Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moja przygoda z budową oczka wodnego;-) kombik

kombik - 2011-09-11, 18:51
Temat postu: Moja przygoda z budową oczka wodnego;-) kombik
Witajcie;-)Jestem tutaj nowy i nawet nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam tego posta ale mysle ze moderatorzy umieszczą go w odpowiednim miejscu;-)
Zacząłem przygode z oczkiem.Razem z zoną wymyslilismy sobie kształt nio i zacząłem kopanie "dołka"W zamiarach mielismy stworzenie oczka wodnego;które wyłozymy folią ale podczas kopania juz od 60cm ponizej poziomu pokazala sie woda i do konca kopania juz mnie nie opuscila.W najgłebszym miejscu jest 1,5metra głebokosci.Pojawil sie zatem problem:Nie jestem wstanie wylozyc oczka folią gdyż woda napływa mi baaardzo szybko.Prosze o pomysł co mam teraz zrobic z tym "oczkiem"?

ppp - 2011-09-11, 19:14

Na twoim miejscu pogłębił bym tą płytką strefę, tak aby naleciała do niej woda. później nasadził rośliny, a gdy się już one dobrze zakorzenią (w następnym roku) wpuścił ryby. Ciesz się że masz naturalne oczko, nie będziesz musiał nalewać wody, lecz może ci wyschnąć w czasie suszy. W takim stawku może też dobrze przebiegać cykl azotowy. Według mnie taki stawek ma więcej plusów niż oczko foliowe :)
kombik - 2011-09-11, 19:26

ppp napisał/a:
Na twoim miejscu pogłębił bym tą płytką strefę, tak aby naleciała do niej woda. później nasadził rośliny, a gdy się już one dobrze zakorzenią (w następnym roku) wpuścił ryby. Ciesz się że masz naturalne oczko, nie będziesz musiał nalewać wody, lecz może ci wyschnąć w czasie suszy. W takim stawku może też dobrze przebiegać cykl azotowy. Według mnie taki stawek ma więcej plusów niż oczko foliowe :)

Do jakiej głebokosci pogłebic to oczko i co zrobic z tymi brzegami bo jak widzicie nie zakryło mi ostatniej półki i wg mnie wygląda to niezbyt ciekawie;-(

ppp - 2011-09-11, 19:35

Pogłęb właśnie tę ostatnią półkę. Oczywiście bardziej naturalnie wyglądałyby łagodne brzegi. Wtedy jak zacznie wysychać to nie będzie szpecić.
Według mnie głębokość jest dobra, a jak nie ma folii to ryby zawsze mogą zakopać się w mule. Jakie ma wymiary to oczko? Bo podałeś tylko głębokość.

kombik - 2011-09-11, 19:51

ppp napisał/a:
Pogłęb właśnie tę ostatnią półkę. Oczywiście bardziej naturalnie wyglądałyby łagodne brzegi. Wtedy jak zacznie wysychać to nie będzie szpecić.
Według mnie głębokość jest dobra, a jak nie ma folii to ryby zawsze mogą zakopać się w mule. Jakie ma wymiary to oczko? Bo podałeś tylko głębokość.

Co do brzegow to były one robione "pod folie"ale teraz mam zamiar złagodzic je;-)Wymiary oczka to 10,5m x 6,50m.Jak zabezpieczyc brzegi?Jedni radzą mi opaski faszynowe a inni agrowłóknine.

[ Dodano: 2011-09-11, 20:56 ]
ppp napisał/a:

ppp - 2011-09-11, 20:06

kombik napisał/a:

Co do brzegow to były one robione "pod folie"ale teraz mam zamiar złagodzic je;-)Wymiary oczka to 10,5m x 6,50m.Jak zabezpieczyc brzegi?Jedni radzą mi opaski faszynowe a inni agrowłóknine.

Faszyna jest dość szpetna, a włóknina się rwie (wiem coś o tym bo tak właśnie było gdy łowiłem ryby u mojego stryja).
Ja bym zrobił bardzo łagodne brzegi (nie będzie się obsuwać) i posiał trawę, albo położył wokół darninę z łąki.

Fajne wymiary ma ten stawek :)

kombik - 2011-09-11, 20:21

[quote="ppp"]
kombik napisał/a:

Faszyna jest dość szpetna, a włóknina się rwie (wiem coś o tym bo tak właśnie było gdy łowiłem ryby u mojego stryja).
Ja bym zrobił bardzo łagodne brzegi (nie będzie się obsuwać) i posiał trawę, albo położył wokół darninę z łąki.

Fajne wymiary ma ten stawek :) [/

Dzieki;-)Czyli radzisz sciac tylko brzegi na bardziej łagodne?Chciałbym aby lustro wody było chociaz z 50cm wyzej ale wiem ze jest to chyba niemozliwe jak narazie-pewnie dopiero na wiosne po roztopach;-(

[ Dodano: 2011-09-11, 21:27 ]
ppp napisał/a:
kombik napisał/a:

Fajne wymiary ma ten stawek :)

Mam jeszcze pytanie:Jak widzicie na zdjeciach z tylu oczka mam dużą góre ziemi(raczej gliny)z której zamierzamy razem z zona stworzyc ładny skalniak aby ładnie rosły na nim ciekawe roslinki;-)Zakupiłem juz nawet 20ton...kamienia "polnego"w róznych kolorach,który mam zamiar w pełni wykorzystac do oczka i do skalniaka.Jak radzicie zabezpieczyc ten skalniak przed osówaniem sie ziemi do oczka???

leszek50-57 - 2011-09-11, 20:37

Kombik,ja na twoim miejscu pogłębił bym na dwa sztychy łopaty,to co już masz odkryte,
czyli brzegi,posadził do rośliny,które nie wymagają koszy i obstawił całe brzegi kamieniami
(otaczakami) i żwirem i oczko będzie naturalne :P
poz.Leszek
--------------

kombik - 2011-09-11, 20:47

W oddali widzicie kamyczki-wspomniane 20 ton,które chcielibysmy sprytnie wykorzystac przy budowie tego oczka i skalniaka.Kamienie są duze i małe ale jak trzeba będzie to pewnie bede łupał kamienie na drobne;-p :yahoo: :yahoo: :yahoo:

[ Dodano: 2011-09-11, 22:15 ]
leszek50-57 napisał/a:
Kombik,ja na twoim miejscu pogłębił bym na dwa sztychy łopaty,to co już masz odkryte,
czyli brzegi,posadził do rośliny,które nie wymagają koszy i obstawił całe brzegi kamieniami
(otaczakami) i żwirem i oczko będzie naturalne :P
poz.Leszek
--------------

Leszek czyli radzisz zlikwidowac ostatnią pólke tak aby woda rozlała się juz na całe(prawie całe) oczko?

[ Dodano: 2011-09-12, 19:33 ]
Doradzcie mi Kochani co mam zrobic z dnem?Mam cos wsypac na spód?Myslalem o jakims piasku ale nie wiem czy dobrze mysle?Prosze o porady;-)

Leszek czyli radzisz zlikwidowac ostatnią pólke tak aby woda rozlała się juz na całe(prawie całe) oczko?[/quote]

kombik - 2011-09-12, 20:52
Temat postu: Potrzebuje pomocy,porady;-)
Witam;-)Nie wiem od czego to zalezy ale w 1-wszym dniu zamieszczenia swojego postu mialem odrazu porade od innych uczestników forum a dzisiaj juz ani jedna osoba nie napisala mi;-(Nie ukrywam ze baaaaardzo licze na Waszą pomoc dlatego uwaznie obserwuje to forum;-)Prosze o pomoc i porady.Dziękuje z góry
Sylwester79 - 2011-09-12, 21:18

Witam,jeżeli mogę ci doradzić to: z tym układaniem tych otoczaków narazie sie powstrzymaj-poczekaj aż brzegi obrosną trawą,i te kopce troszkę osiądą , no chyba że masz zamiar faszynować , inaczej po zimie te kamyczki zjadą ci do tego bajorka, według mnie to nie czepiaj sie już tej strefy płytkiej -nie śćinaj brzegów,po zimie one same zjadą do wody i zrobi się łagodny spadek ,i po trzecie to według mnie to narazie nic przy tym bajorku nie rób powstrzymaj się do wiosny,no chyba że zamierzasz powiekszać,możesz ewentualnie rozrzucić po terenie trochę tej ziemi(gliny) jak napisałeś wyżej bo jeżeli jest to glina to jak jej nie rozrzucisz do połowy to jesień za pasem i ona to zrobi,pozdrawiam,
leszek50-57 - 2011-09-12, 21:27

Tak bym ci radził,aby woda rozlała się na całe półki,obsadzisz roślinami w koszach
ii obłożysz kamieniami a na wypłycenie możesz wysypać żwirek,chodzi mi o końcówkę
oczka. :P
poz.Leszek
-------------------

kombik - 2011-09-13, 20:52

Dzięki za porady :roll: Co do tej "góry ziemi"to musze wlasnie przerzucic ja w kierunku ogrodzenia bo panowie którzy mi to kopali wyrzucali zbyt blisko ta ziemie-gline i teraz jak nic z tym nie zrobie to wpadnie mi do oczka :crazy: Mam tez pytanie czy jak na tej strefie plytkiej wysypie kamyczki to czy woda(mul z tej gliny) nie zamuli mi ich i okaze sie ze potem nie bedzie ich wogóle widac???A co jest grane z tym wsypywanie tego wapna do oczka?Czy ja tez mam wsypac jakies wapno do swojej kaluzy???
Elendil - 2011-09-13, 21:41

Wcześniej czy później się zamuli. Też mam w jednym miejscu zrobiony taki box ze żwirkiem w którym rosną przęstki oraz bobrek i widzę jak powstaje na nim osad. Na razie nie rzuca się bardzo w oczy ale widać, ze się zbiera.

Wapno dodaje się w konkretnym celu, u Ciebie na nie widzę na razie takiej potrzeby.

ppp - 2011-09-13, 21:48

kombik napisał/a:
Mam tez pytanie czy jak na tej strefie plytkiej wysypie kamyczki to czy woda(mul z tej gliny) nie zamuli mi ich i okaze sie ze potem nie bedzie ich wogóle widac???A co jest grane z tym wsypywanie tego wapna do oczka?Czy ja tez mam wsypac jakies wapno do swojej kaluzy???

Pewnie kamyki się zamulą, ale ja bym ich nie wsypywał, tylko posadził rośliny bez koszy bo one same jak się rozrosną dobrze umocnią brzeg.
Wapna lepiej nie syp, bo po co ?

kordiankw - 2011-09-14, 07:29

Z tego co pamiętam to zrezygnowałeś z folii ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych, wiec w takiej sytuacji wysypywanie kamieniami płycizny mija sie z sensem. Za parę dni kamienie wbiją się w ziemię i tyle będziesz je oglądał. Jeżeli chciałbyś by efekt był długotrwały, musisz pod kamienie dać jakąś geotkaninę, lub geowłókninę, to zapobiegnie ich zapadaniu pod ziemię. Moim zdaniem roślny najlepiej rosną w ziemi, więc po co sobie komplikować. Wiekszość forumowiczów dąży do uzyskania jak najbardziej naturalnego oczka, a takie można osiągnąć bez dodatkowego wysypywania żwiru. Uważam, że lepiej zrobisz jak zasadzisz płycizny ekspansywnymi roślinami, które zniosą wahania poziomu wody, bo w oczku bez izolacji w postaci folii czy betonu niestety jest to nieuniknione.
Gosik - 2011-09-15, 19:06

Najpiękniejsze oczko, to właśnie naturalne. Ty już takie masz, więc poczekaj do wiosny, zobaczysz jak obsuną się brzegi, być może się "zarwą" i będziesz musiał złagodzić spadek, a być może obsuną-wtedy nic nie robisz, tylko okładasz darnią.Co do kamieni, to każdy kamień teraz wrzucony do wody zginie, wciągnie go ziemia. Lepiej wykorzystaj kamienie na skalniak i wokół oczka.
kombik - 2011-09-15, 21:03

Dziekuje kolejnym oczkomaniakom za porady;-)Zdecydowałem ze zaczekam do wiosny z najwzniejszymi pracami,ale chciałbym chociaz w tym roku zrobic jeszcze cos z brzegami;-)Złagodziłem je troche ale nie mam dalszej wizji jak je wykonczyc?Jak juz wspomniałem mam prawie 20 ton kamienia i w mojej wizji widze go miedzy innymi wokół brzegów-oczywiscie w umiarze ;) Doradzcie mi troszke;-)Podeslijcie mi moze jakies fotki jak wykonczyc te brzegi?
Pozdrowionka :piwko:

[ Dodano: 2011-09-15, 22:09 ]
Nastepny problem jaki mam to fakt ze 60cm od poziomu nie ma juz wody :-o Myslałem ze woda podejdzie troche wyzej ale niestety...Nie wiem jak teraz wykonczyc to bo na tych zdjeciach widoczna półka zniknie pewnie jeszcze w tym tygodniu aby woda rozpłyneła sie na cały stawik;-)

123mielony - 2011-09-17, 07:44

Witam kolegę.
Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jak by zebrać ziemię w promieniu 3-4m.do poziomu tej półki co miała być zalana i zrobić takie dwu poziomowe podwórko albo delikatnie łagodzić brzegi w kierunku domu.

kombik - 2011-09-17, 19:02

123mielony napisał/a:
Witam kolegę.
Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jak by zebrać ziemię w promieniu 3-4m.do poziomu tej półki co miała być zalana i zrobić takie dwu poziomowe podwórko albo delikatnie łagodzić brzegi w kierunku domu.

Krzysiek rozwin prosze ta drugą myśl bo polka ta ostatnia zaostala juz prawie "wykopana"do poziomu wody dlatego zainteresował mnie ten Twój drugi pomysł :yahoo:

Pozdrawiam Konrad

Gosik - 2011-09-17, 19:12

123mielony napisał/a:
albo delikatnie łagodzić brzegi w kierunku domu.

A co zrobi jak nadejdzie jesień, a wraz z nią ulewy i podtopienia?-woda oczkowa łagodnie podejdzie mu pod dom?

kombik - 2011-09-17, 21:27

Zlikwidowałem dzisiaj tą ostatnia półke i mam 60cm wysokosci brzegu....Nie mam szarego pojęcia jak te brzegi zabezpieczyc?Ziemia nad poziomem wody juz zaczyna mi pękac bo od dwóch tygodni nie padał deszcz u nas.Oglądam Wasze oczka Kochani ale nie moge podpatrzec jak wykonczyc ten brzeg(skarpe)Myslałem ze woda bedzie wyżej i bede miał mniejszy problem ale wyszło jak wyszło wiec cos musze(z Waszą pomocą )wymyslic cos aby było ładnie,naturalnie i trwale :yahoo: Zatem POMOCY!!!!!!!Pozdrawiam i z góry Wszystkim dziękuje
ppp - 2011-09-17, 21:49

Chodziło mi o coś w tym stylu:

A potem tak to obsadź roślinami:

kombik - 2011-09-17, 22:08

ppp napisał/a:
Chodziło mi o coś w tym stylu:
[url=http://images37.foto...med.png]Obrazek[/URL]

A potem tak to obsadź roślinami:
[url=http://images43.foto...med.png]Obrazek[/URL]

Pomysl jest ciekawy tylko co zrobic z tej strony gdzie bedzie skalniak?Ten ziemi-gliny za zadne skarby nie mozna juz rozbic łopata a o wjechaniu koparki na ogród nie chce nawet słyszec?Jaką mam tez gwarancje ze jak tak zrobie to nie bedzie mi jednak woda podmywac mimo to brzegów?

[ Dodano: 2011-09-18, 12:00 ]
Witajcie w kolejnym dziu;-)Poniżej przesyłam zdjęcia kamieni o których wspominałem juz wczesniej.Moze ktos doradzi mi jak z tego kamienia zrobic brzegi aby były stabilne i aby woda ich nie podmywała?Tej ostatniej połki juz nie ma wiec woda jest na calej powierzchi a wysokosc tego brzegu wynosi 60cm :x

[ Dodano: 2011-09-18, 12:06 ]

123mielony - 2011-09-18, 18:35

kombik napisał/a:
123mielony napisał/a:
Witam kolegę.

Krzysiek rozwin prosze ta drugą myśl bo polka ta ostatnia zaostala juz prawie "wykopana"do poziomu wody dlatego zainteresował mnie ten Twój drugi pomysł :yahoo:

Pozdrawiam Konrad

Generalnie mi chodziło o to żeby żeby zrobić dwa poziomy terenu czyli od domu trawka trawka a później delikatny uskok powiedzmy wykończony dwoma schodkami a na drugim schodku oczko,a żeby nie było na łeb na szyję i prosto z trawnika do oczka i żeby zgubić jakoś ten poziom wody to pasowało by wybrać jeszcze trochę ziemi w szerz do poziomu tej piaskowej pułki co chciałeś żeby była pod wodą .Po wybraniu ziemi powstała by taka loża na której można by wygospodarować miejsce na skalniak i inne tam takie ozdobniki,tyle że oczko by było dużo niżej niż cała reszta terenu,ale to chyba lepsze niż 60 cm.od lustra wody do brzegów.Trochę zabawy ale efekt może być całkiem niezły.

kombik - 2011-09-19, 18:25

Ostatnie prace jak narazie :hehe: Teraz czekam ile napłynie wody :-o
123mielony - 2011-09-19, 18:29

A gdzie się woda podziała?
kombik - 2011-09-19, 18:31

Krzysztof trzeba bylo ją dzisiaj wypompowac aby pogłebic strefe najgłębsza i dokopac sie do piachu,który wg starszyzny sprawi ze napłynie mi woda wyżej.Chłopaki musieli tez zlikwidowac czesc półki :good:
Gosik - 2011-09-19, 21:42

A dlaczego to takie płytkie?, oczko powinno mieć minimum 1m głębokości. Czy ta dziura w środku to oczko? Może gdybyś teraz, jak wypompowałeś wodę, wykopał 1-1,20m, to byłby poziom wody akuratny. Jak spojrzysz ( jeżeli Ci się będzie chciało) w moją galerię, zobaczysz, że na samym początku, też miałam oczko naturalne, ale woda była niecały jeden sezon-i od roku mam oczko wyłożone folią.

[ Dodano: 2011-09-19, 22:43 ]
Tu link do mojego oczka:
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=4290

kombik - 2011-09-20, 21:52

Gosik napisał/a:
A dlaczego to takie płytkie?, oczko powinno mieć minimum 1m głębokości. Czy ta dziura w środku to oczko? Może gdybyś teraz, jak wypompowałeś wodę, wykopał 1-1,20m, to byłby poziom wody akuratny. Jak spojrzysz ( jeżeli Ci się będzie chciało) w moją galerię, zobaczysz, że na samym początku, też miałam oczko naturalne, ale woda była niecały jeden sezon-i od roku mam oczko wyłożone folią.

[ Dodano: 2011-09-19, 22:43 ]
Tu link do mojego oczka:
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=4290

Gosia to oczko ma 1.60cm w najgłębszym miejscu :yahoo: Pozostala strefa to 1.20-1.30cm.To zdjecie wyszło tak jakos dziwnie;-( Mam zamiar miec rybki w tym oczku wiec nie wykopałbym płytkiego oczka.Jak bedzie chwilka wolnego czasu to pstrykne jakies ładniejsze zdjecia;-)

123mielony - 2011-09-21, 08:08

160cm to w tym dołku i do poziomu trawy to się zgodzę ale sam mówiłeś że brakuję Ci 60 cm. wody czyli wychodzi jakiś 1m głębokości i to tylko na środku. :-(
kombik - 2011-09-21, 18:04

123mielony napisał/a:
160cm to w tym dołku i do poziomu trawy to się zgodzę ale sam mówiłeś że brakuję Ci 60 cm. wody czyli wychodzi jakiś 1m głębokości i to tylko na środku. :-(

Na srodku jest poglebione do 130cm aby rybki mogły zyc spokojnie w zimie;-)

[ Dodano: 2011-09-21, 19:55 ]
Witajcie;-)Mam prośbe:potrzebuje porady jaka zakupic agrowłóknine na ten widoczny skalniak na zdjeciach i na brzegi bo całe brzegi od samego dołu bede układał je kamieniami;-)Prosze ewentualnie o jakies linki

Gosik - 2011-09-22, 18:48

Nio to ja prosim o to zdjęcie ;) bo na powyższym, wygląda okropnie płyciutko, ale jak mówisz, że głębokie , to wierzę na słowo...ale zdjęcie wrzuć :P
castleman - 2011-09-24, 21:53

Cześć, masz bardzo wysokie wody gruntowe.
Ciekawe jakie masz ph.
Z tymi otoczakami bym nie przesadzał, ja bym je położył tylko w górnej części oczka.
Sadź jak najszybciej rośliny, żeby ukorzenić je przed zimą.
Bardzo fajny i urozmaicony kształt oczka :good:
Pomysł ppp na na przekrój oczka ciekawy, wykorzystaj go.

kombik - 2011-09-26, 18:15

castleman napisał/a:
Cześć, masz bardzo wysokie wody gruntowe.
Ciekawe jakie masz ph.
Z tymi otoczakami bym nie przesadzał, ja bym je położył tylko w górnej części oczka.
Sadź jak najszybciej rośliny, żeby ukorzenić je przed zimą.
Bardzo fajny i urozmaicony kształt oczka :good:
Pomysł ppp na na przekrój oczka ciekawy, wykorzystaj go.

Castleman dziękuje za komentarze.Mozesz mi rozwinąc skrót "ppp"a co do wodów gruntowych to nie mamy raczej za wysokiego poziomu bo jak narazie oczko nie moze sie napelnic;chociaz prawde powiedziawszy wody przybywa z każdym dniem a z nieba nie leciało u nas juz nic z 3 tygodnie;-p