Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Choroby ryb - Karpie bez oczu

Kr4x - 2006-07-27, 11:58
Temat postu: Karpie bez oczu
Dzisiaj zobaczylem w moim oczku dwa martwe karpie koi. Zdziwilo mnie to że są bez oczu, co to może być ?
AurorA - 2006-07-27, 14:16

Karpie mogły paść wcześniej, a oczy jako najłatwiej dostępna część mogły zostać zjedzone przez inne ryby, ślimaki lub inne drobne zwierzęta wodne.

Ciekawostka:
Istnieje taki gatunek piranii, który odżywia się tylko oczami innych ryb.
Zakładam że w Twoim oczku ich nie ma :P

Kr4x - 2006-07-27, 16:56

Raczej napewno. A ryby zdechły w przeciągu nocy. Może to pływak ?
KoRcZuS - 2006-07-27, 19:51

AurorA napisał/a:
Ciekawostka:
Istnieje taki gatunek piranii, który odżywia się tylko oczami innych ryb.
Zakładam że w Twoim oczku ich nie ma :P

Sa tez rybki akwariowe ktore nie maja oczu :P zyja w ciemnych jaskiniach to im nie potrzebne. Ślepce sie chyba nazywaja :)

Kr4x - 2006-07-28, 15:04

Zawsze tak mam z karpiami: Na początku pływają sobie wszędzie, jedzą następnie chowają sie w roślinkach kładą na foli a potem zdychają :| nie mam szczęścia do karpi :(
KoRcZuS - 2006-07-29, 10:40

Kr4x napisał/a:
Zawsze tak mam z karpiami: Na początku pływają sobie wszędzie, jedzą następnie chowają sie w roślinkach kładą na foli a potem zdychają :| nie mam szczęścia do karpi :(

Karpie potrzebuja dobrej jakosci wody, moze masz slaba filtracje...? Ja mam juz drugi rok karpie, maja juz po 15-20cm i czuja sie dobrze, ale obrzeraja mi palke ;/

Kr4x - 2006-08-06, 12:44

Właśnie mam słabo filtrowaną wode. Mam tylko jedną fontanne :( . Jak zrobie nowe oczko to pomyśle o lepszej filtracji. A przy okazji ile kosztuje sprzęt do filtrowania wody ? w granicach 500 zł 8)