Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne zimą. - zimowanie koi z hodowli azjatyckiej

Krzysiek 1978 - 2011-07-25, 15:57
Temat postu: zimowanie koi z hodowli azjatyckiej
witam jestem tu nowy,kupiłem 20 karpi koi 6-10 cm z hodowli izraelskiej i tajlandzkiej i chce je przezimowac w oczku o pojemnosci 6m3 o glebokosci 110 cm,pow.dna 4m2
Czy to mozliwe aby przezyły zimę?akie srodki nalezałoby ewenualnie przedsiewziąć?

[ Dodano: 2011-07-25, 17:22 ]
wiem ze bez tunelu z folii i napowietrzania sie nie obedzie,ale czy to wogóle mozliwe?
Bo przechowanie poza oczkiem nie wchodzi w gre.Dadza rade czy nie?

JAREK G - 2011-07-25, 16:32

Dziwna kolejność, bo najpierw kupiłeś ryby, a teraz dopiero pytasz gdy jest już po "ptokach" Dobrze choć że zdajesz sobie z tego sprawę że bez tunelu i napowietrzania się nie obejdzie . Myślę że jak zrobisz "dobry tunel" to jest jakaś szansa , ale to dowiemy się wszyscy następnej wiosny :???:
leszek50-57 - 2011-07-25, 16:33

Jest możliwe,że ci przezimują jak założysz przerębel styropianowy i napowietrzacz
a jak to zrobić to znajdziesz na forum :P
poz.Leszek
-------------

Krzysiek 1978 - 2011-07-25, 16:49

wiem jak to zrobic, dzieki.Mam oczko juz kilka lat ale zawsze tylko karasie i polskie koi,one zawsze dawały rade,straty były małe a i kojaki niezbyt piekne
A te co zdobyłem to są w poównaniu z moimi dotychczasowymi przepiekne,ale tez wiem ze na pewno bardziej delikatne.
W sobote mocno przerzedzam stara obsade,mam nadzieje ze sie podpasą do jesieni,a na forum komus udaje sie zimowac takowe?

JAREK G - 2011-07-25, 17:04

Ja mam podobną głębokość do Twojego, ale oczko trochę większe. Strefa głęboka to pół oczka i o ile euro-koi zimuję bez problemu to w zeszłym roku wpuściłem chyba 6 małych sztuk ( miały być podobno z Czeskiej hodowli , ale na moje oko to właśnie Azja ), przeżyły dwa :x
Krzysiek 1978 - 2011-07-25, 17:17

no wlasnie tego boje,ale cóz mysle ze bogate karmienie karma wysokobiałkowa z podwyzszona zawartoscia tłuszczyku powinno je troche wzmocnic do zimy,sa małe to powinny szybko przyrosnąc i sie wzmocnić troszke :-D

[ Dodano: 2011-07-25, 18:23 ]
to są młode osobniki dopiero,to przeciez nie mogły sie przyzwyczaić tylko do ciepłych warunków bo pewnie mają kilka miesiecy ,więc to tylko karpie teoretycznie wiec nie rozumiem za bardzo dlaczego z nimi jest podobno tak cieżko zimą

AdrianJ - 2011-07-26, 19:33

Też mam karpie z Tajlandii ale oczko 2,1m głębokości jak dostają dobrą karmę to napowietrzacz i przerębel dadzą radę
Daj zdjęcia karpików

Krzysiek 1978 - 2011-07-27, 17:36

Przykro mi probuje aparatem z telefonu ale pomimo to ze mam je jeszcze w akwarium,to wszystko zamazane,wpuszczam dopiero za 2 tygodnie po kwarantannie i po czyszczeniu i przerzedzeniu mocnym dotychczasowej obsady.Znawca nie jestem ale te
z tajlandi to wiekszosc cos w rodzaju kochaku,a Izrael to takie rózne kochaku,ogon,doitsu,rózne i duzo maja łusek typu gin rin.Jak bede mogł to zrobie jakies foto jak zdobede aparat :-D