Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Inne - Sposoby na muł (szlam)

Elendil - 2010-04-13, 09:59
Temat postu: Sposoby na muł (szlam)
Nie znalazłem nigdzie na forum a temat myślę, że może okazać się przydatny.

Jakie macie sposoby (o ile takie istnieją) na bezwysiłkowe pozbywanie się osadu z oczek? Czy są w ogóle skuteczne metody aby poradzić sobie ze szlamem bez użycia odkurzacza czy szufli? Googlając znalazłem preparaty mające usuwać osady z wody, m. in. Tetry Sediment Minus i Oase Ground Control (inna nazwa Schlamm Minus). Czy ktoś je może stosował i zechciałby opisać swoje doświadczenia? Są to niby preparaty biologiczne i nie powinny wyrządzać szkodliwych efektów ubocznych.

KOImark - 2010-04-13, 13:59

Odpływ denny, lub od denny zrobiony w już istniejącym oczku, są też takie.
Rury nie idą pod dnem tylko są położone na dnie.

fotos88 - 2010-04-13, 22:30

ja ma pompę ustawioną w najgłębszym miejscu oczka i tym samym brak szlamu
art1234 - 2010-04-14, 08:04
Temat postu: szlam
szlam - temat rzeka :)
niw wierz w żadne preparaty z zasady zachowania masy jak coś wpadnie do wody to trzeba to z tamtąd wyjąć bo samo nie wyparuje - no chyba że tak działają te preparaty :-D

ja mam pompę zatapialna 15 tyśl/h no i co 2 lata zgięty w poł powoli jak odkurzaczem usuwam szlam z dna. Z głebszego miejsca to akwalung i jedziesz :)

ale zawsze możesz nalać to czego chcesz - te sposoby pisane wyżej są ok ale nie do większego stawu.
Art

Elendil - 2010-04-14, 08:07

Nic nie chcę nalewać, na razie problem mnie nie dotyczy ;) Też mam pompę do brudnej wody i ewentualnie jej mógłbym użyć poprzez przeciągnięcie po dnie, ale to najwcześniej jesienią. Na razie radzę sobie siatką wzmocnioną pończochą :-D
Ciekawy jestem jakie inni mają sposoby i czy stosowali może te preparaty, które do tanich przecież nie należą, ale jak by były skuteczne, to czemu ich nie spróbować...

jurek47 - 2011-09-17, 21:14

Wyciągałem w tym tygodnie,garnek 1,5litra przymocowany do mocnego drążka i po .dnie.Szlam się wyciąga ale idą z nim rośliny które rosną swobodnie /np. rogatek/.Wybrałem 50litrów ale dałem spokój bo bardzo zmieszałem wodę..
duzers - 2011-09-18, 09:17

Obecne oczko mam 1,5 roku.Myślę że przez pierwsze 4-5 lat nic nie będę odmulał ;)