| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Głębokość oczka wodnego
Gozmak - 2012-05-05, 16:50 Temat postu: Głębokość oczka wodnego Witam!
Mam zamiar zrobić na podwórku oczko wodne i oto pytanie:
Oczko ma mieć wymiary 250x150,jaka głębokość będzie dobra?
Moje rybki w zimę będą wyciągane z niego czy 50 cm wystarczy?
Dziękuję oraz pozdrawiam !
lis_ek - 2012-05-05, 17:24
Jak masz zamiar wyławiać rybki na zimę to powinno wystarczyć
rewi - 2012-05-05, 18:31
A jakieś roślinki chcesz mieć ?
shiftman - 2012-05-05, 20:19
Nawet jak chcesz wyławiać rybki to zrób przynajmniej te 80cm bo jak będzie cipełe lato to ryby mogą się ugotować
Vanka - 2012-05-05, 21:08
| shiftman napisał/a: | Nawet jak chcesz wyławiać rybki to zrób przynajmniej te 80cm bo jak będzie cipełe lato to ryby mogą się ugotować |
No niestety to prawda
Gozmak - 2012-05-05, 22:06
Owszem,chce mieć rośliny Ale jakie to nie mam pojęcia(jestem nowicjuszem w tych sprawach).Może coś polecicie ? dodam że folie chcę mieć niebieską
Adalbert - 2012-05-05, 23:13
| Gozmak napisał/a: | dodam że folie chcę mieć niebieską |
Myślę, że szybko zrozumiesz swój błąd ale już będzie za późno...
kordiankw - 2012-05-06, 05:11
| Gozmak napisał/a: | | Ale jakie to nie mam pojęcia(jestem nowicjuszem w tych sprawach).Może coś polecicie ? dodam że folie chcę mieć niebieską |
Tu masz wszystko o roślinach: http://oczkowodne.net/flora.php
Jeśli chodzi o kolor folii to zastanów sie jednak nad czarnym, chyba że chcesz mieć basen kąpielowy, a czystość wody będziesz uzyskiwał chemią, ale przy tych wymiarach to nawet nie będzie brodzik.
twister47 - 2012-05-06, 09:20
To jesli bardzo chcesz miec kolorowa to kup sobie ciemno zielona ale tez jestem zdania ze najlepsza jest czarna. I tak trzeba zrobic oczko w taki sposob zeby dalo sie folie zamaskowac. Przydadza ci sie lilie i grazel to zakryja troche wode i uratuja cie przed zupa glonowa. A jak chcesz filtrowac wode.
leszek50-57 - 2012-05-06, 10:31
Co do foli ,to może być dużo zdań,ja mam 15lat niebieską i nie ma stawu kąpielowego
a co gł.to lepiej mieć gł 80-100 cm,zawsze bezpieczniej
poz.Leszek
---------------
Gosik - 2012-05-06, 11:48
Grążel do 50 cm się nie nadaje, raczej miniaturki lilie.
Gozmak - 2012-05-06, 11:50
Co do filtracji wody myślałem nad pompką+ filtr ale czy opłaca się to? czy można zastąpić to jakimiś"naturalnymi" sposobami ? Bo martwię się że rachunek za prąd może być zbyt wysoki..
Dziękuję za odpowiedzi i liczę na dalszą pomoc
rewi - 2012-05-06, 11:53
Jeśli nie chcesz techniki zainwestuj w rośliny dużo , dużo , dużo roślin
twister47 - 2012-05-06, 12:08
A moze kup sobie mala pompe taka okolo 1000 l/h pobieraja od 15 do 18 W i zrob sobie strumien z filtrem korzeniowym 2m dlugosci i 0,5m szerokosci i duzo roslin w nim posadz. A grazel to wiadomo ze chociaz 80 cm wody lub grazel bialy on jest delikatniejszy i plycej rosnie.
Gozmak - 2012-05-06, 14:38
Twister47 masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda lub opis budowy ?
twister47 - 2012-05-06, 15:06
Zdjec nie mam bo ja robie wieksze oczko choc tylko troche. Ja zrobilem filtr z beczki i sprawdza sie super. Taki filtr opisalem przed chwila. http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5503
Ale szukaj na forum sa zdjecia i opisy jak zrobic filtr korzeniowy i takie strumyki.
Wystarczy troche pomyslec pomierzyc kopac i mozna zrobic. Moze w przyszlym roku zrobie taki. Proponuje zrobic 2m dlugosci 0,5m szerokosci i 0,4m glebokosci. Miejsce przelania sie wody juz oczyszczonej do oczka musi byc wyzej od tafli wody okoko 10cm a pozostale 3 scianki wyzej od przelewu wykop trzeba wyscielac materialami pod folie np. dywan moze byc stary folia jak do oczka na dno wsypac worek keramzytu 55l koszt okolo 30zl na skladzie budowlanym. Na to siatka plastikowa o oczkach 1cm2 mozna kupic w markecie lub ogrodniczym na metry. Na to wsypac kamyki okraglak srednica od 1 do 2,5cm warstwa 20 cm zeby wsadzic rosliny oczywiscie bez ziemi. Tatarak, palka, trawy wodne i inne pytaj jakie to bardziej doswiadczeni ci napisza. Troche kamieni do maskowani i rosli nabrzeznych.
AurorA - 2012-05-13, 17:57
| twister47 napisał/a: | | grazel bialy on jest delikatniejszy i plycej rosnie. |
a co to za cudo ? | leszek50-57 napisał/a: | | a co gł.to lepiej mieć gł 80-100 cm,zawsze bezpieczniej |
nie no to jest bez sensu, jak oczko ma mieć 150 szerokości i będzie na metr głębokie, to może od razu w studni zrobić oczko. 50 cm będzie ok, trzeba zachować jakieś proporcje, no chyba że dasz tą folie niebieską to wtedy kop ile wlezie może głęboko kolor nie będzie tak bił po oczach.
Elendil - 2012-05-13, 18:08
Dokładnie. U mnie minioko ma 50cm głębokości i wydaje mi się całkiem zgrabne
twister47 - 2012-05-13, 19:36
Co do tego grazela bialego to tak mi powiedzial mily pan od ktorego go kupilem bralem kilka zwyklych i wspomnial o tym bialym ze ma takie kwiaty i jest troche mniejszy od tych zoltych i delikatniejszy i zeb posadzic plycej niz inne. Juz tak w miare odbija i ma mniejsze liscie i ciensze lodygi i brazowe liscie na wierzchu a zielone pod spodem troche mi wyglada na lilie zobaczymy jak wyjdzie z wody i kwiaty puści
[ Dodano: 2012-05-13, 20:43 ]
A co do studni to tej zimy trzymalem w niej ryby i wszystkie zyja i maja sie dobrze i nawet troche urosly. Mialem zbyt plytkie oczko i cale zamarzlo.
AurorA - 2012-05-13, 20:39
| twister47 napisał/a: | | mily pan od ktorego go kupilem bralem kilka zwyklych i wspomnial o tym bialym ze ma takie kwiaty i jest troche mniejszy od tych zoltych i delikatniejszy i zeb posadzic plycej niz inne. Juz tak w miare odbija i ma mniejsze liscie i ciensze lodygi i brazowe liscie na wierzchu a zielone pod spodem |
to bardzo interesujące biorąc pod uwagę że coś takiego nie istnieje
podejrzewam że chodzi o grzybień biały, choć ani on delikatniejszy ani płycej rośnie
twister47 - 2012-05-14, 16:02
Mozliwe ze tak bo ja slabo sie znam na roslinach i po klaczach to moge sie tylko domyslac co to jest czyli odroznie lilie od grazeli mniej wiecej. Gosc moze nawet o tym nie wiedzial ze to nie zaden grazel bialy zobacze co z tego wyrosnie.
rewi - 2012-05-15, 09:41
Po wpisaniu w google grążel biały wyskakiwała zwykła lilia biała ale niżej było coś takiego
niby że grążel biały ?
|
|