Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Zasilanie filtra i wodospadu

Szymon871 - 2009-05-13, 17:39
Temat postu: Zasilanie filtra i wodospadu
Witam, mam pytanie czy mógłbym zastosowac jedną pompę do napedzana filtra i kaskady w oczku. Wodospad do wysokosci ok 1m.

Widziałbym to tak , że pompa zaciagała by wode która następnie przelatywałaby przez filtra a na końcu zostałaby zasssana na wykośc 1m do kaskady. Czy moge zastosowac jedna pompę?? Jezeli tak to gdzie ją podłączyć w którym miesjcu owego obiegu.

Jezeli nie to musze chyba dwie tak?> :-(

ontario_ab - 2009-05-13, 18:02

ja mam 1 pompę,
rozdzieliłem wodę trójnikiem i płynnie reguluję ilość wody do filtra i na kaskadę.
Musisz mieć pompę myślę min. 10tyś. L/h. Im więcej tym więcej wody na kaskadzie bo filtrowi wystarczy 3000-5000 L/h.

Szymon871 - 2009-05-13, 18:08

taka mocna, to ile ona Watt będzie miała? :)
ontario_ab - 2009-05-13, 18:14

135W

wszystko zależy jaką masz kaskadę i ile chcesz na niej wody.
przy tej pompie będzie tak prawie akurat, ale bez wielkiego szału...

Rob Z - 2009-05-13, 18:56

W Twojej konfiguracji, to musisz mieć filtr ciśnieniowy nie grawitacyjny, to tak na początek.

Jak to wygląda u mnie - Pompa zasysa wodę z oczka i podaje do filtra, zrobionego ze 100l beczki, (wlot wody na dole, wylot na górze) z filtra na kaskadę. Ja mam pompę o wydajności 3600l, jednak należy pamiętać o spadku wydajności proporcjonalnie do wysokości podawania wody, u mnie to ok 1,5m, strumień na kaskadzie nie jest porażąjący, ale to kwestia gustu.

Pozdrawiam

ontario_ab - 2009-05-13, 19:29

hmm, z beczki robi się filtry grawitacyjne i przelewowe, a nie ciśnieniowe, ale mogę się mylić, niech wypowiedzą się moderatorzy...
KOImark - 2009-05-13, 21:17

ontario_ab napisał/a:
hmm, z beczki robi się filtry grawitacyjne i przelewowe, a nie ciśnieniowe, ale mogę się mylić, niech wypowiedzą się moderatorzy...

Przelewowy i grawitacyjny to ta sama zasada działania, najcięższe rzeczy zostają na dole tylko pompy raz z tyły filtra a raz z przodu i potem kupa albo do ogródka albo do sanitarki.

Ciśnieniowy filtr to idealnie z beczki się robi. Największe Eheimy i Fluvale to po prostu małe beczki z pompami.

JAREK G - 2009-05-13, 21:32

Tak jak pisze KOImark, jak beczka jest z uszczelką i pokrywą to można z niej zrobić filtr ciśnieniowy, ale Rob Z, też dobrze mówi i jak wylot z filtra ( beczki ) jest trochę wyżej jak kaskada to nie musi to być filtr ciśnieniowy
PS. ja też mam pompę 3600 l/h

Marcin. - 2009-05-14, 08:28

Ja mam filtr i kaskadę zasilane jedną pompą (9000 l/h). Jest to zrobione tak, że woda z oczka idzie do filtra (przelewowy) przez trójnik i dalej do kaskady.
Szymon871 - 2009-05-14, 11:53

to dobra, zrobimy filtr ciesnieniowy z beczki, teraz ma m pytanie. Gdzie umieśc pompe do filtra? rzed Nim za Nim, a może w Nim??.

A woda powinna lecieć od góry filtra do dołu tak?? Tak chyba najlepiej jest?

KOImark - 2009-05-14, 12:02

Szymon871 napisał/a:
to dobra, zrobimy filtr ciesnieniowy z beczki, teraz ma m pytanie. Gdzie umieśc pompe do filtra? rzed Nim za Nim, a może w Nim??.

A woda powinna lecieć od góry filtra do dołu tak?? Tak chyba najlepiej jest?

Pompa przed filtrem, najlepiej na dnie zbiornika, wlot wody do beczki od dołu, wyjście na górze.
Przy okazji ciśnieniówki będziesz miał od razu pomoc grawitacji. Proponuję zrobić jeszcze odpływ na samym dnie beczki taki z 50mm do spuszczania mułu i kupy, bu nie otwierać za często beczki.

Moja opinia na temat ciśnieniówek jest taka:

Wszystko fajnie i skutecznie, ale w akwariach :-D
Przy dużych akwenach, szybko się zapycha.
Trzeba dość często ingerować i czyścić.
Filtry komorowe, grawitacyjne-przelewowe ze spustami są łatwiejsze w utrzymaniu i nie trzeba inwazyjnie czyścić wkładów tym samy nie rusza się złoża biologicznego.
Raz na tydzień wystarczy spuścić osady w odstojnikach i biologia dalej pracuje pełną parą.

Szymon871 - 2009-05-15, 15:00

DOBRZE NIE BEDE JUZ :hehe: :hehe:

Przechodzę do konkretów:

Otóż zbuduję filtr grawitacyjny. Oto moje pierwsze zasadnicze pytanie, czy filtr z takiej 60 litrowej beczki będzie wystarczający na oczko o pojemności około 3500l?

raz czy wystarczyłaby pompa o max przepływie 2500 l/h?

JAREK G - 2009-05-15, 21:52

Do oczka 3500l powinno być :good:
Szymon871 - 2009-05-16, 07:35

zastosuje do tego pompe bodajże 3500l/h albo 2500... ta druga nie bedzie za słaba?:D
AurorA - 2009-05-16, 17:26

Lepiej daj tą mocniejszą bo przy wtłaczaniu wody do góry będziesz miał spadek wydajności.
Szymon871 - 2009-05-16, 19:02

a powiedzcie mi, słyszałem (czytałem), że lepszym sposobem wprowadzania wody do filtra jest wprowadzanie jej od od dołu i umieszczenie wylotu tak na 3/4 wyosokości beczki pod wlotem. Na końcu systemu wprowadzającego wodę widziałem rurke z dziurami. Powiedzcie mi czy ona si ę nie zapycha czasami skoro wprowadza, brudna wodę??

No i czy taki system nie jest troszkę nie poręczny?? Przecież media od filtracji mechanicznej znajdują sie na dole, jeżeli się zapchają, ta trzeba naruszyć resztę złoż, m.in. biologiczne aby oczyścić gąbki itp.

No i ostatnie pytanie. Widziałem że przy wprowadzaniu wody do filtra, znajduje sie kolanko, z czego trzeci wylot skierowany jest pod skosem do góry, i zatkany. Po co on jest?? mógłby mi ktos to wyjasnić?

JAREK G - 2009-05-16, 22:29

Przeczytaj TEN temat
amedeo - 2009-05-17, 10:39

SZYMON mam pytanie gdzie kupiłeś taką beczkę i za ile, wszędzie szukam takiej ale nie moge znaleźć :-D
Szymon871 - 2009-05-17, 11:25

za 24,50 były na alledrogo, aukcja sie już niestety skończyła, ale zostało muprę sztuk. Moze wystawił ponownie. Sprawdź.