| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko 2500L + strumień - Krok po kroku
Mr.Wojcik - 2012-05-18, 13:03 Temat postu: Oczko 2500L + strumień - Krok po kroku Oto opis jak krok po kroku budowałem oczko. Wykonane z foli EPDM + geowłóknina200g pod spód . Pojemność 2500L + strumyk około 200L (tak mi sie wydaje bo pojemności strumienia nie mierzyłem tylko oczka). 6 ton żwiru zostało wykorzystanie i kilka ton otoczaków.Maksymalna głebokość 110cm. Pompa 3500L - 25W
Rośliny głębszą wodę:
Nymphaea Atraction - Lilia czerwona
Nymphaea alba Lilia biała
Nuphar luteum Grążel żółty
Rośliny natleniające:
Wywłócznik
Bobrek
Moczarka
Mech
Hottonia palustris Okrężnica
Rośliny pływające:
Stratiotes aloides - Osoka
Hiacynt wodny
Pistia
Rośliny przybrzeżne:
Schoenoplectus Tabernaemontani Oczeret Tabernemontana
Iris pseudoacorus Kosaciec
Acorus calamus Tatarak
Sparganium erectum Jeżogłówka gałęzista
Glyceria aquatica Manna wodna
Thypha latifolia Pałka szerokolistna
Phragmites australis Trzcina australijska
Mentha aquatica Mięta wodna
Myosotis palustris Niezapominajka błotna
Bulboschoenus martimus Sitowiec nadmorski
Lysimachia nummularia - Tojeść rozesłana
Lytrum salicaria - Krwawnica
Caltha palustris Kaczeniec
Juncus effusus Sit rozpierzchły
Lycopus europaeus Karbieniec
Comarum palustre Siedmiopalecznik błotny
Carex sp. - Turzyca
Equisetum hiemale Skrzyp zimowy
Solanum dulcamera Psianka
Butomus umbellatus - Łączeń baldaszkowaty
Filipendula ulmularia - Wiązówka błotna
Zdjęcia w kolejności powstawania:
Zimowe obliczenia
Zaczynamy zbierać kamienie
Niwelowanie terenu
Zaczynamy kopać
Oczko zalane
Przegroda kapilarna
Zasypywanie żwirem
Strumień
Zalane, zasypane i rośliny wsadzone
Efekt po tygodniu od uruchomienia
Teraz tylko czekać aż zarośnie.
Pozdrawiam i miłego oglądania
Adalbert - 2012-05-18, 13:18
| Mr.Wojcik napisał/a: | | Pojemność 2500L + strumyk około 200L |
Witaj na forum
Kurcze, a "potencjał foliowy" to miałeś na przynajmniej 7000l (tak myślę- jakie wymiary folii ?). Ale koncepcja fajna. Dorzucił bym szybko jakąś lampkę UV bo szybko będziesz miał szczawiówkę i tym żwirkiem w wodzie długo oka nie nacieszysz
ewa535 - 2012-05-18, 13:29
Witaj
przede wszystkim duże brawa za poważne podejście do tematu, bo widzę, że najpierw zgłębiłeś wiedzę o budowie oczka ( i to widać ) ! a dopiero póżniej łopata poszła w ruch
Dokładnie dzisiaj napisałam koleżance w innym wątku, że takie rzetelne podejscie i przejrzyste logiczne przedstawienie tematu to dzisiaj rzadkość. Widzę, że się myliłam ale bardzo mnie to cieszy.
Żeby nie zaciemniać - za pierwszy post . O zeby wszyscy takie popełniali
Z pewnością będę kibicować Twojemu oczku
Trzymam kciuki żeby się ładnie rozrosło !
p.s.
MAsz podobne wymiary jak moje i podobne półki
A ! no i najwazniejsze - bardzo mi się u Ciebie podoba !
Vanka - 2012-05-20, 10:54
Czekam na zdjęcia jak rośliny zaczną szaleć, bo początek
PIOTR.P - 2012-05-20, 12:31
fantastyczna robota widać że lekcje odrobione celująco ale podzielam zdanie
Adalbert
Kurcze, a "potencjał foliowy" to miałeś na przynajmniej 7000l (tak myślę- jakie wymiary folii ?)
A jak będziesz chciał wpuścić kilka rybek to nie bardzo masz gdzie,
ja bym to jeszcze przemyślał i puki nie zarosło to bym to pogłębił powiększył ile się da
JAREK G - 2012-05-20, 13:03
Też mi się podoba to żwirowisko Jedynie nad czym można by jeszcze popracować to ten stopień w strumieniu
Mr.Wojcik - 2012-05-20, 14:10
| PIOTR.P napisał/a: | Kurcze, a "potencjał foliowy" to miałeś na przynajmniej 7000l (tak myślę- jakie wymiary folii ?)
A jak będziesz chciał wpuścić kilka rybek to nie bardzo masz gdzie,
ja bym to jeszcze przemyślał i puki nie zarosło to bym to pogłębił powiększył ile się da |
Wymiar foli 6x8m lepiej za dużo niż miało by zabraknąć
Nadmiar się nie zmarnuje na powiększenie nie ma już szans i tak dla żony jest mega wielkie a miało być bajorko pod rośliny. Nie chce też za bardzo pod blokiem szaleć z rozmiarami zbiornika. Rybek dużo nie bedzie małe karasie i to wszystko.
Azalka - 2012-05-20, 22:38
Ooo, to takie podobne rozmiarowo do mojego! Bardzo ładnie, ciekawam, jak CI buchną roślinki teraz
Mr.Wojcik - 2012-05-29, 08:31
Fotki nocne
leszek50-57 - 2012-05-29, 08:45
Dla mnie super oczko,tylko pogratulować
poz.Leszek
-----------------
Aznar33 - 2012-05-29, 09:37
Fiu, fiu... widać, że oczko przemyślane, zaprojektowane i wykonane według planu. Pozostaje tylko pogratulować, bo przeważnie dwie pierwsze fazy bywają pominięte. Ja osobiście zrobiłbym większe oczko i nie rozrzucał tyle kamienia wokół, ale to już tylko kwestia gustu.
Z przyjemnością zobaczę fotki pokazujące, jak to będzie wyglądać za rok i dwa, kiedy ruszą rośliny w oczku i wokoło.
PIOTR.P - 2012-05-30, 08:01
szkoda pisać i słodzić jak wszyscy widzicie to cudo
Mr.Wojcik - 2012-06-19, 15:52
Fotki ogrodu i oczka miesiac po uruchmieniu. Woda jak widac i problemów brak pomimo wpuszczenia ryb wczesniej niż sie powinno. Rosliny sie klimatyzuja i narazie zero problemów.
Piotrek.P. - 2012-06-19, 16:02
Trochę za duża powierzchnia żwirowa w stosunku do powierzchni wody ale mimo to bardzo ładnie pomyśl nad jakimiś roślinami obok oczka, może jakieś iglaki szczepione? lub wiąz , da trochę cienia
Mr.Wojcik - 2012-06-20, 08:19
| piopil napisał/a: | Trochę za duża powierzchnia żwirowa w stosunku do powierzchni wody ale mimo to bardzo ładnie pomyśl nad jakimiś roślinami obok oczka, może jakieś iglaki szczepione? lub wiąz , da trochę cienia |
Może tego narazie nie widać ale cały żwir jest naszpikowany szczepkami skalniaków wiec trzeba poczekac aż sie troche rozrosnie. Nasadzenia na plaży nic cienia nie dadzą gdyż słońce operuje z przeciwnej strony i jedynie zasłoniło by widok. Zostawiłem też sobie troszkę miejsca na jakieś rarytasy ale oczko i tak nadszarpneło budżet wiec narazie koniec z zakupami
violettaxx - 2012-06-20, 09:20
Mr.Wojcik Super małe jest piękne !
rewi - 2012-06-20, 14:20
Woda kryształ, że szok co zrobiłeś bo jest na prawdę super
Gdyby nie było widać folii można by pomyśleć, że naturalna dziura ładnie ładnie
ILUSION - 2012-06-21, 10:50
Dobra robota, troszkę przypomina mi moje oczko na starcie, ciekawe jak długo utrzymasz tą czystość. Super oczko, ładne otoczenie, gratuluję pomysłu
Gosik - 2012-06-21, 11:04
Bardzo pięknie zagospodarowany teren.
Mr.Wojcik - 2012-09-02, 22:08
Tak wygladalo oczko na ostatnie dni sierpnia. Woda klarowana, rybki maja sie dobrze nawet 3 szt. sie urodziły. Całe lato bez problemów.
vivit - 2012-09-03, 11:00
Bardzo ładnie to wygląda i naturlnie ... przynajmniej takie są moje odczucia
Gosik - 2012-09-03, 19:27
Ślicznie to wygląda, bardzo naturalnie
|
|