| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Rdestnica kędzierzawa
Hubert - 2006-11-03, 13:36 Temat postu: Rdestnica kędzierzawa Rdestnica kędzierzawa rośnie u mnie w nieogrzewanym akwa i to dość dobrze. Akwa stoi na parapecie, więc temp. wody nie przekracza zimą 20 C, a zazwyczaj wynosi 15-16 C. Doświetlane jest zwykłą, białą świetlówką.
jakja - 2006-11-08, 14:21
| Hubert napisał/a: | | Rdestnica kędzierzawa |
Nie masz jej przypadkiem za dużo? Wytrzyma naturalne warunki? - oczko...
Hubert - 2006-11-08, 14:44
| jakja napisał/a: | | masz jej przypadkiem za dużo? Wytrzyma naturalne warunki? - oczko |
Obecnie mam tylko dwie łodyżki w zimnowodnym akwa. U Aurory w oczku rdestnice rosną bardzo dobrze. Wiosną i latem nie brakuje ich zwykle w naturalnych zbiornikach.
jakja - 2006-11-08, 15:26
Czyli uderzenie do Arka: rdestnicę i moczarkę kanadyjską dopisz mi do zamówienia, OK? Liczę, że założyłeś mi konto z zamówieniem? Bo to już chyba kolejne
AurorA - 2006-11-08, 18:55
Rdestnicę mam zamiar wprowadzić bo to naprawdę roślinka warta posiadania, ale wtym roku Szymon jej nie miał. A co do moczarki to roślina naprawde pospolita i można ją znaleźć w wielu naturalnych zbiornikach (szczegółnie w płytkich). Nie przepadam za nią i w moim oczku już nie mieszka, choć roślina ma swój urok i jest dość pożyteczna w natlenianiu.
jakja - 2006-11-09, 06:56
| AurorA napisał/a: | | choć roślina ma swój urok i jest dość pożyteczna w natlenianiu. |
Z moczarką to chyba masz racje - jest to kolejna negatywna opinia i niej, więc pozostaje tylko wierzyć. Ale rdestnicę to chętnie zakwateruję.
justfilied233 - 2010-05-09, 10:49
Mam pytanie co do tej rdestnicy, przyniosłem ją z pobliskiego stawu, kilka pędów urwanych w połowie, kilka ukorzenionych, kilka bez korzeni i te z korzeniami posadziłem w doniczce w ziemi i puściły korzenie, resztę w strefie płytkiej przyłożyłem kamieniami i po koło tyg. w moim oczku stwierdziłem brak rośliny, gdy innym razem wstawiałem głęboko doniczkę, okazało się że rdestnica utonęła, podniosłem ją do góry i po chwili znowu opadła na dno. Czy wiecie co mogło być tego przyczyną ??? Nie gnije, na czubku cały czas widzę nowe świeże liście.
AurorA - 2010-05-10, 01:48
Kiepsko zimuje i rozłazi się jak chce.
Mi tej zimo znów prawie wszytko przemarzło , a co nie przemarzło to zgniło.
seedkris - 2010-05-11, 19:57
U mnie często zimuje w formie pąków zimowych. Są to takie małe kolczaste i twarde utwory wielkości orzecha.
justfilied233 - 2010-05-11, 21:50
o czym w ogóle rozmawiacie ???
wie ktoś co jest z moją rdestnicą
AurorA - 2010-05-11, 23:46
Tak, rdestnica kędzierzawa często tworzy takie turiony w niesprzyjających warunkach (nawet w środku lata ), orzechów to one nie przypominają ale są spore i twarde- bardzo ciekawe twory.
Mariusz - 2010-05-12, 21:34
| justfilied233 napisał/a: | | kilka pędów urwanych w połowie, kilka ukorzenionych, kilka bez korzeni i te z korzeniami posadziłem w doniczce w ziemi i puściły korzenie |
Rdestnica puszcza tylko z węzła krzewienia, jeśli masz tylko łodygę i liście bez paków tz. przetrwalnych to o jej zejściu możesz zapomnieć.
U mnie w stawie kędzierzawa to chwast.
|
|