| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Błażeja
uves - 2013-08-05, 21:32 Temat postu: Oczko Błażeja Witam
Śledzę forum już od dawna, w końcu postanowiłem przedstawić swoje oczko.
Oczko zostało stworzone rok temu, ale na wiosnę 2013 zostało powiększone,
dodane zostały pułki...
Wiosna 2013:
Po zmianie:
Pojemność około 5tyś.
Max głębokość 1m.
Mieszkańcy: 4 koi, 4 karasie
Aktualnie pracuję nad zasłonięciem foli....
Pozdr.
wolanin - 2013-08-05, 21:37 Temat postu: Re: Oczko Błażeja Witaj,
Bardzo podoba mi się zróżnicowanie wielkości kamieni - to wygląda badzo naturalnie.
Ciekawe, czy dasz radę tak dociągnąć do końca przy zasłanianiu folii
uves - 2013-08-05, 21:40
Od strony wodny płytkiej planuje dodać żwir, pozostałą część chce pokryć bylinami
Freakazz - 2013-08-05, 21:59
Kolejne Piękne oczko na forum się szykuje
Czekam na dalszą fotorelację z prac przy oczku
Zac - 2013-08-06, 08:38
Jak narazie niezle sie prezętuje ale DUZO pracy przed toba żeby wyglądało super!!!
Powodzenia.
lasoch - 2013-08-06, 08:51
Serdecznie witam .
Masz bardzo ładne kamienie, a teraz wysypiesz je żwirem - tak? Tylko, że duże kamienie na brzegu zmniejszają optycznie oko. Ja na początku miałem duże kamienie na brzegu i było w ogóle ich za dużo. Teraz zmniejszyłem ich ilość i wielkość i jest różnica. Więc nie za dużo tych dużych kamieni, chociaż takich kilka, kilkanaście na brzegu ładnie wygląda . Tylko wiedz, że przecież nie posadzisz bulin takich jak np. funkie na samym brzegu, chyba, że masz dobrze wkopaną folię. A jakie masz rośliny i co z techniką? Widzę, że jest już trochę obsadzone, w środku jak i poza . Poprosiłbym też fotki rybek.
uves - 2013-08-06, 20:02
| lasoch napisał/a: | | Masz bardzo ładne kamienie, a teraz wysypiesz je żwirem - tak? |
Między kamienie aby ukryć folie
| lasoch napisał/a: | Więc nie za dużo tych dużych kamieni, chociaż takich kilka, kilkanaście na brzegu ładnie wygląda . |
Więcej już nie planuje.
| lasoch napisał/a: | | Tylko wiedz, że przecież nie posadzisz bulin takich jak np. funkie na samym brzegu, chyba, że masz dobrze wkopaną folię. |
Planuje posadzić tojeść, aby się rozrosła i zakryła przeciwległy brzeg.
| lasoch napisał/a: | | A jakie masz rośliny i co z techniką? |
Tatarak, rogatek, hiacent, jeżogłówka, mięta wodna, 3 rodzaje lili (nie pamiętam nazw).
Jeśli chodzi o sprzęt to pompa 3500 Aquael, filtr Aqua Szut Extreme 8, lampa UV 9W Aquael oraz dodatkowy filtr przepływowy Dekor.
| lasoch napisał/a: | | Poprosiłbym też fotki rybek. |
Podsyłam filmik http://www.youtube.com/watch?v=E7C0-hGC9kI
Pozdr.
lasoch - 2013-08-07, 12:07
| Freakazz napisał/a: | | Kolejne Piękne oczko na forum się szykuje | Teraz czekam na efekt końcowy . Już nie mogę się doczekać. Z pewnością zgadzam się z cytatem powyżej. Ale roślin to jednak masz za mało. Raczej musisz dokupić.
Gosik - 2013-08-07, 18:08 Temat postu: Re: Oczko Błażeja
| uves napisał/a: | Witam
dodane zostały pułki... | Jak będziesz tak pisał, to będę częstym, acz upierdliwym gościem.
PÓŁKI
uves - 2013-08-07, 20:04
| Freakazz napisał/a: | | Ale roślin to jednak masz za mało. Raczej musisz dokupić. |
Dokupię, ale słabo też rosną
Pozdr.
lasoch - 2013-08-08, 09:15
Oczywiście muszą się zadomowić. Ja czekam na efekt na wiosnę, ale lepiej jak rośliny dokupiłbyś teraz.
Adacho - 2013-08-08, 10:59
Witaj na forum Błażej
Dużo pracy włożyłeś w swoje oczko W przyszłym roku, kiedy podrosną rośliny będzie jeszcze ładniejsze.
| uves napisał/a: | | Jeśli chodzi o sprzęt to pompa 3500 Aquael, filtr Aqua Szut Extreme 8, lampa UV 9W Aquael oraz dodatkowy filtr przepływowy Dekor. |
Jak sprawdza Ci się ten system filtracyjny?
uves - 2013-08-08, 19:41
| lasoch napisał/a: | | Oczywiście muszą się zadomowić. |
Ok, a jak z przechowaniem roślin na zimę (np: tataraka) ? Wrzucamy go na niższe półki ?
| Adacho napisał/a: | | Jak sprawdza Ci się ten system filtracyjny? |
Na razie system działa kilka dni, wcześniej miałem tylko filtr Dekor, niestety często się zapychał. Teraz tego problemu nie ma, zastosowałem w nim większą ilość biokuli mając nadzieje na szybkie rozmnożenie bakterii, zastosowałem dodatkowo Trigger 3. W każdym razie zauważyłem minimalną poprawę, zobaczymy co będzie dalej.
lasoch - 2013-08-08, 20:25
Rośliny na zimę zostawiasz. Chociaż ja np. mam kosaćce mieczolistne i jeszcze zastanawiam się nad ich przezimowaniem w piwnicy, ale z większością roślin oczkowych nic nie trzeba robić. Czasami oczerety i pondenteria mogą trochę przemarznąć, a marsylię to lepiej przenieść trochę niżej.
|
|