konstrukcja- co to jest?
ewa535 - 2010-03-04, 08:50
| duzers napisał/a: | gdyby kamienie były trochę mniejsze było by OK,trochę za bardzo rzucają się w oczy.mogły być bardziej zatopione w wodzie.może jak obsadzisz je roślinami mniej będą widoczne.ale to jest moje zdanie.tobie mogą się podobać. |
Duzers ! moje oczko tez w tej chwili przez kamienie trochę przytłoczone. Zupełnie inaczej wyglądał to jak się rozrosły rośliny. Mam takie wrażenie , że u Damiana jest podobnie.
JAk flora przyszaleje będzie idealna równowaga ! Swoja drogą to z kolei oczka ze śladową ilością kamieni i to małych czy płaskich latem tak obrastają, że kamienia nie widać prawie wcale. Poczekamy na fotki, zobaczymy czy dobrze przeczuwałam
damian - 2010-03-04, 10:48
ta konstrukcja to jest wodospad.a pod nią widac taką dziurę to tam jest filtr który na zimę jest schowany
roman1952 - 2010-03-06, 09:39
Powiem tak również zaczynałem od takiego koloru , zbiornik był mniejszy
( dzieci również ) , zbudowany z kamieni i betonu , wewnątrz idealnie gładki , na
wejściu schodki . Przez trzy lata chłopcy z kolegami kąpali się i pluskali , aż przestało
mnie bawić wieczne czyszczenie i wymiana wody . I zaczęło się ... na początek wpuściłem
dwie żaby i wiadro skrzeku , po jakimś czasie mógłbym zająć się eksportem do żabojadów,
wtedy kilka roślin i rybek , później budowa wodospadu , później większego oczka i tak
to trwa i trwa ...
Pozdrawiam . 
- Stary zbiorniczek .
|
|