Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje maleńkie oczko - wila

wila - 2012-03-13, 20:21
Temat postu: Moje maleńkie oczko - wila
Witam wszystkich serdecznie.
To mój pierwszy post na forum, chociaż podczytuję je już od jakiegoś czasu. W końcu postanowiłam pokazać moje oczko. Niestety, na komputerze znalazłam tylko jedno zdjęcie, po prostu jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby je fotografować.

Oczko funkcjonuje już kilkanaście lat raczej bezproblemowo.

Gosik - 2012-03-13, 20:32

Witaj Małgorzato-jaka wielkość oczka, głębokość,obsada ryb ?

[ Dodano: 2012-03-13, 20:33 ]
O technikę nie pytam, bo o to spytają nasi mężczyźni :P

wila - 2012-03-13, 21:08

W litrach to nie wiem ile, tyle co w wannie, bo to jest wanna narożna . Kupiliśmy dom z okropną akrylową wanną i zamiast wyrzucić, wstawiliśmy do ogródka, żeby dzieci miały w czym się chlapać. Po pierwszej zimie wanna pękła, więc wyłożyłam ją folią i powstało oczko. Pływają w nim 4 karasie / chyba, bo nie znam się na rybach/.
Gosik - 2012-03-13, 21:29

Z tego co widzę na zdjęciu, to pewnie karasie. Masz jakąś filtrację?, jak utrzymujesz czystość wody?Ta wanna całkiem fajnie wygląda.
wila - 2012-03-13, 22:00

Nie mam filtracji, ale mimo tego woda jest czysta, glonów nie ma. Oczko jest przez większość dnia lekko ocienione i to jest chyba powód dobrej kondycji wody.
dlaryus - 2012-03-13, 22:12

Fajne to Twoje oczko. Rybki tam zimują??? Bo jak z wanny to chyba nie za głębokie.
wila - 2012-03-13, 22:30

Rybki niestety na zimę wędrują do domu, oczko zamarza do dna. Jest za płytkie i od jakiegoś czasu myślę o pogłębieniu. Mam dosyć łapania rybek, przenoszenia lilii do kanału, a potem na wiosnę zaczynania od nowa. Problem polega na tym, że nie mam miejsca na powiększenie oczka, może tylko po 10 cm.z każdej strony. Wtedy ściany wykopu będą prawie pionowe, no i jest problem. Możecie mi poradzić co zrobić ?
AurorA - 2012-03-13, 23:51

Jak na wannę to całkiem ładnie jest to wtopione w ogród :brawo:

wila napisał/a:
Możecie mi poradzić co zrobić ?
jak nie masz miejsca to nic nie poradzisz. Przy tych gabarytach zawsze będzie trzeba rybki wyławiać na zimę.
duzers - 2012-03-14, 07:50

Nigdy bym się niedomyslił że tam jest wanna.Oczko bardzo ładne :good:
ontario_ab - 2012-03-14, 07:56

Bardzo urocze oczko. Bardzo mi się podoba i chyba się skuszę na takie w jakimś zacienionym miejscu.
wila - 2012-03-14, 10:37

Miło mi, że wam się podoba. Ja zachwycam się prezentowanymi na forum oczkami i właśnie po tej przyjemnej lekturze postanowiłam pogłębić swoje.
Cytat:
jak nie masz miejsca to nic nie poradzisz. Przy tych gabarytach zawsze będzie trzeba rybki wyławiać na zimę.

Myślałąm, żeby pogłębić o pół metra, opuścić na dno wannę. Ściany nad wanną byłyby prawie pionowe, ale u mnie glina, obsypywać się nie powinno.

Gosik - 2012-03-14, 12:23

Ściany-nie chodzi o obsypywanie się, a o umiejscowienie półek, aby rośliny rosły na różnych głębokościach ( strefa bagienna, płytka, głęboka itp.). Jak nie masz miejsca-zostaw jak jest. Wygląda bardzo ładnie.
rewi - 2012-03-14, 15:48

Szczerzę mówiąc to w twoim oku jest tyle uroku ;D
Takie małe urocze i z tajemnicą :)
Super ja bym nic nie zmieniała ale to tylko moje zdanie .

wila - 2012-03-14, 15:49

Ja w zasadzie nie mam dużych zastrzeżeń do strony wizualnej oczka, męczy mnie tylko to wyciąganie lilii, wybieranie wiadrem wody, no, siły mam coraz mniej, a chętnych do pomocy ubywa.
Półkę dało by się zrobić, wanna narożna ma takę niby półkę, teraz jest 20 cm. pod powierzchnią, po pogłębieniu byłaby 70 cm. Strefę przybrzeżną zrobiłabym z jednej strony, raczej niewielką, może ok. 20 cm. szerokości.
Napiszcie, proszę, jakie problemy mogę napotkać przy realizacji, lub późniejszym użytkowaniu oczka, jeśli pogłębię je tak jak planuję.

asianko - 2012-03-14, 16:05

Mnie się bardzo podoba Twoje oczko :brawo: ,nic bym nie zmieniała.Powiem szczerze ,że nabrałam ochoty na takie maleństwo.Do działki mam daleko ,a tu gdzie mieszkam takie by było idealne ...tylko z skąd wanne wytrzasnąć ;) .
Gosik - 2012-03-14, 16:44

wila napisał/a:
, męczy mnie tylko to wyciąganie lilii,- -wanna + obniżony poziom ma pewnie z 60 cm głębokości-niektóre oczka nawet tylu nie mają wybieranie wiadrem wody -wystarczy kupić pompkę głębinową do wody brudnej ( 80 zł) i sama się wypompuje, no, siły mam coraz mniej, a chętnych do pomocy ubywa.- Na to już nic nie poradzę :((
Półkę dało by się zrobić, wanna narożna ma takę niby półkę, teraz jest 20 cm. pod powierzchnią, po pogłębieniu byłaby 70 cm. Strefę przybrzeżną zrobiłabym z jednej strony, raczej niewielką, może ok. 20 cm. szerokości.To są tak niewielkie różnice centymetrowe, że nic bym nie ruszała, chyba że masz dużo zapasu folii po bokach tej wanny, to może warto.
Napiszcie, proszę, jakie problemy mogę napotkać przy realizacji, lub późniejszym użytkowaniu oczka, jeśli pogłębię je tak jak planuję.

Problemy takie, jak ma każdy oczkomaniak ( zakwit wody, glony,brak równowagi biologicznej), to są typowe problemy nowych oczek, a takie będzie Twoje, bo wkopywanie wanny musisz zacząć od jej wykopania, więc całą wodę wylewasz. Poza tym jeżeli nie masz wystarczającej ilości folii po bokach tej wanny, będziesz musiała zakupić nową, a to już wydatek kilkuset zł.Większe oczko potrzebować będzie filtracji, a w zimie napowietrzania ( zakup filtra + napowietrzacza) Tak w skrócie wygląda "całoroczność" oczka, a i tak nigdy nie będziesz mieć gwarancji, że ryby zimę przetrwają.

AurorA - 2012-03-14, 20:02

wila napisał/a:
męczy mnie tylko to wyciąganie lilii, wybieranie wiadrem wody, no, siły mam coraz mniej, a chętnych do pomocy ubywa.

a po co tą wodę wybierasz, lilie uwiąż na sznurku i na zimę tylko wyciągnij i do wiaderka - cała praca
Oczko nie morze się kojarzyć z mordercza katorgą :)

wila - 2012-03-14, 21:11

Hm, a ja myślałam, że skrytykujecie to moje oczko i będziecie mnie namawiać na przebudowę. Już wymyśliłam jak zaaranżuję otoczenie, jak zrobię strefę przybrzeżną i kamienie przestaną mi wpadać do wody. A tu masz, lilie na sznurku :hehe:
Vanka - 2012-03-15, 20:12

Witaj :)
Moje pierwsze oczko miało wielkość zbliżoną do Twojej "wanny" ;)
Lilie zimowały w piwnicy, a karasiom udało się przeżyć w 20cm wody. Rozumiem Cię doskonale dlaczego chciałabyś zmienić fakt specjalnego traktowania oczka przed zimą. Może lepszym pomysłem byłoby pogłębienie oczka, ale już bez wanny. Nie musiałabyś trzymać się kształtu i wymiarów narzuconych, przez wannę. Większość z nas posiada oczka wyłożone jedynie folią bez jakichkolwiek wzmacniaczy dna ;)
Pozdrawiam :)

wila - 2012-03-15, 20:32

Cieszę się, że mnie rozumiesz :)
Wcale się nie upieram przy zakopywaniu wanny głębiej, myślałam po prostu że tak będzie lepiej. Ale jeśli takie pionowe ściany nie będą się osypywały, to może być bez wanny.
Jaką folią najlepiej zastosować ?

Piotrek.P. - 2012-03-15, 20:39

wila napisał/a:
Cieszę się, że mnie rozumiesz :)

Jaką folią najlepiej zastosować ?

Zależy od finansów, najtańsza jest folia PVC. Grubość minimum 0,5mm. Oczko mi się bardzo podoba , chętnie bym zobaczył resztę ogrodu ;)

wila - 2012-03-15, 20:51

Przy takiej wielkości oczka koszt folii nie zrujnuje mnie, mogę wybrać to co sprawdzi się najlepiej.
Cytat:
chętnie bym zobaczył resztę ogrodu

Ogród to trochę za dużo powiedziane, to wąziutki pasek wokół domu. W dodatku część jest w posiadaniu psa ;) Zdjęć nie mam.
Mam zdjęcia ogrodu w domu, ale nie wiem czy mogę zaśmiecać wątek 'oczkowy', boję się, że administracja mnie pogoni . :???:

Vanka - 2012-03-15, 20:59

wila napisał/a:
boję się, że administracja mnie pogoni . :???:

Nie taki diabeł straszny ;) .