Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - Głębokość oczka wodnego

Gozmak - 2012-05-05, 16:50
Temat postu: Głębokość oczka wodnego
Witam!
Mam zamiar zrobić na podwórku oczko wodne i oto pytanie:
Oczko ma mieć wymiary 250x150,jaka głębokość będzie dobra?
Moje rybki w zimę będą wyciągane z niego :) czy 50 cm wystarczy?
Dziękuję oraz pozdrawiam !

lis_ek - 2012-05-05, 17:24

Jak masz zamiar wyławiać rybki na zimę to powinno wystarczyć ;)
rewi - 2012-05-05, 18:31

A jakieś roślinki chcesz mieć ?
shiftman - 2012-05-05, 20:19

Nawet jak chcesz wyławiać rybki to zrób przynajmniej te 80cm bo jak będzie cipełe lato to ryby mogą się ugotować :((
Vanka - 2012-05-05, 21:08

shiftman napisał/a:
Nawet jak chcesz wyławiać rybki to zrób przynajmniej te 80cm bo jak będzie cipełe lato to ryby mogą się ugotować :((

No niestety to prawda :???:

Gozmak - 2012-05-05, 22:06

Owszem,chce mieć rośliny :) Ale jakie to nie mam pojęcia(jestem nowicjuszem w tych sprawach).Może coś polecicie ? dodam że folie chcę mieć niebieską :)
Adalbert - 2012-05-05, 23:13

Gozmak napisał/a:
dodam że folie chcę mieć niebieską :)

Myślę, że szybko zrozumiesz swój błąd ale już będzie za późno...

kordiankw - 2012-05-06, 05:11

Gozmak napisał/a:
Ale jakie to nie mam pojęcia(jestem nowicjuszem w tych sprawach).Może coś polecicie ? dodam że folie chcę mieć niebieską

Tu masz wszystko o roślinach: http://oczkowodne.net/flora.php
Jeśli chodzi o kolor folii to zastanów sie jednak nad czarnym, chyba że chcesz mieć basen kąpielowy, a czystość wody będziesz uzyskiwał chemią, ale przy tych wymiarach to nawet nie będzie brodzik.

twister47 - 2012-05-06, 09:20

To jesli bardzo chcesz miec kolorowa to kup sobie ciemno zielona ale tez jestem zdania ze najlepsza jest czarna. I tak trzeba zrobic oczko w taki sposob zeby dalo sie folie zamaskowac. Przydadza ci sie lilie i grazel to zakryja troche wode i uratuja cie przed zupa glonowa. :P A jak chcesz filtrowac wode.
leszek50-57 - 2012-05-06, 10:31

Co do foli ,to może być dużo zdań,ja mam 15lat niebieską i nie ma stawu kąpielowego
a co gł.to lepiej mieć gł 80-100 cm,zawsze bezpieczniej :P
poz.Leszek
---------------

Gosik - 2012-05-06, 11:48

Grążel do 50 cm się nie nadaje, raczej miniaturki lilie.
Gozmak - 2012-05-06, 11:50

Co do filtracji wody myślałem nad pompką+ filtr ale czy opłaca się to? czy można zastąpić to jakimiś"naturalnymi" sposobami ? Bo martwię się że rachunek za prąd może być zbyt wysoki.. :/
Dziękuję za odpowiedzi i liczę na dalszą pomoc :)

rewi - 2012-05-06, 11:53

Jeśli nie chcesz techniki zainwestuj w rośliny dużo , dużo , dużo roślin :roll:
twister47 - 2012-05-06, 12:08

A moze kup sobie mala pompe taka okolo 1000 l/h pobieraja od 15 do 18 W i zrob sobie strumien z filtrem korzeniowym 2m dlugosci i 0,5m szerokosci i duzo roslin w nim posadz. A grazel to wiadomo ze chociaz 80 cm wody lub grazel bialy on jest delikatniejszy i plycej rosnie.
Gozmak - 2012-05-06, 14:38

Twister47 masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda lub opis budowy ? :D
twister47 - 2012-05-06, 15:06

Zdjec nie mam bo ja robie wieksze oczko choc tylko troche. Ja zrobilem filtr z beczki i sprawdza sie super. Taki filtr opisalem przed chwila. http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5503
Ale szukaj na forum sa zdjecia i opisy jak zrobic filtr korzeniowy i takie strumyki.
Wystarczy troche pomyslec pomierzyc kopac i mozna zrobic. Moze w przyszlym roku zrobie taki. Proponuje zrobic 2m dlugosci 0,5m szerokosci i 0,4m glebokosci. Miejsce przelania sie wody juz oczyszczonej do oczka musi byc wyzej od tafli wody okoko 10cm a pozostale 3 scianki wyzej od przelewu wykop trzeba wyscielac materialami pod folie np. dywan moze byc stary :-D folia jak do oczka na dno wsypac worek keramzytu 55l koszt okolo 30zl na skladzie budowlanym. Na to siatka plastikowa o oczkach 1cm2 mozna kupic w markecie lub ogrodniczym na metry. Na to wsypac kamyki okraglak srednica od 1 do 2,5cm warstwa 20 cm zeby wsadzic rosliny oczywiscie bez ziemi. Tatarak, palka, trawy wodne i inne pytaj jakie to bardziej doswiadczeni ci napisza. Troche kamieni do maskowani i rosli nabrzeznych.

AurorA - 2012-05-13, 17:57

twister47 napisał/a:
grazel bialy on jest delikatniejszy i plycej rosnie.

a co to za cudo ? ;)
leszek50-57 napisał/a:
a co gł.to lepiej mieć gł 80-100 cm,zawsze bezpieczniej

nie no to jest bez sensu, jak oczko ma mieć 150 szerokości i będzie na metr głębokie, to może od razu w studni zrobić oczko. 50 cm będzie ok, trzeba zachować jakieś proporcje, no chyba że dasz tą folie niebieską to wtedy kop ile wlezie ;) może głęboko kolor nie będzie tak bił po oczach.

Elendil - 2012-05-13, 18:08

Dokładnie. U mnie minioko ma 50cm głębokości i wydaje mi się całkiem zgrabne ;)
twister47 - 2012-05-13, 19:36

Co do tego grazela bialego to tak mi powiedzial mily pan od ktorego go kupilem bralem kilka zwyklych i wspomnial o tym bialym ze ma takie kwiaty i jest troche mniejszy od tych zoltych i delikatniejszy i zeb posadzic plycej niz inne. Juz tak w miare odbija i ma mniejsze liscie i ciensze lodygi i brazowe liscie na wierzchu a zielone pod spodem :P troche mi wyglada na lilie zobaczymy jak wyjdzie z wody i kwiaty puści

[ Dodano: 2012-05-13, 20:43 ]
A co do studni to tej zimy trzymalem w niej ryby :-D i wszystkie zyja i maja sie dobrze i nawet troche urosly. Mialem zbyt plytkie oczko i cale zamarzlo.

AurorA - 2012-05-13, 20:39

twister47 napisał/a:
mily pan od ktorego go kupilem bralem kilka zwyklych i wspomnial o tym bialym ze ma takie kwiaty i jest troche mniejszy od tych zoltych i delikatniejszy i zeb posadzic plycej niz inne. Juz tak w miare odbija i ma mniejsze liscie i ciensze lodygi i brazowe liscie na wierzchu a zielone pod spodem

to bardzo interesujące biorąc pod uwagę że coś takiego nie istnieje :hehe:
podejrzewam że chodzi o grzybień biały, choć ani on delikatniejszy ani płycej rośnie

twister47 - 2012-05-14, 16:02

Mozliwe ze tak bo ja slabo sie znam na roslinach i po klaczach to moge sie tylko domyslac co to jest czyli odroznie lilie od grazeli mniej wiecej. Gosc moze nawet o tym nie wiedzial ze to nie zaden grazel bialy :) zobacze co z tego wyrosnie.
rewi - 2012-05-15, 09:41

Po wpisaniu w google grążel biały wyskakiwała zwykła lilia biała ale niżej było coś takiego
niby że grążel biały ?