Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko -moje male hobby

owczar2701 - 2010-05-29, 20:29
Temat postu: Oczko -moje male hobby
Jako ze wszyscy zawsze chwala iz moje oczko jest ladne postanowilem sie podzielic fotami rowniez i z wami, chocby po to by zobaczyc jakie beda wasze opinie, no i co najwazniejsze sugestie;).
Oczko ma juz pare ladnych lat. W tym roku mialem ww planach modernizacje, dokladniej powiekszenie go, jednak nie wyropbilem z funduszami wiec przeloze to na kolejny rok zeby zrobic raz a pozadnie. poki co oto ofekt kilkuletniej pracy nad oczkiem i jego otowczeniem.

jakosc fotek oszalamiajaca nie jest bo foto z telefonu. niestety cyfrowki pozadnej brak w domu^^. Pod tym katem tez nie widac wszystkiego. Z tylu za oczkiem jest dosc duzy skalniak ladnie zarosniety a przez niego z gory spokojny potoczek. Niestety po zimie jeszcze nie uruchumiony gdyz nie wykonywalem zadnych zabiegow zwiazanych z oczkiem jeszcze w tym roku.
Sami wypowiedzcie sie jak wam sie widzi i oczywiscie dajcie swoje sugestie:).

Jak chodzi o rybki to w chwili obecnej mam jedynie karasie ozdobne. Je widac rowniez na fotkach:). Kiedys mialem jeszcze karpie koi jednak kot polowal i je wyrzucal w nocy z wody, zaden nie przetrwa;/. Karasie sa juz w zasadzie wszystkie wlasnej chodowli:). kupilem jedynie 2 jak zakladalem oczko, reszte zrobila natura. Rybki sa juz super oswojone. wystaczy wlozyc reke do wody i przyplywaja:) nie boja sie wcale. W sumie przestaly sie bac dopiero w ubieglym roku dlatego tez teraz mialem stracha o nie co do zimy bo byla dosc ostra a szkoda by bylo aby pomarzly i posnely, bo ciezko jest przyzwyczaic te rybki tak by sie wogole nie baly ludzkiej reki w wodzie i mozna bylo je normalnie glaska jak psa:). Na szczescie rybki zyja i maja sie dobrze. Natura dodaje uroku calosci i jest jak jest:).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow:)

JAREK G - 2010-05-29, 22:12

Wydaje mi się że co najmniej pół tych kamieni wokół oczka to mógłbyś się pozbyć :roll:
AdrianJ - 2010-05-30, 06:52

Jak pisze Jarek mógłbys usunąc trochę kamieni,napisz ile litrów ma twoje oczko i jakie masz rośliny.
Ps.A masz filtr bo woda jest zielona

owczar2701 - 2010-05-30, 07:34

filtra w chwili obecnej nie ma. demontaz zrobilem na zime. Pisalem zreszta ze zadnych zabiegow w tym roku nie bylo jeszcze. co do pojemnosci to w sumie nie liczylem nigdy^^
glewbokosc jest na okolo 1,8m w czesci glebszej w plytszej 1,5m. Mialem w planach zrobic w tym roku jeszcze jeden lej taki dosc plytki zeby ryby mialy gdzie sie wygrzewac, ale przekladam to na nastepny (wzgledy finansowe)
Co do roslin to mam lilie, irysy i tataraki.

Dorzuce popoludniu fote z balkonu jeszcze. pod innym katem bedzie to inaczej wszytsko widac.

Dzieki za sugestie co do kamieni:). na pewno jak bede robil to wezme to pod uwage:)

Vanka - 2010-05-30, 08:52

W przyszłym roku koniecznie strefa płytka, nie tylko dla rybek ;) rośliny strefy płytkiej oraz bagiennej dodają wodzie naturalnego wyglądu. W tym roku możesz dorzucić pływające -pistię, hiacynta, limnobium.
owczar2701 - 2010-05-30, 10:21

nie wiem czy na tym zadupiu tu u mnie dostane. Ciezko w mojej okolicy o wodne roslinki:(, no ale od czego jest alledrogo;p tam na pewno cos sie znajdzie;)
Vanka - 2010-05-30, 10:54

http://sklep.oczkowodne.net/k1,rosliny.html :)
piotr5875 - 2010-05-30, 23:38
Temat postu: roślinki
owczar2701 napisał/a:
nie wiem czy na tym zadupiu tu u mnie dostane. Ciezko w mojej okolicy o wodne roslinki:(, no ale od czego jest alledrogo;p tam na pewno cos sie znajdzie;)

Mieszkamy w tej samej miejscowości i mnie w Ostrowie jest kilka dobrze zaopatrzonych punktów z roślinami tylko się rozejrzyj i poszukaj jak nie to pomogę
pozdrawiam

owczar2701 - 2010-05-31, 07:59

ooo to podaj namiary:D
owczar2701 - 2010-06-01, 08:07

motywacja wziela u mnie gore:). wczoraj zabralem sie juz do roboty:). Folia kupiona;)
kamienie zdjete. Dzis sie biore za powiekszenie i poglebienie jeszcze z lekka. no i strefe plytka.

Mozecie mi polecic jakis filtr w miare dobry ktory to wszytsko przemieli zeby nie bylo tony glonow? Oczywiscie w jakiejs w miare rozsadnej cenie;)

Najgorsze jest to ze grunt strasznie przemokniety i oczko caly czas nabiera wody;/ wczoraj spuscilem cala i zdjolem stara folie a dzis jest w polowie juz pelne;( no ale coz jakos sie z tym uporam:) powoli i malymi kroczkami:D

AurorA - 2010-08-19, 01:10

Ciekawy jestem jak sytuacja się rozwinęła.
Ludwig - 2010-08-19, 08:49

owczar2701 napisał/a:
Mozecie mi polecic jakis filtr w miare dobry ktory to wszytsko przemieli zeby nie bylo tony glonow? Oczywiscie w jakiejs w miare rozsadnej cenie;)

Możesz wykonać sam filtr w przystępnej cenie http://forum.oczkowodne.n...0&postorder=asc