| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Rura przez beton
luzio - 2015-09-12, 21:16 Temat postu: Rura przez beton Czy jeśli puszcza się rurę (np PCV) przez beton to trzeba coś robić by uszczelnić styk betonu z rurą?
Nie mam tu na myśli oczywiście jakiegoś kucia betonu tylko zrobienie przepustu rurowego podczas budowy.
zbiho - 2015-09-13, 18:07
Jak zalejesz rurę betonem to bedzie szczelne.
wolanin - 2015-09-14, 07:27
| zbiho napisał/a: | | Jak zalejesz rurę betonem to bedzie szczelne. |
A jak nie będzie? Uszczelniałem takie przejście żywicą poliestrową z matą szklaną, dobrze przylega do PP. Kawałek wokół betonu, odsłonięty centymetr zakończenia rury, żeby żywica miała do czego się przykleić.
Mariano - 2015-09-14, 21:37
| wolanin napisał/a: | | dobrze przylega do PP |
Do PP (polipropylenu) nic dobrze nie przylega, jak do większości poliolefin Na szczęście rury wykorzystywane w budownictwie są wykonywane z PCV, które zdecydowanie łatwiej się klei. Tym niemniej zamiast żywic (sztywne) lepiej zalać rurę betonem i zabezpieczyć uszczelniaczem na bazie kauczuku z wypełniaczem mineralnym, np. Mapelastic. Takie uszczelniacze doskonale przylegają do betonu i do rur PCV a także są elastyczne.
wolanin - 2015-09-14, 22:12
| Mariano napisał/a: | | wolanin napisał/a: | | dobrze przylega do PP |
Do PP (polipropylenu) nic dobrze nie przylega, jak do większości poliolefin Na szczęście rury wykorzystywane w budownictwie są wykonywane z PCV, które zdecydowanie łatwiej się klei. Tym niemniej zamiast żywic (sztywne) lepiej zalać rurę betonem i zabezpieczyć uszczelniaczem na bazie kauczuku z wypełniaczem mineralnym, np. Mapelastic. Takie uszczelniacze doskonale przylegają do betonu i do rur PCV a także są elastyczne. |
Mariano, ogólnie dobrze prawisz, ale co do rur, to przeczytaj na szarej kanalizacyjnej co tam jest napisane. Po drugie, akurat sam się dziwiłem, ale poliester przylega, zwłaszcza do zmatowionej.
luzio - 2015-09-15, 08:21
To jeszcze zadam takie pytanie. Zamierzam użyć rur 110mm. Jakie będą najlepsze do klejenia czy czegoś takiego? Mam tu na myśli te wszystkie kolanka, połączenia żeby uzyskać całkowitą szczelność.
wolanin - 2015-09-15, 17:26
| luzio napisał/a: | | To jeszcze zadam takie pytanie. Zamierzam użyć rur 110mm. Jakie będą najlepsze do klejenia czy czegoś takiego? Mam tu na myśli te wszystkie kolanka, połączenia żeby uzyskać całkowitą szczelność. |
Po prostu zwróć uwagę na oznaczenie wzdłuż szwu rury - będzie tam najczęściej albo PP (kolor zwykle szary lub popielatoczarny) - to się nie klei, albo PCV, czy PVC (czerwona, ciemnopopielata) - i to skleisz klejem do PCV. Jakkolwiek ostatnio uszczelniłem bardzo skutecznie połączenie kielichowe PP poliuretanowym klejem do... drewna. W tubce, rzadki przeźroczysty klej, w czasie twardnienia nieco pieniący się i bielejący. Zdecydowanie powiększa swoją objętość i uszczelnia połączenie na kamień. Taka ciekawostka.
luzio - 2015-09-15, 21:40
Dzięki wolanin ale muszę dodrążyć do końca
Wyjmowałeś tą gumową uszczelkę czy nie? Mam na myśli pomarańczowe PVC.
wolanin - 2015-09-16, 05:57
| luzio napisał/a: | Dzięki wolanin ale muszę dodrążyć do końca
Wyjmowałeś tą gumową uszczelkę czy nie? Mam na myśli pomarańczowe PVC. |
Nie wyjmowałem. Mam na myśli szare PP. Zawsze lepiej ją zostawić.
|
|