Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - KACPER z nad POZNANIA

fotos88 - 2009-02-03, 00:15
Temat postu: KACPER z nad POZNANIA
Witam nazywam się Kacper, moje oczko powstało niedawno dokładnie w listopadzie 2008.
Powstało bardzo spontanicznie, może i dobrze (miałem całą zimę na przemyślenia) teraz od wiosny zaczynam poprawki. Jak widać na fotkach mam strome boki w planach jest już strefa bagienna dlatego zakupiłem więcej folii o okolu 2m czekam tylko na ocieplenie w planach też filtr ale to już lada dzień zaczynam prace czekam tylko na pojemnik. proszę o oceny i sugestie

http://www.kacperwalkowsk...ODNE/index.html

ZAPRASZAM

melek - 2009-02-03, 00:19

A to "nad Poznaniem" to jakie miasto lub w pobliżu jakiego mieszkasz?
fotos88 - 2009-02-03, 01:34

mieszkam w okolicy Poznania
yogi1976 - 2009-02-03, 06:44

Działeczka jak od linijki ;) , jak to wszystko porośnie to będzie ładny ogród. Oczko też będzie się ładnie prezentować.
samuraj - 2009-02-03, 09:48

Witamy na forum :soczek: jak widać teren do zagospodarowania jest dość znaczny , nie tylko oczko ale i ocean mozesz tam zrobić ;)
Mając tyle terenu zastanów się czy nie lepiej zrobić filtra glebowo-korzeniowego z kawałkiem strumyka , jest to filtr o wiele sprawniejszy od mechanicznego i dużo lepiej wygląda :) tym bardziej że Twoja działka jest "dziewicza" bez jakiego kolwiek krzaczka za którym można schować filtr-beczkę

fotos88 - 2009-02-03, 09:54

filierek jest już w planach i będzie to filtr ciśnieniowy, wkopany w ziemie, nie mówcie o tym nikomu ale planuje 2 oczko ale to już w przyszłym roku wiec strumyk powstanie na pewno poza tym taką wizje ma moja mama wiec problemu nie będzie :)
samuraj - 2009-02-03, 10:01

w takim razie tym bardziej szkoda kasy na tego typu zabawki-tym bardziej że wielu z forumowiczow nie ma szczególnego zaufania do filtrów ciśnieniowych.Mając tyle wolnego terenu nawet bym się nie zastanawiał tylko poszedl w kierunku natury-czyli gleba i korzeń (ale oczywiście to moja opinia )
fotos88 - 2009-02-03, 10:31

problemem jest spadek terenu a mianowicie jego brak
Adalbert - 2009-02-03, 10:40

fotos88 napisał/a:

Nawet przy zerowym spadku jeśli z jednego oczka woda będzie pompowana do drugiego to siłą rzeczy musi wrócić do pierwszego przez strumyk. Praw fizyki nie zmienisz... ;)

samuraj - 2009-02-03, 10:44

fotos88 napisał/a:

to nie jest problem :-D -- kopiąc strumyk i bajorko (filtr gleb-korzeń.) zostaje ziemia z której można uformować odpowiedni spadek, po za tym pozostała ziemia z wykopanego oczka :-D
to nie będzie wodospad tylko leniwie przepływająca woda strumieniem do filtra a następnie do oczka--właśnie chodzi o to by ta woda płynęła wolno więc ten spadek terenu musi być minimalny

AurorA - 2009-02-03, 12:58

Zapowiada się ciekawie, ale jeszcze sporo pracy przed Tobą.
leszek50-57 - 2009-02-03, 13:21
Temat postu: kacper z Poznania
Ja mam filtr zewnętrzny z lampą UF,ale on nie zdaje takiego egzaminu
jak filtr korz-gleb. i mam już opracowany strumyk z roślinami
do którego będzie wpływała woda z filtra przez strumyk do oczka.
Koledzy na forum bardzo dobrze ci radzą, bo to są fachowcy
w tych sprawach. ;)

pozdrawiam
----------------
Leszek

JAREK G - 2009-02-03, 17:16

Jaka jest głębokość Twojego oczka bo na zdjęciach wygląda na dość płytkie :???:
fotos88 - 2009-02-03, 22:45

chyba mnie przekonaliście do tego strumyka :D

wiec filtra nie warto mi robić ?
lepiej wykonać sam strumyk ?
czy może jedno i drugie ?

głębokość oczka to średnio 60cm najgłębiej 145cm

samuraj - 2009-02-03, 23:00

fotos88 napisał/a:

Jestem zwolennikiem filtracji po przez filtr gleb-korz. i uważam go za najlepszy tylko pamiętaj że strefa filtracyjna powinna wynosić minimum 10% powierzchni oczka. U mnie oczko powierzchnia lustra wody to około 18m2 i czyści to strumień ok 6m i bajorko 2m2.Woda z oczka jest pompowana do początku strumienia , strumieniem plynie do bajorka a z bajorka przelewa się do oczka.Jesli zrobisz coś w tym stylu to dodatkowy filtr nie będzie Tobie potrzebny

fotos88 - 2009-02-03, 23:22

hmm mam pomysł ale czy wypali rozumiem ze bajorko musi być na maksa zarośnięte
samuraj - 2009-02-03, 23:31

fotos88 napisał/a:
hmm mam pomysł ale czy wypali rozumiem ze bajorko musi być na maksa zarośnięte

I najlepiej żarłocznymi roślinami -kosaćce , palki ,trzciny ,rośliny pływające

fotos88 - 2009-02-03, 23:39

teraz tylko czekać na wiosnę planów sporo ale nadal śnieg zalega no i co filtr wybiliście mi z głowy i co ja mam teraz robić :)
samuraj - 2009-02-03, 23:52

Sam musisz podjąć decyzję , my tu tylko wyrażamy swoje opinie.Do wiosny masz jeszcze troszkę czasu -- więc poświęc go trochę na przeczytanie tematów tu na forum a napewno sam dojdziesz do pewnych wniosków.Wchodząc tu na forum zamiast oczka miałem dół z zieloną breją , teraz wiem że oczko wodne to nie tylko woda w dziurze
fotos88 - 2009-02-03, 23:55

ja oczko robiłem na szybko, dopiero zima i czas spędzony na tym forum dał mi do myślenia, nie zmarnuje tej zimy :) ale ja chce wiosneeeee :evil:
AurorA - 2009-02-04, 00:32

samuraj napisał/a:
fotos88 napisał/a:

Jestem zwolennikiem filtracji po przez filtr gleb-korz. i uważam go za najlepszy tylko pamiętaj że strefa filtracyjna powinna wynosić minimum 10% powierzchni oczka. U mnie oczko powierzchnia lustra wody to około 18m2 i czyści to strumień ok 6m i bajorko 2m2.Woda z oczka jest pompowana do początku strumienia , strumieniem plynie do bajorka a z bajorka przelewa się do oczka.Jesli zrobisz coś w tym stylu to dodatkowy filtr nie będzie Tobie potrzebny

jak już mówimy o liczbach to znalazłem w fachowej literaturze informację że aby filtr roślinny spełniał swoje zadanie długość strumienia powinna wynosić 1,5 metra na każde 1000 l wody.

fotos88 - 2009-02-04, 00:42

no to 30metrów kopania mnie czeka :-o [ ale nie piszą o szerokości ] :) ja mam zamiar zrobić bajorko 150cm na 200cm na 30-50cm i strumyk jakieś 2-3 metry zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ;)

PS
od czasu gdy czytam to forum moje zamiary zmieniają się co minute :hehe:

Adalbert - 2009-02-04, 08:06

fotos88 napisał/a:
PS od czasu gdy czytam to forum moje zamiary zmieniają się co minute

Rok temu miałem to samo. Szkoda, że wtedy pierwsza wiosna przyszła za szybko (w lutym) i nie uchroniłem się od paru błędów więc nie poganiaj tak tej wiosny ;)

fotos88 - 2009-02-04, 10:31

jakie to były błędy ?
Adalbert - 2009-02-04, 11:46

fotos88 napisał/a:
jakie to były błędy ?

1. Wykończenie brzegu "wałem" zamiast częściowo z zanurzonymi kamieniami
2. Złe wyprofilowanie strefy płytkiej ( za duży spadek dna)
3. Brak strumienia z filtrem glebowo-korzeniowym (dwa miesiące później po przestawieniu szklarni znalazłoby się miejsce na strumyk)
4. Złe posadowienie plastikowego oczka mającego pełnić rolę bagienka-filtra g.-k. (za bardzo wgłębiony i na połączeniu z oczkiem gubi trochę wody)
5. Za mało półek na rośliny.
W tej chwili tyle pamiętam. To i owo na wiosnę będę poprawiał.
Jeżeli teraz spiszesz swoje założenia do projektu to w trakcie czytania forum na pewno znajdziesz wiele uzupełnień do niego i niemało też zmienisz zanim zaczniesz grzebać w ziemi.
Ja byłem trochę za bardzo w gorącej wodzie kąpany.
Z drugiej strony to gdybym zrobił idealne oczko to co bym robił w następnych latach. Nuda ;)
Powodzenia

fotos88 - 2009-02-04, 12:12

Adalbert napisał/a:
fotos88 napisał/a:
jakie to były błędy ?

1. Wykończenie brzegu "wałem" zamiast częściowo z zanurzonymi kamieniami
2. Złe wyprofilowanie strefy płytkiej ( za duży spadek dna)
3. Brak strumienia z filtrem glebowo-korzeniowym (dwa miesiące później po przestawieniu szklarni znalazłoby się miejsce na strumyk)
4. Złe posadowienie plastikowego oczka mającego pełnić rolę bagienka-filtra g.-k. (za bardzo wgłębiony i na połączeniu z oczkiem gubi trochę wody)
5. Za mało półek na rośliny.

No czytając twoje punkty mamy to samo do zrobienia.

szopen - 2009-02-04, 13:19

Ja na razie nie mam możliwości na zrobienie prawdziwego strumyka, to też poprzedniej wiosny zrobiłem coś w rodzaju strumyka sztucznego. Wygląda to tak: koryto z desek, szerokość dna 60 cm, boki 12 cm no i długość ponad 4 metry. Dno i boki okryte folią pozostałą po oczku. Te cztery metry podzielone są czterema zaporami przez , które przelewa się woda. Pierwszy odcinek do którego wylewa się woda wypełniony jest keramzytem, w drugim odcinku leży worek z torfem, w następnym jest grubszy żwirek a w ostatnim odcinku jest "biała marianka". Teraz woda wylewa się do oczka. Woda do tego pseudo filtra dostarczana jest poprzez filtr AQUA SZUT (7000 l) z UV, który zatrzymuje wszystkie pierwsze "sy.y) no i można go łatwo czyścić. W tym sezonie po Waszych radach spróbuję obsadzić go roślinami (jakimi ??). Jeszcze pytanie, jakie pompy stosujecie do zasilania strumienia, zanurzeniowe, ssące-stojące obok, czy też może fontannowe. U mnie póki co pracuje pompa zanurzeniowa do wody brudnej ALKO.

Pozdrawiam Antoni !!

AurorA - 2009-02-04, 14:44

Antoni nie zmieniaj tematu o pompach piszemy w innych wątkach.

:wrr:

szopen - 2009-02-04, 20:10

Sorry, ale wodę do strumyków podaje się między innymi, pompując wodę ze stawu , stąd to pytanie. Tematu wcale nie chciałem zmieniać. A tu od razu OPR.

POzdrawiam Antoni!!

AurorA - 2009-02-04, 20:25

Antoni temat : to galeria zdjęć oczka Kacpra. Ostrzeżenie.
barba50 - 2009-02-04, 20:42

AurorA napisał/a:

jak już mówimy o liczbach to znalazłem w fachowej literaturze informację że aby filtr roślinny spełniał swoje zadanie długość strumienia powinna wynosić 1,5 metra na każde 1000 l wody.

To do Jezior Mazurskich trzeba podłączyć Nil razem z Amazonką ! :P

hepik - 2009-02-04, 21:19

Tak się zastanawiam...istnieje w twojej(rodziców) głowie jakaś ogólna koncepcja zagospodarowania posesji-ogrodu?
To oko ma w środku pola ma jakieś uzasadnienie czy po prostu tak się wykopało?
Nie twierdzę ,że trzeba od razu jakiegoś architekta zieleni i projektu profesjonalnego ,zwłaszcza ,że to troche grosza kosztuje a tu świeżo po wybudowaniu domku ale jakieś symulacje są potrzebne jak to wszystko ma wyglądać ,równiez nasadzenia roślin,drzewek,krzaków,iglaków itp itd

fotos88 - 2009-02-04, 22:41

projekt powstał w głowie mojej mamy. A ja zakładam już 2 ogród wiec powinno być ok :)
poza tym znajoma ma magisterkę w kierunku zarządzanie zielenią czy jakoś tak i ona czuwa nad całością

yogi1976 - 2009-02-04, 23:16

To jest ważne mieć wizję jak ma ogród wyglądać a o to jest trudno gdy ma się przed sobą puste pole. Trzeba dobrze zaplanować gdzie ma być tzw. mała architektura bo to później jest trudno zmienić a drzewa i krzewy przez pierwsze kilka lat można przesadzać właściwie bez szkody dla nich. Takie przesadzanie tylko ogranicza ich wzrost przez te lata ale później to sekator będzie potrzebny ;)
fotos88 - 2009-03-07, 18:43

były wielkie plany na dzisiejszy dzień, miałem wypapować wodę i zaczynać robić cześć płytką a tu od rana lezę z gorączką :(( czekałem na ten dzień całą zimę kurdeee
phalina - 2009-03-07, 20:39

Wszystko przed Tobą :pa: !
fotos88 - 2009-03-07, 21:42

tylko ja jestem w gorącej wodzie kąpany i chciałem juz teraz :D
szopen - 2009-03-07, 22:11

Fotos88, spróbuj jak te Morsy, wykąp się w stawie i Ci na jakiś czas przejdzie, co najmniej do 21 marca. :hehe:
fotos88 - 2009-03-21, 21:27

witam ponownie i sie zaczeło :) prace ruszyły pełna parą oto efekty http://kacperwalkowski.republika.pl/OCZKOWODNE/

tak było w listopadzie

a tak jest dziś

więcej na mojej stronie

Adalbert - 2009-03-21, 23:12

To nie strumień - to rzeka ! Cuś piknego! :good:
melek - 2009-03-21, 23:15

Dzięki kamieniom na dnie strumienia rośliny się dobrze ukorzenią, to dobrze. Teraz musisz strumień obsadzić roślinami oczyszczającymi. Już widzę tą czystą wodę przez cały rok :yahoo:
AurorA - 2009-03-22, 00:28

Kawał roboty- robi wrażenie. Mi najbardziej się podobają te wielkie głazy - super sprawa. :good:
fotos88 - 2009-03-22, 01:31

do mojego strumienia szukam pompy - co powiecie o tym

Fontanna ogrodowa PO 001
powiększ zdjęcie
Producent: Aqua Szut
Symbol: pom7
Stawka VAT: 22%
Dostępność produktu: 7 dni

Pompa fontanny ogrodowej PO 001 jest sercem elementów wodnych w ogrodzie. Fontanny, kaskady, wodospady i strumienie wodne wprowadzają ruch i życie nie tylko w oczku wodnym, ale także w ogrodzie. Naśladując naturę przesycają powietrze wilgocią, są przyciągającym wzrok elementem otoczenia, a także wprowadzają ożywcze tchnienie do harmonijnej zieleni. Dzięki różnym typom pomp i dysz (końcówek) formujących strumień wypływającej wody uzyskasz pożądany i zamierzony efekt.

Dane techniczne:
- Wysokość podnoszenia słupa wody: 0 - 300 cm
- Wydajność: 2000l/h
- Moc: 30W
- Zasilanie: 230 V~, 50 Hz
- Przewód zasilający: dł. 10 m w gumowej izolacji z uziemieniem
- Gwarancja: 2 lata;

http://www.sklep.oczkowod...owa-po-001.html

co do terenu to woda musi pokonać 1,60 w górę i 17 metrów w rurce 1 calowej

killer1558 - 2009-03-22, 05:38

piękne masz te głazy a i terenu sporo na zagospodarowanie :) strumyk z okiem wyszedł super ,co do pompy to moim zdaniem będzie za mała , w oku mam obecnie o ile pamiętam :oops: 2500- 3500 i ledwo widać jak woda spada po kamieniach z kaskady a odległość od pompy wcale nie jest duża
walek - 2009-03-22, 06:49

witam
po 1... moglo by byc i głębsze i ... wieksze - szczególnie strefa przybrzeżna ... bez zrobionych komór ... ja kiepsko widze utrzymanie sie piasku ... roślin i tak dalej na tych pułkach

- przy tej zimie co byla w tym roku ... i przy tej budowie oczka 80 % ryb by ci zdechło

po 3... rzeczka ... taka se... - bo zabardzo nie maja gdzie rosnac rosliny ktore mogły by naturalnie filtrowac wode po 2 mozna by bylo zrobic z.... 2 3 odnogi .... ktore by mogly wlywac do jeziorka z paru stron - jak jest teren od 0 zagospodarowywany to naprawde mozna poszaleć i odtworzyć kawałek natury

po 4.. polecal bym wyczarowac sobie studnie taka z 7 - 12 metrów :) do podelawania i dolewania wody

wiecej FANTAZJI :P

samuraj - 2009-03-22, 09:08

Kawal dobrej roboty :brawo: , jeśli teraz obsadzisz to roślinami to będzie super.Glazy są rewelacyjne :good: tylko może lepiej by bylo gdybyś stworzył coś w rodzaju skalnego ogrodu i te wielkie kamienie poukładał obok siebie , bo jeśli będą porozwalane po całym terenie to się zgubią .Pompa 2000l\h to stanowczo za mała na taką rzekę , fakt że woda powinna płynąć powoli aby rośliny w strumieniu ją czyściły ale nie aż tak wolno :)
JAREK G - 2009-03-22, 09:58

walek napisał/a:

- przy tej zimie co byla w tym roku ... i przy tej budowie oczka 80 % ryb by ci zdechnie
Człowieku o czym ty mówisz bo Cię nie rozumiem :???:
Pompa 2000 l/h faktyczni za mała minimum 3500 l/h

monkeymonk - 2009-03-22, 10:03

ja rowniez przylacze sie do opinii kolegow. bardzo pozytywne wrazenia - strumyk wyszedl bardzo fajnie. teraz tylko dobrze zamaskuj folie i bedzie gralo.
szczerze mowiac to ten projekt dal mi do myslenia. moze skusze sie na trzeci strumien :) zona sie ucieszy, heh.
dobra robota, nie przejmuj sie krytyka

bogdan12121966 - 2009-03-22, 12:34

super to wygląda
ja mam przy długosci 17m strumien pompe 8tys/h ,woda płynie wolniutko ,a takie efekty czyszczenia wody.

bardzo dobrze wykonana praca :victory:
powodzenia

fotos88 - 2009-03-22, 13:59

dzieki

krytyka uczy

bogdanie twoje posty na temat budowy strumienia czytałem chyba 4 razy, wiec wielkie dzieki :)

oczko i strumyk w trakcie budowy wiec spokojnie folie pochowam
w tej chwili podłączona jest pompa 2000-3000 l/h jest w miarę,
zastanawiam sie czy nadmiaru foli nie wykorzystać i trochę strumień poszerzyć jest chyba trochę za wąski

studnia na działce jest i cała woda nalana ze studni została wiec zero chloru,
jak myślicie kiedy można pierwsze rybki wpuszczać ?

melek - 2009-03-22, 14:00

fotos88 napisał/a:
jak myślicie kiedy można pierwsze rybki wpuszczać ?

Dla pewności tak maj-czerwiec ale śpieszyć się nie musisz ;)

maruder - 2009-03-22, 14:32

fotos88 napisał/a:
zastanawiam sie czy nadmiaru foli nie wykorzystać i trochę strumień poszerzyć jest chyba trochę za wąski

Jak najbardziej poszerzyc! Jest bardzo waziutko...

bogdan12121966 - 2009-03-22, 15:40

Wystarczy poszerzyc tak 80-100cm, nie musi byc na całej długosci,zrobią sie takie zakola.
Rób tak żeby tobie sie podobało się ,a praca sprawiała ci satysfakcje z wykonanej pracy .
Obsadzaj młodymi sadzonkami a już w pierwszym sezonie będzie pieknie,[wieksze odchorują]
Sadz między kamieniami,system korzeniowy tak się scali w jedno że powstanie taki filtr glebowo-korzeniowy że woda będzie krystaliczna przez cały rok.
Co do rybek to jest różnie ,lepiej niech najpierw zadziała filtracja ,bo ryby szybko zabrudzą oczko i będziesz miał zieloną zupe,poza tym woda musi odstac .
A tak naprawde kilka sztuk zaryzykowac można. :brawo:

fotos88 - 2009-03-22, 15:45

walek napisał/a:

- przy tej zimie co byla w tym roku ... i przy tej budowie oczka 80 % ryb by ci zdechło

????????

rozwiń prosze swojego posta

castleman - 2009-03-23, 14:17

:brawo: super
podoba mi się. Kamienie eleganckie. Ciężkie musiały być...
Teren pustawy, więc możesz wykazać inwencją. Powodzenia.

fotos88 - 2009-03-25, 00:01

bleee - zima wróciła -4*C i śnieg przez cały dzień :(
fotos88 - 2009-04-01, 19:20

dziś mała modernizacja strumienia ale nadal nie jestem zadowolony :( pierwsze 4 metry zamierzałem gesto obsadzić rosliami a teram mam tam okolo 5cm wody :( masakra trzeba coś z tym zrobić zastanawiam sie nad dziurą 30cm (jak sie bawić, to sie bawić) pojawiły sie kłebki glonów nitkowych niezbyt ładnie to wygląda ale już szyszki olchy pływają w strumieniu wiec w najbliższych dniach powinno być ok

uzupełniłem dziś duże braki w roślinach niestety znawca nie jestem wiec nazw nie podam ale jutro dam fotki, aby zdobyc roslinki musiałem po niezłych bajorkach nachodzić wiec jestem zmęczony a jutro do pracy trzeba wstać wiec trzymajcie sie ciepło

u mnie dziś 13*C

fotos88 - 2009-04-09, 23:13

tak oczko wygląda na dzień dzisiejszy

maruder - 2009-04-09, 23:50

Ladnie sie zapowiada, ale ja bym nie sadzil roslin przy ujsciu strumyka do oczka, bo jak sie rozrosna to bardzo zmniejsza ruch wody w oczku jaki powoduje strumyk. Z reszta, w przyrodzie tez nie spotyka sie szuwarow na przeciwko ujscia potokow. Poza tym, strumyk, jak by nie bylo, sam w sobie jest ozdoba oczka, a umiejetnie zagospodarowany moze prezentowac sie bardzo ciekawie... Przynajmniej tak mi sie wydaje.
fotos88 - 2009-04-09, 23:54

rośliny mają filtrować przepływającą wodę dlatego zostały tam posadzone
maruder - 2009-04-10, 00:29

Sorry, ale to chyba jakas nowa metoda. Rosliny oczyszczaja wode tak czy inaczej, ale po to robi sie strumien, zeby w nim sadzic rosliny, bo wtedy filtracja jest najefektywniejsza. Kazdy Ci to powie.
JAREK G - 2009-04-10, 20:03

Coś mi się wydaje że jeden nie rozumie drugiego :P
Rob Z - 2009-04-10, 20:31

Echhh zazdroszczę Ci oczka, ja nie bardzo mam miejsce na strumyk choć bardzo chętnie bym sobie pomachał szpadlem :-D
Widzę że jesteś w gorącej wodzie kompany, podobnie zresztą jak ja, ale z tego co widzę na fotkach to za 2 latka będziesz miał super ogród, z pięknym oczkiem.

Co do pompy to 2000l też wydaje mi się zbyt mała, u mnie wodę kręci Kaskada 3600l Aqua Szut, podnosi ją na wysokość ok 1,60m i odległość 4m, efekt zadowalający, woda sunie po kaskadzie :) Wybierając nową pompę zwróć uwagę na wykres jej wydajności (przeważnie znajduje się na opakowaniu)

Powodzenia

fotos88 - 2009-04-13, 23:43

oto filter jaki musiałem tymczasowo zastosować

filtr wypełniony jest słomą jęczmienną wpływa do niego woda z oczka a woda z filtra wpada do strumienia. Zastosowałem takie coś dlatego iż stan mojej wody w oczku jest masakryczny

poziom wody już został uzupełniony

samuraj - 2009-04-14, 07:36

fotos88 napisał/a:
Zastosowałem takie coś dlatego iż stan mojej wody w oczku jest masakryczny

Nie przesadzaj nie ma tragedii :) jeśli dobrze widać na fotkach to masz wodę w kolorze herbatki (nie wiem czy Cię to pocieszy ale mam tak samo) najważniejsze aby nie dopuścić do "zupy szczawiowej".Kiedyś była nawet dyskusja na forum co ma wpływ na taką barwę wody , u mnie zauważyłem że woda ciemniała po deszczach

fotos88 - 2009-04-14, 22:21

u mnie taki kolor jest po szyszkach olchy :) efekt jest bo nie ma glonów ale kolorek herbatki :(
AurorA - 2009-04-16, 21:55

fotos88 napisał/a:
Zastosowałem takie coś dlatego iż stan mojej wody w oczku jest masakryczny

moim zdaniem nie jest źle, zero glonów , naprawdę nie ma się do czego przyczepić
tej porze roku woda zwykle sprawia problemy bo glony ruszają wcześniej od roślin

fotos88 - 2009-04-20, 14:30

minęło 6 dni i z herbatki mam kryształ :) woda w oku super widoczność na 1,60m 99% rewelacja

Samuraj !! Dziękuje że namawiałeś mnie tak na ten strumień :) było warto

samuraj - 2009-04-20, 15:10

fotos88 napisał/a:
Samuraj !! Dziękuje że namawiałeś mnie tak na ten strumień było warto

Wiedziałem że nie będziesz żałować , chyba nie sądzisz że chciałem Cię wysadzić na minę ;) :)

fotos88 - 2009-04-20, 19:48

dzięki :piwko:
fotos88 - 2009-06-16, 21:40

mała aktualizacja

Adalbert - 2009-06-16, 21:47

Fajnie :good: Zrób jeszcze dla dzieci sand bunker i będzie ja na mini polu golfowym ;)
fotos88 - 2009-06-17, 22:14

działeczka troche jeszcze pusta ale staram sie
castleman - 2009-06-18, 13:10

:good: :brawo:
pięknie, przestrzeń też ma swój urok
pewnie stopniowo pojawią się nowe nasadzenia ;)

Adalbert - 2009-06-18, 13:15

Fajnie też wygląda ta mini plaża przy oczku :good: .
Klimacik jak na Mazurach (jak jeszcze wyrosną jakieś chaszcze) :brawo:

AurorA - 2009-06-20, 23:45

świetnie wyglądają te głazy na trawniku , ale pewnie problem z koszeniem.
Ogólne wrażenie bardzo pozytywne

fotos88 - 2009-06-21, 02:22

koszenia dość sporo około 2,5 do 4 h
fotos88 - 2009-11-23, 11:54

witam serdecznie po małej przerwie i dziękuje wszystkim za życzenia urodzinowe
fotos88 - 2010-02-07, 00:13

mała aktualizacja :D znaczy sie z września :)

zima :(

z wielkimi projektami czekam na wiosne

AurorA - 2010-02-07, 14:56

Ale soczyście zieloniutka ta trawa we wrześniu.
duzers - 2010-02-07, 16:58

zdjęcia jak malowane :brawo:
dawid1995 - 2010-02-07, 18:06

Ładne oczko
fotos88 - 2010-02-07, 23:43

już mam dość tej zimy :) nie wiem co we mnie wstąpiło, albo wystraszyłem sie prognoz, że zima do kwietnia i dziś kupiłem zapasową pompę powietrza 300l/m
fotos88 - 2010-02-21, 22:58

Witam

właśnie zamówiłem pompę do mojego strumienia

strumień około 15 metrów około 50cm szerokości, zasilanie z węża 1cal 12 metrów

zasilała go dotychczas mała pompa bo tylko 35W 1m słupa wody

teraz będę miał 50W i 2 metry podnoszenia

wydajność ta sama około 2000l/h ale słup wody podniósł się o 100% wiec. Myślę ze wydajność będzie lepsza zwłaszcza ze różnica poziomów to tylko 70cm. Woda w strumieniu bardzo ładnie płynęła przy małej pompie wiec teraz myślę ze będzie jeszcze lepiej :)

JAREK G - 2010-02-21, 23:08

Z 50W to mogłeś mieć spokojnie pompę o wydajności 3000-4000l/h
fotos88 - 2010-02-21, 23:15

JAREK G napisał/a:
Z 50W to mogłeś mieć spokojnie pompę o wydajności 3000-4000l/h

oczywiście ze tak ale za 400 do 600 zł a to w tym monecie nie na moją kieszeń. Zastanawiałem się czy nie kupić od Aurory ale niestety jeszcze nie teraz :x

JAREK G - 2010-02-21, 23:19

Tak na szybko
165zł http://sklep.oczkowodne.n...a-4000-duo.html
216zł http://sklep.oczkowodne.n...skada-3600.html
243zł http://sklep.oczkowodne.n...a-pfn-3500.html

fotos88 - 2010-02-21, 23:25

Pompę zakupiłem głównie z myślą o podłączeniu do układu lampy uv.
Co myślicie o takim układzie, może jakieś propozycje :)

[ Dodano: 2010-02-21, 23:30 ]
JAREK G napisał/a:
Tak na szybko
165zł http://sklep.oczkowodne.n...a-4000-duo.html
216zł http://sklep.oczkowodne.n...skada-3600.html
243zł http://sklep.oczkowodne.n...a-pfn-3500.html

słabo szukałem :( :(

Adalbert - 2010-02-22, 06:58

fotos88 napisał/a:
Co myślicie o takim układzie, może jakieś propozycje

Według mnie przynajmniej o jeden zawór za dużo. Ten do lub od uv-ki. Bez tych 2 zaworów też by się obyło bo woda i tak płynęła by w większości po mniejszej linii oporu. Więcej zaworów= większe opory przepływu= większe straty na wydajności pompy.

leszek50-57 - 2010-02-22, 12:23

Moim zdaniem to UV powinna byc przed filtrem ,
bo wtedy spełnia swoje zadanie ;)

poz.Leszek
--------------

fotos88 - 2010-02-22, 15:41

leszek50-57 napisał/a:
Moim zdaniem to UV powinna byc przed filtrem ,
bo wtedy spełnia swoje zadanie ;)

poz.Leszek
--------------

filtrem jest strumień

Bolekso - 2010-02-22, 18:15

Wojtek ma rację, w tym układzie zawory zbędne. Woda się i tak rozdzieli a po co dławić i tak niewielki przepływ. Uważam że jest obojętne czy UV przed lub za filtrem. Zabite glony jednokomórkowe i bakterie filtr i tak nie wyłapie. Usunąć sie dadzą po ew. koagulacji w oczku.
Pozdrawiam ! Bolek

AurorA - 2010-02-22, 22:35

Ja rozumiem to tak - zawory są po po to by puszczać przez lampę lub ją odcinać gdy woda jest czysta. Oczywiście 2 wystarczą: jeden otwierasz drugi zamykasz i odwrotnie.
AdrianJ - 2010-02-24, 20:05

:piwko: :brawo: :brawo: piękne oczko a strumień bajka
fotos88 - 2010-02-27, 17:04

w sumie to już nie wiem czy montować te zawory miały być 3 potem 1 a teraz chyba nie będzie żadnego :) woda popłynie cały czas przez lampe.
Bolekso - 2010-02-27, 18:16

Mam prawie identyczny układ jak Ty chcesz zrobić, pompa 60 W.Nie mam żadnych zaworów a różnica polega na tym że UV jest zamontowana na wprost a nie na bypasie. Chodzi o to że lampa ma mniejszy przelot jak wąż więc tłumi przepływ,dzięki obejściu przepływ wzrósł mi o 1/3.Taki układ jak u mnie daje większy przepływ przez lampę , reszta płynie bypasem. Wszelkie zawory, kolana, przewężenia zmniejszają przepływ całkowity poprzez wzrost oporów. Nie widzę sensu okresowego wyłączania przepływy przez lampę, jeśli już się ktoś uprze to lepiej wyłączyć zasilanie z sieci.Mam nadzieję że temat wyczerpaliśmy.
Pozdrawiam ! Bolek

fotos88 - 2010-03-02, 16:20

Pozostaje problem czy ciągły przepływ przez lampę nie powoduje jej zabrudzenia, zakamienienia. Z drugiej strony jak zamknę zawór doprowadzający wodę do lampy to i tak woda pozostanie w lampie. Błędne koło, to już chyba lepiej aby przepływ był ciągły. :)

Byłem dziś na oczkiem, :)
- lodu praktycznie brak
- woda 3*C
- brak padłych ryb
- widziałem 2 karasie czerwone w dobrej kondycji
- stan wody - przejrzysta do dna czyli 170cm
- ilość glonów - dość niepokojąca

Pierwsze prace planuje na sobotę ale niepokoją mnie prognozy pogody.
Dzisiejszy dzień ładny słoneczny jednak straszny wiatr, kolejne dni temperatura poniżej zera (do -8*C) wiec niezbyt ciekawie. :(

Mała fotorelacja z balkonu

Bolekso - 2010-03-02, 16:31

U mnie woda płynęła 4 sezony w sposób ciągły. Rozbierałem ją 2 razy do wymiany żarnika, za każdym razem nie było potrzeby przetrzeć przezroczystej rury nawet szmatką. Nie wiem z jakiego materiału jest rurka ale w góle nie brudzi się. Zamknięcie przepływu przez lampę spowoduje wzrost oporów przepływu a zatem wydajność pompy spadnie.
Pozdrawiam ! Bolek

fotos88 - 2010-04-04, 01:27

zapraszam na małą foto relacje z mojego oczka

AdrianJ - 2010-04-04, 08:17

Brawo :brawo: :brawo: pięknie się prezentuje jak roślinki ruszą będzie super jeszcze raz :brawo: :brawo:
melek - 2010-04-04, 11:19

Ta rzeka jest :good: :good: Pamiętaj o przycinkach w niej coby rośliny zbytnio nie tamowały, miałem tak u siebie...
fotos88 - 2011-04-03, 21:10

oficjalnie mogę już powiedzieć "zima bez strat" co mnie bardzo cieszy :)
fotos88 - 2011-04-22, 23:17

strumień już od 2 tygodni płynie woda w oczku przejrzysta na 170cm (do dna :)
Gosik - 2011-04-23, 16:28

Nie wiem jak u innych, ale czytałam całą Twoją galerię-niestety żadne zdjęcie się nie wyświetliło :(( mogę tylko z opisów wyobrazić sobie jak wyglądał początek i jak teraz.
Elendil - 2011-04-23, 16:55

tak samo, hosting zdjęć zaliczył chyba padło....
fotos88 - 2011-05-03, 07:12

hosting padł niestety nie wiem na jakim serwerze to miałem wiec wszystko przepadło :( szkoda

czas chyba na nowy serwer i nową galerie