Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - Oczko Szymona - projekt

Szymon871 - 2009-05-30, 20:14
Temat postu: Oczko Szymona - projekt
Witam prosiłbym Was drodzy forumowicze o pomoc przy projektowaniu mojego oczka.... Przeczytałem już troche postów, na Naszym wspaniałym forum. Wiem mniej więcej jak powinno sie budowac oczko... No tylko ze każde buduje sie inaczej :-D

U mnie jest już mały problem. Tak wygląda przestrzeń na której mam zamiar zrobic oczko:

Jak widac teren ładnie zarośnięty a to dlatego, iż miejsce tyo zostało zagospodarowane już w 1998 roku i od zawsze w planach było w tym miejscu oczko.

Otóz miałoby ono praktycznie wymiary 180 cm na 430 cm. Jak widac dosyc wąskie będzie te oko. I tu sie pojawia już mój problem... mógłby mi ktos doradzić, jak rozmieścić półki aby nie zwęzyć maxymalnie strefy głebokiej, która tez planuje (ryby + zimowanie)

Z góry dziekuję za odpowiedzi.

sebastianrost - 2009-05-30, 20:22

Przecież na całosci oczka nie musisz miec strefy bagiennej
Z jednej strony mozesz zrobis strefe bagienna a z drugieg zeby nie tracic głebi jak piszecz zrobic strefe głębsza.Masz duzy plus otoczenia bo nie bedziesz sie ,martwił o zbyt duze nasłonecznienie

Szymon871 - 2009-05-31, 07:40

tylko ze ja strefy bagiennej nie bee miec... beda brzegi pote strefa płytka głebsza płytka :-D toni wodnej i głębia... nie wiem jak rozmieścić strefy toni i płytką aby nie pomniejszyć rozmiarów głębi... Z której strony i gdzie robić półki o to mi chodzi... dodatkowo półki musiałyby być dość szerokie gdyż bedę tak sadził rosliny:

Usunąłem grafikę, naruszenie praw autorskich. Wypada zapytać o zgodę na umieszczenie jej na Forum. Umieszczamy tu jedynie prace swojego autorstwa, lub podlinkowane do źródła. Paweł Woynowski, Moderator

Wiem tylko tyle, ze bedzie kaskada, na drugim zdjęciu pomiędzy tujami a tym "kornikiem" :-D i pod kaskadą bedzie od razu głębia... i chcę ją dalej pociągnąc dlatego z półkami mam problem... :???:

sebastianrost - 2009-05-31, 08:37

To zrób głębie po stronie kaskady a po drugiej stronie strefe płyktą zrób cos na zasadzie schodów :oops:
melek - 2009-05-31, 09:32

Przejrzyj sobie galerię oczek, zobacz jak wygląda rozmieszczenie półek, itp. Może jakieś oczko Ci się spodoba i skopiujesz lub przerobisz projekt na własne potrzeby.
Szymon871 - 2009-05-31, 10:09

ok, skorzystam z galerii... a powiedzcie mi czy mogę posadzić kaczeńca w taki sposób jak na powyższym rysunku...?? przy brzegu zanurzonego w wodzie?
sebastianrost - 2009-05-31, 10:54

czy mogę posadzić kaczeńca w taki sposób jak na powyższym rysunku...?? przy brzegu zanurzonego w wodzie?[/quote]

Ja tak mam posadzonego i doskonale sie rozrasta

samuraj - 2009-05-31, 11:01

Szymon871 napisał/a:
powiedzcie mi czy mogę posadzić kaczeńca w taki sposób jak na powyższym rysunku...?? przy brzegu zanurzonego w wodzie?

Oczywiście że tak , tylko jeśli posadzisz tak jak na rysunku to pałki będą zasłaniały widok na oczko a jeśli jest to przeciwległa strona to pałki będą zasłaniały kaczence.

Szymon871 - 2009-05-31, 12:22

no włąsnie musze tak rozplanować dorgi samuraju półki, żeby wszystko było okryte... nie moge miec za dużo roślin wysokich bo mam juz mega dobre tuje... pare fajnych iglaków... a także kwiaty wzdłuż chodnika... przez to może być fajny efekt, ale ciężko cokolwiek rozplanować...
leszek50-57 - 2009-05-31, 17:57

Szymon po prostu zrezygnuj z pałek wodnych,bo masz już wysokie tuje
a zastosuj rośliny,które nie są takie wysokie a też dobrze filtrują wodę
jak np.irysy wodne ,mięte wodną,kaczeńce ,dużo można wymnieniac
sam zobacz w atlasie roślin wodnych. ;)

poz.Leszek
----------------

AurorA - 2009-06-01, 00:03

Ja bym dał dwie duuże strefy błotne po lewej i po prawej (około 100x 180) a cały środek dał głębiej- można by tam tez dać dwie półki np 80-cm i 120 cm.
Od strony kostki nic nie dajesz tylko od razu głębia i miejsce do karmienia ryb - od strony thuj można pomyśleć o jednej wąskiej półce (ze 30 cm szerokości) - w tedy rośliny dadzą fajne tło dla oczka.

JAREK G - 2009-06-01, 20:13

Bardzo fajnie AurorA, to wymyślił :good:
Szymon871 - 2009-06-02, 09:11

strefy błotne... ok... jedną bym zmniejszyła zby mozna bło do tafli wody podejść od boku... BTW. powiemi ktos jak wykonac taką strefe błotną... bo przyznam się że bladego pojęcia nie mam... :-(
Pawel Woynowski - 2009-06-03, 15:53

Szymon871 napisał/a:
strefy błotne... ok... jedną bym zmniejszyła zby mozna bło do tafli wody podejść od boku... BTW

Ty jesteś Szymon czy Szymona ;) i jeszcze jedno co to znaczy "zby można bło ". Pisz proszę po Polsku, z Polskią czcionką (klawisz Alt, to nie gryzie, a jak ułatwia czytanie) i powoli, to nie chat, ani sms, to Forum dyskusyjne, tu masz czas na poprawę literówek. bo tu potrzeba szyfranta aby odczytał te teksty. ;) Proponuję Firefoxa, on sam zaznacza błędy i literówki, tak jak w Worldzie.
Cytat:
. powiemi ktos jak wykonac taką strefe błotną... bo przyznam się że bladego pojęcia nie mam... :-(

Podrzuć rysunek jak byś chciał widzieć swoje oczko. Jaki ma mieć kształt. Jak to się ma do stron świata, bo od tego uzależnione jest umiejscowienie strefy bagiennej. Rośliny wodne lubią wystawę południowo wschodnią, po prostu lubią słonce, z resztą, tak jak większość roślin wodnych.

Ja bym to widział z grubsza tak

Jeśli Ci to pasuje, to podaj mi te wymiary zaznaczone na fotkach, oraz powiedz mi w którym miejscu na fotkach jest północ. Pomiary od krawężnika chodniczka rób prostopadle do niego (tzn pod kątem prostym). Jak już będę miał te dane to coś pomyślimy. Możesz też podrzucić fotkę, z miejsca które zaznaczyłem na fotce. Jaka tam jest szerokość między tymi dwoma krzewami, po lewej i po prawej stronie trawniczka.

Mała zagadka, a propos Twojego sposobu pisania.
Prezydent wysłał polecenie komendantowi więzienia, o takiej treści. "Ułaskawić nie trzeba powiesić"
I jak myślisz, co zrobił komendant? :-D ;)

Szymon871 - 2009-06-03, 20:30

ok... komendant pewnie powiesił :-D :-D

A co do tych zdjęc, wymiary podam jutro Ci wszystkie, tylko co oznacza F4, F3...?? :-D

Wiem tez ze południe jest tam gdzie chodnik, wschód po prawej na pierwszym zdjęciu... północ koło TUJI i zachód koło cisa (drugie foto).

I tu jest problem bo większość roślin miałbym na północy przy tujach żeby nie zasłaniać miejsca widokowego czyli chodnika. Zarośnięty miał być przeciwległy do chodnika brzeg.

Dodatkowo pomiędzy cisem a Tujami (fotka druga) miała byc właśnie strefa bagienna ale skoro tam jest północ, to sądzisz iż mogą rośliny tam niezbyt chętnie rosnąć?

Pawel Woynowski - 2009-06-04, 01:37

Szymon871 napisał/a:
ok... komendant pewnie powiesił :-D :-D

Cały dowcip polega na tym że co byś nie odpowiedział zawsze będzie źle:
"Ułaskawić, nie trzeba powiesić", i drugi sens "Ułaskawić nie, trzeba powiesić" lub "Ułaskawić nie trzeba, powiesić" . Jeden mały przecinek a jaka różnica w sensie zdania.

Cytat:
A co do tych zdjęc, wymiary podam jutro Ci wszystkie, tylko co oznacza F4, F3...?? :-D

To są tzw. domiary, aby móc ustalić punkty krzywizny brzegu w tym przypadku pod tujami i między dwoma krzewami w rogu po prawej stronie, na pierwszym "moim zdjęciu" ten wymiar z F = ?. Interesują mnie również, odległości jakie chcesz mieć od tui do północnego brzegu oczka (E=? na pierwszej fitce i C=? na drugiej), czy tam chcesz sadzić jakieś rośliny cieniolubne, czy chcesz mieć dojście do tui.
I jeszcze jedna prośba o wymiar, od narożnika chodnika (przy lampie) do krzewu powyżej lekko w prawo, a na przeciwko strzałki od A=?, na pierwszej fotce.

[quote]Wiem tez ze południe jest tam gdzie chodnik, wschód po prawej na pierwszym zdjęciu... północ koło TUJI i zachód koło cisa (drugie foto).

I tu jest problem bo większość roślin miałbym na północy przy tujach żeby nie zasłaniać miejsca widokowego czyli chodnika. Zarośnięty miał być przeciwległy do chodnika brzeg.[/.quote]
I bardzo dobrze, nie ma żadnego problemu, wysokie rośliny, mają wtedy słoneczne stanowisko i nie zasłaniają go innym. Do momentu dopóki słońce nie zajdzie za tuje.

Czy o to chodzi:

Cytat:
Dodatkowo pomiędzy cisem a Tujami (fotka druga) miała byc właśnie strefa bagienna ale skoro tam jest północ, to sądzisz iż mogą rośliny tam niezbyt chętnie rosnąć?

Jeśli jest tak jak na tej fotce wyżej to jest dobre miejsce, z tym tylko że aby coś pomyśleć z tą strefą to muszę mieć wymiary, wtedy można pomyśleć o strefie i półkach pod rośliny.

Szymon871 - 2009-06-04, 09:15

tak o to chodzi Panie Pawle... A półki tez sa w strefie bagiennej?? mi się wydawało ze nie^^

Wymiary podam zaraz idę mierzyć... :-D

Szymon871 - 2009-06-04, 09:38

Oto takie dwa prymitywne schemaciki co i jak... Wymiar dojda za niedługo.

Taki mam plan ogólnie... Strefa głęboka w dobrym miejscu?? Jak tak na oko sie umiejscowi strefę głębi, to już jest jakiś punkt odniesienia do robienia półek.

Szymon871 - 2009-06-04, 13:21

Oto wymiary o które prosiłes Panie Pawle :-D Rysunek jest moją swobodną interpretacją, ale starałem trzymać się wcześniej ustalonych zasad i elementów.

Najważniejsza różnica pomiędzy rysunkami Pańskimi a moimi są taki że ja podałem wymiary od krawędzi oczka a nie od chodnika. Tam gdzie to konieczne nalezy dodac w takim razie z 15 cm jako kamienny brzeg., który zrobię.

Problem jest tez taki ze u mnie z lewej jest mój dom... 8metrów prawie a z drugiej strony są tuje także wysokie. Dlatego ŚŁonce ma utrudniony dostęp trochę... A strefa bagienna edzie niespecjalnie mocno oświetlona. :-(

Pawel Woynowski - 2009-06-04, 16:43

Szymonie, te wymiary o które prosiłem to nie wymiary oczka, a jedynie miejsca pod nie. Chciałem się zorientować jaką powierzchnią dysponujesz.
Chodzi o ta, aby oczko od strony północnej nie podchodziło za głęboko pod tuje i krzewy które rosną w jego pobliżu, chodzi po prostu o dostęp to tych roślin. Nie będziesz przecież skakał po kamieniach okalających oczko, tam musi być ścieżka co najmniej ok 50 cm. Przecież nie będziesz się przedzierał przez gałęzie tui, idąc do tego po kamieniach, aby coś zrobić z tamtej strony przy oczku, czy roślinach które tam będą rosły. Druga sprawa, to tak trzeba to zrobić, aby gałęzie roślin nie wchodziły nad oczko, spadające z nich igły, szyszki będą zaśmiecać taflę oczka. Mając wymiary od chodnika mogę narysować sobie plan tego miejsca, a na nim wkomponować dopiero oczko. Zapomniałem Ci po prostu o tym napisać, wcześniej, przepraszam. Poza tym brakuje mi jeszcze wymiarów po krawędzi chodnika, od jego narożnika (O,OO), w obu kierunkach. Zobacz na tym rysunku, to wymiary zaznaczone cyframi i X.

Widząc Twój zarys oczka zastanawia mnie, gdzie planujesz miejsce dla pompy, powinno ono być w przeciwległym końcu oczka niż kaskada, aby cała woda z oczka przepływała przez nie.

Tak to powinno prawidłowo wyglądać, to co prawda rys oczka w podnóża skarpy z kaskadą, gdzie strefa bagienna jest w zbiorniku na skarpie.

A tak wygląda sama komora pompy, gdzie oczko jest podłączone na stałe do instalacji wodociągowej, utrzymującej automatycznie stały poziom wody, co przy kaskadach jest o tyle ważne że zwiększają one parowanie wody.

Szymon871 - 2009-06-04, 18:18

dobra potem reszte pomierze... a powiedz mi dlaczego mi pokazałes ten trzeci rysunek u mnie pompa bedzie pompowała wode do filtra a z filtra grawitacyjnie na kaskadę by spływała i do oczka. I tak dalej...

powiem tak... dostępu do Tuji jako takiego nie musi byc... podlewać można w rożny sposób... :-D

a igły nie bedą wlatywać do oczka ze względu na to iż brzeg będzie wysunięty tak że nie bedzie możliwości aby igly zanieczyściły wode...

Szymon871 - 2009-06-05, 13:31

tak sobie wybrałem układ półek... Powiedzcie mi czy to bedzie dobrze?

Pawel Woynowski - 2009-06-06, 08:03

Szymon871 napisał/a:
a powiedz mi dlaczego mi pokazałes ten trzeci rysunek

Po to aby, pokazać Ci rozwiązanie na stałe zasilenie oczka w wodę, w związku z kaskadą, która sprawia że parowanie wody zwiększa się i trzeba ją dolewać częściej niż w oczkach bez kaskad.
W obudowie komory zamontowany jest zawór pływakowy który automatycznie w przypadku ubytków dopuszcza wodę, nie musisz tego pilnować i dolewać jej co 5-6 dni (średnio w upalne dni w oczku bez kaskady "znika" mi ok 4 - 5 cm wody")

Co zaś do półek to pozaokrąglaj brzegi i nie rób ich takich stromych, będziesz miał duże problemy z prawidłowym położeniem folii.

Napisz też jakiej głębokości chcesz mieć to oczko.

ps. wyjeżdżam na dwa dni wracam w niedzielę po południu, gdybyś ew. miał do mnie pytania. I czekam na te wymiary.