| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - pierwsze oczko alibaby
alibaba - 2009-08-17, 15:23 Temat postu: pierwsze oczko alibaby Oczko powstało czysto spontanicznie, teściowa wykopała dziurę w ziemi w celu odzyskania ziemi. Zobaczyłem i pomyślałem "zrobie sobie oczko". Szybko poszukałem foli na strychu, nalałem wody i oto jest
Oczko będzie tylko do wiosny, bo na jego miejscu powstanie podjazd do garażu ale wiosną zrobię nowe - większe.
Roślinek mało bo Arek się ociąga
Ludwig - 2009-08-17, 15:26
Niezły pomysł z tą kaskadą. Musisz dosadzić przede wszystkim roślin no i obsadzić drzewkami krzakami i tak dalej oczko ,wtedy na pewno nabierze uroku . No ale jak do wiosny to nie wiem czy warto to już od Ciebie zależy
alibaba - 2009-08-17, 15:30
| Ludwig napisał/a: | Niezły pomysł z tą kaskadą. Musisz dosadzić przede wszystkim roślin no i obsadzić drzewkami krzakami i tak dalej oczko ,wtedy na pewno nabierze uroku . No ale jak do wiosny to nie wiem czy warto to już od Ciebie zależy |
wodne przesadze na wiosne do nowgo oka, a kaskada już jest inna, to oczko zmienia sie z dnia na dzien
Piecyk99 - 2009-08-17, 19:33
otoczeniem sie nie przejmowac, lepiej roslinami wodnymi skoro i tak na wiosne bedzie nowy zbiornik
castleman - 2009-08-20, 14:37
Witam serdecznie
oczko b. fajne, jak na tymczasowe.
Niestety trzeba trochę czasu żeby roślinki się rozrosły.
Sadź jak nawięcej żarłocznych bo woda się zieleni.
alibaba - 2009-08-20, 15:06
właśnie dotarły roślinki od Arka, jutro będę w domu to posadze, kamieni też troszkę dołoże i może w niedziele jakieś fotki zapodam. Generalnie eksperymentuję ile sie da na tym oczku żeby później nie robić błędów w tym większym które zamierzam zrobić
Vanka - 2009-08-20, 16:24
jak dołożysz roślin od razu będzie lepszy efekt
No i masz juz kaskadę , ja swoją tworzę dopiero w myślach.
Jaką używasz pompę, bo wydaje mi się, że mamy podobny litrarz zbiorników ?- ja się na technicę nie znam, więc ciężko mi coś wybrać.
Pozdrawiam
alibaba - 2009-08-30, 13:01
Roślinki od Arka rosną sobie pomimo tego że moje dwa karasie chrupią je zdrowo
Woda troszke sie zazieleniła ale mam nadzieję że roślinki i działający od 3 tyg filtr włanej roboty dadzą rady
A pompe mam taką jakąś z marketu o wydajności 1000l
Adalbert - 2009-08-30, 13:39
Muszę przyznać, że w twoim oczku "wianuszek" kamieni tak bardzo w oczy nie kłuje
marcinek6661 - 2009-08-31, 10:55
No fajnie to już wygląda, a na dodatek to robocza wersja jak piszesz, więc wiosną stworzysz jak myślę świetne nowe oczko! Ja tez pracuję ciągle nad swoim i mam również wersję roboczą do następnej wiosny
A jaką ma pojemność i rozmiar twoje oczko i ile masz rybek i jakie?
Pozdrawiam marcinek6661
alibaba - 2009-08-31, 16:38
| marcinek6661 napisał/a: | No fajnie to już wygląda, a na dodatek to robocza wersja jak piszesz, więc wiosną stworzysz jak myślę świetne nowe oczko! Ja tez pracuję ciągle nad swoim i mam również wersję roboczą do następnej wiosny
A jaką ma pojemność i rozmiar twoje oczko i ile masz rybek i jakie?
Pozdrawiam marcinek6661 |
Wymiary symboliczne 1,5 x 2 m i 1m głębokości pod kaskadą
Rybki to wciąż te same dwa karasie , oczko za małe żeby więcej upchnąć.
darek653 - 2009-08-31, 18:45
alibaba, Jak bym widział siebie rok temu.Pomysł-szpadel-troche wolnego czasu i oczko gotowe.
Wymiary nawet podobne tylko głębokość 0,70m.
Moje oczko nie było "przejściowe" ale i tak wytrwało do następnego roku,potem rozbudowa.
Alibaba ja na twoim miejscu za bardzo bym nie kombinował-kaskada,układanie kamieni-chyba,że sprawia ci to frajde.
Oczko wygląda fajnie a za pare miesięcy i tak go nie będzie.
pozdrawiam
Darek
marcinek6661 - 2009-08-31, 18:45
to i tak 2 razy większe od mego
alibaba - 2009-08-31, 19:08
Powiem ci w tajemnicy Darku że sprawia mi ti niesamowitą frajdę ten kamień na kaskadę wlekłem 3 km w rękach, a waży chyba ze 20 kg . To mój sposób na walkę z nałogimem palenia - i działa już ze 3 mc-e
marcinek6661 - 2009-08-31, 19:35
A jesli kamie w okolicy się skończą, a z twojego podwórka kamieniołomy stworzysz, to co wtedy - powrócisz do palenia?
alibaba - 2009-08-31, 19:42
| marcinek6661 napisał/a: | A jesli kamie w okolicy się skończą, a z twojego podwórka kamieniołomy stworzysz, to co wtedy - powrócisz do palenia? |
Do wiosny starczy a wtedy nowe oczko będę działał I nie tylko oczko ale cały ogród
darek653 - 2009-08-31, 19:53
alibaba, Ja niestety po 2 latach wróciłem do tego swińskiego nałogu palenia.A przy oczku lubię grzebać tak jak ty,a kamienie zwożę cały czas.A to do skalniaka a to......itp.
Życze miłej zabawy przy oczku i ogrodzie a twoją metode na niepalenie muszę wypróbować,dobry pomysl........
alibaba - 2009-09-06, 11:58
Po tygoniu opieki nad oczkiem mojej ładniejszej połówki miło popatrzeć na oczko
pistie jak widać zaczeły sie wkońcu rozmnażać
wywłócznik też popuszczał nowe choineczki (fajnie zamykają sie wieczorem )
Bobrowniczek widoczny w tle też się przyjął
alibaba - 2009-09-14, 16:04
Dzieki waszym radom mam w oczku idealinie krystaliczną wode, sam byłem w szoku jak zobaczyłem w sobote . Byłem na weselichu wiec nie zrobiłem fotek bo zaniemogłem ale w sobote zrobie. Rośliny, pompa i filtr to podstawa.
Vanka - 2009-09-14, 19:11
No i pięknie
Widzę, że wywłócznik masz jeszcze w całości , mój zjedzony... same odrosty sterczą..
Karaski uwielbiaja miękkie roślinki (mnie sie również zdaża )
alibaba - 2009-09-27, 16:01
Oczko mi troszke pozarastało Woda czyściutka co nie spodobało sie rybkom
Wie może ktoś co to za roślinka ?
Bo jak widać na zdjęciu "weszła" sobie do wody i nie wiem czy sie tym martwić czy cieszyć
AurorA - 2009-09-27, 21:01
| alibaba napisał/a: | | Wie może ktoś co to za roślinka ? |
wygląda na bluszczyk kurdybanek - jeden z najpospolitszych chwastów ogrodowych- trudny do wyplenienia
|
|