| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - oczko wodne na trudnym terenie
larix - 2014-10-18, 19:50 Temat postu: oczko wodne na trudnym terenie Chciałbym prosić Was o pomoc w budowie oczka wodnego o wielkości około 30 m/3. Pomoc potrzebna jest gdyż oczko jest na trudnym terenie i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać by nie popełnić kardynalnych błędów. A więc tak, w miejscu gdzie ma być oczko są niskie wody gruntowe. To przed paru laty skłoniło mnie do wykopania dziury w ziemi w której miał być taki naturalny zbiornik gdzie będą mieszkały żaby, traszki i inne żyjątka. O rybach początkowo nie myślałem. Woda w tym zbiorniku wczesną wiosną wypełnia go po brzegi później stopniowo opada by w czasie największych upałów i suszy osiągnąć poziom około 20-30 cm. Posadziłem tam roślinność wodną i bagienną, która świetnie rośnie, kosaćce, trzcinę, tatarak, pałkę wodną, przęstke i inne rośliny. Dwa lata temu wpuściłem kilka karasi shubunkin, które o dziwo nie tylko przetrwały zimę bez napowietrzania ale jeszcze w tym roku się rozmnożyły. To zachęciło mnie by pomyśleć o koi.
Od jakiegoś czasu myślę co zrobić by woda miała w oczku stały poziom. Rozważałem różne opcje, glinę, bentonit, siatkobeton, folię. Problemem jest to, że wodę w czasie budowy trzeba będzie wypompować a nie wiem jakiego gruntu mogę się spodziewać w najgłębszym miejscu i jak szybko woda będzie napływała. Wykop pod oczko ma wymiary 6x8 i głębokość około 1.5 m. Około 20% oczka chciałbym przeznaczyć na strefę płytkiej wody zarośniętej roślinnością. Stanowiła by ona naturalny filtr i była schronieniem dla żab i traszek.
Ostatnio skłaniam się do foli EPDM, zacząłem porządkować brzeg i usunąłem część roślin. Obawiam się mozgi trzcinowej bo z pewnością nie będę jej mógł całkowicie usunąć a ponoć potrafi swymi kłączami przebić folię. Zamieszczam najnowsze zdjęcie mojej dziury w ziemi którą z Waszą pomocą chciałbym zamienić w ładne oczko.
Proszę Was o rady jak Wy, mający już własne doświadczenia w budowie oczek, byście się do tego zabrali, na co powinienem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać.
Przejrzałem w miarę dokładnie całe forum więc proszę nie odsyłajcie mnie bym tam znalazł odpowiedzi.
Dziękuje
rider - 2014-10-18, 21:42
poszalałeś z roślinami »
larix - 2014-10-19, 16:04
Parę lat temu posadziłem kosaćcie, potem pałkę, tatarak trzcinę, lilie..... rośliny rozwinęły się dynamicznie. Ponieważ to miało być naturalnne bagienko to mnie to cieszyło. Teraz będę to musiał wszystko wyciąć. Nie wiem czy dam radę oczyścić ziemię z korzeni ale mam nadzieje, że nie przebiją EPDM.
jurek47 - 2014-10-19, 16:28
Ja mam EPDM i jestem pewny że trawy wodne jej nie przebiją ,obawiał bym się czy pałka wodna by jej nie przebiła.Ale pałkę łatwiej usunąć z terenu pod oczko.Natomiast uważaj na trawy które sadzi się w ogrodach a które się bardzo rozchodzą , bo mnie wyrosły w oczku trawy blisko posadzone , a był to miskant chinski olbrzymi oraz trawa niska o niebieskich liściach,bardzo się rozrastająca,zapomniałem w tej chwili nazwę. Ale po wyjęciu z epdm odrostów nie przecieka .
[ Dodano: 2014-10-19, 17:36 ]
przypomniałem sobie ta trawa to wydmuchrzyca niebieska.
wolanin - 2014-10-19, 20:47
No, ta Sasa mogłaby Ci ją przebić Do bambusów stosuje się bariery korzeniowe o grubości 2-3 mm.
[ Dodano: 2014-10-19, 21:49 ]
Pseudosasa
larix - 2014-10-19, 20:49
Dzięki Jurek. Mam Miskanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus) ale rośnie jakieś 10 m od oczka. Ten gatunek rośnie w kepie i się nie rozłazi. Wydmurzycy niebieskiej nie mam ale Mozga trzcinowa niewiele jej ustepuje. Rosliny typu pałka, kosaciec czy mozga chcę usunąć jeszcze tej jesieni tak by od wiosny usuwać sukcesywnie resztki odrostów. Wiosną kupie folię i będę czekał na okres kiedy wody gruntowe będa niskie. Wtedy wypompuje resztki wody, dokończe kształtować dno i rozłoże folię. W tym roku latem, pomimo upałów, wody prawie przez cały czas było pełno i dopiero teraz zeszła. Obawiam się czy zgodnie z zasadą naczyń połączonych woda pomimo wypompowywania nie będzie wciąż napływać i to uniemozliwy, a przynajmniej znacznie utrudni, rozłożenie foli.
[ Dodano: 2014-10-19, 21:56 ]
Paweł, tę Sase japonice postawiłem tam po przesadzeniu do doniczki by miała trochę wilgoci. Wtedy woda była jeszcze wysoka. Widziałem w poprzednim miejscu jakie odrosty potrafi dać i nie zamierzam jej sadzić przy oczku nawet w donicy. Zreszta ona niezbyt dobrze znosi świętokrzyskie zimy i tylko ta ostatnia była wyjątkowo dla niej łaskawa. Kilka metrów od miejsca na oczko rośnie Fargesia murielae ale to bezpieczny bambus i nie daje odrostów.
|
|