| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Folia EPDM - pytanie
Sebus86 - 2015-04-27, 09:19 Temat postu: Folia EPDM - pytanie Witam serdecznie jako że wybudowałem sobie prostokątne oczko wodne mam mały problem. Przyjechała dziś do mnie ekipa która miała wyłożyć oczko folia ale niestety się nie podjęli gdyż za małe i za dużo pierdzielenia. Powiedzieli że mogą mi zrobić sama folie i ja sam sobie ją ułoże.
Oczko wodne 3m x 1m więc prostokąt
Ponizej zdjęcia z wymiarami
Skoro tak to zrezygnowałem i mam pytanie:
Jako że belka ma 6,1 m to czy mogę tą belkę kupić i 4mb
Czyli 6,1 x 4m
?? Czy to będzie odpowiedni wymiar. Gdyż nie opłaca mi się kupować większej belki
krzysztof988 - 2015-04-27, 09:33
powinno być ok.
idealnie to by była folia 630x400
Sebus86 - 2015-04-27, 10:15
To najwyżej trochę zasypie dół bo szkoda mi większej kupować
luzio - 2015-04-27, 13:07
Nic nie zasypuj. Kup folię rzuć ją luzem na wykop i nalej na środek trochę wody. Wtedy zobaczysz jak to działa i jakie są jej możliwości... Dojdziesz do wniosku że da się wycisnąć więcej
Np. zamiast półek 20cm zrobić 40cm. Będą wygodniejsze i praktyczniejsze.
Sebus86 - 2015-04-27, 22:08
Niestety powiększyć się nie da już tych półek, bo mam mały ogródek jedynie 120m więc musi zostac tak jak jest.
Dziś przyszedł filtr ciśnieniowy aqua szut + lampa uv+ pompa aqua nova 6500l+ waż fi32mm
Poniżej mała zapowiedź mojego schowkp-wodospadu - otwieranego od góry na beczke, sumpa i filtr cisnieniowy a jutro postaram się podesłać zdjęcie oczka
+ skończony - cały dzień mi zeszło
Może ktoś mi podpowie gdzie mogę kupić trójnik na fi 32mm by podzielić na 2 moc pompy( jedno bezpośrednio pod wylewke w formie kaskady a drugi przez prefiltr 10L>lampa UV>Filtr cisnieniowy> beczka z biologią>filtr przelewowy
wolanin - 2015-04-28, 07:25
| luzio napisał/a: | Dojdziesz do wniosku że da się wycisnąć więcej
Np. zamiast półek 20cm zrobić 40cm. Będą wygodniejsze i praktyczniejsze. |
Hmm
Zerknij na rysunek i pomierz okiem pionowe i poziome odcinki folii. Choćbyś nie wiem jak kombinował, to przy prostopadłości ścian półek suma tych odcinków zawsze będzie taka sama.
Co innego, gdybyś zaczął robić skosy.
Sebus86 - 2015-04-28, 16:50
Spoko folia już wyłozona spokojnie starczyło jest jeszcze wielki zapas.
Strasznie zimna woda:)
Niestety samemu ciezko idzie i koncowke na zagieciach musze poczekac na kolege
daniello - 2015-05-05, 08:02
Polak potrafi Ja też w zeszłym roku budowałem oczko wodne, więc wiem ile jest z tym roboty. Ale jeśli lubisz takie "sporty", to jest to sama przyjemność
|
|