Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - JAK ZMIERZYĆ OCZKO ?

akua - 2006-05-06, 21:45
Temat postu: JAK ZMIERZYĆ OCZKO ?
:pa:

Witajcie!
Jak zmierzyć pow. oczka??? jeśli obwód jest nieregularny i głębokosć zróznicowana?
Jest jakiś prosty sposób oprócz "liczenia wiaderek wody" ?
dzięki za pomoc!akua :good:

Grzegorz - 2006-05-06, 22:09

Najprościej przy wymianie wody zapisać stan wodomierza a potem odliczyć różnice :roll:
akua - 2006-05-06, 22:29

Wiśta wio! nie mam licznika woda gruntowa z ujęcia ... :(
Grzegorz - 2006-05-06, 22:43

Pomnóz axbxh każdej jednolitej powierzchni i zsumuj, będzie około :peace:
akua - 2006-05-07, 07:52

:x Właśnie z tymi jednolitymi powierzchniami jest klopot..obwod jest bardzo nieregularny..już myślałam,zeby poprostu sznurkiem zmierzyć obwód, tylko co dalej? jak określić głębokosci?

a czy jest możliwe np zalożenie takiego licznika na pompie? bez udziału tzw. miasta?
można to gdzieś kupić?

dzieki.akua :good:

Mazur - 2006-05-07, 08:26

Na alledrogo widziałem wodomierze tańsze bo z demontarzu jak nie można obliczyć to może zakupić wodomierz.
A w sumie czy to takie istotne by wiedzieć dokładnie ile mamy litrów ?
Mi z pomiarów oczka wychodzi że mam w granicach 5000 - 6000 litrów i to chyba wystarczy.

JacekN8 - 2006-05-07, 08:49

Jak z jednolitymi powierzchniami jest problem to tylko wodomierz przy wymianie wody.
akua - 2006-05-07, 11:17

DZięki za podpowiedz!
chyba jednak pomyślę o liczniku;
sądze,że warto znać pow.oczka szczególnie gdy chce się podać jakieś środki do walki z glonami czy lekarstwo dla rybek;
Jestem właśnie na etapie zwalczania glonów torfem, zanurzyłam ok.25l. bo takie są największe worki do sadzenia roślin wodnych, przynajmniej się nie rzucają w oczy; dziś chcę dołożyć jeszcze jeden; stan ph sprzed torfu ok.7,8;

Dave - 2006-06-26, 15:31

Ja inaczej zmierzyłbym pojemność oczka.
Otóż każda pompa ma określoną wartość wolnego przepływu wody. Np 3600l/h.
Warunek ten spełniony może być jedynie gdy nie stosuje się żadnej redukcji ani na rurze ssącej ani wylotowej.
Zatem odpalamy pompę i liczymy jak długo pracuje. W ciągu np dwóch godzin taka pompa przerobi ~ 7200l. Wartość ta jest oczywiście przybliżona. Na wartość przepływu ma bowiem jeszcze wpływ głębokość zasysania i wysokość podnoszenia słupa wody oraz kondycja pompy.

Jest to mój pomysł jaki sobie wymyśliłem na logikę, ale gdybym coś przeoczył, proszę o posta.

Pozdrawiam

Ernest - 2006-06-26, 21:09

Ten wolny przeplyw jest tylko i wylacznie na wylocie wody z pompy.Zakladajac np.20cm weza juz nie bedziemy miec np. 3600l/h tylko np. 3560 l/h.Zakladamy weza 10 metrowego ta pompa da tylko np 2000l/h(wszystko w poziomie)
Ryba2008 - 2012-12-12, 22:04

akua napisał/a:
Jak zmierzyć pow. oczka??? jeśli obwód jest nieregularny i głębokosć zróznicowana?

Witam. Post bardzo stary z 2006 r., ale aktualny.Ponieważ nie padła poprawna odpowiedź na zadane pytanie, opiszę jak ja to zrobiłem.
Powierzchnię oczka wodnego bez względu na kształt( nerka; serce, owal itp.) mierzy się w następujący sposób:
1. weź linijkę plastikową z podziałką milimetrową o długości np. 50 cm;
2. włóż pionowo linijkę blisko brzegu np. do doniczki z roślinkami tak, aby linijka wystawała ponad lustro wody oczka wodnego
3. odczytaj na linijce poziom wody w oczku np. 25,10 cm;
4. do węża ogrodowego dołącz wodomierz i odczytaj jego wskazania np. 135,135 m3
( możesz odczytać wskazania wodomierza domowego);
5. odkręć wodę i wlewaj ją wężem do oczka np. przez 15 minut, a następnie zakręć wodę;
6. odczytaj wskazania wodomierza np. 135,345 m3 oraz wskazania z linijki np. 25,80 cm.
7. Z danych wynika, że do oczka wlaliśmy 135,345 - 135,135 =0,210 m3 = 210 litrów wody. Wlana woda spowodowała podniesienie się poziomu wody w oczku o: 25,80 cm - 25,10=0,7cm = 7 mm. Jeśli podzielimy 210 litrów : 7 mm = 30 m2. Należny pamiętać, że 1 litr wody wylany na powierzchnie 1 m2 powoduje podniesienie się poziomu wody o 1 mm. Oczywiście jest to pomiar obarczony niewielkim błędem. Dokładność pomiaru zależy od dokładności odczytu poziomu wody z linijki przed i po zakończeniu nalewania wody do oczka oraz kąta nachylenia zboczy oczka wodnego. Najlepiej tę czynność powtórzyć kilkakrotnie przy dolewaniu wody w lecie podczas suszy. Pozdrawiam. Ryba2008 :piwko:

Adalbert - 2012-12-12, 22:45

Ryba2008 napisał/a:
Oczywiście jest to pomiar obarczony niewielkim błędem.

Dla "oczkowych" celów taki błąd jest nieistotny, No chyba, że sporą część akwenu stanowi bagno o znikomej głębokości lub bardzo "wypłaszczone" brzegi. Ale takich jest mało.
A sposób liczenia :good:

krzysztof988 - 2012-12-13, 10:46

Ryba2008 napisał/a:

Chyba nie, ponieważ ten sposób sprawdzi się np w basenie o równych ściankach i równej powierzchni przy dnie jak i na powierzcni wody , ale nie oczku o nieregularnych kształtach( tych w głębi) , mając np. powierzchnię 30 m2 wlewając 1m3 wody poziom podniesie się o 10 cm, ale jeśli na głębokości 0,6m mamy już tylko 20 m2 ( np po odliczeniu półek) to 1m3 wody podniesie poziom o 20cm . Dobrze kumam? :roll:
Więć wiaderka, albo wodomierz przy napełnianiu, a czy to tak istotne czy mamy 20,5m3, czy 23 m3.

Ryba2008 - 2012-12-13, 15:22

Witam ponownie. Post dotyczy pomiaru powierzchni oczka wodnego, a nie rozlewiska wodnego. Oczko wodne ma swój zarys dookoła określony brzegiem naturalnym lub sztucznym. Wszystko to co wyleje się poza jest rozlewiskiem. Gdybyśmy do pełnego oczka wlewali wodę z kranu przez np. 24 godziny , to byłoby morze , a nawet ocean wody. Wówczas należałoby uwzględnić w pomiarach przypływ i odpływ wody wywołany Księżycem.
Przedstawiony przeze mnie sposób pomiaru powierzchni oczka najlepiej przećwiczyć w miednicy lub w domowej wannie. Pozdrawiam. Ryba2008 :piwko:

jurek47 - 2012-12-13, 16:47

Sznurkiem zmierz obwód ,metrem zmierz głębokość i te dane wstaw do wzoru na objętość stożka .i w przybliżeniu masz ilość wody.
jurek47 - 2012-12-13, 19:15
Temat postu: Re: JAK ZMIERZYĆ OCZKO ?
akua napisał/a:

Witajcie!
dzięki za pomoc!akua :good:
Jeżeli pisze o głębokości i ilości wiaderek to chce objętość .Ryba czytaj dokładniej on się przejęzyczył. Wojtek dopowiedz coś do cytatu bo nie kumam o co chodzi ,Jeżeli się rypłem to sygnalizuj. :piwko: :piwko: :piwko:
Ryba2008 - 2012-12-13, 20:50

Witam. W przyrodzie można mierzyć wszystko, nawet powierzchnię oczka przy pomocy sznurka. Lecz w ostateczności liczy się wiarygodność i przydatność wykonanych pomiarów. Pomiary są wiarygodne, jeżeli obarczone są małym błędem. Metoda (sposób) wskazana przez jurek47 do pomiaru objętości jest możliwa, ale mało przydatna, bo obarczona nawet 50 % błędem. Ponownie posłużę się Panią Matematyką, która w sposób prosty pozwoli porównać dwa oczka w 2. przykładach.
Przykład 1. Weźmy dwa oczka o tej samej powierzchni, ale różnym obwodzie. Głębokość oczek jest jednakowa i wynosi 1,5 metra.
Oczko nr 1 jest kwadratem o parametrach: wymiary 4 x 4m, powierzchnia 16 m2, obwód 16m ( zmierzony sznurkiem).
Na podstawie obwodu 16 m łatwo wyliczyć objętość stożka = pojemności oczka wodnego, która wynosi 10,18 m2.

Oczko nr 2 jest prostokątem o parametrach: wymiarach 2x8m, o powierzchni 16 m2 i obwodzie 20m.
Na podstawie obwodu 20 m łatwo wyliczyć objętość stożka, która wynosi 15,90 m2.
Różnica objętości w pomiarach wynosi około 50 %.

Przykład 2. Weźmy dwa oczka o tym samym obwodzie, ale różnej powierzchni. Głębokość oczek to 1,5 metra.
Oczko nr 1 ma parametry jak w przykładzie 1.

Oczko nr 2 jest prostokątem o parametrach: wymiarach 2x6 m, o powierzchni 12 m2 i obwodzie 16m.
Łatwo zauważyć, że w tym przypadku różnica w powierzchniach wynosi 4 m2, a to sporo.
Ponieważ obwody są jednakowe, więc i objętości stoczków (pojemności oczek) muszą być takie same i wynoszą 10,18 m2.
Wnioski: 1) metoda podana przez jurek47 obarczona jest dużym błędem pomiaru; 2. Im kształt powierzchni oczka bardziej odbiega od kwadratu (nerka itp.), tym dokładność pomiaru objętości wody w oczku tą metodą maleje; 3. Jeśli będziecie kupować działkę pod zabudowę np.2000 m2, to kupujcie kwadratową. Im bardziej jest zbliżona działka do kwadratu, tym obwód działki maleje i koszty poniesione na jej ogrodzenie maleją. Pozdrawiam. Ryba2008 :piwko:

jurek47 - 2012-12-13, 21:29

Ryba doceniam twoją chęć parcia na szkło ,ale pisząc miałem na myśli oczko które najczęściej ma kształt okręgu , a nie odcinka strumienia.Pozdrawiam. :yahoo: :yahoo: :yahoo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
Adalbert - 2012-12-13, 21:46

jurek47 napisał/a:
Wojtek dopowiedz coś do cytatu bo nie kumam o co chodzi ,Jeżeli się rypłem to sygnalizuj.

Ryba2008, pokazał b. fajny sposób na obliczenie powierzchni oczka o nieregularnych kształtach a Wy kwestionujecie go przymierzając do liczenia objętości.

hns - 2012-12-13, 22:41

Popieram!
Sposób pokazany przez Ryba2008 to najlepszy sposób na pomiar powierzchni!
Sam stosowałem, błąd przy podniesieniu poziomu powyżej 5 cm jest do pominięcia.

Może i akua chodziło o objętość - wtedy najlepiej brać licznik, bo te przybliżone wzory to są tak dokładne jak pomiar kierunku wiatru poślinionym palcem :-D

Bolekso - 2012-12-14, 16:41
Temat postu: Jak zmierzyć oczko
Przy nieregularnym kształcie i zróżnicowanej głębokości dokładność podanych sposobów nie jest duża.Odnoszenie się np. do stożka sprawdzi się wtedy jeśli dno stożkowato opada do centralnego punktu. Przy złożonych kształtach najlepiej najlepiej oczko podzielić na kilka figur łatwych do obliczenia .Najlepiej narysować to sobie na kartce. W każdej na postawie kilku pomiarów ustalić średnią głębokość. Suma powierzchni da powierzchnię oczka a suma objętości poszczególnych figur objętość.
Pozdrawiam ! Bolek

krzysztof988 - 2012-12-15, 09:53

Adalbert napisał/a:
Ryba2008, pokazał b. fajny sposób na obliczenie powierzchni oczka o nieregularnych kształtach a Wy kwestionujecie go przymierzając do liczenia objętości.

OK. jeśli chodzi o pow. oczka, ja zrozumiałem że chodzi o objętość - wiadra mnie zmyliły :-D . Nie miałem zamiaru niczego negować, ot taka dyskusja.
Ryba2008 :piwko:

KILERK1 - 2012-12-15, 12:49

Najbardziej wiarygodną metoda pomiaru m3 oczka jest spisanie licznika przed jego napełnieniem :yahoo: ,tylko że okazjonalne i kosztowne :oops: