| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Lapina
Lapino - 2007-03-30, 23:36 Temat postu: Oczko Lapina Witam wszystkich.
Stwierdziłem że skoro wszyscy się chwalą swoimi oczkami to dlaczego nie mogę ja. Moje pierwsze oczko powstało jakieś 3 lata temu. Niestety wtedy na temat oczek nie wiedziałem nic poza tym że jest to dziura z wodą . Stwierdziłem że jak raz naleję czystej wody to tak już zostanie na wieki (amen). Niestety moja teoria została obalona już po około 2 tygodniach od napełnienia oczka. Była to taka sobie sadzawka z 1 półką (nie na rośliny tylko na oglądanie ryb). O obecności roślin nie wiedziałem nic. Po 2 latach trzymania bajorka koło mojego domu trafiłem na to forum i mój pogląd na oczka zmienił się radykalnie. Ostatniej jesieni moje oczko przeszło całkowitą modernizację. Powstały półki na rośliny i filtr beczkowy własnej roboty. A tak to mniej więcej wyglądało jesienią:
Zobaczcie jak to wygląda na zdjęciach wczesną wiosną tego roku.
Oczko ma jakieś 4x7m I 1,3m w najgłębszym miejscu.
Dziś naszło mnie na budowę drugiego oczka takiego małego, które będzie spełniało funkcję filtra naturalnego. Będzie ono wysypane żwirem i obsadzone roślinami (ile się tylko zmieści).
Dziś wystartowała budowa
Różnica poziomów wody między 1 a 2 oczkiem wynosi ok 70cm. Obydwa oczka będą połączone strumieniem długości ok 1,5m (który pewnie trzeba będzie wymurować )do napędu całości już czeka pompa pfn-3500.
Jak będą się prace posuwały dalej to zrobię jeszcze jakieś fotki.
A więc ............ krytykujcie
JAREK G - 2007-03-30, 23:47
Nie ma co krytykować fajne oko roślinki trochę podrosną .brzegi zamaskowałeś kamieniami z rynny leci woda deszczowa jak zrobisz jeszcze drugie oczko-filtr i strumień będzie A tak w ogóle to pracę przy oczkach na forum idą pełną parą
Ernest - 2007-03-31, 04:10
Jarek ma rację nie ma co krytykować ,jest dobrze .Żeby Ci zapału starczyło i będzie jeszcze lepiej
seba - 2007-03-31, 06:45
Widac postępy oby tak dalej
killer1558 - 2007-03-31, 07:29
tak trzymaj super będzie to wyglądać
samuraj - 2007-03-31, 08:58
bardzo fajne oko -tak jak piszesz "roślin ile się zmieści" , to jest podstawa
Lapino - 2007-03-31, 14:08
Jakby mi ktoś jeszcze podpowiedział jakie roślinki tam posadzić to by było dobrze. Wiadomo że roślinki muszą sobie poradzić z życiem w samym żwirze (na początku bo później to się tam trochę syfek zrobi jak pompa będzie ciągnąć z oczka co popadnie) a pasowałoby żeby też miały ogromny "apetyt" . Mam zamiar obsadzić całe oczko pałkami a miedzy nich wsadzić wywłucznik bo nad żwirkiem będzie jakieś 20cm wody. Może macie jakąś inną koncepcję lub pomysł na inne rośliny ??
Lapino - 2007-03-31, 17:53
I prace posuwają się dalej
Już można położyć folię:
Problem w tym że moja folia PVC jest za mała. Problem został rozwiązany w ten sposób: na dno poszły 2 warstwy folii budowlanej (ona będzie trzymać szczelność) a na dno, tam gdzie będzie leżał żwir wystarczy mi folii PVC 1mm grubości. A więc do dzieła ......
Folia już leży więc można zabrać się do nalania trochę wody (coby wszystko obciążyć ) i jedziemy ze żwirem. No i niestety moich zapasów żwiru wystarczyło tylko na wysypanie na dnie warstwy o grubości ok 15cm .............. a myślę że powinno być 25-30cm żeby roślinki miały wystarczająco miejsca.
Teraz sen z powiek będzie mi spędzało połączenie tych dwóch oczek strumieniem i wodospadem (szkoda zmarnować ok 70cm różnicy poziomów).
Ja sobie cały dzisiejszy dzień pracowałem a moim wypocinom przyglądał sie mój kot z jakąś taką szyderczą miną
No .... koniec na dziś. Teraz szybko na zasłużone
seba - 2007-03-31, 18:41
No no czekamy na dalsze foto recenzje
jakja - 2007-03-31, 19:20
Lapino: gratuluję odwagi przebudowy oczka
AurorA - 2007-03-31, 21:19
| Lapino napisał/a: | | Mam zamiar obsadzić całe oczko pałkami a miedzy nich wsadzić wywłucznik bo nad żwirkiem będzie jakieś 20cm wody. Może macie jakąś inną koncepcję lub pomysł na inne rośliny ?? |
Wywłócznik szybko się zamuli i w ogóle to dla niego kiepskie miejsce. Najlepiej czyszczą: trzciny, pałki, manna mielec, tatarak, irys, oczerety i sity. Można je tak zestawić by z tyłu były wyższe a z przodu niższe i dobrać kępy kolorystycznie aby ładnie wyglądało.
Lapino - 2007-04-01, 22:54
Dziś niedziela wiec mojego oczka-oczyszczalni nie będę kończył ale na grilla z moją połówką zawsze można się wybrać. Propozycja oczywiście była jedna ..... nad wodę Grill grillem ale nie zapomniałem do bagażnika wrzucić saperki i wiaderka .... może akurat coś się ciekawego zobaczy. No i się zobaczyło :
No i za chwilę ok 15 sztuk wylądowało w reklamówce:
Do nowego oczka-oczyszczalni będą jak znalazł ..... tzn jak wykopał
Ernest - 2007-04-02, 04:00
| Lapino napisał/a: | ;) Grill grillem ale nie zapomniałem do bagażnika wrzucić saperki i wiaderka |
Zapomniałeś wymienić gumiaki .i takie rośliny powinny się u Ciebie znaleźć w filterku
Lapino - 2007-04-06, 18:17
Dziś wielki piątek ale prace trwają. Już za mną pierwsze testy. Jednak zrezygnowałem z wodospadu na rzecz czegoś co przypomina trochę strumień a trochę kaskadę.
Do oczka poszło mi ok 500kg żwiru (tzn kamyczka drobnego - bez piachu).
I pierwsze testu szczelności:
A teraz zobaczcie jak to wygląda w całości. Oczywiście jeszcze nie dokończone bo trzeba to obsadzić roślinkami i poprawić ogólnie wygląd ale można już zobaczyć mniej więcej jak to będzie wyglądać.
No oceniajcie i podpowiedzcie co jeszcze można tu ciekawego zrobić bo jakiś taki rozmach mam teraz
AurorA - 2007-04-06, 18:30
Mi się podoba.
seba - 2007-04-06, 19:00
Najlepsze jest to małe oczko i strumien
Ernest - 2007-04-06, 19:02
Jest jeszcze roślinki i bajka
samuraj - 2007-04-06, 19:43
jak się sprężysz to jeszcze jutro coś załatwisz zestaw eksploatatora i na łowy
killer1558 - 2007-04-06, 20:10
super strumień układałeś na betonie
marian - 2007-04-06, 20:17
Bardzo ciekawie to wygląda jak wyjdą rosliny bedzie bomba
Lapino - 2007-04-06, 20:19
Strumień jest ułożony na.......... folii PVC -> 5cm podkład z betonu -> kamienie układane na betonie ................ nie ma prawa przeciekać
A jeśli chodzi o sprzęt eksploratora to już leży w bagażniku i czeka Jutro rano jadę troszkę podkraść roślinek matce naturze
EDIT:
Aha bo byłbym zapomniał .... słuchajcie wyszło mi nad tym żwirkiem ok 30cm wody. Z jednej strony to dobrze bo będzie można tam nawet wrzucić jakiś narybek (o ile się go dochowam) a z drugiej strony nie wszystkie rośliny mogą być zakotwiczone 30+ cm pod wodą. Jak narazie mam tam trochę pałek wodnych i irysy. Co jeszcze polecicie tak żeby mogło rosnąć 30++ cm pod wodą ??
JAREK G - 2007-04-07, 17:12
Lapino, kawał dobrej roboty mnie się podoba jak dojdą rośliny naprawdę będzie super
ZiK - 2007-04-08, 07:37
Lapino, Oczko powoli nabiera uroku jak będą już roślinki to będzie
Lapino - 2007-04-11, 13:18
Do mojego małego oczka-oczyszczalni trafiło ostatnio kilka "żarłocznych" roślinek które posadziłem bezpośrednio w żwirku. Niestety kiepskiej klasy aparat i brak filtra polaryzacyjnego uniemożliwia zobaczenia wszystkich roślinek
Tył oczka można powiedzieć że obsadzony, teraz tylko dylemat co posadzić z przodu żeby było niższe od pałki irysów i tataraku, miało "duży apetyt" i wyglądało jako-tako
killer1558 - 2007-04-11, 17:20
hydrobobra (bobrek trójlistkowy) czermień botną, żabieniec babka wodna ,kaczeńce ,możesz dać pywające ,żbiściek, hiacynt, dla zacienienia wody
AurorA - 2007-04-12, 00:02
Niskie i dobrze czyszczące są sity i ponikło. Żabieniec też się nadaje. Kaczeniec raczej za głęboko by miał.
Lapino - 2007-04-19, 12:29
Do dużego jak i małego oczka trafiły w ostatnim czasie "zdobyczne" kaczeńce a także zakupione: przęstka, sit pasiasty poprzecznie, strzałka wodna, bobrek trójlistny.
Widok na obydwa oczka i widok samego małego oczka-oczyszczalni.
samuraj - 2007-04-19, 14:53
| Lapino napisał/a: | | Widok na obydwa oczka i widok samego małego oczka-oczyszczalni. |
bardzo ładnie to zrobiłeś ale do oczka oczyśzczalni wsadź więcej roślin
Lapino - 2007-04-19, 23:54
| samuraj napisał/a: | bardzo ładnie to zrobiłeś ale do oczka oczyśzczalni wsadź więcej roślin |
Wiesz cały czas nad tym pracuję ale nie da się tak szybko zasadzić takiej powierzchni. Na weekend myślę że będzie kolejny wypad w teren po roślinki to znowu coś do oczka przytargam Niestety za tydzień czeka mnie wyjazd za chlebem do Anglii i niestety będę musiał zostawić moją pasję do września
samuraj - 2007-04-20, 16:26
| Lapino napisał/a: | | Niestety za tydzień czeka mnie wyjazd za chlebem do Anglii i niestety będę musiał zostawić moją pasję do września |
tym bardziej będziesz musiał sie postarac z tymi roślinami w oczyszczalni , aby było ich tam jak naj więcej , ajak wrócisz we wrześniu to zaskoczy cię wielka dżungla w tym oku
powodzenia na wyspie
JAREK G - 2007-04-20, 21:30
To powodzenia w Anglii Wybuduj im tam parę oczek i zajrzyj od czasu do czasu na forum
killer1558 - 2007-04-20, 22:43
weź aparat popstrykaj na wyspach oka, jak oni tam zbudowane mają ,czy lepiej od naszych i puść nam na forum a my sprawdzimy gdzie ładniejsze są czy u nas czy u nich neta na pewno znajdziesz w jakiejś kafejce
JAREK G - 2007-04-20, 23:16
Znalazłem u siebie kilka fotek oczek z Anglii
seba - 2007-04-21, 17:49
Kaskady strasznie pozarastane glonami ale ciekawie to wygląda
Lapino - 2007-04-22, 01:18
W prawdzie to nie moje oczko ale nie miałbym nic przeciwko . Aparat biorę ze sobą z tego co wiem to neta będę miał w mieszkaniu tak że z przesłaniem fotek nie będzie problemu .... tylko czy znajdę na to czas . Dzięki wielkie za miłe słowa krytyki i będę się powoli żegnał z moim oczkiem ale forum obiecuję że będę śledził i jak tylko będę mógł w czymś pomóc to na pewno się podzielę swoją wiedzą.
Dziś do oczka trafiło znowu kilka
(chyba 3) pałek wodnych 5 sztuk babki i jakaś trawa (młoda wygląda jak pałka wodna ale w środku korzeń jest pusty - taka rurka, a pozostałości po zimie mają ok 3,5m wysokości i taka miotełka na końcu)
Lapino - 2007-04-26, 15:10
Zapodaję ostatnie fotki przed moim wyjazdem. Woda trochę dziwna (brązowa) ale to chyba od torfu (2 kuracje po 60l i ph nawet nie drgnęło).
W moim oczku-oczyszczalni roślinki chyba zabierają się ładnie do życia. Glony nitkowate im za bardzo nie odpuszczają ale może kiedyś dadzą sobie spokój.
I widok z balkonu na oczko główne i kawałek kaskady.
Następne fotki najwcześniej we wrześniu bo wtedy wracam do Polski. Szkoda mi zostawić to oczko jak cholera - no ale nic nie zrobię.
Pozdrowienia dla wszystkich i do września oczkomaniacy
Lapino - 2007-08-24, 09:21
Witam wszystkich po długiej przerwie. Właśnie wróciłem z Anglii po 4 miesiącach i zobaczyłem swoje oczko. Zmieniło się nie do poznania. Pewnie jeszcze dziś zapodam nowe fotki więc będzie można porównać co 4 miesiące potrafi zrobić z oczkiem.
Łuki18 - 2007-08-24, 10:37
No... Ja czasem po kilku tygodniach jestem zszokowany zmianami w mym oku, a co dopiero po 4 miesiącach...
Czekam z niecierpliwością na fotki
Lapino - 2008-04-17, 15:47
Witam wszystkich po prawie rocznej przerwie.
Po blisko roku nieobecności w pobliżu oczka już prawie zapomniałem jak ono wygląda. Przez ten rok tak naprawdę niewiele się wydarzyło - no może trochę się rozrosły roślinki Niestety wiosna przywitała moje oczko mieszanką chorób (najprawdopodobniej wystąpiły 2 choroby jednocześnie ..... pleśniawka i wiremia wiosenna) co spowodowało odchudzenie mojego oczka o 90-95% rybek Dopiero całkowita izolacja i 3krotne potraktowanie wody nadmanganianem potasu zatrzymało codzienne wyjmowanie martwych rybek. Jednak nie zrażam się za szybko i przystąpiłem do odbudowy stada.
Kilka zdjęć z ostatnich czasów
Duże oczko, kaskada i fragment małego oczka:
Małe oczko czyli filtr naturalny budzi się do życia:
W dużym też coś zaczyna się dziać:
Nowy zakup i niedobitki po zeszłym roku:
A to ...... to już samo do mnie przylazło
Pozdrawiam wszystkich
Lapino - 2008-05-04, 15:11
Przyszła wiosna i wszystko powoli zaczyna wyglądać troszkę lepiej.
Nie tylko rybki mam w oczku - moje rośliny przeżywają nalot kijanek
A to już duma mojego oczka ok 30cm plamiastego cielska. Tylko kto mi powie czy to nie jest czasem koi który się zawieruszył sprzedawcom w karasiach ??
No i jak się wam podoba ?? (tylko mi nie mówcie że mam mało roślin bo cały czas żyję z tą świadomością )
Pawlak - 2008-05-04, 15:41
oczko jest przepiękne teren wokół oczka daje mu jeszcze więcej piękna dorzuć więcej roślin bo wciąż mało
JAREK G - 2008-05-07, 15:20
| Lapino napisał/a: |
A to już duma mojego oczka ok 30cm plamiastego cielska. Tylko kto mi powie czy to nie jest czasem koi który się zawieruszył sprzedawcom w karasiach ?? | Zdjęcia trochę słabe , ale jak dla mnie to na 90 % jest to karp powiem więcej że ten drugi to chyba też karp
|
|